7 Σημάδια που δείχνουν ότι έχεις συναισθηματική εξουθένωση
Η συναισθηματική εξουθένωση είναι αληθινή, ύπουλη και καταστροφική. Μπορεί να μεταμφιεστεί με διάφορους τρόπους, να σου κρυφτεί και να μην την αναγνωρίσεις. Αλλά θα νιώθεις τα συμπτώματα και θα προσπαθείς να βρεις εξήγηση.
Τα συμπτώματα της συναισθηματικής εξουθένωσης:
-
Νιώθεις ότι δε μπορείς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου
Συναισθήματα όπως το άγχος, ο εκνευρισμός, η ανυπομονησία, κλπ., είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους ως αντίδραση σε κάτι που έγινε ή σκέφτηκες, κρατάνε για λίγο και μετά καταλαγιάζουν. Αν όμως έχεις συναισθηματική εξουθένωση, τα αρνητικά συναισθήματα έρχονται και μένουν. Και όχι μόνο γίνονται απρόσκλητοι μουσαφίρηδες, κάθονται εκεί, και σε βασανίζουν. Νιώθεις ότι πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό, ότι δε μπορείς να τα διαχειριστείς.
Το κλειδί εδώ δεν είναι απλώς να διορθώσεις το επιφανειακό πρόβλημα. Χρειάζεται να πας σε βάθος, ώστε να δεις τι βρίσκεται βαθιά μέσα σου που σε μπλοκάρει και σε εξουθενώνει.
-
Διαπιστώνεις ότι έχεις υπερ-ευαισθησία
Ακόμα και αν από τη φύση σου είσαι ευαίσθητο άτομο, όταν έχεις συναισθηματική εξουθένωση γίνεσαι ακόμα πιο ευαίσθητος. Αυτό δε σημαίνει απλώς ότι σε πειράζουν τα μικροπράγματα ή ότι έχεις υπερβολικές αντιδράσεις. Σημαίνει ότι νιώθεις σαν πλοίο που βυθίζεται στη μέση της νύχτας και δε μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα.
Το κλειδί εδώ είναι να συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι απλώς μία αδυναμία του χαρακτήρα σου, αλλά ότι έχεις φτάσει σε σημείο που λύγισες κάτω από τα βάρη και τις πιέσεις της καθημερινότητάς σου.
-
Νιώθεις ηττημένη
Αισθάνεσαι σαν να πέρασε από πάνω σου οδοστρωτήρας. Νιώθεις αποθαρρημένη, αποκαρδιωμένη. Τα βλέπεις όλα με όρους άσπρο-μαύρο, σε απόλυτους όρους και νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο πια. Είναι σαν να λες στον εαυτό σου «ως εδώ και μη παρέκει».
Το κλειδί εδώ είναι να συνειδητοποιήσεις ότι δεν έχουν χαθεί όλα, δεν έχεις ηττηθεί, αλλά ότι πρόκειται για την αίσθηση της ήττας, την οποία σου προκαλεί η συναισθηματική εξουθένωση. Υπάρχει ελπίδα.
-
Ζορίζεσαι να βρεις τη δύναμη να συνεχίσεις
Χέρι-χέρι με το αίσθημα της ήττας πάει και η αίσθηση ότι πιέζεσαι αφόρητα να συνεχίσεις να κάνεις αυτά που πρέπει να κάνεις για να προχωρήσεις τη ζωή σου.
Το κλειδί είναι να καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για προσωπική σου αδυναμία. Προσπαθείς να αντιμετωπίσεις μεγάλα ερωτήματα για τη ζωή σου, τους στόχους σου, την πορεία σου και αυτή η διαδικασία σου ρουφάει την ενέργειά σου. Σκέψου όμως, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αυτή την ανάγκη, να απαντήσουν μέσα τους τέτοια μεγάλα ερωτήματα. Η συνταγή είναι να κάνεις ένα βήμα τη φορά.
