Τα 3 εξελικτικά στάδια του Σκορπιού: Ο Σκορπιός, ο Αετός και ο αναγεννημένος Φοίνικας

Τα 3 εξελικτικά στάδια του Σκορπιού: Ο Σκορπιός, ο Αετός και ο αναγεννημένος Φοίνικας

Τα 3 εξελικτικά στάδια του Σκορπιού: Ο Σκορπιός, ο Αετός και ο αναγεννημένος Φοίνικας

Κάθε ζώδιο έχει τρία εξελικτικά στάδια. Το πρώτο αντιπροσωπεύεται από το ίδιο το ζώδιο, αλλά υπάρχουν και άλλα δυο λιγότερο γνωστά. Για τον Σκορπιό τα στάδια εξέλιξης είναι ο Σκορπιός, ο Αετός και ο Φοίνικας. Κάθε ένα από αυτά συμβολίζει μια διαφορετική φάση ζωής και ένα διαφορετικό στάδιο της αναγέννησης του Σκορπιού.

Σκορπιός (Βασικά ένστικτα)

Ο τεράστιος δηλητηριώδης σκορπιός ήταν αυτός που έστειλε ο Απόλλωνας για να σκοτώσει τον μυθικό κυνηγό Ωρίωνα. Η ιστορία του Σκορπιού συνδέεται με την προσπάθεια του γίγαντα κυνηγού Ωρίωνα να βιάσει την αδελφή του Άρτεμη. Σε μία διαφορετική εκδοχή, ο κυνηγός ήθελε να βιάσει την ακόλουθο της Άρτεμης, Ώπιδα και η θεά για να τιμωρήσει τον επίδοξο βιαστή, έστειλε τον σκορπιό που τον τσίμπησε στη φτέρνα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, ο Ωρίωνας πέθανε στη Δήλο (Ορτυγία) από δάγκωμα σκορπιού, που τον έστειλε η Άρτεμις επειδή την εγκατέλειψε, διότι ερωτεύτηκε την Ηώ. Ο Ερατοσθένης υποστηρίζει ότι το δάγκωμα του σκορπιού προκλήθηκε από την ίδια τη Γαία, διότι ο Ωρίωνας απείλησε να εξαφανίσει τα θηράματα από τη γη. Οι θεοί καταστέρισαν (έκαναν αστερισμό) τον Ωρίωνα, τιμώντας την ανδρεία του ως μεγάλου κυνηγού και επειδή τον λυπήθηκαν για τον άδοξο θάνατό του από το δάγκωμα του σκορπιού, τοποθέτησαν κι εκείνον στο στερέωμα για τις υπηρεσίες που προσέφερε. Έτσι Σκορπιός και Ωρίωνας βρίσκονται απέναντι, καθώς ο κυνηγός αποφεύγει τον θύτη του. Μαζί με αυτούς καταστερώθηκε και το σκυλί του Ωρίωνα, η Μαίρα. Η ουρά του Σκορπιού φαίνεται να καταλήγει σε μία σκοτεινή περιοχή του Γαλαξία, η οποία χαρακτηριζόταν ως άνοιγμα του Άδη. Η λέξη σκορπίζω προέρχεται από αυτόν και δήλωνε ότι κάποιος συμπεριφέρεται σαν Σκορπιός.

Ο Σκορπιός είναι ένα αρθρόποδο που ζει μόνο του και δεν αλλάζει τον τόπο του μέχρι να πεθάνει. Την ημέρα κρύβεται κάτω από πέτρες, σε σχισμές και σκοτεινές γωνίες. Τη νύχτα βγαίνει για ανεύρεση τροφής. Δεν απομακρύνεται από την κρύπτη του, εκτός από την εποχή που πρέπει να βρει το ταίρι του.

Με τον ίδιο τρόπο, κάποιος που ανήκει σε αυτόν τον αστερισμό είναι σταθερός, εκτιμά την ιδιωτικότητα και δεν είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει πρώτος την επίθεση, αλλά θα παραμονεύει στις σκιές για να χτυπήσει αμυνόμενος όταν νιώθει ότι απειλείται. Περιμένει συνήθως υπομονετικά, αξιοποιώντας χρόνο για να σχεδιάσει μια στρατηγική και να υπολογίσει την επόμενη κίνησή του. Για να νιώσει ασφάλεια πρέπει να ελέγχει ολοκληρωτικά το περιβάλλον του, να έχει σκεφτεί προκαταβολικά τα πάντα και να έχει λάβει κάθε μέτρο προφύλαξης. Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που αυτό το ζώδιο φέρεται να είναι απορροφημένο με τον έλεγχο, να καταδιώκεται από κάποιες εμμονές και να εμφανίζει σημάδια κτητικότητας.

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο κυριαρχούν τα βασικά ένστικτα και η αυτοσυντήρηση. Αυτός είναι ο Σκορπιός που θα κάνει οτιδήποτε για να προφυλαχτεί από κάτι ή κάποιον, ακόμα κι αν αυτό γίνει με προσωπικό κόστος. Θα υποφέρει, αλλά και θα μάθει πολλά βιώνοντας τον πόνο, την απογοήτευση, αλλά και την απώλεια για να οδηγηθεί στον επόμενο κύκλο εξέλιξης.

