Δουλεύοντας με τη «σκιά», τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας

Δουλεύοντας με τη «σκιά», τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας

Δουλεύοντας με τη «σκιά», τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας

Τι είναι η «σκιά»

Ο όρος «σκιά» εισήχθη από τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Carl Jung, για να περιγράψει την ασυνείδητη και την… ανεπιθύμητη πλευρά της προσωπικότητας του ατόμου. Αυτή η «σκιά» που μας ακολουθεί χωρίς να την προσέχουμε, δημιουργείται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όταν το παιδί δέχεται συγκεκριμένες υποβολές από την οικογένεια και το περιβάλλον του.

Ένα παράδειγμα που θα μας βοηθήσει να το κατανοήσουμε είναι όταν ένα ευαίσθητο παιδί καταπιέζει τη συναισθηματική του πλευρά, επειδή οι γονείς του το αποκαλούν κλαψιάρικο.

Συχνά στην αστρολογία υπάρχουν αναφορές για τη σκιά των ζωδίων, τόσο σαν κάποιες αρνητικές ιδιότητες όσο και για κάποιους πλανήτες και οίκους, οι οποίοι μας δείχνουν τις αθέατες πλευρές του ψυχισμού μας, αλλά και τον τρόπο που θα τις προσεγγίσουμε ώστε να θεραπευτούν.

Κοιτάζοντας το ζώδιο και τους πλανήτες που έχουμε στους παρακάτω οίκους, μπορούμε να ανατρέξουμε στον πίνακα (στο τέλος το άρθρου) και να δούμε πώς εκφράζεται το φως και η σκιά μέσα στο χάρτη μας.

Αν δεν ξέρετε τις θέσεις των πλανητών στον αστρολογικό σας χάρτη πατήστε εδώ.

7ος οίκος: Προβολή

Μπορεί να προβάλουμε κάτι που δεν μας αρέσει στους άλλους. Ό,τι μας εκνευρίζει φοβερά σε κάποιον, ενδέχεται να είναι κάποιο δικό μας χαρακτηριστικό που δεν θέλουμε να αποδεχτούμε. Δίνοντας προσοχή σε δυνατά, αρνητικά συναισθήματα που κάτι ή κάποιος μας προκαλεί, είναι ίσως μία σημαντική ένδειξη ότι πίσω από αυτό μπορεί να κρύβεται κάποια αντανάκλαση του εαυτού μας, που δεν είμαστε πρόθυμοι να αντικρίσουμε.

Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφός μας μάς φαίνεται ιδιαίτερα πεισματάρης, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κάπου μέσα μας αυτό το χαρακτηριστικό αλλά να μην το βλέπουμε σε μας αλλά στον άλλο.

8ος οίκος και Πλούτωνας: Σε επαφή με τους δικούς μας «δαίμονες»

Για να έρθουμε σε επαφή με τη σκοτεινή μας πλευρά, πρέπει να δώσουμε βάση στο τι μας προξενεί αρνητικές αντιδράσεις, πότε ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι μας, ακόμη και όταν το γεγονός μπορεί να μην είναι κάτι το ιδιαίτερα αρνητικό.

Αν, για παράδειγμα, κάθε φορά που βλέπουμε το ταίρι μας να μιλά με κάποιον/α μας δημιουργούνται συναισθήματα ζήλιας και επιθυμίας να κάνουμε σκηνή, είναι ενδεικτικό για κάποιο φόβο που κρύβουμε μέσα μας. Αντί να αφήσουμε αυτόν τον κρυφό φόβο να αναλάβει τα ηνία, είναι καλύτερα να πάρουμε μία βαθιά ανάσα και να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε έτσι.

Ίσως να υπάρχει μέσα μας ο φόβος της εγκατάλειψης σε μία γωνιά του ψυχισμού μας, επειδή ως παιδιά αισθανθήκαμε παραμελημένοι. Ίσως να αισθανόμαστε ότι δεν αξίζουμε αρκετά και θα πρέπει διαρκώς να επιβλέπουμε και να επιβάλλουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο αντικείμενο του πόθου μας.

