Ο Κρόνος, τα μαθήματα και οι περιορισμοί στη ζωή μας

Ο κρόνος τα μαθήματα και οι περιορισμοί στη ζωή μας

Ο Κρόνος, τα μαθήματα και οι περιορισμοί στη ζωή μας

Για να βρείτε που έχετε τον Κρόνο στον αστρολογικό σας χάρτη πατήστε εδώ.

Ο Κρόνος είναι ο τελευταίος πλανήτης στο Ηλιακό μας σύστημα, που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι. Οι υπόλοιποι πλανήτες, Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας, που μπορεί να τους έχετε ακούσει και ως εξωκρόνιους, δεν φαίνονται χωρίς τη χρήση τεχνικών μέσων. Έτσι, από μόνος του ο Κρόνος αποτελεί το φυσικό μας όριο με την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Ο Κρόνος κυβερνά τους περιορισμούς, την πειθαρχία, τα όρια και φυσικά συνδέεται με τον «χρόνο». Όταν ο Κρόνος βρίσκεται σε καλή κατάσταση στο ωροσκόπιο (ζώδιο, όψεις, οίκος) τότε το άτομο είναι προικισμένο με υπομονή, επιμονή, σταθερότητα, συγκέντρωση, δικαιοσύνη, πρακτικότητα, ενώ είναι φιλόδοξο, πειθαρχημένο και ικανό να βγάλει πέρα και την πιο δύσκολη δουλειά που μπορεί να του ανατεθεί. Όταν αντίθετα ο Κρόνος είναι σε αδύναμη θέση (από ζώδιο, όψεις, οίκο) μπορεί να δείξει απαισιοδοξία, τσιγγουνιά, χρόνια προβλήματα με την υγεία, αυστηρότητα και αρτηριοσκλήρωση. Διαβάστε παρακάτω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει ο Κρόνος στο ζώδιο που βρισκόταν όταν γεννηθήκατε.

Κρόνος στον Κριό

Ο Κρόνος είναι ο δάσκαλος της υπομονής και της επιμονής, που δίνει με αυστηρό τρόπο τα μαθήματά του. Ο Κριός είναι ατίθασος, ανυπόμονος, εγωιστής και δρα πριν σκεφτεί τις συνέπειες. Το «φρένο» τού ενός στο «γκάζι» του άλλου δημιουργεί μία θέση δύσκολη, με δύο διαφορετικές ενέργειες να συγκρούονται και να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα αιτήματα. Οι δυσκολίες σε φυσικό ή ψυχολογικό επίπεδο είναι αναπόφευκτες. Η αυστηρότητα, το βάρος των ευθυνών και ο περιορισμός ανακόπτουν τη φόρα, ψαλιδίζουν τα φτερά, με αποτέλεσμα το άτομο να γίνεται διστακτικό και άτολμο. Υπάρχει ένας φόβος ότι θα μπαίνουν εμπόδια στη ζωή του, κάθε φορά που θα θέλει να κυνηγήσει ένα όνειρο. Αυτό προκύπτει από βιώματα και μνήμες τέτοιου είδους, που έχουν καταγραφεί από νωρίς στο υποσυνείδητο. Ένα αυστηρό πρόσωπο στο άμεσο περιβάλλον του μπορεί να έχει παίξει καταλυτικό ρόλο, καταπιέζοντας κάθε παρόρμησή του και το δικαίωμά του στην έκφραση. Αυτό το μπλοκάρισμα έχει ως συνέπεια να καταπνίγει τις επιθυμίες, τις ιδέες και την προσωπικότητά του, για να είναι αποδεκτό και αρεστό στους άλλους. Υπάρχει το ενδεχόμενο, υπό το βάρος της πίεσης, να περιοριστεί τόσο πολύ, που στο τέλος να χάσει την επαφή με όνειρα και την ψυχή του, μην ξέροντας πια τι επιθυμεί και ποιος είναι. Μπορεί να περάσει τη ζωή του νιώθοντας ότι ποτέ δεν θα πάρει αυτό που θέλει, όμως το παράδοξο είναι ότι δεν τολμά ούτε να το ζητήσει, ούτε να το διεκδικήσει. Η θέση αυτή μπορεί να έχει ένα τελείως διαφορετικό εκτόπισμα, δημιουργώντας τον επαναστάτη ή τον θερμοκέφαλο. Ο περιορισμός και η εξουσία προκαλεί την αντίδρασή του και θεωρεί ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Για να ξεπεράσει τις φοβίες του, δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα, ζώντας μία ριψοκίνδυνη ζωή και προκαλώντας την τύχη του. Η απόρριψη και ο φόβος της αποτυχίας είναι ο κοινός παρονομαστής και αυτής της συμπεριφοράς. Ο Κρόνος στον Κριό έχει την υπέρτατη επιθυμία να γευτεί τη ζωή σε όλο της το μεγαλείο, να νικήσει κάθε εμπόδιο και κάθε φόβο που υπάρχει μέσα του. Ο χρόνος μπορεί να τιθασεύσει την παρόρμηση, να χαρίσει στο άτομο την ικανότητα να γνωρίσει και να αξιοποιήσει τον εαυτό και την ενέργειά του. Με όπλο την εσωτερική δύναμη που διαθέτει μπορεί να υπερνικήσει τις δυσκολίες και να αποκτήσει υπομονή και αυτογνωσία. Ημικρανίες ή κινητικά προβλήματα συνδέονται με την αίσθηση της αδυναμίας, που προκαλεί ο Κρόνος όταν εμποδίζεται η δράση.