Αετός (Εξυπνάδα και ετοιμότητα)

Στο δεύτερο στάδιο οι Σκορπιοί εγκαταλείπουν τη σκοτεινή φωλιά των ενστίκτων για να πετάξουν στον φωτεινό αιθέρα. Από τους ουρανούς έχουν μια καλύτερη εικόνα ολόκληρης της περιοχής και μπορούν να παρατηρήσουν όλα τα πράγματα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Έχουν επίσης περισσότερη ελευθερία στις κινήσεις, καθώς δεν είναι στριμωγμένοι στη γωνία με την πλάτη στον βράχο. Οτιδήποτε φαινόταν τρομακτικό και τεράστιο, όταν το κοιτάς από ψηλά φαίνεται πιο μικρό και ασήμαντο. Ως αετοί αποκτούν πολύτιμες γνώσεις και διευρύνουν το μυαλό τους. Μπορούν να δουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, κάτι που τους δίνει την ικανότητα να αξιολογούν τα πράγματα πιο αντικειμενικά. Έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν αυτό που παραβλέπουν οι άλλοι, κρυμμένα κίνητρα και βαθύτερες αλήθειες για τη ζωή.

Συνήθως σε αυτό το στάδιο, ένα μεγάλο μέρος των εκπροσώπων του ζωδίου προσπαθούν να ανέβουν τα σκαλοπάτια της επιτυχίας, να ξεχωρίσουν στο επάγγελμά τους και να κατασταλάξουν σε έναν σημαντικό έρωτα, όπως αυτά τα επιβλητικά πτηνά που ζευγαρώνουν δια βίου. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι ένας Αετός δεν παραμένει αρπακτικό. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τον αντίπαλο, δεν είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο. Ο Σκορπιός εκτιμά την εξουσία και το χρήμα αρκετά, ώστε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στους στόχους του. Όμως δεν είναι τόσο αυτοκαταστροφικός τώρα, ούτε επιθυμεί την ολοκληρωτική ήττα των άλλων. Σε αυτό το στάδιο ο Σκορπιός δεν εξετάζει αν αυτά που κάνει είναι αρεστά, αλλά αν είναι αποτελεσματικά. Το σωστό αποτέλεσμα θα του δώσει την απαιτούμενη δύναμη και τη δυνατότητα να είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ένας Σκορπιός δεν έχει πρόβλημα να κινείται στα άκρα του καλού και του κακού. Όμως έχει την ειλικρίνεια να το παραδέχεται. Όπως ο δρόμος για το φως περνάει πρώτα από το σκοτάδι, έτσι ο Σκορπιός προσπαθεί να ξεθάψει οτιδήποτε κρύβεται μέσα μας, όπως η συνείδηση, υπενθυμίζοντας μας ότι είμαστε ικανοί για όλα, ότι έχουμε μέσα στην ψυχή μας όλο το φάσμα των συναισθημάτων, από τον θυμό και τον φθόνο έως την αγάπη και την αλληλεγγύη. Μας θυμίζει ακόμη ότι διαθέτουμε και τη δύναμη να μεταμορφωθούμε όταν δεν χωράμε πια στο κοστούμι που έχουμε ράψει μόνοι μας, όταν οι φλόγες της αλήθειας κάψουν το εξωτερικό μας περίβλημα που ονομάζεται εαυτός ή εγώ.

Αναγεννημένος Φοίνικας (Μεταμόρφωση και θεραπεία)

Ένας Σκορπιός πρέπει να βιώσει μια πολύ βαθιά αλλαγή για να οδηγηθεί στη ριζική μεταμόρφωση. Αυτή η αλλαγή αντιπροσωπεύεται από τον Φοίνικα, ο οποίος πεθαίνει και ξαναγεννιέται από τις δικές του πύρινες στάχτες. Είναι άλλωστε το μοναδικό ζώδιο που κατέχει αυτή τη δύναμη, να αλλάζει, να ανακτά και να χαρίζει νέα ζωή. Ο Σκορπιός μαθαίνει πώς να εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια ελέγχου και παραδίδεται σε μία διαδικασία εξαγνισμού, αφήνοντας πίσω κάθε φόβο που τον εμπόδιζε να χαρεί τη ζωή του. Η παράνοια μένει στη στάχτη που αντάλλαξε με πραγματική εσωτερική δύναμη. Γίνεται κάτι άλλο, κάτι περισσότερο, κάτι ουσιώδες σε αυτό το στάδιο. Ο Σκορπιός έχει ξεπεράσει την επιθυμία του να εξουσιάζει και αντ’ αυτού βρίσκει ένα σκοπό μέσω της πνευματικότητας, επειδή τώρα τον απασχολούν οι ιδιότητες που έχουν να κάνουν με την ψυχή. Καθώς τελειώνει τις μεταμορφώσεις του, οι προηγούμενες αγωνίες καίγονται και αφήνονται πίσω στη λήθη.

Στο στάδιο του Φοίνικα αποκτά μεγάλη σοφία, καθώς μαθαίνει πώς να διακρίνει τα τοξικά μοτίβα, δίχως όμως τα αφήνει να τον αγγίζουν. Αυτό το στάδιο αντιπροσωπεύει τη δύναμη μέσω της αγάπης, της μεταμόρφωσης και της θεραπείας. Ο Σκορπιός γίνεται τότε σοφός και οι άλλοι πηγαίνουν σε αυτόν όταν χρειάζονται καθοδήγηση, συμβουλές και θεραπεία. Η πραγματική δύναμη του Σκορπιού έγκειται άλλωστε στη θεραπεία, τη δύναμη του άφθαρτου πνεύματος και της βαθιάς αγάπης για τον συνάνθρωπο. Όλα εκείνα δηλαδή που επιβιώνουν μέσα στους αιώνες ως διαχρονικές αξίες, που οι άνθρωποι εκτιμούν και θαυμάζουν πάντα. Αυτός είναι ο απόλυτος τρόπος άσκησης δύναμης. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτό το ζώδιο θεωρείται ότι μπορεί να νικήσει ακόμη και τον θάνατο.