Πώς να βρίσκετε ενδιαφέρον εκεί που νομίζετε ότι δεν υπάρχει

Πώς να βρίσκετε ενδιαφέρον εκεί που νομίζετε ότι δεν υπάρχει

Πώς να βρίσκετε ενδιαφέρον εκεί που νομίζετε ότι δεν υπάρχει

Η μητέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ προετοιμάζοντας την κόρη της για τη βασιλεία της Αγγλίας της έλεγε συχνά: «Αν πιάνεις τον εαυτό σου να βαριέται, το σφάλμα είναι δικό σου». Το νόημα της πολύ σοφής -κατά τη γνώμη μου- φράσης είναι διπλό. Αφενός, μην βιάζεστε να βγάλετε συμπέρασμα ή να κρίνετε. Αν η κρίση σας ήταν πάντα σωστή, τότε δεν θα είχατε ήδη την τέλεια σχέση, την τέλεια δουλειά, την τέλεια μέρα, την τέλεια ζωή; Δώστε στους άλλους την ευκαιρία να σας γοητεύσουν, αλλά κυρίως δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να τους γνωρίσετε. Αν σας τύχει ένα ακατέργαστο διαμάντι θα το πετάξετε πίσω στη λάσπη; Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι αν πρόκειται για διαμάντι, δεν αξίζει τον κόπο να το επεξεργαστείτε λίγο, έτσι ώστε να είστε σίγουροι πριν το προσπεράσετε;

Τα θετικά και τα αρνητικά

Στα σεμινάριά μου συχνά κάνω μια άσκηση. Ζητάω από το κοινό να κοιτάξουν τον διπλανό τους, γνωστό ή άγνωστο και να βρουν κάτι άσχημο, ενοχλητικό, εκνευριστικό επάνω του και να γράψουν σε ένα ανώνυμο χαρτί πόσα τέτοια χαρακτηριστικά βρήκαν. Μαζεύω τα χαρτιά και χωρίς καμία εξαίρεση όλοι έχουν γράψει τουλάχιστον 1-3. Στη συνέχεια τους ζητάω να κοιτάξουν το ίδιο άτομο και να καταγράψουν ό,τι θετικό, ευχάριστο, ελκυστικό βλέπουν. Αυτή τη φορά οι απαντήσεις έχουν λίγα περισσότερα χαρακτηριστικά, περίπου 4-5. Έχω πραγματοποιήσει αυτή την άσκηση σε εκατοντάδες άτομα και ποτέ δεν βρέθηκε κάποιος ανίκανος να εντοπίσει έστω ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο στον άνθρωπο απέναντί του. Από αυτό το πείραμα νομίζω ότι με ασφάλεια μπορούμε να συμπεράνουμε ότι αν ψάξουμε για κάτι θετικό σε κάποιον, πάντα θα βρούμε κάτι. Το ίδιο συμβαίνει και αν ψάξουμε για κάτι αρνητικό. Είναι ακριβώς ο μηχανισμός που ενεργοποιείται μέσα μας όταν ερωτευόμαστε -βλέπουμε μόνο τα θετικά- ή αντίθετα όταν ετοιμαζόμαστε να χωρίσουμε -βλέπουμε μόνο τα αρνητικά.

Η επιλογή είναι στο χέρι σας

Το δεύτερο νόημα της νουθεσίας της βασιλομήτορος είναι λιγότερο προφανές, αλλά εξίσου σημαντικό. Αν είσαι κάπου που βαριέσαι ο μόνος υπαίτιος είσαι εσύ. Ακόμα κι αν σκέφτεστε ότι ίσως δεν είναι επιλογή σας, θα διαφωνήσω. Έχετε πάντα την επιλογή. Το τίμημα είναι αυτό που αλλάζει και κατά πόσο είστε διατεθειμένοι να το πληρώσετε. Αλλά πάντα η επιλογή είναι στο δικό σας χέρι. Πολύ συχνά με αντικρούουν με το παρακάτω «αλτρουιστικό» επιχείρημα: «Μα έπρεπε να πάω για να κάνω το χατίρι του άντρα μου». Πολύ καλά λοιπόν. Και σε αυτή την περίπτωση θα επιμείνω ότι όπου βρεθείτε είναι το αποτέλεσμα της δικής σας επιλογής. Καταρχήν, μπορείτε πάντα να επιλέξετε να μην πάτε. Αν όμως δεχτείτε για δικούς σας λόγους, δέχομαι ότι μπορεί να καταλήξετε στην πιο βαρετή κοπή πίτας, του πιο βαρετού συλλόγου, του πιο βαρετού επαγγέλματος. Είναι και πάλι στο χέρι σας να περιμένετε στη γωνία με ένα ξυραφάκι έτοιμοι να κόψετε τις φλέβες σας ή να αποφασίσετε ότι θα ανακαλύψετε το πιο ενδιαφέρον ή έξυπνο ή αστείο κλπ. άτομο της βραδιάς. Θυμηθείτε, βρίσκουμε πάντα αυτό που ψάχνουμε. Κάντε λοιπόν κι εσείς την ίδια άσκηση μόνοι σας: βρείτε σε κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση κάτι ενδιαφέρον. Ακόμα και αν κάποιος δεν σας ταιριάζει καθόλου, σίγουρα μπορείτε να μάθετε κάτι από αυτόν ή ακόμα και να θαυμάσετε κάτι σε αυτόν. Ο σνομπισμός και η ντροπαλοσύνη που μας διακατέχουν όταν βρεθούμε έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας, είναι κάτι πολύ περιοριστικό και καθόλου εποικοδομητικό. Γι’ αυτό ενδιαφερθείτε για οποιονδήποτε δίπλα σας. Κάντε ακόμα και (ανώδυνες) προσωπικές ερωτήσεις. Όποιος δεν θέλει δεν θα σας απαντήσει. Μπορεί τελικά να ανακαλύψετε ότι έχετε περισσότερα κοινά από ό,τι φαντάζεστε.

Ανοίξτε την καρδιά και το μυαλό

Η ουσία είναι ότι για να γίνει η ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα, πρέπει εμείς πρώτοι να επιλέγουμε προσεκτικά τα μονοπάτια που θα περπατήσουμε και τους ανθρώπους που θα συναναστραφούμε. Ταυτόχρονα, οφείλουμε εμείς πρώτοι να ανοίξουμε την καρδιά και το μυαλό μας και να ξεκινήσουμε να δείχνουμε ενδιαφέρον για πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους που μέχρι τώρα προσπερνούσαμε αδιάφορα. Δοκιμάστε το και πού ξέρετε, ίσως και το ακατέργαστο διαμάντι που βρίσκετε μπροστά σας και που κανονικά θα το προσπερνάγατε, ξαφνικά να λάμψει και να σας αλλάξει τη ζωή.

 

Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου

Ιδρύτρια της Life Clinic Group, Master Coach, Ομιλήτρια, Συγγραφέας

 

Πηγή: https://lifeclinicgroup.com/