Άπιστοι κατ’ εξακολούθηση: Γιατί κάποιοι απατούν κατά συρροή τους συντρόφους τους και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους

Άπιστοι κατ' εξακολούθηση: Γιατί κάποιοι απατούν κατά συρροή τους συντρόφους τους και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους

Άπιστοι κατ’ εξακολούθηση: Γιατί κάποιοι απατούν κατά συρροή τους συντρόφους τους και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους

Όταν οι άνθρωποι δεσμεύονται σε μία αποκλειστική σχέση, συμφωνούν στο να είναι πιστοί και αφοσιωμένοι. Όταν ο ένας σύντροφος παραβιάζει αυτή τη συμφωνία, η σχέση μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα αφήνοντας πίσω καταστροφή, πληγωμένα συναισθήματα και κλονισμένη πίστη, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση για το άλλο μέλος, την οικογένεια και όλους τους εμπλεκόμενους.

Γιατί απατούν και πώς αισθάνονται

Η απιστία μπορεί να συμβεί για πολλούς και διάφορους λόγους. Μπορεί να είναι σαρκική ή συναισθηματική. Σύμφωνα με την ψυχολογία εάν κάποιος το τολμήσει μία φορά, δεν σημαίνει ότι θα το επαναλάβει. Συχνά ένας παράνομος δεσμός προκύπτει δοθείσης της ευκαιρίας. Δηλαδή αν κάποιος είναι σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που κάτι τέτοιο συνηθίζεται, μπορεί να έχει μία ώθηση στο να κάνει αυτό το βήμα. Κάποιοι άλλοι που δεν είναι σε τέτοια περιβάλλοντα, μπορεί να υποκύψουν στον πειρασμό αν παρουσιαστεί η ευκαιρία, να το μετανιώσουν έπειτα και να μην το επαναλάβουν ποτέ.

Όμως για τους άπιστους καθ’ έξιν αυτό δεν ισχύει. Δίχως να έχουν τη συναίνεση του συντρόφου μπορεί να απατούν διαρκώς, κρατώντας τον στο σκοτάδι. Είναι μία μεγάλη πρόκληση να αλλάξουν και είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν ψυχολογική βοήθεια και θεραπεία.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν αν το θελήσουν, το πρόβλημα όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ότι υπάρχουν σκέψεις και απόψεις κοινές ανάμεσα σε αυτούς που το συνηθίζουν, με τις οποίες δικαιώνουν τη συμπεριφορά τους.

Τις περισσότερες φορές δεν θεωρούν τη συμπεριφορά τους λανθασμένη, καθώς τους λείπει η εσωτερική ακεραιότητα. Το να τη μάθουν και να την καλλιεργήσουν απαιτεί χρόνο και πολλή δουλειά. Όμως είναι απρόθυμοι να κοιτάξουν μέσα τους και να κάνουν οποιαδήποτε ενδοσκόπηση και προτιμούν να ψεύδονται στον ίδιο τους τον εαυτό, βρίσκοντας έτσι τρόπο να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους. Διαφορετικά, ο μόνος τρόπος να σταματήσουν είναι όταν είναι φυσικά αδύνατο να το κάνουν, π.χ. έλλειψη κατάλληλων συνθηκών, ηλικία, αρρώστια.

Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από αυτή  τη συμπεριφορά είναι:

  1. Μπορεί να έχουν βιώσει την απιστία στην οικογένεια ή σε κοντινούς τους ανθρώπους, κάτι που την καθιστά αποδεκτή.
  2. Μπορεί να έχουν ναρκισσιστικές τάσεις. Πιστεύουν τότε ότι είναι υπεράνω νόμου και ανθρώπων, είναι ανώριμοι συναισθηματικά και μπορούν έτσι με ευκολία να αγνοήσουν τα συναισθήματα των άλλων.
  3. Συχνά καταστρέφουν ασυναίσθητα τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, διότι νιώθουν ότι δεν αξίζουν την αγάπη. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να έχει προέλθει από παιδικό τραύμα ή να έχουν υποστεί βία.
  4. Μπορεί να υπάρχει σεξουαλικός εθισμός και να μην μπορούν να ελέγξουν τις ορμές τους, παρά τον όποιο αντίκτυπο.

Πώς θα τους αναγνωρίσετε

Υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά για να ξεχωρίσει κάποιος αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να προφυλάξει τον συναισθηματικό του κόσμο.

