Πώς να κάνεις τον άλλον να νιώσει ότι τον αγαπάς, ότι νοιάζεσαι και ότι είναι σημαντικός

Πώς να κάνεις τον άλλον να νιώσει ότι τον αγαπάς, ότι νοιάζεσαι και ότι είναι σημαντικός

Πώς να κάνεις τον άλλον να νιώσει ότι τον αγαπάς, ότι νοιάζεσαι και ότι είναι σημαντικός

Οι σχέσεις, είτε ερωτικές είτε φιλικές, μπορεί εύκολα να μπουν σε μια ρουτίνα. Συχνά θεωρούμε τα αγαπημένα μας άτομα δεδομένα και δεν τους δείχνουμε πώς νιώθουμε. Αν μάλιστα περνάμε ζόρια, τότε ακόμα χειρότερα. Όμως οι σχέσεις για να ανθίσουν χρειάζονται προσοχή, φροντίδα και περιποίηση. Είναι σημαντικό να δώσεις στους ανθρώπους που μετράνε στη ζωή σου, τον/τη σύντροφο σου, μέλη της οικογένειας σου, συγγενείς ή φίλους να καταλάβουν ότι τους αγαπάς, τους νοιάζεσαι και ότι είναι σημαντικοί για εσένα. Πέρα από το να το πεις με λόγια, είναι σημαντικό να το δείξεις με πράξεις.

Να τι μπορείς να κάνεις για να δείξεις στους κοντινούς σου ανθρώπους ότι τους αγαπάς, τους νοιάζεσαι και ότι είναι σημαντικοί για εσένα:

Κάνε κομπλιμέντα

Παρόλο που είναι προφανές, οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνάνε να κάνουν κομπλιμέντα και να πουν έναν καλό λόγο στους δικούς τους. Όμως ένα κομπλιμέντο ομορφαίνει τη μέρα του άλλου και μαζί και τη δική σου, αφού θα σου το αντιγυρίσουν και με κάποιον τρόπο θα σε κάνουν να νιώσεις κι εσύ ωραία. Τα κομπλιμέντα δεν είναι υποχρεωτικό να σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση του άλλου. Δε χρειάζεται υπερβολή, ούτε ψέμα. Πες από την καρδιά σου στον άλλον κάτι που τον κάνει να ξεχωρίζει, μία ποιότητα ή ένα χαρακτηριστικό του: «τι ζεστό χαμόγελο», «μου αρέσει που έχεις καλοσύνη μέσα σου», «είναι όμορφα όταν κουβεντιάζουμε», κλπ.

Δώσε χρόνο

Σε μια εποχή που όλοι τρέχουμε και έχουμε αμέτρητα καθήκοντα και υποχρεώσεις σε καθημερινή βάση, ένας τρόπος να δείξουμε στον άλλον την αγάπη μας είναι να του αφιερώσουμε λίγο ή περισσότερο από τον πολύτιμό μας χρόνο. Μπορεί να είναι χρόνος που θα πιείτε καφέ, θα μιλήσετε στο τηλέφωνο ή θα στείλετε «χορταστικά» και ουσιαστικά μηνύματα. Ίσως πάλι να σημαίνει ότι είσαι εκεί και υποστηρίζεις με αγάπη και υπομονή το άτομο αυτό σε μία δύσκολη στιγμή του. Ακόμα καλύτερα, δίνεις στον άλλο χρόνο να χαρείς μαζί του τη χαρά του. Δώσε στους αγαπημένους σου ανθρώπους να καταλάβουν ότι τους αγαπάς, τους εκτιμάς και θεωρείς προνόμιο το να περνάτε χρόνο μαζί.

Να ακούς

Αγάπη και νοιάξιμο είναι να μπορείς να ακούς τον άλλον σε ένα αυθεντικό, βαθύτερο επίπεδο. Ακούω τον συνομιλητή μου δε σημαίνει ότι κοιτάζω παράλληλα το κινητό μου ή κάνω κάτι άλλο. Δε σημαίνει ότι ακούω περιμένοντας τη σειρά μου να πω τη γνώμη ή το επιχείρημά μου. Ακούω σημαίνει είμαι συναισθηματικά παρών. Σημαίνει ότι δίνω προσοχή σε αυτό που λέει ο συνομιλητής μου, παρατηρώ τη γλώσσα του σώματός του και συγχρονίζω τη δική μου γλώσσα σώματος με τη δική του. Είναι ο άλλος χαλαρός; Χαλαρώνω κι εγώ. Χαμογελάει; του το ανταποδίδω. Αν πάλι το αγαπημένο σου άτομο περνάει μια δύσκολη φάση, ίσως αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα είναι η αίσθηση ότι είσαι εκεί και το στηρίζεις. Δε χρειάζεται καν να του δώσεις συμβουλές. Μπορεί αυτό που θέλει από εσένα να είναι να είσαι εκεί, μαζί του και να ακούς να σου λέει τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, μέχρι να τα βγάλει από το σύστημά του.

Δείξε ενδιαφέρον

Ρώτα το άλλο άτομο για τη μέρα του, τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τους στόχους, τα όνειρά του… Ακόμα και αν είναι ο/η σύντροφός σου ή ένας κολλητός φίλος που θεωρείς ότι ξέρεις πολύ καλά, θα εκπλαγείς με τις απαντήσεις του, αν κάνεις ερωτήσεις σε βαθύτερο επίπεδο. Το ενδιαφέρον που δείχνουμε στον άλλον είναι ο συγκολλητικός ιστός των σχέσεων. Μη ρωτάς μόνο για τα θετικά ή μόνο για τα αρνητικά -δείξε ενδιαφέρον για όλες τις πτυχές της ζωής του άλλου. Κυρίως δείξε το ενδιαφέρον που έχεις για το άλλο άτομο ως άνθρωπο: όταν νοιαζόμαστε για κάποιον θέλουμε να ξέρουμε τι γίνεται στη ζωή του, αλλά και τι γίνεται μέσα στο κεφάλι του.

Μην αναβάλεις

Μην περιμένεις να απαντήσεις το μήνυμα λίγο αργότερα, μην αναβάλεις για πιο ύστερα το να πάρεις ένα τηλέφωνο και να ευχηθείς καλή επιτυχία ή να ρωτήσεις τη φίλη σου τι έγινε με το αυτό ή εκείνο το ζήτημα που συζητούσατε πριν μια-δυο μέρες και την απασχολούσε. Βάλε χρόνο και ενέργεια στο να απαντήσεις ή να επικοινωνήσεις εδώ και τώρα. Δείχνει ενδιαφέρον και νοιάξιμο, δείχνει στον άλλον άνθρωπο ότι μετράει για εσένα.

Κάνοντας τους αγαπημένους σου ανθρώπους να νιώσουν ότι τους αγαπάς, τους νοιάζεσαι και ότι είναι σημαντικοί για εσένα, όχι μόνο βαθαίνεις τη μεταξύ σας σχέση, αλλά βελτιώνεις την ποιότητα της ζωής και των δύο.

 

* Υπάρχει μέθοδος για την ευτυχία! Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα σου δείξω πώς η ευτυχία είναι θέμα αντίληψης, με τη μέθοδο που διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.

 

Πηγή: https://varvogli.gr