Ο συμβολισμός του Ήλιου στον Υδροχόο

Ο συμβολισμός του Ήλιου στον Υδροχόο

Ο συμβολισμός του Ήλιου στον Υδροχόο

Υδροχόος: Ο Ιδιοφυής, ο Επαναστάτης, ο Επιστήμονας, ο Εξόριστος

Το σύμβολο του Υδροχόου

Το σύμβολο του Υδροχόου που ανήκει στα ζώδια του αέρα -μολονότι πολλοί μπερδεύονται εξαιτίας του πρώτου συνθετικού της λέξης «υδρο» και θεωρούν ότι ανήκει στο νερό- είναι δυο παράλληλες κυματιστές γραμμές. Οι γραμμές αυτές, επίσης, από πολλούς θεωρούνται ότι είναι σύμβολο του νερού. Στην πραγματικότητα είναι γραμμές που σχηματίζουν φίδια που συμβολίζουν αν μη τι άλλο τη «γνώση».

Η λέξη κλειδί: Ελευθερία

Υπάρχουν αρκετές λέξεις για να περιγράψει κάποιος την Υδροχοϊκή ενέργεια, αλλά αν παραλείψεις τη λέξη «Ελευθερία» έχεις σίγουρα παραλείψει την καρδιά του Υδροχόου. Και τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε μια λέξη που τη στερηθήκαμε ιδιαίτερα την περσινή χρονιά; Μα τι άλλο, να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, να αποφασίζεις εσύ για το μονοπάτι σου στη ζωή, να μην δέχεσαι εντολές από κανέναν, ακόμη κι από τους γονείς σου, να μπορείς να είσαι σε όποιο σημείο του πλανήτη θέλεις χωρίς να εξαρτάσαι από άλλους, αλλά να είσαι με αυτούς που θέλεις χωρίς συμβιβασμούς. Αλήθεια πόση ελευθερία εμείς οι ίδιοι έχουμε στη ζωή μας; Και δεν εννοώ τους περιορισμούς που δεχόμαστε στην περιπέτεια με την πανδημία και στερούμαστε βασικές ελευθερίες μας. Εννοώ την ελευθερία που συνθλίβεται από την ανάγκη μας για αποδοχή από τους άλλους όσο μεγαλώνουμε, την ελευθερία που εμείς οι ίδιοι παραχωρούμε για να νιώθουμε ότι ανήκουμε σε μια ομάδα, σε μια σχέση, σε έναν γάμο, σε μια δουλειά, για να νιώθουμε αποδεκτοί από τους φίλους, τους συνεργάτες, την οικογένεια, την  κοινωνία στην οποία μεγαλώνουμε. Την ελευθερία που παραδίδουμε για να μην νιώθουμε πίεση από τους άλλους. Αυτό όμως είναι κατά πολύ συμβιβασμός. Κι εδώ ερχόμαστε στη λέξη ανάθεμα για τον Υδροχόο: τον συμβιβασμό.

Το ανάθεμα: Συμβιβασμός

Όχι ότι οι Υδροχόοι δεν συμβιβάζονται. Δυστυχώς οι κανόνες της κοινωνίας δεν χωρούν πολλή επανάσταση. Ο Υδροχόος ξέρει ότι αν πάει κόντρα, εξεγερθεί, μιλήσει ανοιχτά και για τη δική του αλήθεια, ο δρόμος που τον περιμένει είναι αυτός της «εξορίας». Γι’ αυτό, όπως πολύ σοφά περιγράφει ο Steven Forrest στο βιβλίο του «The inner sky»,  ο συμβολισμός του ζωδίου ξεκινά από τον ιδιοφυή και τον επαναστάτη για να καταλήξει στον εξόριστο. Ο συμβιβασμός για τον Υδροχόο είναι μια μάσκα που θα επιλέξει ή όχι να φορέσει. Αν το κάνει όμως, ξέρει ότι πληρώνει ένα τεράστιο τίμημα. Δεν ζει τη ζωή που πραγματικά θέλει. Πολλοί Υδροχόοι φορούν αυτή τη μάσκα, είναι επιτυχημένοι, είναι δημιουργικοί, κάνουν έργο για το οποίο οι άλλοι τους χειροκροτούν. Έχουν σχέσεις, κάνουν οικογένεια, αλλά η δυσκολία τους φαίνεται σε αυτούς που τους αγαπούν. Έχουν κάτι φευγάτο, δείχνουν απόμακροι μερικές φορές, κάτι παγωμένο υπάρχει πίσω από το βλέμμα τους.  Πίσω από τη μάσκα οι ίδιοι νιώθουν «εξωγήινοι», νιώθουν «ξένοι» κι αυτό δύσκολα κρύβεται.

