Η διαδικασία της προσφοράς φέρνει ευτυχία

Η διαδικασία της προσφοράς φέρνει ευτυχία

Κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν να «μετρούν», απλά δίνουν και ας έχουν λίγα. Δίνουν ότι μπορούν, χρήματα, χρόνο, υπηρεσίες, μια καλή κουβέντα και είναι πάντα χαρούμενοι και ευγνώμονες. Η διαδικασία της προσφοράς τούς «ανταποδίδει» αμέσως το αίσθημα της ευτυχίας, της πληρότητας, αλλά και της δύναμης. Αισθάνονται πιο ισχυροί, καθώς προσφέροντας βοήθεια, υποσυνείδητα αποδεικνύουν στον εαυτό τους ότι αξίζουν. Είναι ευγνώμονες για τη δική τους ζωή, αφού νιώθουν ότι έχουν περισσότερα και μπορούν να «δώσουν».

Τα πάντα είναι σχετικά

Η ζωή δεν μετριέται με το τι έχουμε, αλλά τι κάνουμε με αυτά που έχουμε. Σε ότι αφορά τα χρήματα, τα πάντα είναι σχετικά. Ποια είναι η αξία του του ενός ευρώ; Για κάποιον που το έχει ανάγκη είναι πολύ πιο σημαντικό, από ότι για κάποιον που το έχει πεταμένο στον πάτο της τσάντας του επί μήνες. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δισεκατομμύρια και είναι δυστυχισμένοι, διότι είναι αχόρταγοι και δεν ικανοποιούνται ποτέ. Ενώ άλλοι είναι με άδειους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και είναι γεμάτοι από καλοσύνη και χαρά. Επίσης και ο χρόνος είναι σχετικός και δεν χρειάζεται να είσαι ο Αϊνστάιν για να το καταλάβεις. Ίσως μια ώρα που αφιερώνετε σε εθελοντική εργασία να αξίζει περισσότερο, από το να κάθεστε στον καναπέ γκρινιάζοντας πως δεν έχετε τίποτα να κάνετε και πως η ζωή σας είναι άδεια και χωρίς ενδιαφέροντα.

Η επιστήμη έχει την απάντηση

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όποιος έχει τη νοοτροπία της προφοράς, απολαμβάνει τεράστια οφέλη είτε πρόκειται για εθελοντισμό είτε για φιλανθρωπία ή τυχαίες πράξεις καλοσύνης. Μάλιστα ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι οι πράξεις καλοσύνης ενισχύουν την ευεξία και την ικανοποίηση της ζωής σε ουσιαστικό βαθμό. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «NeuroImage» έδειξαν ότι πράξεις καλοσύνης αυξάνουν την ντοπαμίνη στον οργανισμό, ακόμη και όταν αυτές οι πράξεις καλοσύνης έγιναν στρατηγικά και όχι αλτρουιστικά. Η ντοπαμίνη είναι μία οργανική ουσία που «μεταφέρει» μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο. Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Occupational and Environmental Medicine», οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι που εργάστηκαν εθελοντικά παρουσίασαν λιγότερο άγχος και εξάντληση και μεγαλύτερη αίσθηση ισορροπίας στη ζωή τους. Με λίγα λόγια όλες οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσα περισσότερα δίνουμε τόσα περισσότερα κερδίσουμε.

Τα οφέλη και οι δικαιολογίες

Μερικά από τα οφέλη της προσφοράς είναι ότι, διαμορφώνεται εκ νέου η αξία της δική σας ζωής, νιώθετε καλά με τον εαυτό σας και εισπράττετε από τους άλλους θετική συμπεριφορά. Και αν ψάχνετε δικαιολογίες και το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό σας είναι «δεν έχω για να δώσω», η απάντηση είναι μία. Η προσφορά δεν είναι μόνο υλική, ένα κομπλιμέντο, μια φιλική συνομιλία ή να κρατήσετε την πόρτα για να περάσει κάποιος, είναι μια μικρή πράξη καλοσύνης, η οποία δίνει χαρά και ικανοποίηση και εσάς και στον άλλον.

Πηγή: theemotionmachine.com

https://www.theemotionmachine.com/how-a-giving-mindset-reframes-what-you-have-and-sparks-gratitude/