Πώς να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή

Πώς να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή

Πώς να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή

Η ζωή μου δεν είναι τέλεια, αλλά είναι υπέροχη. Την κάνω εγώ υπέροχη κάθε μέρα επιλέγοντας να σκεφτώ όλα αυτά για τα οποία είμαι ευγνώμων, επιλέγοντας να προσπαθήσω ενεργά για όλα όσα θα με βελτιώσουν, επιλέγοντας να μάθω από κάθε τι που δεν έκανα όπως θα ήθελα, επιλέγοντας να αποφύγω κάθε μορφή βίας και να προξενήσω όσο περισσότερα χαμόγελα γίνεται. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά πάντα αξίζει την προσπάθεια.

Ευτυχία… χωρίς λόγο

Το πιο δύσκολο απ’ όλα είναι να είσαι ευτυχισμένος χωρίς να υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος. Η ουσία της ζωή μας και η ευτυχία μας δεν πρέπει να είναι προϊόν των συνθηκών. Οι συνθήκες πρέπει και μπορούν να είναι προϊόντα των πράξεων και των σκέψεων μας. Φυσικά υπάρχουν κάποιες εξωτερικές συνθήκες που εκ πρώτης όψεως δείχνουν ακαταμάχητες. Ποιος δεν θέλει να κερδίσει το ΛΟΤΤΟ, να βρει τον κ. Τέλειο κλπ; Ναι, οι εξωτερικές συνθήκες βοηθάνε καμιά φορά. Σε πολλές περιστάσεις όμως οι συνθήκες είναι απατηλές και όταν προκύψουν ανακαλύπτουμε ότι δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να μας κάνουν ευτυχισμένους. Άλλες φορές πάλι λειτουργούν σαν μια δικαιολογία για να αναβάλουμε να κάνουμε αυτά που πραγματικά θα μας φέρουν την ευτυχία. Δυστυχώς έχουμε μάθει να αιτιολογούμε τα πάντα. Σκεφτείτε πόσο απελευθερωτικό θα είναι να αποφασίσετε να αφεθείτε στα θετικά σας συναισθήματα χωρίς να αναλύσετε το «γιατί» και να είστε χαρούμενοι «έτσι», χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο. Οι περισσότεροι συνάνθρωποί σας θα σας περάσουν για τρελούς, αλλά ποιος νοιάζεται.

Έτσι είναι η ζωή…

Είναι πιθανό διαβάζοντας αυτές τις γραμμές να σας έρχεται στο νου ένας αντίλογος του τύπου «μα πώς είναι ωραία η ζωή όταν δεν έχω χρήματα για το νοίκι του επόμενου μήνα ή όταν κινδυνεύω να χάσω τη δουλειά μου ή όταν έχω μόλις χωρίσει κλπ.». Φυσικά και υπάρχουν δυσκολίες, ανησυχίες, προκλήσεις και προβλήματα στον δρόμο μας κάθε μέρα. Τι θα λέγατε να αποδεχθείτε την ύπαρξή τους σαν μέρος μιας φυσιολογικής καθημερινότητας και να προχωρήσετε μπροστά επιλέγοντας να είστε ευτυχισμένοι; Οξύμωρο; Στην αρχή ίσως. Αν το επεξεργαστείτε όμως θα δείτε ότι δεν είναι. Αναλογιστείτε πόσα πράγματα αποδέχεστε κάθε μέρα χωρίς να στενοχωριέστε γι’ αυτά επειδή «έτσι είναι η ζωή». Μέσα σ’ αυτή τη μικρή φράση κρύβεται η παραδοχή ότι δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια τον έλεγχο, η αποδοχή ότι ο κόσμος δεν είναι τέλειος, ούτε δίκαιος και κυρίως η συνειδητοποίηση ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε. Κι έχουμε πολλά να απολαύσουμε. Ο κάθε άνθρωπος διαφορετικά από τον άλλον, αλλά όλοι μας μεγάλα και μικρά πράγματα που αποτελούν τη «ζωή μας». Η ίδια μας η ζωή, το παρελθόν και το παρόν μας, είναι μια αστείρευτη πηγή απόλαυσης. Εμπειρίες που ζήσαμε, άνθρωποι που γνωρίσαμε, επιτεύγματα μικρά και μεγάλα, στιγμές, αγκαλιές, φιλίες, αλλά και όνειρα που κάνουμε τώρα, σκέψεις που μοιραζόμαστε, στόχοι, προσπάθειες. Αυτό που είμαστε, αυτό είναι η ζωή μας και είναι μοναδική, διαφορετική από του καθενός και γι’ αυτό σπάνια και υπέροχη και άξια να παλέψουμε γι’ αυτή, να την αγαπήσουμε και να την απολαύσουμε σε όλες τις αποχρώσεις της. Όπως το τριαντάφυλλο του «Μικρού Πρίγκιπα» του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, η αξία της προέρχεται από την προσοχή, τη φροντίδα, τον χρόνο και την αγάπη που θα της αφιερώσουμε.

 

Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου

Ιδρύτρια της Life Clinic Group, Master Coach, Ομιλήτρια, Συγγραφέας

 

Πηγή: https://lifeclinicgroup.com/