Ο απρόσωπος ανθρωπισμός

Ο Υδροχόος είναι ένα από τα τρία ζώδια του αέρα, εξαιρετικά εγκεφαλικό και επικοινωνιακό. Είναι το ζώδιο των ανθρωπιστικών ιδεωδών, της «απρόσωπης αγάπης» που δεν απευθύνεται συγκεκριμένα σε ένα πρόσωπο, αλλά στο σύνολο της ανθρωπότητας και της ζωής στον πλανήτη. Παραθέτω ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από το βιβλίο της Θεοδώρας Ντάκου «Αστρολογία» από τις εκδόσεις Δωδώνη. «Ο ανθρωπισμός μπορεί να γίνει απανθρωπιά, γιατί υπάρχει κάτι το απρόσωπο σ’ αυτό το ζώδιο. Γιατί; Ο Ήλιος στον Λέοντα αφορά τον εαυτό μας, είναι τελείως προσωπικός. Στον Υδροχόο, κατοικεί στο αντίθετο άκρο του προσωπικού (διαμετρικά αντίθετα ζώδια). Ο Ήλιος, λοιπόν, σε ένα ζώδιο που αφορά τους άλλους -και αυτοί οι άλλοι μπορεί να είναι η οικογένεια, το κοινωνικό κατεστημένο, το εθνικό κατεστημένο, η ανθρωπότητα όλη ή η θρησκεία, οι απόψεις των άλλων- αποδυναμώνεται. Είναι αντίθετο στη φύση του. Γιατί ο Ήλιος είναι «εγώ» και αναγκάζεται να ασχολείται με τους άλλους. Όπως και στον Ζυγό είναι έξω από τα νερά του. Ο Υδροχόος, είναι ζώδιο σταθερό, έχει μια ανάγκη ασφαλείας, γιατί έχει να πολεμήσει για κοινωνικά ή πνευματικά θέματα. Σπάνια υπάρχουν Υδροχόοι που να μην ασχολούνται με την πολιτική κατάσταση. Μπορεί να πεθαίνει η μάνα του από καρδιακή προσβολή και να σου μιλάει για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Κι αν υπάρχουν Υδροχόοι που δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική ή κοινωνική κατάσταση, είναι αυτοί που έχουν γίνει «απολιτικοί», έχοντας περάσει στην κοινωνική άρνηση και μιλάνε για τη ματαιοδοξία του κόσμου και των καθεστώτων, ευχόμενοι το τέλος και την άρνηση με βαθύτερο -έστω κι ασυνείδητο- αίτημα την εξυγίανση».

7 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε την περίοδο του Υδροχόου

  • Να γίνουμε εθελοντές σε κάποια ομάδα υποστήριξης πιο αδύναμων ανθρώπων, ζώων ή του φυσικού περιβάλλοντος, προσφέροντας έτσι με τον τρόπο μας λίγο ή πολύ στο γενικό καλό.
  • Να αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα μας και να μην την βλέπουμε σαν εμπόδιο στο να συνεργαστούμε με τους άλλους.
  • Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με ομοϊδεάτες μας, τους φίλους μας, να φτιάξουμε μια ομάδα που θα μοιραζόμαστε τις κοινές μας θέσεις, αντιλήψεις, ενδιαφέροντα.
  • Να υιοθετήσουμε ένα πιο πρωτότυπο στιλ, ακόμη και στην εμφάνιση μας.
  • Να δωρίσουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, σε ανθρώπους ή οργανισμούς που τα έχουν περισσότερη ανάγκη από μας.
  • Να μάθουμε περισσότερα για το πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από την τεχνολογία στην καθημερινότητα μας.
  • Να ανοίξουμε τον φιλικό μας κύκλο.