Τα 4 είδη συμβιβασμού που δεν πρέπει να κάνετε σε μία σχέση

Τα 4 είδη συμβιβασμού που δεν πρέπει να κάνετε σε μία σχέση

Τα 4 είδη συμβιβασμού που δεν πρέπει να κάνετε σε μία σχέση

Σε όλες τις σχέσεις που έχουμε κάποια στιγμή βάζουμε νερό στο κρασί μας για να τις κρατήσουμε, για να έχουμε ισορροπία, για να δώσουμε στο άλλο άτομο μια ευκαιρία, όπως και αυτό δίνει ευκαιρίες σε εμάς, αν κάνουμε κάποιο λάθος. Οι τριβές, τα λάθη, οι διαφωνίες είναι και αυτά όλα μέσα στο πρόγραμμα: από το τι θα φάμε το βράδυ, ποιο σαπούνι να αγοράσουμε, που να πάμε διακοπές, το κάθε άτομο στο ζευγάρι μπορεί να έχει μια διαφορετική προτίμηση ή άποψη -παρόλα αυτά διατηρείται μια ισορροπία γιατί μια ο ένας, μια ο άλλος υποχωρεί. Αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις δεν κρατιούνται υγιείς σχέσεις. Τα τέσσερα προβλήματα που σχολιάζω παρακάτω σχετίζονται με σοβαρές διαφωνίες και προβλήματα σε μία σχέση, είτε είναι καινούργια είτε πρόκειται για γάμο πολλών χρόνων.

Πρόβλημα #1

Κρύβετε κάποια στοιχεία του εαυτού σας. Φοβάστε να εκδηλώσετε τα συναισθήματά σας, τις προτιμήσεις σας, τα όνειρα, τις προσδοκίες, τους στόχους σας, τις πεποιθήσεις σας ή τους φίλους σας, επειδή ξέρετε ότι ο/η σύντροφός σας θα θυμώσει και δεν θα το δεχτεί. Αυτός ο φόβος εκδηλώνεται όταν λέτε μέσα σας «ας μη του/της πω που πήγα ή ποιον/α είδα σήμερα» ή φοβάστε ότι αν πείτε κάτι ο/η σύντροφός θα ξεσπάσει. Όταν αυτή σας η προφύλαξη είναι το συνηθισμένο, θα πρέπει να αναρωτηθείτε τι πάει στραβά. Γιατί φοβάστε να εκδηλωθείτε; Γιατί το άλλο άτομο αισθάνεται απειλημένο από τις επιλογές ή τις προτιμήσεις σας; Όταν κρύβεστε διαρκώς, εκτός που δεν είστε ο εαυτός σας μέσα στη σχέση, το πιθανότερο είναι ότι υποφέρετε από στρες, άγχος, ενδεχομένως κατάθλιψη.

Τι μπορείτε να κάνετε: Σταδιακά ξεκινήστε συζητήσεις με τον/τη σύντροφό σας, ρωτήστε τον/τη για τις δικές του προτιμήσεις, ιδέες, αξίες, προσδοκίες. Φροντίστε να γνωρίσετε τους φίλους του/της και να διατηρείτε μια ανοιχτή στάση αποδοχής. Μιλήστε για όσα έχετε στην καρδιά σας σταδιακά, παρατηρήστε πώς τα δέχεται το άλλο άτομο.

Πρόβλημα #2

Ανέχεστε την έλλειψη σεβασμού. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταλάβουν οι επιστήμονες που μελετούν τις σχέσεις αν μία σχέση πρόκειται να κρατήσει και τα μέλη της να είναι ικανοποιημένα, είναι το κατά πόσο τα μέλη της δείχνουν περιφρόνηση το ένα στο άλλο όταν καβγαδίζουν. Η έλλειψη σεβασμού, η επιθετικότητα και η έλλειψη συναισθηματικής κατανόησης αποτελούν σημαντικό μειονέκτημα για μια σχέση. Το ζευγάρι που δε σέβεται ο ένας τον άλλον σταδιακά ψυχραίνεται, τα άτομα απομακρύνονται και οι διαφωνίες αυξάνονται.

Τι μπορείτε να κάνετε: Καταρχήν αποφασίστε ότι θέλετε να αλλάξετε την κατάσταση! Στη συνέχεια αποφασίστε από κοινού για κάποιους βασικούς τρόπους επικοινωνίας (π.χ., να αφήνει ο ένας τον άλλον να μιλήσει χωρίς διακοπές, να μη βρίζει, να μη χρησιμοποιεί άσχημα περιγραφικά επίθετα για τον άλλον, κλπ.). Προσπαθήστε να κατανοήσετε την οπτική γωνία του άλλου και να βρείτε μια μέση λύση που θα ικανοποιήσει και τα δύο μέλη.