-
Φοβάσαι ότι κάτι θα γίνει και θα χάσεις την ισορροπία μέσα σου
Αυτό συμβαίνει επειδή μέσα σου έχεις χαμηλό συναισθηματικό έλεγχο. Δε μπορείς να ελέγξεις τα πράγματα που σε στρεσάρουν, που σε ζορίζουν και σε στεναχωρούν και, επειδή βρίσκεσαι σε κατάσταση συναισθηματικής εξουθένωσης, έχεις την αίσθηση ότι θα γίνει κάτι και η σταγόνα θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Και φυσικά αυτό σε φοβίζει.
Το κλειδί είναι να μείνεις κοντά στον εαυτό σου, σε επαφή μαζί του και με τις ανάγκες σου.
-
Έχεις συναισθηματική απορρύθμιση
Είτε εκφράζεις με έντονο τρόπο όλα σου τα συναισθήματα, χωρίς κάποιον έλεγχο, ή τα θάβεις όλα μέσα σου και έχεις συναισθηματικό μούδιασμα. Ούτε η μία τακτική είναι λειτουργική ούτε η άλλη. Έτσι, μερικές φορές νιώθεις ότι θέλεις να κλαις όλη την ώρα χωρίς λόγο, ενώ άλλες φορές ενώ έχεις κάτι που σε στεναχώρησε δεν έχεις ούτε ένα δάκρυ.
Το κλειδί είναι να μάθεις να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου και να αρχίσεις να τα επεξεργάζεσαι. Αυτό σημαίνει ότι αναρωτιέσαι τι να είναι αυτό που σε έκανε να νιώθεις το συγκεκριμένο συναίσθημα, ποιος είναι ο λειτουργικός τρόπος να το εκφράσεις, αλλά και ποιο είναι το κατάλληλο μέρος και χρόνος για να δείξεις πώς νιώθεις.
-
Νιώθεις ότι είσαι έτοιμη/ος για μία αλλαγή
Ακόμα και αν αισθάνεσαι άσχημα, ακόμα και αν έχεις φτάσει στα όρια σου και νιώθεις συναισθηματική εξουθένωση, ταυτόχρονα έχεις την αίσθηση ότι είσαι έτοιμη/ος για μία αλλαγή. Αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι πρέπει να αναθεωρήσεις, να κάνεις αλλαγές σε πρακτικό επίπεδο για να ξεκολλήσεις από το τέλμα στο οποίο βρίσκεσαι.
Να τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τη συναισθηματική εξουθένωση:
- Το πρώτο κλειδί είναι να αναγνωρίσεις τι σου συμβαίνει. Μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά η γνώση είναι σύμμαχος.
- Το δεύτερο κλειδί είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου τι χρειάζεσαι σε αυτή τη φάση. Να αρχίσεις να μαζεύεις πληροφορίες για την αλλαγή που θέλεις να κάνεις, δηλαδή να προετοιμαστείς.
- Δώσε στον εαυτό σου το δώρο της εσωτερικής ηρεμίας. Εξάσκησε τεχνικές mindfulness, δηλαδή επίγνωσης, για να μείνεις γειωμένος στο παρόν σου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο νους σου δε θα πηγαίνει πίσω στο παρελθόν σε στενάχωρες αναμνήσεις, αλλά ούτε και θα τρέχει σε μελλοντικές ανησυχίες, πράγματα που δε μπορείς να τα ελέγξεις. Αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι την παρούσα στιγμή, την παρούσα φάση της ζωής σου και καλό θα είναι να επενδύσεις σε αυτή.
- Μάθε επίσης να ασκείς καθημερινά τις τεχνικές χαλάρωσης που σου ταιριάζουν.
- Φρόντισε να κάνεις κάθε μέρα κάτι που αγαπάς, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα.
- Δημιούργησε νέες φιλικές σχέσεις με θετικά άτομα.
* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness: Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.
Πηγή: https://varvogli.gr