Δικαιώνουν την απιστία τους

Πολλοί εξ αυτών ρίχνουν το φταίξιμο στον σύντροφό τους όταν απιστούν, για να δικαιολογήσουν αυτά που κάνουν πίσω από την πλάτη τους. Θα κατηγορήσουν τον πρώην σύντροφο για την έλλειψη προσοχής, σεξ, υποστήριξης και ένα σωρό άλλων, προκειμένου να πείσουν τον εαυτό τους και τους άλλους ότι είναι σωστό να καλύψουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους εκτός της σχέσης. Μπορεί επίσης να κακολογούν διαρκώς τους πρώην.

Αυτή η συνήθεια μπορεί να καταστρέφει τη μία σχέση μετά την άλλη, μέχρι το εν λόγω άτομο να μάθει πώς να επικοινωνεί καλύτερα. Όταν μάθουν πώς να στρέφονται στον σύντροφό τους και να μοιράζονται όσα αισθάνονται, η απιστία μπορεί να μην είναι πλέον και τόσο απαραίτητη. Ακόμα και αν δεν βρεθεί λύση, μπορεί κάποιος πρώτα να χωρίσει και μετά να βρει άλλο σύντροφο.

Δεν ανοίγονται ποτέ εντελώς

Δίνουν αρκετές πληροφορίες ώστε να νιώθει ο άλλος ότι τους γνωρίζει αρκετά καλά, αλλά πάντα θα υπάρχει κάπου ένα μυστήριο. Σε κάποια θέματα γίνονται αόριστοι και αφήνουν χώρο για εικασίες. Εάν κάποιος επιμένει περισσότερο εκνευρίζονται και εξοργίζονται μέχρι ο άλλος να νιώσει δυσάρεστα και να μην τους ρωτάει πια. Άσχετα με το τι λένε, ένας σύντροφος έχει πάντα δικαίωμα να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει. Άλλωστε κάποιος που νοιάζεται πραγματικά δεν αφήνει το ταίρι του στο σκοτάδι, ούτε θέλει να του δημιουργεί ανασφάλεια. Προτιμούν να εξαφανιστούν προσωρινά ή μόνιμα από μία σχέση, παρά να γίνει «η συζήτηση» που δεν τους συμφέρει.

Αναβλητικοί με τη δέσμευση

Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι διατηρούν μία βασική σχέση στη ζωή τους και πολλές άλλες περιφερειακές που εναλλάσσονται. Εάν κάποιος βρίσκει διαρκώς λόγους και δικαιολογίες για να αναβάλει το επόμενο βήμα στη σχέση, είναι μία σοβαρή ένδειξη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν θέματα με τη δέσμευση. Συνηθίζουν να παίζουν σε πολλά ταμπλό ταυτόχρονα, να είναι μέσα και ταυτόχρονα έξω από τις σχέσεις και για αυτό προσπαθούν να αποφύγουν υποσχέσεις και περαιτέρω δεσμεύσεις που θα τους στερήσουν τα παιχνίδια τους. Θέλουν να τους «κυνηγούν» όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Είναι υπερπροστατευτικοί με το τηλέφωνό τους

Η απιστία μπορεί να φανεί στο κινητό αν κάποιος είναι ο απρόσεκτος. Εάν κάποιος στέκεται δίπλα μπορεί να δει ένα ξαφνικό μήνυμα. Για εκείνους που απιστούν, το τηλέφωνο γίνεται προέκταση του χεριού τους. Το τοποθετούν ανάποδα όταν είναι κάποιος κοντά για να μη δει τα μηνύματα. Το παίρνουν μαζί τους στην τουαλέτα για να επικοινωνήσουν κρυφά. Όταν θέλουν να πάρουν ένα ύποπτο τηλέφωνο βγαίνουν για τσιγάρα ή για ψώνια. Έχουν διπλά νούμερα, βάζουν πάντα κωδικούς ασφαλείας και έχουν εφαρμογές για να κρύβουν φωτογραφίες. Γράφουν διαρκώς μηνύματα με την πλάτη γυρισμένη μέρα και νύχτα. Εάν ο σύντροφος τους ζητήσει μια στιγμή το τηλέφωνό, τους πιάνει νευρικότητα μέχρι να το ξαναπάρουν πίσω. Η μυστικότητα με το τηλέφωνο είναι ένα πολύ ανησυχητικό σημάδι.

Εξωστρεφείς και γοητευτικοί

Γνωρίζουν πολύ καλά πώς να γοητεύουν τους ανθρώπους. Είναι διασκεδαστικοί κερδίζουν εύκολα την εμπιστοσύνη των άλλων. Είναι μία τέχνη που τελειοποίησαν βρίσκοντας τους επόμενους «στόχους» τους. Επιζητούν διαρκώς τον θαυμασμό, την αποδοχή και την έξαψη που τους προκαλεί. Συχνά είναι εγωκεντρικοί και ματαιόδοξοι και δίνουν υπερβολική σημασία στην εξωτερική τους εικόνα. Θέλουν να έχουν θαυμαστές οι οποίοι να ταΐζουν αυτή την ανάγκη τους. Αισθάνονται ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους και εάν επιδεικνύουν τέτοιου είδους ναρκισσιστικές τάσεις, είναι αυτές που τους υπαγορεύουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να απατούν.

