3 Συμβουλές για ευεξία στην εποχή της πανδημίας

3 Συμβουλές για ευεξία στην εποχή της πανδημίας

3 Συμβουλές για ευεξία στην εποχή της πανδημίας

Λίγους μήνες πριν κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα ήταν ο κόσμος σήμερα. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να πιστέψει ότι θα ξυπνούσαμε μια μέρα και ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο δεν θα ίσχυε. Ότι θα καθόμασταν μέσα σε αυτοπεριορισμό, ότι θα εργαζόμασταν από το σπίτι και ότι οι περισσότερες επαφές θα ήταν εικονικές. Και μάλιστα ότι όλα αυτά θα γινόντουσαν μέσα σε λίγα 24ωρα σε όλο τον πλανήτη.

Αναμφίβολα αυτή η αλλαγή δεν είναι ευχάριστη για κανέναν και δημιουργεί άγχος και αισθήματα απελπισίας σε πολλούς. Η ταχύτητα με την οποία έγιναν όλα δεν άφησε περιθώρια για να κατανοήσουμε και να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες και τις αλλαγές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα να μας κυριεύσουν. Αντ’ αυτού, ας επιλέξουμε να πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης, να ανακαλύψουμε τα θετικά και να μην αφήσουμε την αρνητικότητα να πάρει το τιμόνι της καθημερινότητας και να «θάψει» τον δημιουργικό μας εαυτό. Η ψυχολόγος Angela Bisignano δίνει 3 συμβουλές για ευεξία την εποχή της πανδημίας.

Δημιουργείστε

Αντί να μεμψιμοιρείτε και να τρώγεστε με τα ρούχα σας, βρείτε τρόπους να περνάτε δημιουργικά το χρόνο σας. Η γκρίνια δεν θα σας βγάλει πουθενά. Σίγουρα οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές, αλλά προσπαθήστε να τις κάνετε. Όλοι κρύβουν μέσα τους μια δημιουργική πλευρά και ίσως στο παρελθόν γκρινιάζατε που δεν είχατε χρόνο να κάνετε τις ιδέες πραγματικότητα. Φτιάξτε πράγματα στο σπίτι, οργανώστε τις ντουλάπες σας και πετάξτε τα άχρηστα. Γράψτε τις ιδέες σας και καθημερινά να τις εξελίσσετε. Θα εκπλαγείτε και εσείς οι ίδιοι με τη δημιουργικότητα σας, η οποία προφανώς ήταν καλά κρυμμένη στη ρουτίνα που ζούσατε.

Επικοινωνήστε

Μην αφήσετε την κοινωνική απόσταση να γίνει κοινωνική απομόνωση. Μείνε συνδεδεμένοι με τους φίλους και τους γνωστούς σας. Και όχι με ομαδική αποστολή αστείων μηνυμάτων ή βίντεο που ναι μεν μπορεί να κάνει τους άλλους να γελούν, όμως δεν είναι επικοινωνία. Είναι μια προσπάθεια κοινωνικής εμπλοκής μέσα σε ένα κλίμα κοινωνικής απόστασης. Κάντε τις επαφές σας πιο προσωπικές. Επικοινωνήστε μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσεων μην απομονώνεστε.

Συνεχίστε να ονειρεύεστε

Μην αφήσετε την πλήξη να στοιχειώσει τη ζωή σας. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και ονειρευτείτε. Τώρα είναι η ώρα να οραματιστείτε κάτι για το μέλλον σας. Εάν έχετε μια ιδέα, ένα όνειρο, φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το πως θα το πετύχετε. Μπορεί να είμαστε στο σπίτι, αλλά το μυαλό μας δεν είναι σε απομόνωση. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στα σχέδια. Εμπρός λοιπόν, δημιουργήστε μια λίστα με τα ταλέντα σας και βρείτε τον τρόπο να τα βγάλετε προς τα έξω. Κάντε μια λίστα με τα δώρα που θέλετε να κάνετε στους αγαπημένους σας και στον εαυτό σας. Αναρωτηθείτε «τι θα έκανα αν είχα χρήματα» και δημιουργήστε μια λίστα με στόχους και ίσως βρείτε και τους τρόπους να τους πετύχετε.

Να σκέφτεστε συνέχεια ότι επιλογές υπάρχουν και δεν χρειάζεται να αφήσουμε στο φόβο και το άγχος που προκαλεί αυτή πανδημία να σβήσουν το δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας.

 

Πηγή: https://www.goodtherapy.org