Τι πρέπει να κάνεις άμεσα όταν μάθεις ότι ο σύντροφός σου σε απατά

Τι πρέπει να κάνεις άμεσα όταν μάθεις ότι ο σύντροφός σου σε απατά

Τι πρέπει να κάνεις άμεσα όταν μάθεις ότι ο σύντροφός σου σε απατά

Αν έπεσες με τα μούτρα στον έρωτα της ζωής σου, αν ερωτεύτηκες τρελά και έμεινες στη σχέση ή παντρεύτηκες, να θυμάσαι ότι υπάρχει λόγος που χρησιμοποιούμε την έκφραση «με τα μούτρα». Γιατί όσο εύκολα μπορείς να πέσεις με τα μούτρα στον έρωτα της ζωής σου, άλλο τόσο μπορείς να φας τα μούτρα σου όταν διαπιστώσεις ότι σε απατάει. Και τι κάνεις όταν μάθεις ότι ο άνθρωπός σου σε απατάει; Ποια είναι η καλύτερη αντίδραση τις ώρες, τις μέρες, τις εβδομάδες, τους μήνες αφού έμαθες για την απιστία;

  1. Διατήρησε την ψυχραιμία σου και συγκέντρωσε πληροφορίες

Αν πεις «δε θέλω να ξέρω, να ακούσω, να μάθω τίποτα για την απιστία» αυτό ονομάζεται άρνηση. Όσο και να στεναχωρήθηκες με τα νέα, είναι σημαντικό να μάθεις τι έγινε. Δεν εννοώ τις καυτές λεπτομέρειες, αλλά πράγματα όπως: ήταν απιστία της μίας φοράς ή κάτι που διαρκεί μήνες ή χρόνια; Πόσο καιρό είναι μαζί; Το να ξέρεις την αλήθεια και τις πραγματικές της διαστάσεις είναι απαραίτητο για να πάρεις τις αποφάσεις σου. Είναι εντελώς διαφορετικό αν ο σύζυγος σε απάτησε μια φορά σε ένα επαγγελματικό ταξίδι και άλλη πίστα αν έχει μια δεύτερη μυστική οικογένεια σε άλλη πόλη.

  1. Απομακρύνσου

Καταρχήν απομακρύνσου ψυχικά, ώστε να μη μπεις στον πειρασμό να βάλεις τις φωνές, να σπάσεις πιάτα και να κάνεις σκηνές. Δεν ωφελούν. Διατήρησε την ψυχραιμία σου. Για λίγες μέρες πήγαινε στους γονείς σου ή σε μία φίλη, κάπου όπου να έχεις τον χώρο και την ηρεμία να σκεφτείς και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τα νέα και την όλη κατάσταση.

  1. Βρες καλή παρέα

Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιήσεις το δίκτυο των φίλων σου. Μη καθίσεις μέσα και μη μιζεριάσεις. Οι τεχνικές αυτές δεν είναι αποτελεσματικές! Βγες με συγγενείς ή φίλους, κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν. Μια καλή ιδέα είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να περάσει καλά, χωρίς να αναλύεις κάθε φορά το πρόβλημα. Κάθε φορά που το διηγείσαι ξανατραυματίζεσαι ψυχικά. Απόλαυσε έναν καφέ ή ένα ποτάκι με καλή παρέα, κάνε μια όμορφη συζήτηση και θυμήσου ότι υπάρχουν ωραίοι άνθρωποι και καταστάσεις γύρω σου, παρά το ζόρι σου.

  1. Μη ντρέπεσαι να κλάψεις

Να κλάψεις, ναι, για να «κάψεις» την ένταση και την αρνητική ψυχική ενέργεια που μαζεύτηκε μέσα σου. Μην τους πιστεύεις αυτούς που λένε ότι το κλάμα είναι ένδειξη αδυναμίας. Αδυναμία είναι να θες να ξεσπάσεις σε δάκρυα και να κρατιέσαι. Αλλά μη πέσεις στην παγίδα της αυτολύπησης και της μιζέριας. Είναι κρίμα, δεν το αξίζεις! Οπότε, στέγνωσε τα δάκρυα σου, φάε ένα γλυκάκι (προσοχή, ένα μόνο, όχι όλο το κουτί) και προχώρα μπροστά με χαμόγελο. Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου!

  1. Κινήσου και κουνήσου

Η κίνηση είναι ο καλύτερος και γρηγορότερος τρόπος για να αλλάξεις τα συναισθήματά σου και να ηρεμήσεις το νου σου. Η φυσική άσκηση είναι «εχθρός» της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Βγες λοιπόν για περπάτημα, τρέξιμο, ή, και γιατί όχι, χορό.