Κρόνος στον Ταύρο

Η φύση του Ταύρου είναι φιλήδονη, αγαπά την καλή ζωή με όλες τις απολαύσεις, στις οποίες δεν μπορεί και δεν θέλει να αντισταθεί. Η κτητικότητά του είναι πολύ ανεπτυγμένη τόσο απέναντι στην ύλη όσο και στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν, ενώ συχνά εξισώνει την αυταξία του με οτιδήποτε κατέχει. Πιστεύει, επίσης, ότι η ζωή τού χρωστάει ό,τι επιθυμεί, αφήνοντας στον εαυτό του χώρο για τεμπελιά ή απληστία. Ο σοφός δάσκαλος Κρόνος έρχεται να κάμψει αυτή τη νοοτροπία, κάνοντας περικοπές στον προϋπολογισμό, απαιτώντας σύνεση, κόπο και επιμονή για να αποδώσει τα οφέλη του. Το άτομο με Κρόνο στον Ταύρο, γνωρίζει πολύ καλά ότι τα αγαθά «κόποις κτώνται», πως πρέπει να εργαστεί σκληρά και να διαχειριστεί προσεκτικά τις πηγές του, για να μπορέσει τελικά να νιώσει την ασφάλεια που έχει ανάγκη. Αισθάνεται συνήθως αποστροφή για εκείνους που εξαρτώνται οικονομικά από άλλους. Παίρνει τα ηνία στα χέρια του από νωρίς στη ζωή, εγκαταλείποντας την ασφάλεια της οικογένειας, είτε από ανάγκη είτε από άποψη. Η φύση του τείνει να είναι πειθαρχημένη και υπομονετική. Ό,τι στερείται σε αμεσότητα, το υπερκαλύπτει με την επιμονή να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που θα εμφανιστεί στο δρόμο του. Ο Κρόνος είναι ο νόμος και ο Ταύρος αντιπροσωπεύει τη φύση. Υπάρχει σ’ αυτόν τον συνδυασμό η έμφυτη εναρμόνιση με το σύμπαν, τον κύκλο της ζωής που του δίνει την ικανότητα να λειτουργεί σωστά στον χωροχρόνο, ενστικτωδώς. Ως ρεαλιστής που είναι, διστάζει να εκτιμήσει και να υπολογίσει τέτοιου είδους αρετές, οι οποίες δεν είναι χειροπιαστές. Οι τέχνες και η ενασχόληση με αυτές μπορούν να κάνουν πιο εύκολο το πέρασμα στον άυλο κόσμο των ιδεών, απελευθερώνοντας το άτομο από τα γήινα δεσμά του. Στον αισθηματικό τομέα, η μοίρα θα φροντίσει να πάρει το μάθημα ότι κανείς δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και ότι οι μόνες πράξεις που μπορεί να ελέγξει είναι οι δικές του. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθεί αυτό το γεγονός τόσο λιγότερη ταλαιπωρία θα υποστεί. Πρέπει να κατανοήσει ότι οι αλλαγές στη ζωή είναι αναπόφευκτες, απρόβλεπτες και μέσω της κίνησης υπάρχει αυτό το θαύμα που ονομάζεται ζωή. Πρέπει να νιώσει ότι στον κόσμο της ύλης δεν υπάρχει ασφάλεια, εφόσον τα πάντα υπόκεινται στη φθορά. Η μόνη επένδυση που αξίζει να κάνει είναι σε πνευματικό και ηθικό επίπεδο, τα κέρδη της οποίας είναι αιώνια.

