Οι 5 ενδείξεις της αγάπης χωρίς όρους
Τι είναι η αγάπη χωρίς όρους, η αγάπη άνευ όρων; Πρόκειται για την ιδανική αγάπη που χρειάζεται ένας άνθρωπος, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία για να μεγαλώσει και να γίνει ένα ισορροπημένο άτομο, σε αρμονία με τον εαυτό του και τους άλλους. Ο Carl Rogers, ο μεγάλος αυτός ψυχολόγος, αναγνώρισε πόσο ρόλο παίζει η αγάπη άνευ όρων στη ζωή ενός ανθρώπου και στην καλή ψυχική του υγεία: «Αγάπη άνευ όρων σημαίνει ότι αποδεχόμαστε και αγαπάμε το άλλο άτομο έτσι όπως είναι, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις».
Τι θα πει «σε αγαπάω με όρους;»
Καταρχήν η έννοια της αγάπης είναι πολύ γενική και μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Αγάπη μπορεί να είναι η στοργή, το νοιάξιμο, ο έρωτας, η φυσική έλξη, το πάθος, αλλά και η αίσθηση της συναισθηματικής σύνδεσης σε κάποιον.
Σε αγαπάω με όρους σημαίνει ότι αγαπάμε τον άλλον όταν μας κάνει το χατίρι, όταν φέρεται όμορφα, όταν έχει χρήματα, όταν κουρεύεται/ντύνεται/φέρεται όπως του λέμε, κοκ. Αυτά είναι παραδείγματα που δείχνουν ότι βάζουμε στον άλλον κάποια προϋπόθεση για να τον αγαπάμε.
Προσοχή όμως! Λέμε «ναι» στην αγάπη χωρίς όρους, αλλά λέμε «όχι» όταν ο άλλος δεν τηρεί τα όρια! Γιατί «αγαπώ» σημαίνει «νοιάζομαι» και αυτό ισχύει και για τα δύο μέλη της σχέσης. Έτσι, δεν γίνεται να τα δίνεις εσύ όλα και ο άλλος τίποτα ή ακόμα χειρότερα να σου φέρεται άσχημα. Εκεί βάζουμε ένα όριο για να προστατέψουμε τον εαυτό μας.
Υπάρχουν πέντε σημαντικές ενδείξεις ότι η αγάπη που αισθανόμαστε για τον/τη σύντροφο μας και η αγάπη που παίρνουμε είναι χωρίς όρους:
-
Αγάπη χωρίς περιορισμούς
Η αληθινή αγάπη δεν γνωρίζει περιορισμούς. Η αληθινή αγάπη δεν φυλακίζεται. Όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται χωρίς όρους αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι καθένας θα κάνει ό,τι του έρθει στο κεφάλι και λογαριασμό δε θα δώσει! Η αγάπη άνευ όρων είναι η αγάπη που προσφέρει στα δύο μέλη του ζευγαριού την ελευθερία τους: την ελευθερία να είναι ο πραγματικός εαυτός τους χωρίς να προσπαθεί ο ένας να επιβληθεί στον άλλον. Στην αγάπη άνευ όρων οι άνθρωποι καλύπτουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες χωρίς να παίζουν παιχνίδια και χωρίς να προσπαθούν να χειραγωγήσουν ή με κάποιον τρόπο να πιέσουν ή να εξαναγκάσουν τον άλλον να καλύψει τις δικές τους συναισθηματικές ανάγκες. Κάθε μέλος του ζευγαριού έχει τον προσωπικό του χώρο και χρόνο και ο καθένας έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί προσωπικά, αλλά και ως ζευγάρι.
-
Αγάπη με αμοιβαίο συναισθηματικό πάρε-δώσε
Η αγάπη είναι μία βαθιά συνειδητή επιλογή. Είναι μία σειρά από πράξεις, όχι μόνο λόγια. Στην αγάπη ούτε μόνο δίνεις, ούτε μόνο παίρνεις. Η αγάπη είναι αμφίδρομη. Όποιος δίνει, παίρνει. Όποιος ψάχνει, βρίσκει. Κάνε εσύ την αρχή. Δώσε εσύ τον συναισθηματικό τόνο στη σχέση σου. Ξεκίνα με την αποδοχή του άλλου. Φυσικά δε θα αφήσεις κανέναν να σε ποδοπατήσει. Όμως πρέπει να κρατάς ανοιχτή την πόρτα στην αγάπη και τη συναισθηματική έκφραση, να μπορείς να δίνεις και να παίρνεις συναίσθημα με ευχάριστη διάθεση. Είναι σημαντικό να ξεκινάς και να αισθάνεσαι ότι εσύ είσαι άνθρωπος που αξίζεις να αγαπηθείς, που αξίζεις το καλύτερο, που είσαι σημαντικός. Αυτή είναι άνευ όρων αγάπη στον εαυτό σου, που τη χρειάζεσαι για να έχεις και άνευ όρων αγάπη στη σχέση σου.
