Τα 7 σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να πετύχει οποιαδήποτε αλλαγή
Είναι η εποχή του χρόνου που μιλάμε για αλλαγή, που οραματιζόμαστε νέα ξεκινήματα, βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού μας… Αλλά είναι και η εποχή που ενώ λέμε και ονειρευόμαστε τόσα, συχνά μένουμε στα λόγια και δεν περνάμε στην πράξη. Πολλές φορές ο φόβος της αλλαγής είναι ύπουλος και παίρνει πολλές μορφές «και αν δεν τα καταφέρω;», «άσε, είναι δύσκολο», «δεν ξέρω πώς θα είναι μια τόσο μεγάλη αλλαγή». Αρχικά, αυτό που θα βοηθήσει είναι να γράψεις σε ένα χαρτί τι ακριβώς θέλεις να αλλάξεις στη ζωή σου, αλλά και τους φόβους σου και τι σε κρατάει καθηλωμένο στα ίδια και τα ίδια.
Προσέγγισε την αλλαγή με ανοιχτό μυαλό και περιέργεια
«Για ποιο λόγο θέλω να αλλάξω;», «Τι είναι αυτό που με φοβίζει;», είναι δύο δυνατές ερωτήσεις που χρειάζεται να απαντήσεις με ειλικρίνεια στον εαυτό σου για να ανακαλύψεις τι κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι δεν άλλαξες. Τι σε σταματάει από το να αλλάξεις; Ποιες σκέψεις κάνεις που σε κρατάνε πίσω; Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι αν αλλάξουν θα γίνουν κάποιος άλλος, ότι δε θα έχουν την αποδοχή ή την αγάπη των κοντινών τους ανθρώπων ή ότι δε θα ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον ίδιο τους τον εαυτό, αν για παράδειγμα χάσουν 20 κιλά, αν βρουν μία απαιτητική δουλειά, κλπ.
Σκέψου τι σε κρατάει πίσω, δεμένο στα ίδια και τα ίδια. Μετά, διερεύνησε την αλλαγή που επιθυμείς. Πώς είναι; Πώς τη φαντάζεσαι; Πώς θα τη φορούσες; Σα δανεικό ρούχο ή σαν κάτι μοναδικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου; Δες, άκουσε, μύρισε, ακούμπησε, γεύσου, νιώσε με όλες σου τις αισθήσεις την αλλαγή! Φαντάσου τον εαυτό σου να έχει πετύχει την αλλαγή που επιθυμείς. Δείξε λίγη αγάπη και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Δέξου ότι εσύ ξέρεις καλύτερα τι χρειάζεσαι και ότι όταν το πετύχεις, θα βρεις τον τρόπο να το διαχειριστείς. Μην αφήνεις τον φόβο σου να σε κρατήσει πίσω και να μην κάνεις τις αλλαγές που επιθυμείς.
Πόσο πολύ θέλεις να αλλάξεις;
Αν είσαι «χλιαρή-ος» για την αλλαγή, να ξέρεις ότι δε θα υπογράψεις συμβόλαιο με τον εαυτό σου για να την κάνεις! Θα μείνεις στα λόγια. Το χειρότερο όμως είναι, ότι ενώ από τη μία δεν πολυθέλεις να ζοριστείς και να κάνεις τη συγκεκριμένη αλλαγή, από την άλλη αυτομαστιγώνεσαι επειδή δεν τα κατάφερες. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου!
Υποχρεώσεις
Αν κάθε φορά που θέλεις να κάνεις κάποια αλλαγή στη ζωή σου σκέφτεσαι τις υποχρεώσεις που έχεις, συνήθως προς άλλους ανθρώπους, τότε θα αφήσεις τον εαυτό σου πίσω. Αν το να πας γυμναστήριο το θεωρείς χάσιμο χρόνου από κάποια άλλη υποχρέωση, αν νομίζεις ότι το να γραφτείς σε αυτό το μεταπτυχιακό θα σου στερήσει χρόνο και εισόδημα από άλλες υποχρεώσεις, τότε δεν είσαι εντάξει απέναντι στον εαυτό σου! Όπως έχεις «υποχρέωση» απέναντι σε άλλους, έτσι έχεις υποχρέωση να φροντίζεις τον εαυτό σου, να τον ανανεώνεις, να επενδύεις σε αυτόν.
Δικαιολογίες
Η πιο γνωστή και τετριμμένη δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που δε θέλουν να αλλάξουν είναι «δεν έχω χρόνο». Στην πραγματικότητα είναι σαν να στυλώνουν τα πόδια τους και να λένε «δε θέλω να το κάνω». Όλοι έχουμε τις ίδιες 24 ώρες κάθε μέρα. Καθένας τις ξοδεύει ή τις επενδύει με διαφορετικό, καλύτερο ή χειρότερο τρόπο. Ας είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, χρόνο βρίσκεις, αν θέλεις. Αν δε θέλεις, γίνεσαι σαν την παροιμία «όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει». Χρονοτριβείς με άλλα πράγματα και δεν πας στον στόχο σου.
Εσωτερικός μονόλογος
Μπορεί να μιλάς φωναχτά και να συζητάς για διάφορες αλλαγές που θέλεις να κάνεις, όπως να χάσεις κιλά, να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, να βρεις φίλους, να αποκτήσεις περισσότερα χρήματα ή κοινωνική ζωή, όμως το κλειδί βρίσκεται στο τι λες από μέσα σου, στον εσωτερικό σου μονόλογο. Αν λοιπόν μιλάς αρνητικά στον εαυτό σου, αν θεωρείς ότι δεν αξίζεις και ότι δεν θα τα καταφέρεις, σαμποτάρεις την όποια προσπάθεια πριν ξεκινήσεις.
Αλλαγή της βασικής σου πεποίθησης
Για να αλλάξεις, θα πρέπει να αλλάξεις και τη βασική σου πεποίθηση, αυτή που κουβαλάς στο βάθος του μυαλού και της ψυχής σου σε κάτι θετικό και ενθαρρυντικό, σε κάτι που λέει «Το αξίζω και μπορώ να το καταφέρω». Αν σαμποτάρεις τον εαυτό σου με αρνητικές πεποιθήσεις στυλ «αυτό δε γίνεται», «αποκλείεται να καταφέρω μετά από τόσα χρόνια να χάσω βάρος/να αθληθώ/να κόψω το τσιγάρο» και τα παρόμοια, τότε κρατάς τον εαυτό σου αλυσοδεμένο σε συνήθειες που δε σου ταιριάζουν και δεν επιθυμείς πια.
Φέρε στο νου σου κάποιον που έκανε μια μεγάλη αλλαγή
Ποιον άνθρωπο ξέρεις που «το πε και το κάνε»; Ποιος φίλος, γνωστός, συγγενής ή κάποιο πρόσωπο του κύκλου σου έκανε μια μεγάλη αλλαγή; Πάρε το άτομο αυτό ως καλό παράδειγμα, ως πρότυπο για τη δική σου αλλαγή, ακόμα και αν εσύ θέλεις να αλλάξεις σε κάποιον άλλον τομέα. Αν έχεις τη δυνατότητα, κουβέντιασε με αυτό το άτομο, ρώτησε το πώς τα κατάφερε, παρατήρησε τον τρόπο σκέψης του, το πώς οργανώθηκε για να κάνει την αλλαγή. Αν κάποιος το κατάφερε, μπορείς να τα καταφέρεις κι εσύ!
* Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία! Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.
Πηγή: https://varvogli.gr