Κρόνος στους Διδύμους

Ο Δίδυμος έχει το δώρο της επικοινωνίας και χαίρεται να ανταλλάσσει πληροφορίες και νέες ιδέες. Ομιλητικός και άστατος, διψά για γνώση, συχνά επιφανειακή, συζήτηση και κοινωνική επαφή. Είναι αντικομφορμιστής και απεχθάνεται τον περιορισμό και την οργάνωση. Αυτή η θέση του Κρόνου, θα αναγκάσει το άτομο να προσεγγίσει τη γνώση με μεθοδικότητα και πειθαρχία, στερώντας του την ευκολία του λόγου ή της μόρφωσης. Η σημαντικότερη παράμετρος που χρειάζεται προσοχή είναι να φροντίσει να μην κλείνεται στον εαυτό του και να τολμά να εκφράζει τις απόψεις του. Συχνά διακατέχεται από ανασφάλεια τόσο σε επίπεδο ευχέρειας του λόγου όσο και σε επίπεδο γνώσεων και διαλέγει τη σιωπή, προκειμένου να μην το χλευάσουν. Δυσκολίες μάθησης, άρθρωσης, δυσλεξία ή άσθμα συνδέονται με τον περιορισμό της έκφρασης που μπορεί να επιφέρει ο Κρόνος εδώ. Από νωρίς, ένα παιδί με αυτή τη θέση χρειάζεται ενθάρρυνση για κοινωνική επαφή και σωστή μελέτη που θα του εξασφαλίσουν γερές βάσεις για την πορεία στη ζωή. Έχει την ικανότητα να εμβαθύνει στις σπουδές και μπορεί να επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις στις επιστήμες. Ο πιο «σοφός» εκφραστής αυτής της θέσης αρέσκεται συνήθως σε συναναστροφές με μεγαλύτερους στην ηλικία φίλους, που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά του, ενώ του είναι δύσκολο να συμμετέχει σε ανάλαφρες και καθημερινές συζητήσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μην αφήνεται μόνο στη θεωρία, αλλά να κάνει πράξη και εμπειρία όσα διδάχτηκε, να γεύεται τη ζωή περισσότερο απ’ όσο τη φιλοσοφεί. Η πόρτα του μυαλού και της καρδιάς πρέπει να ανοιχτεί σε νέες ιδέες και συναισθηματικά βιώματα, τα οποία θα επιτρέψουν την διεύρυνση των οριζόντων και θα βαθύνουν την κατανόηση, χαρίζοντας ωριμότητα. Όταν δείχνει σημάδια ακαμψίας, αντιστέκεται στην αλλαγή ή αρνείται να δεχθεί την πραγματικότητα, μπορεί να γίνει επιρρεπής σε ατυχήματα ή ασθένειες, προκειμένου να αντιμετωπίσει απευθείας το πρόβλημα. Δυστυχώς δεν προβλέπεται «άγνοια νόμου» και όσο και αν αυτό είναι επίπονο, επιβάλλεται άμεση αντιμετώπιση, προσοχή και ανάληψη δράσης. Η συνειδητή δράση είναι το «φρούτο» της γνώσης και η σοφία είναι το αποτέλεσμα της ωριμότητας και της μάθησης. Ο Κρόνος στους Διδύμους εκφράζεται ιδανικά όταν λειτουργεί μέσω της γνώσης για να κατακτήσει την πνευματική ελευθερία.

