Τα 3 στάδια της εξέλιξης του Ταύρου: Ο Ταύρος, ο Μινώταυρος και ο Ημίθεος
Για το κάθε σύμβολο του ζωδιακού υπάρχουν 3 στάδια εξέλιξης. Το πρώτο χαρακτηρίζεται από το ίδιο το ζώδιο. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Υπάρχει πάντα πρόοδος και αλλαγή στη ζωή. Ο Μινώταυρος και ο ημίθεος κρύβουν το δικό τους νόημα, καθώς είναι τα επόμενα στάδια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ζώδιο του Ταύρου.
O Ταύρος
Υπήρξε ένα ιερό σύμβολο για τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Υπάρχουν ίχνη ανείπωτης ομορφιάς στα ευρήματα που σχετίζονται με τη λατρεία του, σχεδόν σε όλο τον γνωστό αρχαίο κόσμο. Στη Μινωική Κρήτη, στην Αίγυπτο, στη Μεσοποταμία, στο Ιράν, στη νότια Ασία, υπήρχαν σχετικές θεότητες που σχετίζονταν με την αφθονία, τη γονιμότητα, την καλλιέργεια της γης, τη δύναμη και την ανθρώπινη κυριαρχία πάνω στη φύση. Εκτός από αυτά, συμβόλιζαν τον έναστρο ουρανό και συνδέθηκαν με τη λατρεία της Σελήνης, αλλά και του Ήλιου.
Για όλους αυτούς τους πολιτισμούς που σχετίστηκαν με τον Ταύρο, βλέπουμε στην τέχνη που έχει διασωθεί ότι ο άνθρωπος είναι σε μία διαρκή αλληλεπίδραση με τη φύση, η οποία του παρέχει ό,τι χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένος, καθώς κινείται μέσα στο ειδυλλιακό της πλαίσιο.
Ο Πλάτωνας περιέγραψε ότι δέσποζε στον χαμένο πολιτισμό της Ατλαντίδας. Ίσως αυτό να εξηγεί την πολιτιστική συγγένεια και τη διαδρομή από τις ακτές της Ιβηρίας, την Κρήτη, τους Κέλτες και την απέναντι πλευρά Ατλαντικού με όλους τους προκολομβιανούς λαούς. Τελετές όπως τα ταυροκαθάψια, ταυρομαχίες, τα κέρατα που θυμίζουν ημισέληνο, κυκλικά κτίσματα, ο διπλός πέλεκυς και αιματοθυσίες είναι κοινές σε όλες αυτές τις περιοχές.
Το ζώδιο του Ταύρου είναι προικισμένο με αξιοζήλευτη ομορφιά και δύναμη. Είναι γλυκό και πράο, αλλά η δύναμη της αυτοσυντήρησης του είναι τόσο ισχυρή που όταν εξαγριωθεί μπορεί να ισοπεδώσει τα πάντα στο πέρασμα του. Έχει μία φύση ηδονιστική και μπορεί να θυσιάσει και να θυσιαστεί σε αυτό το βωμό της επιθυμίας.
O Μινώταυρος
Ο θρυλικός βασιλιάς Μίνωας συνήθιζε να θυσιάζει τον καλύτερο Ταύρο στον Θεό Ποσειδώνα. Όταν γεννήθηκε ένας πανέμορφος λευκός Ταύρος, έκθαμβος από την ομορφιά του θυσίασε έναν άλλον, ελπίζοντας ότι ο Θεός δεν θα το προσέξει. Όμως εκείνος οργίστηκε για αυτή την εξαπάτηση και τον τιμώρησε, κάνοντας τη γυναίκα του Πασιφάη να ερωτευτεί τον λευκό Ταύρο. Αποτέλεσμα αυτής της ένωσης ήταν ο Μινώταυρος ο οποίος είχε κεφάλι και ουρά Ταύρου και ανθρώπινο σώμα. Ο Δαίδαλος κατασκεύασε για αυτό το ανθρωποφάγο τέρας μία φυλακή που τον κρατούσε μακριά από τον κόσμο, τον λαβύρινθο…
Οι άνθρωποι είναι γεμάτοι πάθη και αδυναμίες, και μπορεί να εξαπατήσουν ακόμα και τους θεούς (την ανώτερη υπόσταση τους) όταν γίνονται έρμαια των επιθυμιών τους. Ο Μινώταυρος είναι η ενσάρκωση ενός τέρατος που πραγματοποιήθηκε με ανίερη ένωση και υπενθυμίζει στους ανθρώπους με την παρουσία του τα χαμηλά τους ένστικτα. Ζει μέσα στον λαβύρινθο του μυαλού, είναι γεμάτος αδιέξοδα και μπορεί να παραπλανήσει οποιονδήποτε για να χάσει για πάντα τον δρόμο του.
Καταρχήν ο άνθρωπος πρέπει να αντικρίσει κατάματα αυτό το τέρας. Πρέπει να είναι διατεθειμένος να κάνει αυτοκριτική, να υποτάξει τη ζωώδη πλευρά του και να υπερνικήσει τις αδυναμίες του. Το ζώδιο του Ταύρου, καθώς μπαίνει σε αυτή τη φάση εξέλιξης, αντιλαμβάνεται ότι η επιθυμία του πρέπει να σμιλευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαδίζει με την ανώτερη του υπόσταση. Θα πρέπει να είναι δίκαιος, να έχει αξίες και να νοιάζεται περισσότερο για το γενικό καλό παρά για τον εαυτό του. Να μην θέλει να εξυπηρετήσει μόνο τις δικές του επιθυμίες, αλλά να ενδιαφέρεται και για τις ανάγκες των άλλων. Να χαλιναγωγεί τα ένστικτα του και να φιλτράρει τις σκέψεις του. Να βοηθάει ενεργά περισσότερο και να μην υποκύπτει στην απραξία. Να μάθει να μην συσσωρεύει, αλλά να μοιράζεται. Να δίνει περισσότερη αξία στις ιδέες παρά στην ύλη. Μόνο τότε δεν θα είναι αναγκασμένος να ζήσει μέσα στην υποδούλωση των αδυναμιών του, την ντροπή και τη διαρκή επανάληψη πράξεων που δεν οδηγούν πουθενά.
Ο Ημίθεος
Δεν είναι άλλος από τον Θησέα. Είναι ο ήρωας εκείνος ο οποίος μπήκε με τη θέλησή του στον λαβύρινθο για να βγει νικητής. Με τη βοήθεια της ερωτευμένης Αριάδνης, μιας ευγενικής ψυχής που του έδωσε καθοδήγηση (το νήμα), μπόρεσε να κατευθύνει το πνεύμα του με μεθοδική σκέψη, μέσα από τους χαοτικούς ελικοειδείς διαδρόμους, στην έξοδο και στο φως. Χρησιμοποιώντας τη σωστή κρίση και τη θέληση, μπόρεσε να σκοτώσει το τέρας και να κυριαρχήσει τον εαυτό του. Με αυτή του τη νίκη σταμάτησε την ανθρωποθυσία, λύτρωσε τους όμοιούς του και έφτασε στη θέωση, δηλαδή άγγιξε την ανώτερη ανθρώπινη πλευρά.
Το τελευταίο εξελικτικό στάδιο του Ταύρου δείχνει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος που συμβαδίζει με τη θεϊκή δικαιοσύνη. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ζει μέσα στην επίγεια ομορφιά, διαθέτοντας ταυτόχρονα και τη θεϊκή ιδιότητα, δηλαδή ένα ανώτερο πνεύμα γεμάτο αξίες, πραγματική εσωτερική δύναμη και καθαρότητα.