8 κλειδιά για να βρεις και να κρατήσεις τη σχέση που σου αξίζει

8 κλειδιά για να βρεις και να κρατήσεις τη σχέση που σου αξίζει

8 κλειδιά για να βρεις και να κρατήσεις τη σχέση που σου αξίζει

Είσαι υπεύθυνη/ος για την ευτυχία σου

Σταμάτα να αναζητάς κάποιον άλλον για να σε κάνει ευτυχισμένη/ο. Μην περιμένεις να βρεις το άλλο σου μισό για να σε συμπληρώσει. Είσαι ήδη ολόκληρο άτομο! Η έννοια του «μισού» που συμπληρώνεται, όσο ρομαντική και αν ακούγεται, κρύβει μέσα της μία μειονεξία: το ελάττωμα ότι δεν είσαι αρκετό ως άτομο, ότι δεν έχεις από μόνος/η σου όσα χρειάζεσαι για να ζήσεις όμορφα. Αυτό είναι τεράστιο λάθος! Φυσικά και είσαι ολοκληρωμένο, ακέραιο άτομο! Φυσικά και έχεις αυτά που χρειάζεσαι για να έχεις ευτυχία και χαρά στη ζωή σου! Είναι διαφορετικό λοιπόν να αναζητάς σύντροφο επειδή αισθάνεσαι ότι αυτό επιθυμείς και τελείως διαφορετικό να ψάχνεις σχέση επειδή νιώθεις ελλιπής, μειονεκτικά και ότι κάτι σου λείπει για να είσαι καλά.

Σταμάτα να περιμένεις και ζήσε τη ζωή σου

Μη βάζεις τη ζωή σου στον πάγο περιμένοντας γενικά και αόριστα τις «καλύτερες μέρες». Ζήσε τη ζωή σου σήμερα, είτε έχεις σύντροφο είτε όχι. Μάθε να απολαμβάνεις τις μικρές και τις μεγάλες χαρές όπως εμφανίζονται στην καθημερινότητά σου. Μάθε να δημιουργείς ωραίες στιγμές στη ζωή σου, ακόμα και αν δεν έχεις βρει τον άνθρωπό σου. Μην κάνεις το κάθε τι να εξαρτάται από το αν έχεις σχέση ή όχι. Κάνε το πρόγραμμά σου, βάλε χαρά στη ζωή σου, βάλε φιλίες, κοινωνική ζωή, χόμπι, ενδιαφέροντα. Και όταν περνάς ωραία, όταν νιώθεις μέσα σου όμορφα, τότε θα βρεις και μία σχέση.

Ξεκίνησε βάζοντας όρους στον εαυτό σου και όχι στους άλλους

Εσύ έχεις τον έλεγχο, όχι οι άλλοι! Έχεις τον έλεγχο του τι επιθυμείς, του ποιες είναι οι αξίες σου και ποια είναι τα στάνταρ σου. Δεν είσαι θύμα! Οπότε μη βλέπεις τον εαυτό σου ως αδύναμο ή ως θύμα των επιθυμιών που έχουν οι άλλοι. Εσύ θα βάλεις στον εαυτό σου τους όρους σου, διότι τελικά δεν μπορείς να βάλεις όρους στους άλλους. Αντί λοιπόν να προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλον, να τον κάνεις να ταιριάξει στο δικό σου μοντέλο του τι είναι σωστή σχέση, θα ξεκαθαρίσεις από την αρχή τι είναι αυτό που εσύ θέλεις. Αν ο άλλος το δέχεται, έχει καλώς. Αν όχι… υγεία και καλή καρδιά! Γιατί εσύ ξέρεις τι θέλεις, ποιοι είναι οι βασικοί όροι και προϋποθέσεις για να έχεις μία ικανοποιητική σχέση. Αν ο άλλος δεν τους πληροί, αν ο άλλος έχει άσχημη συμπεριφορά, τότε δεν προσπαθείς να τον αλλάξεις, ούτε να το ανεχτείς -αλλάζεις εσύ γραμμή πλεύσης! Φεύγεις και αναζητάς αλλού αυτό που σου ταιριάζει.

Να θυμάσαι ότι συχνά η αγάπη εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις

Μη λες απόλυτες φράσεις τύπου «ποτέ» και «πάντα», όπως «ποτέ δε θα βρω σε αυτή την πόλη τη σχέση που επιθυμώ» ή «πάντα θα βρίσκομαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν έχει άτομα διαθέσιμα για σχέση». Όταν σκέφτεσαι έτσι, με απόλυτους όρους, τότε περιορίζεις τον εαυτό σου και δεν του επιτρέπεις να δει όλες τις πιθανότητες που υπάρχουν γύρω σου. Να είσαι έτοιμη/ος για το απροσδόκητο. Να έχεις πάντα στην καρδιά σου ένα παράθυρο ανοιχτό, για να αναγνωρίσεις το κατάλληλο άτομο όταν το συναντήσεις. Συχνά η αγάπη βρίσκεται εκεί που δεν το περιμένεις: μπορεί να είναι σε ένα μέρος, σε μία κατάσταση ή ένα πρόσωπο που δεν το φανταζόσουν καν! Άσε λοιπόν τον εαυτό σου ανοιχτό σε όλες τις πιθανότητες.