-
Αγάπη χωρίς επικρίσεις
Αν σε καθημερινή βάση παίζεις «δικαστήριο» στη σχέση σου, από το απλό «πάλι δεν κατέβασες τα σκουπίδια;» και το «γιατί δεν πήρες ψωμί που σου είπα;» στα πιο σύνθετα «γιατί είσαι όλη την ώρα στο κινητό σου;» και «δε συζητάμε πια ποτέ και γι’ αυτό φταις εσύ», κοκ., τότε να ξέρεις ότι σκοτώνεις τη σχέση σου. Κάθε επικριτική φράση είναι μία σφαίρα που σημαδεύει τη σχέση. Ακόμα και αν έχεις δίκιο στην ουσία, ο τρόπος που εκφράζεσαι, ο αρνητισμός και η απαξίωση είναι αυτό που εισπράττει ο άλλος. Μην παραξενεύεσαι λοιπόν αν στη συνέχεια ο άλλος δεν σου δίνει την αγάπη που επιθυμείς. Ούτε εσύ την προσφέρεις! Μάθε να κάνεις κομπλιμέντα, να λες «ευχαριστώ», να αναγνωρίζεις την αξία του/της συντρόφου σου, να δείχνεις την αγάπη σου, ακόμα και αν το άλλο άτομο έκανε κάποιο λάθος, ξέχασε κάτι, ή δεν ακολούθησε τις εντολές σου. Αντί να εστιάζεις στα λάθη του, εστίασε σε αυτά που κάνει σωστά. Από την κρίση, την επίκριση και την καταδίκη του άλλου μετατοπίσου σε μία στάση αποδοχής, ζεστασιάς και ενεργειών αγάπης.
-
Αγάπη με συναισθηματική έκφραση και νοιάξιμο
Η συναισθηματική έκφραση δεν είναι κάτι που το κρατάμε για Χριστούγεννα, Πάσχα και για κάποια επέτειο! Συχνά οι άνθρωποι μετά από χρόνια σχέσης ξεχνάνε να εκφράσουν την αγάπη με λόγια και ενέργειες. Τους τρώει η ρουτίνα, βλέπουν μόνο τα ελαττώματα του άλλου, μετράνε τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής τους και ξεχνάνε αυτά τα πράγματα που υπήρχαν στην αρχή της σχέσης. Η συναισθηματική έκφραση και το νοιάξιμο σε μία σχέση είναι η τροφή της! Χωρίς αυτά τα στοιχεία χάνεται η σχέση, ο δεσμός γίνεται «δεσμά» και οι άνθρωποι νιώθουν φυλακισμένοι σε κάτι που δεν τους αρέσει. Ωστόσο, πάντα έχεις την επιλογή να διαλέξεις να έχεις ΕΣΥ καταρχήν διαφορετική συμπεριφορά στη σχέση σου: να επιλέξεις ευγνωμοσύνη, καλοσύνη, συναισθηματική έκφραση και έμπρακτο νοιάξιμο προς τον/τη σύντροφο σου. Δείξε του ότι τον βλέπεις όπως στην αρχή της σχέσης σας, με τα προτερήματά του/της. Να θυμάσαι να του/της δείχνεις ότι τον/την εκτιμάς και ότι χαίρεσαι που υπάρχει στη ζωή σου.
-
Αγάπη με κοινό έδαφος
Το κοινό έδαφος είναι η επικοινωνία. Πρόκειται για έναν ιερό ψυχικό χώρο, όπου οι δύο άνθρωποι, οι δύο ψυχές συνομιλούν και έρχονται κοντά. Φυσικά όλοι οι άνθρωποι επικοινωνούν για τα βασικά, για το τι θα μαγειρέψουν αύριο, ποιους λογαριασμούς πρέπει να πληρώσουν επειγόντως, πού θα πάνε διακοπές, κλπ. Το ότι δύο άνθρωποι μιλάνε, προγραμματίζουν, οργανώνονται και δημιουργούν τη ρουτίνα τους και την εύρυθμη λειτουργία του σπιτιού και της οικογένειάς τους δε σημαίνει απαραιτήτως ότι επικοινωνούν. Η επικοινωνία έχει να κάνει με κάτι βαθύτερο: όταν οι άνθρωποι αισθάνονται αποδοχή και ασφάλεια να μιλήσουν για τα όνειρά τους, για τον εσωτερικό τους κόσμο, για τον εαυτό τους και το πώς βλέπουν τη ζωή. Όταν οι ψυχές συνομιλούν, όταν υπάρχει ενθάρρυνση, στήριξη, αγάπη, σεβασμός στις διαφορές και ευγνωμοσύνη για τα κοινά στοιχεία, τότε το ζευγάρι αυτό έχει ένα βαθύ είδος αγάπης που στηρίζει τη σχέση και ομορφαίνει τη ζωή.
* Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία! Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.
Πηγή: https://varvogli.gr