Το 2020 κλείνει με ένα ιδιαίτερα σημαντικό αστρολογικό φαινόμενο, τη σύνοδο Δία – Κρόνου στην 00ο29’ του Υδροχόου. Το ραντεβού στο νέο σημείο αφετηρίας τους γίνεται στις 21 Δεκεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει επίσης με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Ο συμβολισμός της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής -η αυγή της νέας εποχής, το αποκορύφωμά της νύχτας και η αύξηση του φωτός που έπεται- συνοδεύει τον τρέχοντα συνοδικό κύκλο. Επίσης όμως, τονίζει τον Κρόνιο χαρακτήρα του, καθώς ο Κρόνος κυβερνά παραδοσιακά τόσο τον Αιγόκερω όσο και τον Υδροχόο. Επιπρόσθετα, την είσοδο του Ήλιου στον Αιγόκερω ακολουθεί ταυτόχρονα και ο Ερμής.
Δίας και Κρόνος, οι κοινωνικοί πλανήτες
Οι δύο κοινωνικοί πλανήτες, Δίας και Κρόνος, ορίζουν τα πλαίσια του ορατού -δια γυμνού οφθαλμού- ηλιακού μας συστήματος.
Στο πρόσωπο των δύο αυτών πλανητών συναθροίζονται όλα όσα έχουμε αναπτύξει και χτίσει μέσα από τους προσωπικούς μας πλανήτες -Σελήνη, Ήλιο, Ερμή, Αφροδίτη και Άρη. Στη μοντέρνα αστρολογία, θεωρούνται οι Φύλακες, ανάμεσα στους εσωτερικούς και υπερβατικούς πλανήτες -τον Ουρανό, Ποσειδώνα και Πλούτωνα.
Η συνάντηση των δύο γιγάντιων σωμάτων θεωρούνταν σημαντικό και καθοριστικό γεγονός, ήδη από τα χρόνια της αρχαιότητας. Αποτελούσε σημείο αναφοράς και δείκτη της πορείας του Βασιλιά, κάτι που φυσικά επηρέαζε την τοπική κοινωνία, καθώς ως εκπρόσωπος της, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν. Κατ’ επέκταση, έως σήμερα η Μεγάλη Σύνοδος δίνει το στίγμα, τον τόνο, των κοινωνικών εξελίξεων και αναγκαίων αλλαγών.
Επικρατεί η αντίληψη πως στην παραδοσιακή αστρολογία, ο Δίας ήταν αποκλειστικά υπαίτιος για όλες τις ευεργεσίες, αυτός που φέρνει δώρα, δόξες και τιμές, ενώ ο Κρόνος ήταν ο στρυφνός κακεργέτης, ο τιμωρός, αυτός που προκαλεί εμπόδια και δυσκολίες. Φυσικά αυτή η ερμηνεία ως απόλυτο γεγονός δεν ίσχυε και ούτε είναι αποδεκτή στη μοντέρνα αστρολογία. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε καλύτερα τους δύο αυτούς πλανήτες ως την ευχάριστη ή δυσάρεστη εμπειρία που βιώνουμε αντίστοιχα, κάτω από την επίδραση τους.
Νόμος και Τάξη
Το ζευγάρι των αντιθέτων, κατά την ένωση τους σχηματίζουν μια μονάδα απόλυτης επιτυχίας. Και οι δύο αγωνίζονται για έναν ανώτερο σκοπό, τα πιστεύω, τις αδικίες.
Ο Δίας αναζητά την αλήθεια και το ουσιαστικό νόημα της ζωής, δια μέσου της δικαιοσύνης, της πίστης, της πνευματικής ανάπτυξης και αντίληψης. Η επεκτατική του ενέργεια μάς ωθεί να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες μας, να δοκιμάσουμε τα όρια μας και τον εαυτό μας. Είναι η ανάγκη να πάρουμε την τύχη και τη μοίρα στα χέρια μας, αξιοποιώντας την ελεύθερη βούληση. Είναι ο Διδάσκαλος μέσα μας.
Ο Κρόνος, από την άλλη, προεκτείνεται πέρα από την ελεύθερη βούληση. Είναι ο λόγος που του αποδίδεται ο τίτλος «Κύριος του Πεπρωμένου», το Κάρμα. Μέσα από τον Κρόνο αντιλαμβανόμαστε πως είμαστε υπόλογοι σε μια ανώτερη δύναμη, που ενίοτε έχει άλλα σχέδια για εμάς. Είναι εκείνες οι στιγμές που καλούμαστε να κατανοήσουμε πως αυτά που πιστεύουμε, ότι θέλουμε και επιδιώκουμε, δεν είναι απαραίτητα καλά για τη ζωή μας. Ο Κρόνος επιζητά αντικειμενικότητα, αυτοέλεγχο, υπευθυνότητα. Απαιτεί να προσπεράσουμε τις ατομικές προκαταλήψεις και σημεία αναφοράς.
Η ένωση των δυνάμεων τους συνδέεται με τη σπορά (Δίας) και τον θερισμό (Κρόνος). Στο κλείσιμο κάθε κύκλου βλέπουμε τα αποτελέσματα και την ποιότητα της «σοδειάς» της προηγηθείσας φάσης. Τα όποια λάθη και απογοητεύσεις, οδηγούν στην ανάγκη αλλαγής και τη λογοδοσία του κατεστημένου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο συνδυασμός τους παράγει διορατικότητα και προσγειωμένη αισιοδοξία. Σχετίζεται απόλυτα με τη σταθερή και ακλόνητη υλική επιτυχία, τα επιτεύγματα και τις κατακτήσεις.
Μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας νέας τάξης και διαχείρισης, τίθεται θέμα διαδοχής και εξουσίας, όπως ακριβώς περιγράφεται μυθολογικά η διαμάχη του υιού Δία με τον πατέρα Κρόνο. Η σύγκρουση των γενεών -το νέο έναντι του παλιού.
Ένας «νέος ηγέτης» αναλαμβάνει τα ηνία και σε προσωπικό επίπεδο. Ανάλογα με τον γενέθλιο οίκο που επηρεάζει η σύνοδος, τους γενέθλιους πλανήτες που αγγίζει και τις όψεις που σχηματίζει, είναι εκεί που δημιουργούνται οι νέες δομές της ζωής μας. Καθώς οι προτεραιότητες μας αλλάζουν, καθίσταται αναγκαία η αναδιάρθρωση, η ανοικοδόμηση, η ανασυγκρότηση. Αλλαγές επαγγελματικής κατεύθυνσης, αλλαγές στις σχέσεις μας, τις φιλίες μας, την οικογενειακή μας κατάσταση.
Οι συνοδικοί κύκλοι
Οι συνοδικοί κύκλοι Δία – Κρόνου έχουν μια ιδιαίτερα σταθερή ακολουθία, καθώς επαναλαμβάνονται κάθε 20 περίπου χρόνια. Επιπροσθέτως, για 200 περίπου χρόνια κορυφώνονται σταθερά στο ίδιο στοιχείο -είτε Φωτιά, Γη, Αέρα ή Νερό- με εξαίρεση τις μεταβατικές περιόδους, όπου ενδιάμεσα υπάρχουν εναλλαγές του τρέχοντος και του επόμενου στοιχείου. Για παράδειγμα, ο απερχόμενος 200ετής κύκλος αφορούσε το στοιχείο της Γης, που έληξε τον Μάιο του 2000, με την τελευταία σύνοδο στο ζώδιο του Ταύρου. Όμως, το 1980-81 είχαμε την πρώτη σύνοδο (επαναλήφθηκε 3 φορές) του κύκλου σε στοιχείο του Αέρα, στο ζώδιο του Ζυγού, που σηματοδότησε τη μετάβαση από τη Γη στον Αέρα. Από εδώ και πέρα και έως τον Απρίλιο του 2199, οι συνοδικοί κύκλοι θα κορυφώνονται στους Διδύμους, τον Ζυγό και τον Υδροχόο. Μόνη εξαίρεση η σύνοδος του 2159 στο ζώδιο του Σκορπιού, ως μέρος της μετάβασης στο στοιχείο του Νερού.
Σπάνια συνάντηση
Παρότι όπως αναλύσαμε παραπάνω, η συνάντηση του Δία – Κρόνου ακολουθεί έναν σταθερό ρυθμό, αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη σύνοδο είναι πως στο αποκορύφωμα της η απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών θα είναι 0,1 μοίρες! Στο παρελθόν αυτό συνέβη ξανά στις 16 Ιουλίου 1623 (στην 06ο36’ Λέοντα) και στις 5 Μαρτίου 1226 (στην 02ο58’ Υδροχόου). Μελλοντικά, παρόμοια συγκυρία αναμένεται να επαναληφθεί στις 15 Μαρτίου 2080 (στην 11ο52’ Υδροχόου).
Στην εποχή του Υδροχόου
Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο από την εποχή των Ιχθύων στην εποχή του Υδροχόου. Παρότι τα ακριβή χρονικά όρια είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, ο νέος 200ετής κύκλος Δία-Κρόνου στο στοιχείο του Αέρα, μας φέρνει πιο κοντά στο σημείο αυτό.
Το ζώδιο του Υδροχόου συνδέεται με τον συλλογικό νου και τη Γνώση. Κάτω από την επιρροή του, το πνεύμα του νεωτερισμού, της καινοτομίας και της προοδευτικότητας, θριαμβεύει. Δεν είναι τυχαίο, πως ήδη βλέπουμε την αύξηση της χρήσης του διαδικτύου για τις επαγγελματικές μας ανάγκες, όπως την τηλεργασία, πωλήσεις αγαθών, συνέδρια και παρουσιάσεις. Οι νέες συνθήκες ήρθαν για να μείνουν, δημιουργώντας ένα νέο περιβάλλον που ήδη υπήρχε μεν, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Οι νέες αυτές ανάγκες οδηγούν με τη σειρά τους σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, αλλά και στροφή σε κλάδους όπως ο αυτοματισμός και η ρομποτική.
Μια από τις πιο σκληρές πλευρές του ζωδίου αυτού είναι η αποστασιοποίηση. Για την ανθρώπινη φύση, που λειτουργεί περισσότερο με βάση το συναίσθημα, η ψυχρή εκλογίκευση που απαιτείται στην πορεία, δημιουργεί δυσαρέσκεια και απογοήτευση στις πιο ευαίσθητες ψυχές.
Ανάμεσα στα θέματα που θα μας απασχολήσουν έντονα την επόμενη περίοδο είναι, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας του κάθε ανθρώπου, το περιβάλλον και ο πολιτισμός. Υπό την σκέπη του Υδροχόου θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και μαζί να αγωνιστούμε για το γενικότερο καλό.
Ας είναι ο καθένας από εμάς χρήσιμος και ενεργός για ένα καλύτερο αύριο…