Κάνε προσπάθεια

Κανείς δε βρήκε τον έρωτα της ζωής του, μια όμορφη σχέση, από τον καναπέ του σπιτιού του! Αν περνάς το σαββατόβραδο στο σπίτι, αν δε βγαίνεις, αν δεν κάνεις κάποια προσπάθεια -πέρα από το να σκέφτεσαι πόσο πολύ θέλεις να έχεις μία σχέση, δε θα μπορέσεις να βρεις αυτό που θέλεις. Ξεκίνησε λοιπόν με μία προσπάθεια: να φτιάξεις την κοινωνική σου ζωή, να βγαίνεις, να γνωρίζεις ανθρώπους γενικά, όχι με το κριτήριο αν σου κάνουν ή όχι για σχέση. Ξεκίνησε κάνοντας μια προσπάθεια να χαμογελάς, να έχεις καλή διάθεση και αισιόδοξη στάση ζωής, γιατί όλα αυτά αντανακλώνται στο πρόσωπό σου και το άτομο απέναντί σου τα καταλαβαίνει. Όταν βγαίνεις με παρέες ή πρώτο ραντεβού να θυμάσαι ότι βγήκες ακριβώς γι’ αυτό: το να είσαι με καινούριους ανθρώπους και να περάσεις όμορφα. Δε βγήκες για ψυχοθεραπεία, για να τους πεις όλα τα προβλήματα και όλες τις δυσκολίες σου.

Ο κανόνας του 90%

Αυτός ο κανόνας λέει κάτι απλό: δώσε το 90% στο να ακούσεις τον άλλον, να καταλάβεις τι θέλει, πώς σκέφτεται, τι τον κινητοποιεί, τι του αρέσει. Δώσε στον άλλον 90% αγάπη, κατανόηση, συνεργασία και επικοινωνία. Δώσε τα όλα αυτά στο πλαίσιο της σχέσης σας. Αλλά κράτησε ακέραιο ένα 10% για εσένα ατομικά: για τις δικές σου ανάγκες, όνειρα, επιθυμίες. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να χαθεί μέσα στη σχέση, μη παραμελήσεις τον εαυτό σου και τα δώσεις όλα. Αν τα δώσεις όλα, θα τα πάρει όλα και θα φύγει. Κράτα λοιπόν και για εσένα.

Ψύχραιμα

Μην πιάνεσαι στα δίχτυα των φόβων σου και μην κάνεις κινήσεις απελπισίας. Μην προσπαθείς να διαστρεβλώσεις αυτά που σου λέει ξεκάθαρα ο άλλος για να ταιριάξουν με τις δικές σου επιθυμίες. Αν σου δηλώνει ξεκάθαρα «δε θέλω να παντρευτώ και να κάνω οικογένεια» και εσύ πιστεύεις ότι θα τον τουμπάρεις και θα γίνει τελικά το δικό σου, ξανασκέψου το! Μην προσπαθείς να ασκήσεις έλεγχο στον άλλον για να καταλαγιάσεις τους δικούς σου φόβους. Μη δείχνεις απελπισία, δείξε ενδιαφέρον. Δείξε τον ωραίο σου εαυτό. Δείξε εμπιστοσύνη στη διαδικασία της γνωριμίας. Και αν δε σου βγει, μην κάνεις απεγνωσμένες και σπασμωδικές κινήσεις. Πήγαινε παρακάτω στη ζωή σου, με τη σιγουριά ότι θα βρεις τον άνθρωπο που επιθυμείς.

Να αγαπάς τον εαυτό σου

Όσο κλισέ και αν ακούγεται, ωστόσο είναι η μεγαλύτερη αλήθεια στο πεδίο των σχέσεων! Αν δεν αγαπάς, αν δεν εκτιμάς, αν δε σέβεσαι εσύ πρώτα τον εαυτό σου, πώς θα το κάνει κάποιος άλλος αυτό για εσένα; Κάθε σχέση ξεκινάει με τα δύο μέλη της να αγαπάνε το καθένα χωριστά τον εαυτό του. Φυσικά και δε σου λέω να είσαι παρτάκιας, εγωιστής και νάρκισσος -σε καμία περίπτωση! Χρειάζεται όμως να έχεις υγιή αγάπη και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, για να μην τα ζητιανεύεις από τον άλλον. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, όταν εσύ είσαι καλά με τον εαυτό σου, αυτό το εισπράττει ο άλλος, το εκτιμάει, σε εκτιμάει και έτσι μπορεί να σε αγαπήσει.

 

* Ψάχνεις τη σχέση που σου αξίζει; Να βρεις τον άνθρωπό σου; Στο βιβλίο «Σχέσεις: Βρες τον άνθρωπο που ονειρεύεσαι» δείχνω µε απλό τρόπο και συγκεκριμένα βήματα πώς να ξεκινήσεις να γνωρίζεις ανθρώπους και να ξεκινήσεις να βγαίνεις ραντεβού, μέχρι να βρεις το κατάλληλο άτομο.

 

Πηγή: https://varvogli.gr