Κάθε φορά που λειτουργούμε με αυτό τον υποσυνείδητο τρόπο, κάθε φορά που η σκοτεινή πλευρά αναλαμβάνει τα ηνία, η «σκιά» μας μεγαλώνει και αποκτά δύναμη. Μία δύναμη την οποία αφαιρεί από τον συνειδητό μας εαυτό. Με έναν τρόπο γινόμαστε όλο και πιο μικροί μπροστά στη σκιά μας. Αντίθετα όταν καταλαβαίνουμε τα κίνητρα με τα οποία λειτουργούμε, μπορούμε να «πιάσουμε» τη σκιά μας και να τη συγκρατήσουμε, παίρνοντας πίσω τη δύναμή μας.

Αν υπάρχει κάποιο μοτίβο σε όλες τις σχέσεις μας, το οποίο είναι πάνω-κάτω το ίδιο, τότε η πιθανότητα να παίζει η «σκιά» έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό είναι μεγάλη.

12ος οίκος: Φωτίζοντας το σκοτάδι

Συνήθως, ελκύουμε αυτό που είμαστε. Όμως η σκιά έχει δική της συνειδητότητα και μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με τη δική της πραγματικότητα. Όσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει, τόσο είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τη σκιά πριν ακόμα αναλάβει δράση. Για να βοηθηθούμε, μπορούμε να ρωτήσουμε τον εαυτό μας ποια κομμάτια του χαρακτήρα μας δεν μας αρέσουν και τα επικρίνουμε και ποια κομμάτια φοβόμαστε.

Ο σκοπός μας είναι να ρίξουμε φως στις σκοτεινές μας πτυχές και να αγκαλιάσουμε τη «σκιά» μας, να την αποδεχτούμε. Άλλωστε το ρήγμα προέκυψε επειδή σπρώξαμε αυτά τα κομμάτια μας μακριά. Χρειάζεται λοιπόν να αποδεχτούμε τη «σκιά», ώστε να δουλεύει για εμάς και όχι εναντίον μας.

Η «σκιά» είναι ένα συνονθύλευμα από θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά, τα οποία κάποια στιγμή καταπιέσαμε. Μπορούμε να θυμηθούμε το παράδειγμα με το ευαίσθητο παιδάκι, το οποίο κλείνει τον συναισθηματικό του κόσμο. Υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί μέσα της, διότι έχουμε καταπιέσει και πολύ δυνατά σημεία του χαρακτήρα μας ή εξαιρετικά προτερήματα.

Πίσω από τις φοβίες κρύβονται συχνά οι μεγαλύτερες επιθυμίες μας. Μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας τι θα κάνατε τώρα με τη ζωή σας αν δεν φοβόσαστε. Θα βρείτε ίσως, πολύ ενδιαφέρουσες τις απαντήσεις…

Ποσειδώνας ο προσωπικός guru: Παρατήρηση χωρίς επικρίσεις

Όταν επικρίνουμε τον εαυτό μας, απλά ρίχνουμε λάδι στη φωτιά της σκιάς μας, διότι έτσι διαρκώς το πρόβλημα μεγεθύνεται. Αντί να λούζουμε τον εαυτό μας με σκληρούς χαρακτηρισμούς, ίσως είναι καλύτερα να αποδεχτούμε ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι έχουμε τα αρνητικά μας χαρακτηριστικά. Οπότε αντικρίζουμε τη «σκιά» μας, την παρατηρούμε, αλλά δεν την καταδικάζουμε.

Ο Ποσειδώνας υποδεικνύει με ποιο τρόπο πρέπει να αγκαλιάσουμε τα ελαττώματά μας, με ποιο τρόπο να δείξουμε κατανόηση, ώστε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας.

