Ο συμβολισμός του Ήλιου στον Ζυγό

Ο συμβολισμός του Ήλιου στον Ζυγό

Ο συμβολισμός του Ήλιου στον Ζυγό

Ζυγός: Ο Εραστής, ο Καλλιτέχνης, Ο Ειρηνοποιός

Το σύμβολο του Ζυγού

Το σύμβολο του Ζυγού φυσικά είναι και το σύμβολο της δικαιοσύνης, δηλαδή η ζυγαριά. Είναι το μόνο ζώδιο στον ζωδιακό που το σύμβολό του δεν είναι κάτι έμψυχο, άνθρωπος ή ζώο, αλλά ένα άψυχο αντικείμενο όμως με έναν τόσο βαθύ και σημαντικό συμβολισμό. Ο Ζυγός συμβολίζει την αρμονία. Την ισορροπία. Την συμφιλίωση των αντιθέτων. Η γέννηση συναντά τον θάνατο. Η αγάπη τον φόβο. Δεν υπάρχει φως χωρίς σκιά και σκιά χωρίς φως. Έτσι περιγράφει ο Steven Forrest στο βιβλίο του «The inner sky» τον συμβολισμό του Ζυγού.

Η λέξη κλειδί: Ηρεμία

Ο Ζυγός διδάσκει την «ηρεμία». Δείχνει τη δυνατότητα του μυαλού να έχει τον έλεγχο στο νευρικό μας σύστημα. Ο Ζυγός δείχνει αυτό το κομμάτι μας που δεν ενοχλείται από τίποτε, που δεν προσβάλλεται με τίποτε, που δεν σοκάρεται με τίποτε. Ο στόχος του ζωδίου είναι να μην διαταραχτεί η εσωτερική του αρμονία. Τίποτε δεν πρέπει να χαλάσει την ισορροπία. Τα τραύματα έρχονται και παρέρχονται. Η χαρά και η λύπη  δίνουν τη σειρά τους αέναα η μία στην άλλη, έτσι ακριβώς όπως εναλλάσσονται στη ζωή μας η μέρα και η νύχτα. Και στο κέντρο όλων αυτών αμετακίνητος μένει ο Ζυγός. Και φυσικά μπορεί να είναι εύκολο να το λες, αλλά είναι τόσο δύσκολο να το επιτύχεις να μην ταράζεσαι με τίποτε και να διατηρείς την ψυχραιμία σου. Κι αν υπάρχει ένα ζώδιο που μπορεί να το διδάξει και στους άλλους είναι ο Ζυγός, αρκεί βέβαια πρώτα να βρει ο ίδιος τον τρόπο!

Δαμάζοντας τα… κύματα

Ο Ζυγός πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει από νωρίς τα πρώιμα σημάδια της συναισθηματικής ανισορροπίας. Ξυπνά το πρωί καθυστερημένος για τη δουλειά, το κινητό δεν σταματά να χτυπά, ενώ το αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστά. Εκείνη τη στιγμή παίρνει μια βαθιά αναπνοή και κάθεται για 5 λεπτά να σκεφτεί χωρίς πανικό. Αυτή είναι η σωστή στρατηγική που εκφράζει το ζώδιο του Ζυγού κι αν δεν την έχει αναπτύξει, είναι σίγουρα αυτό που πρέπει να μάθει: ποτέ να μην αφήνει την ένταση ή οποιοδήποτε εξωτερικό παράγοντα να πυροδοτήσει μια σειρά παρορμητικών αντιδράσεων. Να το σταματήσει πριν καν αρχίσει και χάσει το κέντρο του και την εσωτερική του ισορροπία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το επιτύχει κάποιος. Στην πορεία της ζωής του θα δοκιμάσει, θα απορρίψει, αλλά θα φτάσει εκεί, διότι αυτό είναι το κλειδί ισορροπίας της ζυγαριάς.