Κρόνος στον Καρκίνο

Το ζώδιο του Καρκίνου, σχετίζεται με την οικογένεια, τις ρίζες, την ευαισθησία και τη σιγουριά. Τα συναισθήματα και η συμπεριφορά είναι ενστικτώδη και απρόβλεπτα. Ο Κρόνος στον Καρκίνο προσπαθεί να τα κάνει δομημένα, πρακτικά και οργανωμένα. Ωθεί το άτομο να αποκτήσει υπευθυνότητα στις πράξεις, στα αισθήματά του και να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον εαυτό του και τους γύρω του. Για να το πετύχει αυτό ο Κρόνος θα θέσει σε δοκιμασία το αίσθημα της ασφάλειας, πιθανόν, δίνοντας δύσκολα παιδικά χρόνια, γεμάτα απογοήτευση ή μοναξιά. Διαζευγμένοι ή αδιάφοροι γονείς, αρρώστιες ή προβληματικές καταστάσεις τείνουν να ταλαιπωρούν το άτομο στην ευαίσθητη αυτή ηλικία. Ένας αυστηρός γονιός που αρνείται να προσφέρει τρυφερότητα, η φυσική ή συναισθηματική του απουσία, η έλλειψη ενός σωστού γονικού προτύπου, μπορούν να σημαδέψουν το άτομο «παγώνοντας» την ψυχή του, ή αναγκάζοντάς το να αποζητά, με οποιαδήποτε τίμημα, την αγάπη και την αποδοχή. Επίσης μπορεί η οικογένεια να επιβαρύνει το άτομο με υποχρεώσεις και απαιτήσεις, οι οποίες ανακόπτουν την προσωπική εξέλιξή του ή έχουν προσωπικό κόστος. Στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει σιγουριά και να απλώσει τις ρίζες του, μπορεί να θελήσει μέσω της ύλης να καλύψει αυτήν την ανάγκη. Θα προσπαθήσει τότε να συσσωρεύσει πλούτο, να αγοράσει ακίνητα ή γη, αλλά υπάρχει κίνδυνος η φιλαργυρία να γίνει αυτοσκοπός και στο τέλος να υπάρξει μοναξιά και απογοήτευση. Η ασφάλεια που έχει ανάγκη πρέπει να αναζητηθεί μέσα του, κάνοντας ειρήνη με το παρελθόν και το παρόν, τον εαυτό του και τους άλλους. Αν αυτό δε συμβεί, ο φόβος των εμπειριών μπορεί να μετατραπεί σε κρίσεις πανικού ή φοβίες, η συμπεριφορά μπορεί να γίνει καχύποπτη, εγωιστική και ανέντιμη. Η μιζέρια, η τσιγκουνιά και οι διατροφικές διαταραχές είναι κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις, που εκδηλώνονται όταν το άτομο δεν βοηθά τον εαυτό του να ξεπεράσει τα άγχη και δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι δεν είναι υπεύθυνος, παρά μόνο για τις δικές του πράξεις και για τα δικά του συναισθήματα. Επίσης είναι απαραίτητο να κατανοήσει ότι τα βιώματα λειτουργούν ως μαθήματα ζωής και όχι ως προσωπική εκδίκηση εναντίον του. Ο σκοπός τους είναι να κρατήσει ψηλά τις αξίες που του έχει χαρίσει η φύση, κατακτώντας ταυτόχρονα την ανεξαρτησία.

