Γιατί πρέπει να μειώνουμε την τροφή προς το βράδυ και τι γεύματα να επιλέξουμε

Γιατί πρέπει να μειώνουμε την τροφή προς το βράδυ και τι γεύματα να επιλέξουμε

Τρέχουμε. Δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε με τα γεύματά μας. Δεν έχουμε χρόνο να τα ετοιμάσουμε ή να τα γευτούμε και μερικές φορές τα επιστρέφουμε πίσω, δίχως καν να έχουμε ανοίξει το ταπεράκι μας. Ωστόσο, η καθημερινότητά μας απαιτεί να έχουμε ενέργεια και γι’ αυτήν απαιτείται η κατανάλωση τροφής. Σωστής και ποιοτικής τροφής και όχι ό,τι να ‘ναι στο πόδι. Πολλές φορές λοιπόν η καθημερινότητά μας είναι τόσο έντονη, με αποτέλεσμα με την επιστροφή μας στο σπίτι αργά, να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, καθώς και τις περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα. Όσες δηλαδή δεν φροντίσαμε να λάβουμε κατά τη διάρκειά της, όπως είχε ανάγκη το σώμα μας.

Η δύσκολη πραγματικότητα

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μία απλή υπόθεση, αλλά μία δύσκολη πραγματικότητα που ο σύγχρονος άνθρωπος καλείται να διαχειριστεί. Αυτό πιστοποιείται και από τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό και διεθνή συνέδριο παχυσαρκίας το 2020. Εκεί φάνηκε ότι όσοι αυξάνουν την ποσότητα φαγητού τους από το απόγευμα και μετά, αυξάνουν κατά συνέπεια και την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, με αποτέλεσμα να μειώνουν αντιστρόφως τόσο την ποιότητα της γενικής διατροφής, όσο και της επιλογής τροφίμων. Ουσιαστικά αυτό έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα τα τρόφιμα που καταναλώνονται προς το τέλος της ημέρας να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά. Ό,τι δηλαδή δεν θέλουμε να συμβαίνει.

Η κακή ποιότητα τροφής και οι συνέπειες

Κάπως έτσι ταυτόχρονα αυξάνεται η κακή σχέση με το φαγητό, ενώ το στρες εκτονώνεται με λάθος τρόπο και παράλληλα αυξάνεται εξαιτίας της κακής διατροφικής καθημερινότητας. Η κακή ποιότητα τροφής θα επηρεάσει μετέπειτα τις τιμές της γλυκόζης και το έντερο μας, με αποτέλεσμα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, να υπάρχει μία έντονα άσχημη αίσθηση πρηξίματος, με λιγότερη ενέργεια και αρκετές γαστρεντερικές διαταραχές.

Έτσι, καλό θα ήταν να καταναλώνονται 5-6 γεύματα ημερησίως. Καλή θα ήταν η ακόμα πιο ιδανική κατανάλωση συνδυασμών που περιέχουν σε μικρές ποσότητες τρόφιμα και από τις τρεις διατροφολογικές ομάδες (πρωτεΐνη, υδατάνθρακας, σαλάτα). Αποφεύγουμε εννοείται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ ενδεικτικά παραθέτονται πέντε επιλογές για σωστό βραδινό γεύμα.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΒΡΑΔΙΝΟΥ:

  • 2 φ. ψωμί ολικής άλεσης, με 1 κουτ. σούπας τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών, λίγο αβοκάντο και 1 αυγό βραστό ή ποσέ.
  • Σαλάτα κινόα ή πλιγούρι, με πολύχρωμα λαχανικά, όπως ντοματίνια, πιπεριές, μανιτάρια, αβοκάντο και ανθότυρο.
  • Πράσινη σαλάτα (λόλα, σπανάκι, μαρούλι, λάχανο), με κομματάκια μήλου ή πορτοκάλι, 1 παξιμαδάκι χαρουπιού και ανθότυρο ή κατίκι.
  • Σε περίπτωση που σας έχει πιάσει η λιγούρα για κάτι πιο λιπαρό και γευστικό και δεν ικανοποιηθείτε με τα παραπάνω, επιλέξτε σπιτικό πιτσάκι.
  • 1 πίτα ολικής από σουβλάκι, με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας (πιπέρι, αλάτι, μουστάρδα, θυμάρι, ρίγανη, κρεμμύδι), 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 φέτα γαλοπούλα ή προσούτο και λαχανικά για topping, όπως μανιτάρια, ντομάτα, πιπεριές.

 

Πηγή: https://lipo-lysis.gr/