Feng Shui: 10 πράγματα από τα οποία είναι καλό να απαλλαγούμε άμεσα

Feng Shui: 10 πράγματα από τα οποία είναι καλό να απαλλαγούμε άμεσα

Feng Shui: 10 πράγματα από τα οποία είναι καλό να απαλλαγούμε άμεσα

Το Feng Shui είναι μία πρακτική, η οποία μας διδάσκει πώς να διαχειριζόμαστε τον χώρο που ζούμε και έχει ως σκοπό να χρησιμοποιήσουμε και να αποκομίσουμε τις καλύτερες δυνατές ενέργειες προς όφελός μας.

Η βασισμένη στην κινεζική φιλοσοφία αυτή τέχνη μάς υποδεικνύει τον τρόπο να αυξήσουμε τη ζωτικότητα, την ευτυχία και την αφθονία στο περιβάλλον μας, με το να ενισχύσουμε τη ροή της θετικής ενέργειας, του επονομαζόμενου τσι.

Αυτή η θετική ενέργεια είναι ευαίσθητη και για να μην την μπλοκάρουμε, πρέπει, σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui, να προσέξουμε και να αποφύγουμε αυτά τα 10 πράγματα.

Ακαταστασία

Εάν υπάρχουν σακούλες με ψώνια παρατημένες εδώ και εκεί, πανωφόρια και παπούτσια ατάκτως ειρημένα, πλυμένα ρούχα τα οποία έχουν χάσει τον δρόμο τους για τα συρτάρια, η καλή ενέργεια «σκοντάφτει» επάνω τους, δημιουργεί στατικότητα σε οικονομικά, σχέσεις, στόχους και δεν φέρνει τις επιθυμητές ευκαιρίες.

Η ηρεμία που νιώθει κάποιος όταν το περιβάλλον του είναι τακτοποιημένο, έχει την αντιστοιχία της στη θετική ενέργεια που δημιουργείται και κυκλοφορεί με τον πιο φυσικό και ανεμπόδιστο τρόπο.

Τα παλιά, τα φθαρμένα και τα άχρηστα

Υπάρχει μία ενεργειακή, αλλά και πρακτική ισορροπία που πρέπει να τηρούμε σε σχέση με το τι καινούργιο μπαίνει στο σπίτι μας και τι παλιό βγαίνει, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί χωροταξική ασφυξία και χάος. Το ιδανικό σε αυτή την περίπτωση είναι να διατηρούμε στο σπίτι μας τα χρηστικά, τα απαραίτητα και τα πράγματα που αγαπάμε.

Αν έχουν περάσει χρόνια, για παράδειγμα, που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει κάποια αντικείμενα, το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Ίσως πρέπει να σκεφτούμε να πουλήσουμε, να δωρίσουμε ό,τι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε κάποιον άλλον, να επιδιορθώσουμε ή να ανακυκλώσουμε, δείχνοντας έτσι σεβασμό και αγάπη για το περιβάλλον, τις πρώτες ύλες και τον συνάνθρωπό μας. Ένα φρακαρισμένο σπίτι, σημαίνει μπλοκαρισμένη ενέργεια.

Χαλασμένα τρόφιμα

Η κουζίνα του σπιτιού αντιπροσωπεύει τον συνδυασμό της υγείας, αλλά και του πλούτου, της αφθονίας. Υπάρχει άλλωστε και το γνωστό ρητό που λέει ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Είναι καλό να ελέγχουμε και να αδειάζουμε το ψυγείο, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, από τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα που έχουν χαλάσει, τα ντουλάπια από ληγμένες συσκευασίες και να μην ξεχνάμε και τα συρτάρια με τα μπαχαρικά.

Φθαρμένα και σπασμένα κουζινικά

Τα κιτρινισμένα πλαστικά δοχεία τροφίμων και τα ραγισμένα φλυτζάνια μάλλον δεν δημιουργούν το συναίσθημα της αφθονίας. Πρέπει να προσπαθούμε να ξεσκαρτάρουμε ό,τι είναι χαλασμένο ή ραγισμένο μόλις πέφτει στην αντίληψή μας και να επιδιορθώνουμε ό,τι μπορούμε, όπως χερούλια ή μέρη συσκευών που θέλουν αντικατάσταση. Μία καλή οργάνωση των κουζινικών σε καθαρά ντουλάπια, βοηθάει στο να δημιουργηθεί η νιρβάνα της μαγειρικής δραστηριότητας, από τη βάση της διαδικασίας παραγωγής, μέχρι την απόλαυση και την ευεργεσία της θρέψης.