Πολλά ψέματα

Καθώς έχουν ανοιχτά διάφορα μέτωπα διότι παίζουν σε πολλά ταμπλό, συχνά αντιμετωπίζουν διαρκείς προκλήσεις. Για να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δυσκολίες υφαίνουν έναν μεγάλο ιστό από ψέματα και πρέπει να έχουν διαρκώς τα μάτια τους δεκατέσσερα. Γίνονται ανήσυχοι αν κάτι ύποπτο έρθει στην επιφάνεια και αντιδρούν σπασμωδικά. Μπορεί να λένε ψέματα για φαινομενικά άσχετα πράγματα, για φίλους, για τοποθεσίες, για εξόδους, αλλά αν ξετυλιχτεί το κουβάρι οδηγεί στα σκοτεινά μυστικά που προσπαθούν να διαφυλάξουν.

Οι φίλοι τους μπορεί να  πετάνε σπόντες

Οι φίλοι τους γνωρίζουν συνήθως πρόσωπα και πράγματα, αλλά μπορεί να μην εγκρίνουν τη συμπεριφορά τους. Είτε πρόκειται για τη μόνιμη σχέση είτε για την καινούρια, μπορεί να προσπαθήσουν να προειδοποιήσουν πετώντας σπόντες. Επειδή καταλαβαίνουν από ποιους κινδυνεύουν, μπορεί να αποφεύγουν να φέρουν σε επαφή το ταίρι τους με αυτούς. Άλλο ένα κόκκινο πανί, είναι τα πλάγια εξεταστικά βλέμματα από τις παρέες τους, αλλά και από αγνώστους στους χώρους που συχνάζουν. Τα βλέμματα μπορεί να προέρχονται από πρώην, νυν και φίλους που τους βλέπουν κάθε τόσο με καινούριο πρόσωπο.

Αποφεύγουν  τη μοναξιά

Εκείνοι που έχουν κάνει την απιστία συνήθεια, βαθιά μέσα τους παλεύουν με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τον φόβο της εγκατάλειψης. Στο μυαλό τους επικρατεί η παράλογη σκέψη ότι εάν σχετιστούν με διάφορους ανθρώπους στο τέλος δεν θα μείνουν μόνοι. Καταλήγουν έτσι να καταστρέφουν τις πιο ουσιαστικές τους σχέσεις, ή δημιουργούν επιφανειακές, παραμένοντας εσωτερικά μοναχικοί και ανήμποροι να βρουν την πληρότητα και την ευτυχία. Ο δρόμος της απιστίας συχνά γυρίζει σαν μπούμερανγκ, για να χτυπήσει την ανασφάλεια τους με την απόρριψη και τη ντροπή. Αυτό που μπορεί να τους λυτρώσει είναι η ψυχολογική βοήθεια, ώστε να καταλάβουν τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά τους.

Πάντα ανικανοποίητοι

Ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι με ό,τι έχουν στη ζωή τους. Πάντα προσπαθούν να βρουν κάτι νέο και πιο γυαλιστερό. Ακόμα και όταν τα έχουν όλα θέλουν περισσότερα χρήματα και επιτυχία, καλύτερο σπίτι, πιο γρήγορο αμάξι. Μπορεί να παίρνουν όλη την αγάπη και την προσοχή που μπορεί να τους δώσει κάποιος, αλλά πάντα θα επιθυμούν ακόμα περισσότερη. Οι κατά συρροή άπιστοι ψάχνουν εναγωνίως καινούριους τρόπους να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους. Ακόμη και αν ο σύντροφος τους προσφέρει όλα όσα έχουν ανάγκη για να νιώθουν ευτυχία, θα την ψάξουν και από αλλού σαν να μην τους είναι αρκετή. Αυτό μπορεί να τραυματίσει βαθιά τους συντρόφους που προσπαθούν διαρκώς να γεμίσουν ένα πηγάδι δίχως πάτο, ένα διογκωμένο «εγώ» το οποίο ποτέ δεν θα ικανοποιηθεί ούτε με όσα έχει ούτε με όσα δεν έχει.

