Ποια είναι τα 7 τσάκρα και πώς επηρεάζουν τη φυσική και ψυχική μας υγεία

Ποια είναι τα 7 τσάκρα και πώς επηρεάζουν τη φυσική και ψυχική μας υγεία

Ποια είναι τα 7 τσάκρα και πώς επηρεάζουν τη φυσική και ψυχική μας υγεία

Εάν κάποιος ασχολείται με τη γιόγκα ίσως είναι εξοικειωμένος με τις γνώσεις για τα 7 αυτά ενεργειακά κέντρα του σώματος. Για τους υπόλοιπους ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα Yuj, «to yoke», που σημαίνει, να ενωθώ. Είναι μία σωματική, φυσική και πνευματική άσκηση η οποία προέρχεται από την αρχαία Ινδία. Αυτή η ενωτική διαδικασία έχει ως σκοπό να εξισορροπήσει τις ενέργειες και να επιφέρει την αρμονία ανάμεσα στο σώμα και στο πνεύμα, να χαλαρώσει τις εγωκεντρικές σκέψεις και να επιφέρει πνευματική αφύπνιση. Ο απώτερος στόχος της είναι η απάλειψη του ψυχικού και σωματικού πόνου.

Τι είναι τα τσάκρα

Η ερμηνεία της λέξης τσάκρα, είναι τροχός ή δίσκος. Πρόκειται για ενεργειακά κέντρα του ανθρώπινου σώματος, τα οποία αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιοχές με νευρικές απολήξεις, όργανα και αδένες. Καθώς το κάθε τσάκρα αντιπροσωπεύει μία πνευματική, συναισθηματική, αλλά και φυσική διάσταση της ύπαρξης, κάθε ανισορροπία -εσωτερική ή εξωτερική- μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκαρίσματα και δυσλειτουργίες.

Τα βασικά τσάκρα είναι 7 και εκτείνονται από τη βάση της σπονδυλικής στήλης έως την κορυφή του κεφαλιού. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα μικρότερα, λέγεται ότι είναι 114 στον αριθμό.

Αυτή η γνώση, προήλθε από τα αρχαία ινδουιστικά ιερά κείμενα των Vedas, τα οποία χρονολογούνται από το 1500 έως το 1000 π.Χ. Μάλιστα, μέσα σε αυτά, το τσάκρα περιγράφεται ως μία σφαίρα, όπως η γη η οποία είναι ένα σημαντικό τσάκρα για το ηλιακό μας σύστημα, αλλά ένα μικρότερης σημασίας για τον γαλαξία μας.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε αυτά τα κέντρα και τη σημασία τους, καθώς και τον αμφίδρομο ρόλο που παίζουν στην υγεία μας. Για παράδειγμα, μία μόνιμη βραχνάδα στον λαιμό μπορεί να δείχνει συναισθηματικό μπλοκάρισμα της έκφρασης. Μπορούμε έτσι να δούμε ποιος ψυχολογικός παράγοντας κρύβεται πίσω από το σύμπτωμα, ενώ φέρνοντας σε επαφή το συνειδητό με το ψυχολογικό μπορούμε να θεραπεύσουμε και τα δύο, από έξω προς τα μέσα ή αντίθετα. Δουλεύοντας με αυτά τα κέντρα βοηθάμε το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα να βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία.

Το τσάκρα της βάσης Muladhara (Υποστήριξη)

Στοιχείο: Γη

Χρώμα: Κόκκινο

Ήχος διαλογισμού: Λαμ

Πλανήτες: Γη, Κρόνος

Βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης και αντιπροσωπεύει τα θεμέλια της ύπαρξης, τις ρίζες, απ’ όπου αντλούμε τα απαραίτητα συστατικά της ζωής. Σχετίζεται με το αίσθημα της ασφάλειας, την κάλυψη των βασικών αναγκών, αλλά και το υποστηρικτικό μας σύστημα. Όταν είναι ισορροπημένο μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς, γειωμένοι και να έχουμε πρακτικότητα. Όταν είναι μπλοκαρισμένο μπορεί να εκδηλωθούν αγχώδεις διαταραχές, διάφορες φοβίες και εφιάλτες. Σε σωματικό επίπεδο συνδέεται με εντερικά, προβλήματα της ουροδόχου κύστης, πόνους στη μέση και στα κάτω άκρα.