Κρόνος στον Λέοντα

Το ζώδιο του Λέοντα εκφράζει το συνειδητό «εγώ», τη δημιουργικότητα και τη χαρά της ζωής. Σχετίζεται με την ανθρώπινη φύση, η οποία προσπαθεί να «χτίσει» τον εαυτό της, να αποκτήσει μία ξεχωριστή ταυτότητα για να τη μοιραστεί με αγάπη και τέλος να κερδίσει κάτι από την αιωνιότητα, αφήνοντας πίσω το έργο της και τους απογόνους της. Το παγωμένο «άγγιγμα» του Κρόνου έρχεται να υπενθυμίσει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος σε αυτή την πορεία. Θέματα που σχετίζονται με την αποδοχή από το περιβάλλον βάζουν σε δοκιμασία την αυτοπεποίθηση και μπλοκάρουν τη δημιουργική έκφραση. Το άτομο μπορεί να έχει στερηθεί την επιβράβευση ή την αναγνώριση της ιδιαιτερότητάς του και των ξεχωριστών του ταλέντων από την οικογένεια ή το σχολείο. Εάν η προσωπικότητα έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει η πιθανότητα να προσπαθήσει να αναπληρώσει τα αισθήματα κατωτερότητας που νιώθει, καταδυναστεύοντας και επικρίνοντας τους γύρω του, όποτε του δίνεται η δυνατότητα να το κάνει. Η πιο συνηθισμένη εκδοχή είναι όμως, ότι το άτομο θα πρέπει να παλέψει με τις ανασφάλειές του, σχετικά με την αξία του και μέσω της σκληρής δουλειάς να συνειδητοποιήσει το σύνολο των δεξιοτήτων και των δυνατοτήτων του. Ο φόβος της απόρριψης μπλοκάρει την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων. Οι ερωτικοί δεσμοί δεν είναι εύκολη υπόθεση σε αυτόν τον συνδυασμό. Μνήμες από προβλήματα μεταξύ των γονιών το στοιχειώνουν ή λειτουργούν αποτρεπτικά στη σύναψη σχέσεων. Στον βωμό του καθήκοντος μπορεί να θυσιάστηκε ο έρωτας που ήρθε σε λάθος στιγμή, όταν υπήρχαν άλλες προτεραιότητες ή υποχρεώσεις στη ζωή του. Υπάρχει και η περίπτωση ο περιορισμός του Κρόνου να είναι ποσοτικός και μόνο, δείχνοντας το άτομο που δεσμεύτηκε νωρίς και είχε έναν ή ελάχιστους ερωτικούς συντρόφους. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα σχετικά με παιδιά ή την απόκτησή τους ή να τείνει να τα θεωρεί μεγάλη ευθύνη και να τα αποκτά σε πιο ώριμη ηλικία. Ο διακαής πόθος για θαυμασμό και αναγνώριση, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για παραγωγή αξιόλογου και σημαντικού έργου. Με εξειδίκευση και γνώση και, πάνω από όλα, ακεραιότητα, μπορεί να ηγηθεί στα πεδία που έχει επιλέξει. Με συμπόνια ανθρωπιά και αγάπη μπορεί να κατακτήσει πληρότητα και ευτυχία.