Η αρμονία είπαμε ότι είναι δομικό υλικό της προσωπικότητας του Ζυγού. Η αρμονία αυτή όμως πάει πέρα από χρωματισμούς, σχήματα ή προσωπικά χαρακτηριστικά. Είναι η συνειδητοποίηση ότι ένα «ολόκληρο» αποτελείται από δυο μισά που συμπληρώνει το ένα το άλλο. Το θηλυκό συμπληρώνει το αρσενικό. Το φως το σκοτάδι. Το κακό συμπληρώνει το καλό. Το καλό δίνει νόημα και υπόσταση στο κακό. Για κάθε θέση υπάρχει μια αντίθεση κι αυτό θα κάνει ένας αυθεντικός εκπρόσωπος του ζωδίου όταν βλέπει μια ακραία τοποθέτηση. Για παράδειγμα, αν του εκθέσεις σε πολιτικό επίπεδο τα θετικά της αριστεράς, αμέσως θα ψάξει να βρει να σου εκθέσει τα θετικά της δεξιάς πολιτικής. Αν ισχυριστείς ότι η συντηρητική πολιτική θα σώσει την πατρίδα, θα σου αντιπαραθέσει τις φιλελεύθερες θέσεις. Η αλήθεια είναι ότι γι’ αυτό το ζώδιο τα πάντα είναι μια πράξη εξισορρόπησης. Λένε για τους Ζυγούς ότι είναι συμβιβαστικοί, κοινωνικοί, διπλωμάτες και χίλια άλλα επίθετα. Όμως περισσότερο απ’ όλα οι Ζυγοί, όσο κανένα άλλο ζώδιο, είναι ανεκτικοί στα παράδοξα! Επί παραδείγματι, σε μια σχέση -προσωπική ή επαγγελματική- φίλων τους λένε ότι ο ένας είναι εγωιστής και ο άλλος ή η άλλη χειριστική-ός. Οι υπόλοιποι φίλοι είναι μπερδεμένοι και χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Κάποιος από τους δυο έχει δίκιο κι ο άλλος άδικο. Αλλά ποιος; Μόνο ένας Ζυγός μπορεί να κατανοήσει. Και οι δυο έχουν δίκιο. Η αλήθεια βρίσκεται στην ισορροπία των δυο. Για τον Ζυγό κάθε αλήθεια αποτελείται από δυο μισές αλήθειες.

Το μεγάλο του ταλέντο είναι ο συμβιβασμός. Είναι το ζώδιο που χωρίς φωνές και πάντα με ευγένεια και διπλωματία θα προσπαθήσει να κάνει τον συνομιλητή του να δει κάθε πλευρά μιας ιστορίας και όχι μόνο μία πλευρά.

Η μεγάλη του πρόκληση είναι να προσπαθήσει να κάνει πρωτίστως τον εαυτό του ευτυχισμένο και ικανοποιημένο και μετά τους άλλους. Κάποιες φορές οι Ζυγοί τείνουν να αγνοούν αυτό που οι ίδιοι θέλουν ή επιθυμούν, προκειμένου να είναι όλοι οι άλλοι γύρω τους ευχαριστημένοι.

Το μυστικό τους όπλο είναι η ευγένεια, αλλά και η δημιουργικότητα και η φαντασία.

Η σκιά

Στη ζωή μας κάποιες φορές χρειάζεται να πάρουμε καίριες αποφάσεις. Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να σπουδάσει ιατρική, δεν μπορεί να ονειρεύεται ταυτόχρονα ότι θα έχει ένα μπαράκι στην Κρήτη. Αν κάποιος θέλει να παντρευτεί, δεν μπορεί να φλερτάρει κάθε βράδυ κάποια-ον άλλη-ο. Το ανθρώπινο μυαλό δεν έχει όρια φυσικά, αλλά οι σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μας έχουν. Η ανεκτικότητα των Ζυγών σε διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις σε θεωρητικά ζητήματα μπορεί να είναι πολύ γοητευτική μέχρι σοφή, αλλά στην καθημερινότητα μας δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από αναποφασιστικότητα. Όταν αποφασίζει ο Ζυγός να πάρει τον δρόμο δεξιά, αναπόφευκτα αποκλείει τον δρόμο αριστερά και αυτό μπορεί να τον κατατρέχει σε όλη του τη ζωή. Και πάλι όμως δεν μπορεί απλά να αφήνει ανοιχτές όλες τις προοπτικές στη ζωή του, διότι έτσι δεν ζει. Το μόνο που καταφέρνει είναι να αφήνει τον χρόνο να περνά, χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση. Πίσω όμως από το φαινομενικά ήρεμο και ειρηνικό του πρόσωπο η ένταση μεγαλώνει και μεγαλώνει εσωτερικά. Γιατί κάποιες φορές, ακόμη κι αν δεν είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα, πρέπει να ρίχνεις το νόμισμα κάτω και να ακολουθείς με πίστη και αφοσίωση το όποιο αποτέλεσμα, χωρίς να θεωρείς ότι υπάρχει εναλλακτική. Χωρίς δέσμευση, αφοσίωση και επιλογή η ζωή μένει στο «περίμενε»!