Το ιερό τσάκρα Svadhishthana (Γλυκύτητα)

Στοιχείο: Φως

Χρώμα: Πορτοκαλί

Ήχος διαλογισμού: Βαμ

Πλανήτες: Σελήνη

Βρίσκεται στο χαμηλό μέρος της κοιλιάς κάτω από τον αφαλό. Αντιπροσωπεύει την ικανότητα να αντλούμε ευχαρίστηση από τη ζωή σε οποιαδήποτε μορφή, να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και τους άλλους. Καθορίζει την ελευθερία να εκφράσουμε τον εαυτό και τη δημιουργικότητά μας και το πόσο καλά σχετιζόμαστε. Όταν βρίσκεται σε ισορροπία είμαστε φιλικοί, παθιασμένοι, ερωτικοί και μπορούμε να εκφράσουμε συναισθήματα πληρότητας, αφθονίας, ευχαρίστησης και χαράς. Όταν είναι μπλοκαρισμένο δημιουργεί συναισθηματική αστάθεια, φόβο για αλλαγές, έλλειψη κινήτρου και έμπνευσης. Σε σωματικό επίπεδο εκφράζεται με χαμηλή λίμπιντο, θέματα υπογονιμότητας και ορμονικά προβλήματα. Μπορεί να επιφέρει συναισθηματικές μεταπτώσεις και αν υπερλειτουργεί μπορεί να υπάρξουν εξαρτήσεις, είτε σε ερωτικό είτε σε σεξουαλικό επίπεδο, αλλά και γενικότερες εξαρτήσεις όπως αλκοόλ, υπερφαγία κ.α.

Ηλιακό πλέγμα Manipura (Λαμπερό πετράδι)

Στοιχείο: Φωτιά

Χρώμα: Κίτρινο

Ήχος διαλογισμού: Ραμ

Πλανήτες: Ήλιος, Άρης

Βρίσκεται στην άνω περιοχή της κοιλιάς, στο στομάχι, σε εκείνο το σημείο που συνήθως το ένστικτο μας προειδοποιεί. Είναι συνδεδεμένο με την ανεξαρτησία, την αυτονομία και τη δύναμη της θέλησης. Εκφράζεται με την αυθεντικότητα και την αυτοπεποίθηση με την οποία προσεγγίζουμε τον κόσμο. Όταν είναι ισορροπημένο δίνει την απαραίτητη αγωνιστικότητα και την ευρωστία στο σώμα, στην ψυχή και το μυαλό, ώστε να έχουμε το κουράγιο και τη δύναμη να στηριζόμαστε στον εαυτό μας. Όταν είναι μπλοκαρισμένο μπορεί να δώσει χαμηλή αυτοεκτίμηση και αίσθηση αδυναμίας. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, παιχνίδια ελέγχου και εξουσίας, εγωιστική ή επιθετική συμπεριφορά. Ακόμη, μπορεί να υπάρξουν παθητικές συμπεριφορές, όπως απάθεια, θυματοποίηση και αίσθηση ότι πέφτει κάποιος θύμα εκμετάλλευσης. Σωματικά εκφράζεται με πόνο στο στομάχι, πεπτικές διαταραχές, όπως έλκος, φουσκώματα, παλινδρόμηση, κλπ.

Το τσάκρα της καρδιάς Anahata (Αχτύπητο)

Στοιχείο: Αέρας

Χρώμα: Πράσινο

Ήχος διαλογισμού: Γιαμ

Πλανήτης: Αφροδίτη

Βρίσκεται στο κέντρο του στήθους και είναι το κεντρικό σημείο το οποίο τροφοδοτεί τη ζωή. Είναι φύλακας της συνειδητότητας και μας συνδέει με όλα όσα βρίσκονται γύρω μας. Αντιπροσωπεύει την ικανότητα να δίνουμε και να λαμβάνουμε αγάπη και φροντίδα, όχι μόνο από το άμεσο περιβάλλον μας, αλλά και από τη γη που μας τρέφει, το περιβάλλον και όλο το σύμπαν. Όταν βρίσκεται σε ισορροπία μάς κάνει να νιώθουμε εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη και μας χαρίζει κατανόηση και ενσυναίσθηση. Όταν είναι μπλοκαρισμένο φέρνει συναισθήματα πόνου, θλίψης και έναν διαρκή φόβο προδοσίας. Μπορεί να κάνει το άτομο συναισθηματικά κλειστό, ανήμπορο να μοιραστεί την αγάπη, ανήμπορο να συγχωρήσει. Επίσης, δίνει ακραία έκφραση, υπερβολικό συναίσθημα, συνεξάρτηση, έντονη κτητικότητα, ζήλια και έλλειψη ορίων. Σωματική έκφραση του προβλήματος μπορεί να είναι καρδιοαναπνευστικά, κυκλοφορικά, πόνοι στο στήθος και την πλάτη. Το άσθμα, αλλά και η δύσπνοια, σχετίζονται με αυτό το τσάκρα.