Καθρέφτες αντικριστά από είσοδο, κρεβάτι και άλλο καθρέφτη

Οι καθρέφτες είναι ευεργετικοί σύμφωνα με το Feng Shui, διότι διπλασιάζουν την αφθονία όταν τοποθετηθούν στρατηγικά. Όμως, υπάρχουν και κάποιες θέσεις που μπορεί να φέρουν μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Ένας καθρέφτης που «αντικρίζει» απευθείας στην πόρτα της εισόδου, «μπερδεύει» και εμποδίζει τη θετική ενέργεια, το τσι, να εισέλθει στο σπίτι. Εάν όμως τοποθετηθεί στα πλαϊνά της πόρτας ή κατά μήκος του διαδρόμου, είναι ευεργετικός.

Ένας καθρέφτης που «κοιτάζει» το κρεβάτι μπορεί να προσελκύσει τρίτα πρόσωπα και ενέργειες απιστίας.

Όταν δύο απέναντι καθρέφτες αντανακλούν ο ένας τον άλλον, δημιουργούν «σύγχυση» στην ενεργειακή ροή του τσι, η οποία μπορεί να εγκλωβιστεί ανάμεσά τους και να μην κινείται ελεύθερα.

Η τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα

Η τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα θεωρείται από τους από τους ειδικούς του Feng Shui, ότι λειτουργεί ως εμπόδιο στο πάθος, αποσπά την προσοχή και κλέβει τον χρόνο του ζευγαριού που θα πρέπει να δίνουν ο ένας τον άλλον.

Το ίδιο ισχύει για υπολογιστές, κινητά και λοιπές συσκευές που μπορεί να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο. Ακόμη, είναι καλό να μην υπάρχουν άλλες ηλεκτρικές συχνότητες στον χώρο που ξεκουραζόμαστε, παρά μόνο η θετική ενέργεια του τσι και η δική μας.

Τέχνη με λάθος μηνύματα

Οι πίνακες και τα διακοσμητικά χρησιμοποιούνται στο Feng Shui για να δώσουν έμφαση στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να δέσουν αρμονικά τις σωστές ενέργειες. Σύμφωνα με αυτές τις αρχές, χρειαζόμαστε να βλέπουμε όμορφα πράγματα που μας ανεβάζουν ψυχολογικά και μας υπενθυμίζουν διακριτικά τον στόχο μας. Αν θέλουμε για παράδειγμα μία νέα σχέση, ένα μοντέρνο γλυπτό με αγκαλιασμένα κορμιά είναι το σωστό μήνυμα. Μία παλιά κινηματογραφική αφίσα με πολεμικό περιεχόμενο ή κάποιος πίνακας με τρικυμισμένη θάλασσα, καταιγίδα και ανεμοδαρμένο ιστιοφόρο, δεν βοηθούν ιδιαίτερα με τον συνειρμό που δημιουργούν.

Δυσάρεστα αναμνηστικά

Ένα ζευγάρι δεκανίκια μέσα στην ντουλάπα φέρνουν στο νου ένα παλιό ατύχημα. Ένα δαχτυλίδι δώρο από τον/την πρώην, ίσως να μην ξυπνά για κάποιον και τις καλύτερες μνήμες. Οι ειδικοί του Feng Shui προτείνουν να αφαιρέσουμε από την καθημερινότητά μας την επαφή με πράγματα που μας φέρνουν άσχημες αναμνήσεις. Εάν για κάποιο λόγο θέλουμε να τα κρατήσουμε, μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα πατάρι, σε μία αποθήκη ή σε ένα κουτί αναμνήσεων, ώστε να μη διακόπτουν την επιθυμητή θετικότητα από τη ζωή μας.

Ξεραμένα ή μαραζωμένα φυτά

Η ζωτική ενέργεια των φυτών ενισχύει την ενέργεια του τσι και ανεβάζει τις θετικές δονήσεις στον χώρο μας. Όμως, τα μαραμένα φυτά λειτουργούν με αντίθετο τρόπο. Ίσως χρειάζονται αλλαγή θέσης, γλάστρας, χώματος ή αντικατάσταση με νέα υγιή εύκολα φυτά που δεν απαιτούν πολλή φροντίδα.

Μπονσάι

Είναι πάρα πολύ χαριτωμένα, έχουν μία Ζεν διάσταση, αλλά επειδή δεν ψηλώνουν, δεν ενδείκνυται σε σημεία που επιθυμούμε την ανάπτυξη και την πρόοδο. Το γεγονός ότι θα παραμείνουν μικροσκοπικά δεν φέρει τα σωστά μηνύματα. Ίσως είναι καλύτερα να προτιμήσουμε ένα μεγάλο, γερό φυτό, με πλούσιο φύλλωμα και ζωηρό χρώμα.