Πάντα απασχολημένοι

Η απιστίες εκτός των άλλων χρειάζονται και προσεκτικό καταμερισμό του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι σπάνια περνούν όλο τους τον χρόνο τους με ένα μόνο πρόσωπο. Καθώς βαριούνται εύκολα, διαλέγουν πού θα αφιερώσουν τις ελεύθερες ώρες τους. Συνήθως αυτό συμβαίνει με το νεότερο… κομμάτι της συλλογής τους. Όταν είναι απασχολημένοι φλερτάροντας άλλους εξαφανίζονται, για να επιστρέψουν γεμάτοι τρυφερότητα όταν ξεμείνουν, ή όταν χρειάζονται κάτι. Ξαφνικές ανατροπές σχεδίων, επαγγελματικές υποχρεώσεις της τελευταίας στιγμής και κλειστά τηλέφωνα μπορεί να χρειάζονται περαιτέρω έρευνα και διερεύνηση.

Ουσιαστικά δεν νοιάζονται ούτε για τους μόνιμους ούτε για τους παράνομους

Το να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο είναι παιχνίδι δύναμης που παίζουν, ώστε να έχουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους. Καθώς δεν είναι ανόητοι, προσπαθούν να έχουν την αγάπη και φροντίδα του «κυρίως πιάτου» και την έξαψη του καινούργιου, που τους προκαλεί το «συνοδευτικό».

Όσο και οι δύο πλευρές ανέχονται τη αυτή τη συμπεριφορά τους δεν έχουν κανένα λόγο να σταματήσουν την απιστία, διότι αμφότερες χρησιμοποιούνται για τροφοδοτούν τον εγωισμό τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγάπη και στην πραγματικότητα δεν νοιάζονται παρά μόνο για τις δικές τους ανάγκες. Όλοι έχουν ανάγκες, όμως ένας φυσιολογικός άνθρωπος είναι αρκετά σύνθετος ώστε να εκτιμά τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και να τους δίνει συναισθηματική αξία.

Η συμπεριφορά τους έχει διαρκείς εναλλαγές

Η πιο γνωστή ναρκισσιστική τακτική είναι όταν κάποιος ξαφνικά σε βομβαρδίζει με προσοχή, έρωτα, δώρα, εκπλήξεις και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι είσαι ο πιο ξεχωριστός άνθρωπος στον κόσμο. Αυτό κάνει τους συντρόφους να αισθάνονται ότι τους νοιάζονται και τους αγαπούν τόσο, που ποτέ δεν θα σκέφτονταν να τους απατήσουν. Όμως μετά τον βομβαρδισμό της αγάπης, ακολουθεί η αποκαθήλωση και τέλος η απόρριψη σε διαρκείς επαναλαμβανόμενους κύκλους.

Συνήθως προσπαθούν να διατηρήσουν μια ιδανική εικόνα και καλύπτουν πολύ καλά τα ίχνη τους και έτσι κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί με τι είχε να κάνει παρά μόνο αν πιαστούν. Τότε μπορεί να φερθούν με πολύ άσχημο τρόπο, κατηγορώντας και απαξιώνοντας τον σύντροφο που τους έπιασε στα πράσα, διότι η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα. Μπορεί να τους κατηγορήσουν για διάφορα, να τους ρίξουν τις ευθύνες, ακόμα και να κατηγορήσουν εκείνους για απιστία. Ή μπορεί να κάνουν το αντίθετο, να κλάψουν και να υποσχεθούν ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Συμπεριφέρονται σαν έκπτωτοι άγγελοι που έπεσαν στην παγίδα του καθήκοντος ή του άλλου προσώπου. Όλες αυτές οι εναλλαγές μεταξύ κρύου και ζέστης είναι ο τρόπος που έχουν να χειρίζονται τις καταστάσεις.

Φλερτάρουν ασύστολα

Δύσκολα μπορούν να περιορίσουν την τάση τους να φλερτάρουν. Μπορεί να φλερτάρουν πολλές ώρες στο διαδίκτυο με οποιονδήποτε είναι πρόθυμος. Μπορεί να φλερτάρουν ακόμα και όταν ο σύντροφός είναι κοντά τους. Φλερτάρουν ακόμα και με τους φίλους του συντρόφου τους, παρουσία του συντρόφου. Αν ερωτηθούν γελούν και προσπαθούν να υποβιβάσουν το γεγονός.

Όταν κάποιος ψάχνει να βρει έναν σύντροφο πρέπει να μάθει να έχει τα μάτια του ανοιχτά για όλα αυτά τα σημάδια, πριν σχετιστεί με κάποιον για τον οποίο η απιστία είναι τρόπος ζωής, κάποιον που δεν δίνει αξία ούτε στον εαυτό του ούτε στους άλλους και να διαφυλάξει έτσι τον ψυχισμό του από τον πόνο, το τραύμα και την απώλεια της εμπιστοσύνης προς τις σχέσεις και κατ’ επέκταση στους ανθρώπους.