Το γλυκό του Σκορπιού: Μους σοκολάτας με μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς

Το γλυκό του Σκορπιού: Μους σοκολάτας με μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς

Μια μοναδική γεύση και ένας πολύ πρωτότυπος συνδυασμός με πάθος και ένταση, δυο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Σκορπιού. Η σοκολάτα, ως βάση σε μια ελαφριά, αλλά και πολύ γευστική μους, αποκτάει άλλο γευστικό τόνο, όταν παντρευτεί με ένα κατακόκκινο ζελέ από τσίλι και πιπεριές Φλωρίνης. Το γλυκό αυτό θα γίνει το αγαπημένο του Σκορπιού!

Υλικά για 4-6 άτομα (ανάλογα με το ποτήρι σερβιρίσματος)

Για τη βάση

  • 1 κουτί μπισκότα caprice ή σαβαγιάρ
  • 15 γρ. πραλίνας φουντουκιού ή μερέντα

Για τη μους

  • 200 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο
  • 400 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Εκτέλεση: 45 λεπτά

Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα αναμειγνύουμε με την πραλίνα φουντουκιού ή τη μέρεντα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μάζα. Χωρίζουμε σε 4 ποτήρια το μείγμα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας γάλακτος σε κατσαρόλα, σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει. Ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος πάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα και ομογενοποιούμε με μαρίζ, σύρμα ή και ραδβομπλέντερ. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μέχρι να φτάσει στους 35°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, δοκιμάζουμε να ακουμπήσουμε στα χείλη μας μια μικρή ποσότητα. Αν είναι ανεκτή, το μείγμα έχει κρυώσει. Εν τω μεταξύ, χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα, στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να έχει την υφή ενός παχύρρευστου γιαουρτιού. Όταν το μείγμα της σοκολάτας έρθει στη θερμοκρασία που θέλουμε, ρίχνουμε την αφρατεμένη κρέμα γάλακτος σε αυτό τμηματικά, ανακατεύοντας απέξω προς το κέντρο με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί όλο. Όταν είναι έτοιμο, το μοιράζουμε στα ποτήρια (χωρίς να τα γεμίσουμε εντελώς) και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες να παγώσουν. Γαρνίρουμε το κάθε ποτήρι με 2-3 κ.σ. μαρμελάδα τσίλι* και σερβίρουμε.

Μαρμελάδα τσίλι

Υλικά

  • 80 γρ. καυτερή πιπεριά (τσίλι), καθαρισμένη και κομμένη σε ροδέλες
  • 350 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, καθαρισμένη από σπόρους και ίνες, κομμένη σε κύβους
  • 1 κιλό ζάχαρη μαρμελάδας με πηκτίνη
  • 700 ml μηλόξιδο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές με γάντια και τις πολτοποιούμε στο πολυμίξερ. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε τη ζάχαρη και το μηλόξιδο σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον πολτό της πιπεριάς, ανακατεύουμε καλά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 20 με 25 λεπτά, και μετά τα πρώτα 10 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία, σε μέτρια φωτιά. Προσέχουμε να μην κολλήσει και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει και να αρχίσει να δένει. Αν έχει σύσταση ενός διάφανου ζελέ, έχει βράσει σωστά. Η ποσότητα γεμίζει 5 βαζάκια των 220 ml. Τη μοιράζουμε σε βάζα που έχουμε αποστειρώσει πρώτα. Διατηρείται για πολλούς μήνες.

 

* Μαρμελάδα τσίλι: συνταγή προσαρμοσμένη από τη Nigella Lawson & και τη Βίκυ Κουμάντου – www.tastefull.gr

 

* Περισσότερα για τα γλυκά που ταιριάζουν με κάθε ζώδιο, μαζί με υπέροχες συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο: Η Γεύση των Ζωδίων, της Χριστίνας Δ. Θεοχάρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

 

Πηγή: https://minoas.gr/product/i-geysi-ton-zodion/