Ο συμβολισμός του Ήλιου στους Ιχθύς

Ο συμβολισμός του Ήλιου στους Ιχθύς

Ο συμβολισμός του Ήλιου στους Ιχθύς

Ιχθύες: Ο Μυστικιστής, ο Ονειροπόλος, ο Ποιητής

Το σύμβολο των Ιχθύων

Μολονότι το σύμβολο των Ιχθύων είναι τα δυο ψάρια που κοιτούν προς δυο αντίθετες κατευθύνσεις, στην πραγματικότητα το σύμβολο τους είναι ο ίδιος ο ωκεανός. Ο ωκεανός που είναι η πηγή της ζωής, το υγρό, ρευστό, σύμβολο μυστηρίου που ενώνει όλους μας πάνω στον πλανήτη. Το σύμβολο της ίδια της ζωής.

Η λέξη κλειδί: Το όνειρο

Έχει ενδιαφέρον πώς προσεγγίζει ο αγαπημένος μου αστρολόγος Steven Forrest στο βιβλίο του «Τhe Inner Sky» το ζώδιο των Ιχθύων. Λέει λοιπόν: «Ίσως είναι το μοναδικό ζώδιο που μπορεί να κατανοήσει πλήρως αυτό που διδάσκουν οι Βουδιστές στους μαθητές τους, ότι πρέπει να αντιλαμβάνονται τον κόσμο μας σαν ένα όνειρο. Ανθρώπους, σχέσεις, ακόμη και την ίδια τη φύση πρέπει να τα αντιλαμβάνονται σαν αντανακλάσεις, ένα παιχνίδι στο μυαλό μας. Σαν κάτι που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό που θεωρούμε «κόσμο» είναι ένα ηλεκτροχημικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα μέσα στις πτυχές του εγκεφάλου μας. Είναι η απόδειξη ότι η εμπειρία που έχουμε για τον «κόσμο» δεν είναι άμεση, αλλά έμμεση: είναι ο κόσμος όπως τον αντιλαμβανόμαστε με τον δικό μας εγκέφαλο. Για τους περισσότερους αυτή η γνώση προφανώς δεν τους λέει κάτι. Για τους Ιχθύς όμως, αυτή η γνώση είναι η βάση του «είναι» τους. Οι Ιχθύες παρατηρούν το μυαλό που παρατηρεί τον κόσμο. Δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Όλα είναι υποκειμενικές αντιδράσεις. Όλα είναι ένα όνειρο. Είναι η γνώση ότι όπου κι αν πάμε, ό,τι κι αν δούμε, ό,τι κι αν νιώσουμε είναι η δική μας συνειδητότητα».

Άλλες λέξεις κλειδιά της φύσης του Ήλιου στο ζώδιο των Ιχθύων είναι: θυσία, συμπόνια, μυστικισμός, ενσυναίσθηση, φαντασία, δημιουργικότητα, αφοσίωση.

Το ζώδιο της… φυγής

Οι Ιχθύες, το τελευταίο ζώδιο του ζωδιακού, το οποίο ανήκει στο στοιχείο του νερού και στην ομάδα των μεταβλητών ζωδίων, με παραδοσιακό κυβερνήτη τον Δία και μοντέρνο κυβερνήτη τον Ποσειδώνα, είναι σαν να κατοικούν σε πολλές «διαστάσεις» του χρόνου και του χώρου. Είναι το πιο «μυστήριο» από όλα τα ζώδια. Η επαφή του με την ύλη σίγουρα δεν είναι η πιο άριστη. Συνήθως φεύγει από την πραγματικότητα ή δημιουργεί τη δική του πλασματική και ονειρική πραγματικότητα που εκπροσωπεί η τέχνη, η μουσική, η ποίηση, η δημιουργία γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι Ιχθύες είναι μερικοί από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες σε όλες τις εποχές. Από την άλλη, υπάρχουν πάντα οι Ιχθύες που φεύγουν από την πραγματικότητα καταφεύγοντας σε διάφορες εξαρτήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικά, κλπ.), προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τις ευθύνες και τη βαρύτητα της ζωής μας στη γη. Όντας το τελευταίο από τα ζώδια είναι σαν να περικλείει μέσα του στοιχεία από όλα τα προηγούμενα, γι’ αυτό κι είναι δύσκολο πολλές φορές να τους αναγνωρίσεις. Στατιστικά, μάλιστα, είναι και το πολυπληθέστερο ζώδιο στον κόσμο. Τα προτερήματα τους είναι η προσαρμοστικότητα, η αφομοίωση της γνώσης και των ιδεών, η ισχυρή φαντασία και το δημιουργικό ταλέντο. Το μεγάλο τους ελάττωμα η «φυγή». Όταν νιώσει ένας Ιχθύς ότι στριμώχνεται, ότι ζορίζεται, θα το βάλει στα πόδια ή θα κάνει μια σπασμωδική κίνηση ή θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Λύτρωση και αυτοκαταστροφή

Η εξιδανίκευση είναι ίσως ταυτισμένη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο με το ζώδιο των Ιχθύων, το ζώδιο του Ποσειδώνα. Κι είναι αυτή η εξιδανίκευση, αλλά κι αυτή η ανάγκη να διαφύγουν από το πρόβλημα, που τους οδηγεί αναζητώντας λύτρωση στην τέχνη, την επιστήμη σε ό,τι καταπιάνονται και δίνουν την ψυχή τους. Αν από την άλλη δεν καταφύγουν εκεί, τότε μπορεί να γίνουν πιο αυτοκαταστροφικοί κι από τους Σκορπιούς και άνθρωποι που κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί σε τίποτε.

