Ίσως είσαι μανούλα, ίσως είσαι εργαζόμενη, ίσως είσαι και μανούλα και εργαζόμενη… Αν συνέχεια τρέχεις και δε φτάνεις, αν αισθάνεσαι ότι οι 24 ώρες που έχει η μέρα δεν είναι αρκετές, τότε πρέπει να διαβάσεις αυτές τις συμβουλές αυτοφροντίδας. Πριν πεις ότι δεν έχεις καιρό για τίποτα, θα σου υπενθυμίσω ότι πρώτα πρέπει να είσαι εσύ καλά, για να μπορείς να προσφέρεις στους ανθρώπους που αγαπάς. Να λοιπόν πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για τον πολύτιμο εαυτό σου, για να φροντίσεις εσένα:
-
Σταμάτα να αισθάνεσαι ένοχη κάθε φορά που λες «όχι»
Μία από τις πιο βασικές μορφές αυτοφροντίδας είναι η ικανότητά σου να λες «όχι» εκεί που χρειάζεται. Πρέπει να πεις «όχι» όταν σου φορτώνουν παραπάνω πράγματα, όταν έχεις κάνει ήδη το πρόγραμμά σου, όταν έχεις βάλει τις προτεραιότητές σου και κάποιος προσπαθεί να σου βάλει τρικλοποδιά για να κάνεις κάτι ακόμα -και σε γεμίζει ενοχές. Μπορεί ο «κάποιος» να είναι ο προϊστάμενός σου, ο σύζυγος, ο γονιός ή το ίδιο σου το παιδί. Δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο άλλος θέλει να σε βάλει να κάνεις κάτι που εσύ δε μπορείς ή δε θέλεις και σου ασκεί ψυχολογική πίεση για να το κάνεις. Ειδικά το «αν με αγαπούσες θα το έκανες για εμένα» είναι μία από τις χειρότερες μορφές πίεσης. Μάθε να αντιστέκεσαι, γιατί αν και το άτομο που σε παρακαλάει με αυτό τον τρόπο σε αγαπούσε και σε νοιαζόταν πραγματικά, θα αντιλαμβανόταν και τις δικές σου ανάγκες και δε θα σε πίεζε να πεις το «ναι» όταν δεν ήθελες. Πες σταθερά και ξεκάθαρα το «όχι», χωρίς τύψεις, χωρίς να ζητάς άδεια. Εξήγησε τους λόγους και με χαμόγελο πες «μια άλλη φορά».
-
Κάνε το ρολόι σύμμαχό σου
Μην αφήνεις τα πράγματα στην τύχη και μην κάνεις δουλειές για «όση ώρα πάρει». Αν κάτι πάρει πολύ ώρα, επειδή είναι δύσκολο, αλλά όχι απαραίτητο ή αν κάτι άλλο σε καθυστερήσει επειδή προέκυψε και δε μπορούσες να πεις όχι ή αν απλώς χασομέρησες, όλα αυτά θα τα βρεις μπροστά σου στο τέλος της ημέρας και θα αγχωθείς για το ότι δεν έχεις χρόνο και δεν προλαβαίνεις. Μάθε να χρησιμοποιείς ημερολόγιο για να οργανώνεις τον χρόνο και τις δουλειές σου. Απόκτησε τη συνήθεια να κάνεις πρώτα τα σημαντικά και επείγοντα πράγματα -ούτε τα εύκολα, ούτε τα ασήμαντα. Μάθε να βάζεις όρια τύπου «έχω δεκαπέντε λεπτά μέχρι την επόμενη υποχρέωσή μου, για να δω πόσα πιάτα μπορώ να πλύνω ή ας καθαρίσω τα εισερχόμενα στην αλληλογραφία μου, κοκ». Δε χρειάζεται να περιμένεις να βρεις δυο ώρες για να το κάνεις, μάθε να λειτουργείς αποτελεσματικά ακόμα και όταν έχεις λίγο χρόνο στη διάθεσή σου: αξιοποίησε τον!
-
Μάθε να διαχειρίζεσαι το στρες της αβεβαιότητας
Όσο οργανωμένη και αν είσαι, πάντα υπάρχουν μικρά ή μεγάλα πράγματα που γίνονται εκτός προγράμματος και ανατρέπουν τις ιδέες που είχες για το πώς θα εξελισσόταν η μέρα σου. Αρρωσταίνει το παιδί σου και πρέπει να πας στον παιδικό να το πάρεις ή πηγαίνεις στη δουλειά και έχει κλείσει ο δρόμος ή το παιδί σου αργεί να κοιμηθεί ή ξυπνάει μέσα στη νύχτα και σε κρατάει κι εσένα ξύπνια ή μια επαγγελματική συνάντηση που είχες κανονίσει για μία ώρα καταλήγει να κρατήσει δύο ώρες… Μάθε να μην αγχώνεσαι με αυτές τις αλλαγές και τα απρόβλεπτα. Να διαβεβαιώνεις ότι όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα, παρόλο που δεν είναι! Να καθησυχάζεις τον εαυτό σου και να τον διαβεβαιώνεις ότι θα τα διαχειριστείς όπως πρέπει και δε χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι.
-
Να βρίσκεις χρόνο για κοινωνική ζωή και καλούς φίλους
Οι πολυάσχολοι άνθρωποι συνήθως παραμελούν τον τομέα της κοινωνικής ζωής και της φιλίας, επειδή διαρκώς τρέχουν με τα παιδιά, τις υποχρεώσεις της οικογένειας και της εργασίας τους. Κι όμως αυτή η τακτική είναι λανθασμένη, αφού ξέρουμε από πάμπολλες έρευνες την αξία της πλούσιας κοινωνικής ζωής που βοηθάει τον άνθρωπο να αισθάνεται όμορφα και να παίρνει δυνάμεις μέσα από τις σχέσεις του. Βάλτε λοιπόν στο πρόγραμμα όχι μόνο οικογενειακές υποχρεώσεις, αλλά ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, τον/τη σύζυγο, αγαπημένους συγγενείς και φίλους. Καλλιεργήστε σχέσεις με θετικούς ανθρώπους, σχέσεις που σας δίνουν χαρά και ευχαρίστηση.
-
Μάθε να διαχειρίζεσαι το στρες σου
Το στρες είναι αναπόφευκτο κομμάτι της σύγχρονης ζωής. Δε χρειάζεται όμως να υποφέρεις επειδή στρεσάρεσαι και αγχώνεσαι. Μάθε να δίνεις καθημερινά στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να χαλαρώσεις και να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, έστω και για λίγο. Δοκίμασε διαφορετικές τεχνικές χαλάρωσης και διάλεξε αυτή που σε βοηθάει περισσότερο. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο να ανάβεις ένα αρωματικό κερί και να αφήνεις το βλέμμα σου να μαγνητιστεί από τη φλόγα του, χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα για λίγα λεπτά. Ή μπορεί να σε βοηθάει να ακούς απαλή μουσική και να παίρνεις βαθιές, χαλαρωτικές αναπνοές. Κάνε αυτό που σε βοηθάει να αποφορτιστείς και να ξεστρεσαριστείς. Όταν αποβάλεις το στρες σου, παίρνεις δυνάμεις και ψυχική ενέργεια για να συνεχίσεις και έχεις καλύτερη διάθεση.
* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.
Πηγή: https://varvogli.gr