Κρόνος στην Παρθένο

Το ζώδιο της Παρθένου κυβερνά την εργασία και γενικότερα την υπηρεσία, την αναλυτική έρευνα, τη θεραπεία και τη φροντίδα. Αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο σώμα και τη σχέση του με τη γη, τον πλανήτη στον οποίο βρισκόμαστε και το κοινωνικό σύνολο, στο οποίο ανήκουμε και λειτουργούμε διαδραστικά μέσα σε αυτό. Ο Κρόνος στην Παρθένο γνωρίζει ότι η επιβίωσή μας συνδέεται άμεσα με τη φροντίδα του εαυτού και του περιβάλλοντος. Υπενθυμίζει ότι είναι καθήκον του ανθρώπου να διατηρεί υγιή τον εαυτό του και να φροντίζει με την ίδια ζέση τους συνανθρώπους του. Απαιτεί, μέσω των εμποδίων και του φόβου, να υπάρξει άμεση δράση και ανάληψη ευθυνών. Ουσιαστικά, ένα από τα μαθήματα που έχει να πάρει το άτομο εδώ, είναι ότι μερικές φορές είναι πιο σημαντικό -έστω- να συμβαίνει οτιδήποτε, από το να τελείται η σωστή διαδικασία. Ο Κρόνος δεν έχει κατανόηση για εμμονή στις λεπτομέρειες και σε προκαθορισμένες ιδανικές συνθήκες, οπότε ξεβολεύει και πιέζει για να υπάρξει αποτέλεσμα. Ένας άλλος τομέας που είναι πιθανόν να δοκιμαστεί, είναι η εργασία. Η υποτίμηση των ικανοτήτων και η ανασφάλεια υποσκάπτουν την αυτοπεποίθηση και τον κρατούν μακριά από την παραγωγική διαδικασία. Με τον ίδιο παρονομαστή, μπορεί να υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν μπορεί να βρει την εργασία, που να ταιριάζει στα ταλέντα και στα εφόδιά του και άρα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Το μάθημα που έχει πάρει εδώ είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να δουλέψει με ό,τι έχει διαθέσιμο, για να βρίσκεται μέσα στη ροή των πραγμάτων. Η υγεία και η θεραπεία βρίσκονται στην επικράτεια της Παρθένου. Ο Κρόνος απαιτεί σοβαρότητα όταν υπάρχουν συμπτώματα αρρώστιας. Δεν αρέσκεται στην άρνηση ή στις δικαιολογίες όταν η κατάσταση απαιτεί ανάληψη δράσης και αντιμετώπισης. Υπάρχει μια προδιάθεση εδώ για ψυχοσωματικές ασθένειες, που προκύπτουν από το υπερβολικό άγχος. Τα έντερα, το πεπτικό είναι ευαίσθητα σε διάφορες παθήσεις. Υπάρχει όμως το έμφυτο χάρισμα της αναζήτησης φυσικών εναλλακτικών θεραπειών, μέσω της άσκησης και της σωστής διατροφής και η γνώση ότι στη φύση βρίσκεται το μεγαλύτερο γιατρικό. Κατέχει επίσης ένα άλλο πολύ σημαντικό μυστικό. Πως όταν θεραπεύεις τον πόνο, που υπάρχει γύρω σου, καταλήγεις να έχεις θεραπεύσει και τον δικό σου πόνο.