  1. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου

Ό,τι και αν έγινε, μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Ήταν επιλογή του άλλου. Να θυμάσαι ότι αν ο σύντροφός σου σε κατηγορεί ότι εσύ φταις, ότι κάτι έκανες ή δεν έκανες που τον έσπρωξε στην απιστία, αυτό είναι καθαρά δική του επιλογή. Απλώς τώρα νιώθει ενοχές και ξέρουμε ότι όποιος νιώθει ένοχος κατηγορεί τους άλλους για τις δικές του πράξεις, για να δικαιολογηθεί στον εαυτό του.

  1. Μην αφήσεις την απιστία να σε κάνει να νιώσεις χάλια για τον εαυτό σου

Κοιτάξου στον καθρέφτη και πες «είμαι ένας ωραίος άνθρωπος και με αγαπώ». Μην κάνεις το λάθος να συνδέσεις την αυτοπεποίθησή σου με τη συμπεριφορά του άντρα που σε απάτησε. Να θυμάσαι ότι αξίζεις και ότι είσαι σημαντική. Αν ο άλλος δεν το κατάλαβε, πρόβλημά του. Κράτα το κεφάλι ψηλά και χαμογέλα.

  1. Εξέτασε δικά σου πιθανά λάθη

Όπως είπα και προηγουμένως, η απιστία είναι επιλογή του άλλου, όχι δική σου. Παρόλα αυτά έχει νόημα να εξετάσεις τη συμπεριφορά σου και να δεις αν έκανες κάποια λάθη. Με τη βοήθεια μίας ψυχολόγου μπορείς να ανακαλύψεις τα δικά σου μοτίβα συμπεριφοράς (π.χ. αν ήσουν τιμωρητική απέναντί του, αν χρησιμοποιούσες το σεξ για να τον τιμωρήσεις, αν τον μείωνες, κλπ.), η γνώση του εαυτού σου θα σε ενδυναμώσει και θα σε βοηθήσει να βγεις από το αδιέξοδο «γιατί να μου συμβεί αυτό εμένα;». Επίσης, γνωρίζοντας τι δεν κάνεις σωστά, θα σε βοηθήσει να έχεις μια καλή επόμενη σχέση, χωρίς τα ίδια προβλήματα.

  1. Σκέψου αν η σχέση σου αυτή καλύπτει τις δικές σου ανάγκες

Η απιστία ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία ή είχατε μια κακή σχέση έτσι κι αλλιώς; Θέλεις πραγματικά να συνεχίσεις τη σχέση από πληγωμένο εγωισμό, για οικονομικούς λόγους, από το φόβο σου για το «πώς θα τα βγάλω πέρα;». Τελικά, η σχέση ή ο γάμος σου κάλυπτε πραγματικά τις συναισθηματικές σου ανάγκες; Δώσε άδεια στον εαυτό σου να τον συγχωρήσει ή να μην τον συγχωρήσει. Δεν υπάρχει «πρέπει» σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά «θέλω». Πρέπει όμως να πάρεις την όποια απόφαση, αν θα μείνεις στη σχέση ή αν θα φύγεις, με καθαρό μυαλό και να είσαι αποφασισμένη ότι δεν θα κάνεις τη ζωή του κόλαση, για να τον τιμωρήσεις. Επειδή έτσι τιμωρείς κι εσένα και ανοίγεις τον δρόμο για νέα απιστία.

  1. Κάνε πράγματα για τον εαυτό σου

Η στεναχώρια και ο θυμός δεν είναι καλοί σύμβουλοι. Σίγουρα θα περάσεις και από αυτό το στάδιο των έντονων συναισθημάτων, δεν είναι όμως ανάγκη να κολλήσεις σε αυτό. Να επιτρέψεις στον εαυτό σου να προχωρήσει. Κάνε πράγματα που σου αρέσουν και σου φέρνουν χαμόγελο στο πρόσωπό σου -ακόμα και αν τα κάνεις με το ζόρι. Κάνε τα έτσι, σαν φάρμακο. Να επενδύσεις σε εσένα. Στον πολύτιμο εαυτό σου. Η χαρά είναι μέσα σου. Δε χρειάζεται να την αναζητάς σε κάποιον άλλον ή σε μία σχέση.

Να ζήσεις τη ζωή σου με ομορφιά και πάθος. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε σένα.

 

* Στο βιβλίο «Σχέσεις: Βρες τον άνθρωπο που ονειρεύεσαι» δείχνω µε απλό τρόπο και συγκεκριμένα βήματα πώς να ξεκινήσεις να γνωρίζεις ανθρώπους και να ξεκινήσεις να βγαίνεις ραντεβού, μέχρι να βρεις το κατάλληλο άτομο.

 

Πηγή: https://varvogli.gr

https://varvogli.gr/otan-o-syntrofos-se-apata/