8 Πράγματα που πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όταν κάποιος σε αμφισβητεί

8 Πράγματα που πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όταν κάποιος σε αμφισβητεί

8 Πράγματα που πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όταν κάποιος σε αμφισβητεί

Μπορεί να θέλεις να κάνεις μία νέα αρχή στη ζωή σου, σε οποιονδήποτε τομέα, όπως να ξεκινήσεις μια καινούρια σχέση ή να αρχίσεις ψυχοθεραπεία ή να κάνεις μία εκπαίδευση ή να γράψεις ένα βιβλίο ή να χάσεις κιλά ή οτιδήποτε άλλο. Ή μπορεί πάλι μόλις να βγήκες από μία δύσκολη φάση της ζωής σου, μια απώλεια, έναν χωρισμό, ένα πένθος… Και εκεί που θέλεις να γυρίσεις σελίδα, να κάνεις το νέο ξεκίνημα, έρχεται κάποιος -συνήθως δικός σου- άνθρωπος και σε αμφισβητεί. Αμφισβητεί το δυναμικό σου, τις δυνατότητές σου, τις ικανότητές σου, τις πιθανότητές σου να πετύχεις… Με λίγα λόγια σου βάζει ψυχολογική τρικλοποδιά και σε αφήνει εκεί, στο πάτωμα, να αναρωτιέσαι από πού σου ήρθε.

Όμως δε χρειάζεται να είναι έτσι! Μην αφήσεις κανέναν να σε απογοητεύσει και να σε αποθαρρύνει για κανέναν λόγο! Να οκτώ πράγματα που πρέπει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όταν κάποιος σε αμφισβητεί:

  1. Ο άνθρωπος που σε κρίνει και σε κατακρίνει έχει διαφορετικές ιδέες, αξίες και δίνει αλλιώτικο ορισμό στην επιτυχία από εσένα και, σε τελική, ζηλεύει το ελεύθερο πνεύμα σου που επιθυμεί μια νέα αρχή. Μπορεί να είναι άνθρωποι μεγαλύτεροι σε ηλικία από εσένα ή συνομήλικοι σου που είναι τσακισμένοι από τη ζωή, που έκαναν οι ίδιοι πολλά λάθη, που απέτυχαν ή που δεν έχουν καλές σχέσεις και η γεύση της αποτυχίας επικρατεί στη ζωή και τον ψυχισμό τους. Σου δείχνουν περιφρόνηση γιατί κατακρίνοντας εσένα και το δυναμικό σου βρίσκουν δικαιολογία για τις δικές τους αποτυχίες.
  2. Ο άνθρωπος που σε κρίνει και σε κατακρίνει θεωρεί ότι επειδή έκανες λάθη στο παρελθόν είσαι ανίκανος να πράξεις σωστά τώρα. Όμως είσαι πολύ περισσότερα από τα λάθη του παρελθόντος σου! Είσαι πολύ περισσότερα από τα γεγονότα που έγιναν πριν. Ναι, ως έναν βαθμό κι εσύ, όπως και το άτομο που σε αμφισβητεί, είσαι «παιδί του παρελθόντος σου», δηλαδή καθορίζεσαι από τις εμπειρίες σου. Παρόλα αυτά καθένας έχει τη δυνατότητα να μάθει από τα λάθη του, να επενδύσει στην αυτοβελτίωσή του και να εξελιχθεί. Ακόμα και αν έκανες λανθασμένες επιλογές ή λάθη στο παρελθόν αυτό δε σημαίνει ότι θα συνεχίσεις να κάνεις λάθη στο παρόν και το μέλλον. Η μάθηση και η εξέλιξη βασίζονται στα λάθη. Η νοοτροπία της εξέλιξης μας διαβεβαιώνει ότι μέσα από τα λάθη μας μπορούμε να βελτιωθούμε και να προσεγγίσουμε τη ζωή δυναμικά για να πετύχουμε τους στόχους μας.
  3. Ο άνθρωπος που σε κρίνει και σε κατακρίνει έχει τους δικούς του ψυχολογικούς περιορισμούς: πιθανότατα είναι άτομο ψυχικά μίζερο, στενόμυαλο, χωρίς καλοσύνη και αγάπη. Οπότε μάλλον εσύ πρέπει να λυπάσαι αυτό το άτομο και όχι αυτό εσένα! Πρόκειται για άτομα που λειτουργούν με βάση την έλλειψη, την αδυναμία, την ανασφάλεια, το άγχος, τις αρνητικές σκέψεις και την καταστροφολογία. Δεν μπορούν να δουν τη ζωή θετικά και αισιόδοξα, οπότε «τιμωρούν» εσένα που το κάνεις. Δε χρειάζεται να σε ενδιαφέρει η γνώμη τους! Το πιθανότερο είναι ότι οι ίδιοι δεν έχουν τολμήσει να κάνουν τις αλλαγές που θα ήθελαν στη ζωή τους και ζουν μια ψυχικά περιορισμένη ζωή, με όνειρα που δεν τα κυνήγησαν και επιθυμίες που δεν εκπλήρωσαν, οπότε προβάλλουν σε εσένα τις δικές τους ελλείψεις και αρνητικό τρόπο σκέψης. Όταν σου λένε ότι θα αποτύχεις κρίνουν με βάση τις δικές τους αποτυχίες και όχι με βάση του τι μπορείς εσύ να κάνεις.
  4. Να θυμάσαι ότι είναι απλώς η γνώμη τους και το πώς βλέπουν τα πράγματα και τη ζωή. Το ότι κάποιος, ο οποιοσδήποτε, δεν πιστεύει σε εσένα και τις δυνατότητές σου και θεωρεί ότι θα αποτύχεις είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό σου! Είναι απλώς μία εκτίμηση που κάνουν, αλλά γιατί εσύ να θεωρείς ότι είναι σωστή; Μάθε να εκτιμάς τον εαυτό σου και να αξιολογείς τις ικανότητές σου αντικειμενικά, χωρίς να περιμένεις τη γνώμη των άλλων. Να θυμάσαι ότι το δυναμικό που έχει κάθε άνθρωπος είναι απεριόριστο -είναι λοιπόν στο χέρι σου να το αξιοποιήσεις όπως εσύ νομίζεις. Και σε τελική, εσύ αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεων σου. Δε χρειάζεσαι τη συναίνεση κάποιου άλλου.
  5. Αξίζεις πολύ περισσότερη από τη γνώμη κάποιων ανθρώπων, ακόμα και αν είναι δικοί σου άνθρωποι. Καλλιέργησε αυτογνωσία: να ξέρεις τόσο τα προτερήματα όσο και τα ελαττώματά σου, ώστε να μπορείς να πορεύεσαι με βάση τα δυνατά σου σημεία. Και φυσικά, να προσπαθείς να διορθώνεις τα αδύναμά σου σημεία. Αλλά το σίγουρο είναι ότι αξίζεις και αυτό σχετίζεται με εσένα και όχι με το πώς σε βλέπουν οι άλλοι.
  6. Είναι αδύνατο να τους ικανοποιήσεις όλους. Κάποτε στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» ένα παιδάκι απάντησε με αθωότητα και ειλικρίνεια: «γιατρός για τη μαμά, μηχανικός για τον μπαμπά και μπασκετμπολίστας για εμένα». Το οποίο δείχνει με απλό τρόπο ότι τελικά κανείς δεν μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τους άλλους. Το σημαντικό λοιπόν είναι να ικανοποιήσεις τον εαυτό σου και να ζήσεις με βάση τα δικά σου στάνταρ και προδιαγραφές.
  7. Να ξέρεις ότι θα συναντήσεις αντιπαράθεση μόλις τολμήσεις να κάνεις κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Το πρώτο που κάνουν οι άλλοι όταν τους πεις ότι θέλεις να κάνεις κάτι έξω από τα συνηθισμένα, κάτι διαφορετικό ή μία υπέρβαση, είναι να σου πουν «αυτό δε γίνεται» και να αιτιολογήσουν τους λόγους. Συνήθως ο πρώτος λόγος που δίνουν είναι ότι εσύ δεν έχεις τις ικανότητες και το απαιτούμενο δυναμικό. Όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει ούτε καν το δικό του δυναμικό, πόσο μάλλον αυτό ενός άλλου ατόμου! Μην παρασυρθείς σε αυτή τη συζήτηση. Εσύ να πιστεύεις σταθερά στην αξία σου και στη δουλειά που θα κάνεις για να πετύχεις τον στόχο σου.
  8. Δε χρειάζεσαι την έγκριση, την άδεια ή την ηθική υποστήριξη κανενός για να ξεκινήσεις και να πετύχεις αυτά που εσύ θεωρείς σημαντικά για εσένα και την ευτυχία σου. Μην περιμένεις λοιπόν κάποιον να σου πει «μπράβο παιδάκι μου» και να σε πάρει από το χεράκι στο μονοπάτι που διάλεξες. Εσύ κρατάς τον προσωπικό σου χάρτη κι εσύ χαράζεις την πορεία σου. Μην περιμένεις κάτι από τους άλλους, ξεκίνησε να βρεις το νόημα της δικής σου ζωής και την προσωπική σου ευτυχία. Διάλεξε να εξελιχθείς στο άτομο που θέλεις να είσαι, χωρίς να αμφισβητείς την προσωπική σου αξία και τους στόχους σου.

 

* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.

 

Πηγή: https://varvogli.gr