Το τσάκρα του λαιμού Vishuddha (Εξαγνισμός)

Στοιχείο: Ήχος, αιθέρας

Χρώμα: Γαλάζιο

Ήχος διαλογισμού: Χαμ

Πλανήτης: Ερμής

Βρίσκεται στη βάση του λαιμού, στο σημείο που βρίσκονται οι φωνητικές χορδές. Είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά πληροφοριών ανάμεσα στα κατώτερα (φυσικά) και στα ανώτερα (πνευματικά) τσάκρα. Όταν κάποιος μπορεί να εκφράζει αυτό που αισθάνεται, ό,τι ακριβώς νιώθει και να μοιράζεται την αλήθεια του, αυτό το τσάκρα είναι ισορροπημένο και έχει τη δυνατότητα να ακούει, αλλά και να μιλάει ξεκάθαρα και χωρίς προβλήματα. Όταν το τσάκρα του λαιμού είναι σε ανισορροπία κάποιος μπορεί να βρίσκει εξαιρετικά δύσκολο να εκφραστεί, να μασάει τα λόγια του και τελικά να «καταπίνει» με αυτό τον τρόπο τα συναισθήματα του. Εάν υπάρχει πρόβλημα στην έκφραση της προσωπικής αλήθειας, μπορεί να έχει ταυτόχρονα και συμπτώματα ελλειμματικής προσοχής ή να φοβάται ότι οι άλλοι θα τον επικρίνουν. Φυσικά συμπτώματα που συνδέονται με αυτό είναι πονόλαιμος, βραχνάδα, συχνές φαρυγγίτιδες ή λαρυγγίτιδες, παθήσεις σχετικές με τους θυρεοειδείς αδένες, αλλά και αυχενικοί πόνοι ή μυϊκές εντάσεις στο πίσω μέρος του λαιμού.

Το τρίτο μάτι Ajna (Κέντρο ελέγχου)

Στοιχείο: Φως

Χρώμα: Ιώδες μπλε

Ήχος διαλογισμού: Ομ

Πλανήτες: Δίας, Ποσειδώνας

Βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου πάνω από τα φρύδια, είναι η πηγή της διαίσθησης και της φαντασίας και αντιπροσωπεύει το πνευματικό ξύπνημα. Είναι το κέντρο ελέγχου του πραγματικού εαυτού μας που μας καλεί να κλείσουμε τα μάτια στην ψευδαίσθηση της δυαδικότητας, δηλαδή στην απόσταση μας από τον κόσμο, και να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής που αντιλαμβάνεται την ενότητα. Το μάτι της ψυχής και της συνειδητότητας μάς βοηθά να καταλαβαίνουμε πράγματα με την ενόραση, το ένστικτο και την ψυχή, βλέποντας έτσι την ολοκληρωμένη εικόνα. Αν είναι μπλοκαρισμένο δυσκολευόμαστε να ακούσουμε το ένστικτο μας και να εμπιστευτούμε τις ικανότητες μας. Αν οποιοδήποτε από τα άλλα τσάκρα έχει πρόβλημα, επηρεάζεται και αυτό, κάνοντας το άτομο να κλείνεται στον εαυτό του ή μπορεί να νομίζει ότι ξέρει τα πάντα και να γίνεται επικριτικό και απαξιωτικό. Η φυσική εκδήλωση της ανισορροπίας εμφανίζεται με προβλήματα όρασης, συγκέντρωσης, αλλά και πονοκεφάλων.

Το τσάκρα του στέμματος Sahasrara (Το άνθος του λωτού με τα χιλιάδες πέταλα)

Στοιχείο: Σκέψη

Χρώμα: Μωβ, λευκό

Ήχος: Αούμ

Πλανήτης: Ουρανός

Βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού και αντιπροσωπεύει την απευθείας σύνδεση με το πνεύμα. Όταν είναι ενεργοποιημένο μπορεί να συλλέξει άπειρες πληροφορίες από το σύμπαν, διότι όλα είναι συνδεδεμένα με ένα ορατό, αλλά και αόρατο δίκτυο πληροφοριών. Όταν είναι ισορροπημένο είναι πηγή αντίληψης, δημιουργικότητας και λειτουργεί ως μαγνήτης έμπνευσης. Φέρνει κατανόηση για τις αλήθειες της ζωής, κράτα ανοιχτούς τους πνευματικούς ορίζοντες και χαρίζει σοφία. Όταν είναι μπλοκαρισμένο μπορεί να επιφέρει την αίσθηση της μοναχικότητας, της εσωστρέφειας, της απάθειας και να υπάρχει έλλειψη κατεύθυνσης και στόχων ζωής. Μία επιφανειακή προσωπικότητα, γεμάτη υπεροψία, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σύνδεσης από τον πνευματικό κόσμο. Η στενοκεφαλιά και το πείσμα είναι κάποια ακόμα χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να προκύψουν από μία τέτοια ανισορροπία. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες είναι η φυσική εκδήλωση της.

Συστηματική θεραπεία

Το κάθε τσάκρα έχει τις δικές του ιδιότητες και τη δική του συνειδητότητα, αλλά λειτουργούν όλα μαζί σαν ένα σύστημα. Αν κάποιο έχει πρόβλημα, επηρεάζονται και τα υπόλοιπα. Υπάρχουν ασκήσεις γιόγκα και διαλογισμού, οι οποίες ενδείκνυται για τη θεραπεία τους, αλλά και Reiki, κρυσταλλοθεραπεία ή μουσική σε συγκεκριμένες συχνότητες, που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο και θεωρείται ότι βοηθούν στην αποκατάσταση τους.