Φαντασία και διαίσθηση

Οι Ιχθύες έχουν συνήθως απίστευτη διαίσθηση. Είναι σχεδόν το πιο μεταφυσικό από όλα τα ζώδια. Η διαίσθηση τους είναι οδηγός που τους αποκαλύπτει πολλά πράγματα για την ταυτότητα των άλλων στη ζωή τους, για τις καταστάσεις που βιώνουν, αλλά και γι’ αυτά που έρχονται. Μερικές φορές σχεδόν μπορεί να δουν προφητικά όνειρα. Φυσικά πολλές φορές μπορεί να μπερδεύονται την ίδια στιγμή, από τα πράγματα που μπορεί να τους επηρεάζουν θολώνοντας έτσι την κρίση τους. Ή μπορεί αυτό που θεωρούν διαίσθηση να είναι η δική τους φαντασία που έχει γεννήσει αυτές τις «διαισθήσεις». Γι’ αυτό η καλύτερη μέθοδος όταν πρέπει να πάρουν μια απόφαση για κάτι, είναι να κλείνονται σε ένα δωμάτιο, χωρίς περιττές επαφές που ενδεχομένως τους επηρεάζουν και να βασίζονται έτσι μόνο τη δική τους αντιληπτική και διαισθητική ικανότητα. Ο «διαλογισμός» είναι μια εξαιρετική πρακτική για το ζώδιο αυτό που καταφέρνει με αυτό τον τρόπο να απομονώνεται από τους «θορύβους» του περιβάλλοντος και να ενώνεται με το εσωτερικό του κέντρο και τον «ανώτερο» εαυτό του.

Θύματα και σωτήρες

Οι Ιχθύες είναι ένα διπλό ζώδιο. Μπορείς να γνωρίσεις τύπους παθητικούς και εξαρτημένους από τους άλλους που νιώθουν την ανάγκη να βρουν έναν «σωτήρα» ή ενεργητικούς και δυναμικούς που νιώθουν την ανάγκη να «σώσουν» οι ίδιοι κάποιον άλλο.

Το «ταξίδι» της ζωής των Ιχθύων και ο στόχος είναι να βρουν τον τρόπο να φέρουν τον πολυδιάστατο και ευαίσθητο εαυτό τους σε αρμονία με τον κόσμο της ύλης. Όταν αντιλαμβάνονται με όλες τις αισθήσεις τους και βλέπουν ξεκάθαρα τα πράγματα γύρω τους πατώντας τα πόδια τους στη γη, μπορεί να γίνουν μια αστείρευτη πηγή αγάπης, έμπνευσης, πίστης, σοφίας και πνευματικότητας, που τη μοιράζονται με όλο τον κόσμο. Η ευαισθησία τους, η φαντασία τους και κυρίως η βαθιά κατανόηση και η συμπόνια, τους μετατρέπει στους ανώτερους ανθρώπους που ξέρουν πώς να υπηρετούν, να βοηθούν και να θεραπεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Πώς μπορούμε να ωφεληθούμε την εποχή των Ιχθύων;

  • Να εξερευνήσουμε τι μπορεί να υπάρχει πέρα από τις 5 αισθήσεις μας… να ανακαλύψουμε τη δική μας 6η αίσθηση! Να δώσουμε χώρο στην πνευματικότητα, τη διαίσθηση, τη μεταφυσική. Να ψάξουμε τη χρησιμότητα τους στη ζωή μας.
  • Να μάθουμε τι είναι και πώς μπορούμε να εξασκηθούμε στον «διαλογισμό».
  • Να κάνουμε περισσότερη έρευνα για τις παθογένειες του περιβάλλοντος και να ενώσουμε τη φωνή και τη δράση μας μαζί με όλους, για να βοηθήσουμε να γίνει ο πλανήτης μας ο φυσικός παράδεισος που εμείς οι άνθρωποι απερίσκεπτα καταστρέφουμε.
  • Να δώσουμε προτεραιότητα στη φαντασία, την ποίηση, τη δημιουργία. Να προσπαθήσουμε να εκφραστούμε δημιουργικά και καλλιτεχνικά, χωρίς να κρίνουμε αυστηρά ούτε τον εαυτό μας ούτε τους άλλους. Να γράψουμε ποιήματα, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να φτιάξουμε ένα βίντεο.

Οι Ιχθύες κυβερνούν όλα αυτά που πρέπει να διώξουμε από τη ζωή μας για να ελαφρύνουμε τη ψυχή μας. Είναι η στιγμή της αποτοξίνωσης, αλλά και της συγχώρησης του εαυτού μας και των άλλων.