Κρόνος στον Ζυγό

Το ζώδιο του Ζυγού είναι το πρώτο που αναγνωρίζει τους άλλους ως ξεχωριστές οντότητες, με διαφορετικά συναισθήματα, επιθυμίες και ανάγκες και θέλει να συνδεθεί μαζί τους διαπροσωπικά, επιζητώντας την αρμονία και την ισορροπία. Έχει την ικανότητα να βλέπει και τις δύο όψεις ενός νομίσματος, άρα η αντικειμενικότητα είναι ένα θέμα που το απασχολεί και το προβληματίζει. Όταν ο Κρόνος βρίσκεται στο Ζυγό, οι σχέσεις και ο γάμος πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και με γνώμονα την ευτυχία και των δύο συντρόφων. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει, εδώ, ένας υποσυνείδητος φόβος για δέσμευση, που υπαγορεύεται από την άρνηση να μοιραστεί τον εαυτό του και να έρθει σε συμβιβασμό με τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάποιου άλλου. Μπορεί επίσης, να διαλέξει ένα άτομο, το οποίο θα το πληγώσει ή θα το απογοητεύσει. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσει, ότι αυτό δεν συμβαίνει λόγω της κακής του τύχης. Η ισορροπία, πρέπει πρώτα να κατακτηθεί στον εσωτερικό του κόσμο, πριν αρχίσει να την αναζητά ή να την απαιτεί από τις σχέσεις του. Ο Κρόνος γκρεμίζει τις σχέσεις, τα θεμέλια των οποίων έχουν χτιστεί σε σαθρές αξίες, όπως το χρήμα, η εξωτερική εμφάνιση ή η κοινωνική επιφάνεια. Ή φροντίζει αυτή η συνύπαρξη να είναι πηγή απογοήτευσης και προβλημάτων, της οποίας το τίμημα είναι σαφώς μεγαλύτερο από τα οφέλη που προσφέρει. Συχνά, ο Κρόνος στο Ζυγό ωθεί σε έναν γάμο με μεγαλύτερο σύντροφο, ο οποίος όμως τελικά λειτουργεί περιοριστικά και δεν μπορεί να αντιληφθεί και να μοιραστεί τις ανάγκες και τα όνειρά του. Ο γάμος που γίνεται σε πιο ώριμη ηλικία βασίζεται στην αγάπη, την κατανόηση και την ισορροπία και έχει πιο σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Το δώρο του Κρόνου είναι η σταθερότητα και η διάρκεια. Το δίδαγμα εδώ είναι, ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία και αρμονία στη σχέση και αυτό προϋποθέτει να εκφράζει ο κάθε σύντροφος την προσωπικότητά του στο μέγιστο βαθμό. Ακόμη, ότι δεν μπορεί κάποιος να βασίζεται στο ταίρι του, για να καλύψει τις εσωτερικές του ελλείψεις. Οι σχέσεις μπορεί να είναι πηγή απογοήτευσης ή αφετηρία για προσωπική ωρίμανση και ευτυχία και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το ίδιο το άτομο και τις επιλογές του.

Κρόνος στον Σκορπιό

Στο ζώδιο του Σκορπιού άπτονται θέματα που συνδέονται με την πάλη του ανθρώπου με τον θάνατο, την αναγέννηση, το σεξ μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η διαιώνιση του είδους και τα οικονομικά οφέλη που του παρέχονται και παρέχει μέσω του γάμου. Επειδή συνδέεται με τον όγδοο οίκο του ωροσκοπίου, αφορά σε κληρονομικά ζητήματα, φορολογικές υποχρεώσεις και εισφορές προς το δημόσιο. Ο Κρόνος στο Σκορπιό έχει να δώσει πολλές μάχες σε ένα βαθύτερο ψυχικό επίπεδο μέχρι να κατακτήσει την ηρεμία. Επιζητεί να νικήσει τα φαντάσματα του σκότους, που κατατρέχουν το υποσυνείδητο με τη μορφή φόβων, χαμηλών ενστίκτων και εμμονών και να αναγεννηθεί από τις στάχτες του, να ανυψωθεί πνευματικά, κατακτώντας την αθανασία. Το γεγονός ότι αυτή η πάλη διεξάγεται σε ένα «υδάτινο» περιβάλλον, δείχνει ένα έντονο συναισθηματικό κόστος για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει το άτομο με αυτή τη θέση. Υπάρχει μέσα του η αίσθηση ότι πρέπει να πειθαρχήσει τη φύση του, τις ορμές του ή τη συμπεριφορά του. Το κοινωνικό, το χρονικό ή το ηθικό πλαίσιο, στο οποίο κινείται, μπορεί να μην επιτρέπει την ελευθερία που έχει ανάγκη για να εκφραστεί. Ή ακόμα μπορεί να έχει ιδιαιτερότητες που να θεωρούνται «περίεργες» ή μη αποδεκτές από το περιβάλλον του. Πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, συνήθως κρύβεται ένας φόβος για βαθύτερη συναισθηματική ένωση, που μπορεί να εκδηλωθεί με την άρνησή του για σταθερές σχέσεις και το συνεχές κυνήγι εφήμερων σαρκικών απολαύσεων. Μία άλλη περίπτωση, είναι αυτή του μοναχικού ή ακόμα και ανέραστου ανθρώπου, που πληγώθηκε ανεπανόρθωτα ή δεν πήρε αγάπη και αποδοχή σε τρυφερή ηλικία, με αποτέλεσμα να μην έχει γνώση και συμμετοχή στον έρωτα και την συντροφικότητα. Το πιο κοινό πρόβλημα, όμως, αυτής της θέσης είναι η ταλαιπωρία με τα οικονομικά ζητήματα. Σύντροφοι με υψηλές οικονομικές απαιτήσεις ή που πρέπει το άτομο να τους συντηρεί είναι συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές ένα διαζύγιο αφαιρεί ένα σημαντικό κομμάτι του εισοδήματος με τη μορφή διατροφής. Προβλήματα με κληρονομικά, φορολογικά ζητήματα ή δάνεια μπορεί να ταλαιπωρούν το άτομο για μακρύ χρονικό διάστημα. Είναι ο τρόπος του Κρόνου να δείξει ότι η ευτυχία δεν αγοράζεται, ότι η ύλη έχει δεσμά, τα οποία στερούν την ελευθερία, αντί να την εξασφαλίζουν.