Χείρων: Η κρυφή μας δύναμη

Για να δουλέψουμε με τη «σκιά» μας μπορούμε να αναρωτηθούμε αν μας δέχονταν όπως ήμασταν ως παιδιά, αν δηλαδή είχαμε αγάπη δίχως όρους. Αν πάλι υπήρχαν όροι, ποιοι ήταν αυτοί; Τι περίμεναν οι γονείς μας από εμάς και για ποια πράγματα μας μάλωναν;

Συνήθως αυτά παίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο στη δημιουργία της ανεπιθύμητης πλευράς του εαυτού μας. Όταν καταλαβαίνουμε τι συνέβη, το μεγαλύτερο κομμάτι της θεραπείας έχει ήδη συντελεστεί, διότι τώρα συνειδητά μπορούμε να αποδεχτούμε και να επιτρέψουμε τη θεραπεία.

Ο Χείρωνας λειτουργεί ως ένδειξη για το πού βρίσκεται η πληγή και τι είναι αυτό που πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε. Όμως είναι και η πύλη που μας συνδέει με τους άλλους, προσπαθώντας να βοηθήσουμε, τελικά βοηθάμε τη δική μας πληγή να πονάει λιγότερο.

Ποια είναι η σωστή και η σκιώδης φύση των ζωδίων, οίκων και πλανητών

Για να ανακαλύψετε τη «σκιά» σας, τσεκάρετε ποιο ζώδιο και ποιοι πλανήτες βρίσκονται στον 7ο οίκο, ανατρέξτε στον πίνακα και δείτε τη σκιώδη πλευρά αυτού του ζωδίου ή του πλανήτη.

Για παράδειγμα, ένας 7ος οίκος στον Ταύρο μπορεί να σημαίνει αρκετό πείσμα και αν υπάρχει μέσα και ο πλανήτης Άρης μπορεί να έρχεστε αντιμέτωποι με επιθετικές συμπεριφορές. Ο σωστός τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι με τα θετικά χαρακτηριστικά των ζωδίων.

Αν έχετε Χείρωνα στον Τοξότη, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν αξίζετε να είστε χαρούμενοι, είναι όμως αυτή η αισιοδοξία που μπορείτε να μεταφέρετε στους άλλους, η οποία θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτή την πεποίθηση.

ΚΡΙΟΣ

1ος οίκος

Πλανήτης: Άρης

Θετικό: Μαχητικότητα

Σκιά: Επιθετικότητα

ΤΑΥΡΟΣ

2ος οίκος

Πλανήτης: Αφροδίτη

Θετικό: Μεθοδικότητα

Σκιά: Πείσμα

ΔΙΔΥΜΟΙ

3ος οίκος

Πλανήτης: Ερμής

Θετικό: Πολυπραγμοσύνη

Σκιά: Χειριστικότητα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

4ος οίκος

Πλανήτης: Σελήνη

Θετικό: Φροντίδα

Σκιά: Υπερευαισθησία – έλλειψη ορίων

ΛΕΩΝ

5ος οίκος

Πλανήτης: Ήλιος

Θετικό: Ηγεσία

Σκιά: Αλαζονεία

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

6ος οίκος

Πλανήτης: Ερμής

Θετικό: Ανάλυση

Σκιά: Επίκριση, διακρίσεις

ΖΥΓΟΣ

7ος οίκος

Πλανήτης: Αφροδίτη

Θετικό: Διπλωματία

Σκιά: Υποχωρητικότητα

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

8ος οίκος

Πλανήτης: Πλούτωνας

Θετικό: Στρατηγική

Σκιά: Έλεγχος

ΤΟΞΟΤΗΣ

9ος οίκος

Πλανήτης: Δίας

Θετικό: Αισιοδοξία

Σκιά: Σαρκασμός

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

10ος οίκος

Πλανήτης: Κρόνος

Θετικό: Εργατικότητα

Σκιά: Αυστηρότητα

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

11ος οίκος

Πλανήτης: Ουρανός

Θετικό: Εφευρετικότητα

Σκιά: Απόμακρος

ΙΧΘΥΕΣ

12ος οίκος

Πλανήτης: Ποσειδώνας

Θετικό: Δοτικός

Σκιά: Έλλειψη ορίων – διαφυγή από την πραγματικότητα