Πρόβλημα #3

Σημαντική σεξουαλική ασυμβατότητα. Προφανώς δε μιλάμε για τις πρόσκαιρες δυσκολίες ή ζητήματα που μπορεί να προκύψουν στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού (π.χ., έντονο στρες σε κάποια φάση, κατάσταση όπως εγκυμοσύνη, λοχεία, κλπ.), αλλά για βαθιές, κρυμμένες ασυμβατότητες που δεν έχουν έρθει ποτέ στην επιφάνεια για συζήτηση. Μπορεί να είναι συγκεκριμένες σεξουαλικές προτιμήσεις, πράγματα που δεν ανέχεστε, που θέλετε να δοκιμάσετε, πεποιθήσεις και πρακτικές σχετικά με τη μονογαμία, την απιστία, τις πολλαπλές σχέσεις, κοκ. Αν δεν έρθουν στην επιφάνεια και δε συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την ευχαρίστηση στον σεξουαλικό τομέα, τίποτα δε θα βελτιωθεί ή θα λυθεί από μόνο του. Αντίθετα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν, θα σας ζορίσουν και θα είστε ακόμα πιο απογοητευμένος/η και σε αδιέξοδο για το τι να κάνετε.

Τι μπορείτε να κάνετε: Η σωστή επικοινωνία είναι σημαντική για να ξέρει το κάθε μέλος του ζευγαριού τι θέλει ο άλλος, τι χρειάζεται, ποιες είναι οι βασικές του ανάγκες. Μιλήστε με απλό τρόπο, με επικέντρωση στο παρόν για το τι χρειάζεστε, χωρίς να κάνετε συγκρίσεις με την προηγούμενη σεξουαλική σας ζωή. Ξεκαθαρίστε ποια είναι τα όρια σας. Αποφασίστε αν το σεξουαλικό κομμάτι είναι σημαντικό και διεκδικήστε το. Υπάρχουν και καλές σχέσεις που τα μέλη τους δεν είναι ικανοποιημένα στον τομέα του σεξ, αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας.

Πρόβλημα #4

Μην ανέχεστε τα μεγάλα, συνεχόμενα ψέματα και την εξαπάτηση. Μικρά ψέματα ή κατά συνθήκη ψέματα, λέει και ο πιο ειλικρινής άνθρωπος κάποια στιγμή. Τέτοιου είδους μικροψέματα δε βάζουν σε κίνδυνο μία σχέση. Δυστυχώς το χειρότερο για μία σχέση είναι όταν είτε ξεκινάει από ένα μεγάλο ψέμα, ζωτικής σημασίας, είτε όταν στην πορεία το ένα άτομο αρχίζει και εξαπατάει το άλλο. Τα μεγάλα ψέματα είναι σαν ένα οξύ που διαβρώνει και κατατρώει τη σχέση μέχρι που τη διαλύει. Όταν δεν υπάρχει βασική ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει ούτε σεβασμός. Την πρώτη φορά μπορείτε να συγχωρήσετε το ψέμα, αν όμως αυτά συνεχίζονται, θα πρέπει να εξετάσετε την κατάσταση σοβαρά.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ρωτήστε τον εαυτό σας για ποιο λόγο πραγματικά μένετε σε μία σχέση που το άλλο άτομο σας λέει ψέματα και σας εξαπατάει συστηματικά. Ποιος βαθύτερος φόβος σας κρύβεται πίσω από αυτή σας την ανάγκη; Γιατί δίνετε διαρκώς ευκαιρίες, όταν το άλλο άτομο σας προδίδει συνέχεια; Ξεκαθαρίστε τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τη ζωή που θέλετε να έχετε και πάρτε τις αποφάσεις σας. Αξίζετε το καλύτερο!

 

* Ψάχνεις τη σχέση που σου αξίζει; Να βρεις τον άνθρωπό σου; Στο βιβλίο «Σχέσεις: Βρες τον άνθρωπο που ονειρεύεσαι» δείχνω µε απλό τρόπο και συγκεκριμένα βήματα πώς να ξεκινήσεις να γνωρίζεις ανθρώπους και να ξεκινήσεις να βγαίνεις ραντεβού, μέχρι να βρεις το κατάλληλο άτομο. Μην περιμένεις, κάνε το πρώτο βήμα για να βρεις τη σχέση που σου αξίζει!

 

Πηγή: https://varvogli.gr