Κρόνος στον Τοξότη

Η αισιόδοξη φύση του Τοξότη, αναζητά την αλήθεια διαρκώς και ταξιδεύει ακατάπαυστα να την ανακαλύψει σε νέους τόπους με καινούριους τρόπους. Η ανώτερη μάθηση, η φιλοσοφία και η μελέτη είναι τα οχήματα, με τα οποία συνδέει αφηρημένες έννοιες σε μια ολότητα. Ελεύθερο πνεύμα, καθώς είναι, απεχθάνεται κάθε είδους περιορισμούς και φοβάται τις δεσμεύσεις. Υπό την επήρεια του Κρόνου αναγκάζεται, μέσω των ευθυνών, να γίνει πιο ανεκτικός και λιγότερο ανεξάρτητος, πιο ταπεινός και σαφώς πιο προνοητικός. Οι απόψεις του, έτσι, ίσως γίνουν πιο συντηρητικές, η διάθεσή του για αλλαγές περιορίζεται και η αποδοχή των νέων ιδεών ελαχιστοποιείται. Δεν είναι σπάνιο, για αυτή τη θέση, να εμφανιστεί δογματισμός και στενότητα αντιλήψεων. Οι θρησκευτικές, πολιτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις αποτελούν, τότε, την αχίλλειο πτέρνα του και θα γίνουν μια μόνιμη δεξαμενή προβλημάτων. Άλλοτε πάλι, μπορεί να λείπει εντελώς το φιλοσοφικό πλαίσιο, που δίνει αξίες και νόημα στη ζωή ή να υπάρχει άρνηση απέναντι στο κοινωνικό, πολιτικό και θρησκευτικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το αίσθημα της ελευθερίας συγκρούεται με την ανάγκη του Κρόνου για δομημένα συστήματα. Συμβιβάζεται καλύτερα όταν στην έννοια της ανεξαρτησίας υπάρχουν κάποιοι κανόνες. Είναι πολύ δύσκολο να αφεθεί στη διάθεση της στιγμής ή στην απόλαυση. Νιώθει ότι, αν το κάνει, θα τιμωρηθεί και πλημμυρίζει από ενοχές. Αν αφεθεί σε αυτό το φόβο, στραγγίζει από θετική ενέργεια και γίνεται επικριτικός και κυνικός. Μπορεί να επιδίδεται σε ευκαιριακά παιχνίδια, διότι το ρίσκο τού χαρίζει μοναδικές συγκινήσεις και ταυτόχρονα εξασκεί και τη λογική του. Οι ανώτερες σπουδές είναι πιθανόν να μην είναι εφικτές -μία ανώτερη βία, ίσως επιβάλλει την αναστολή τους. Συχνά, βρίσκονται σε αυτή τη θέση άτομα, τα οποία κατέκτησαν τον κόσμο της γνώσης χωρίς τίτλους πανεπιστημιακών σπουδών. Είναι βιβλιοφάγοι και μελετητές, που «σπούδασαν» μόνοι τους την επιστήμη που αγαπούσαν. Επίσης, βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία εκείνοι που, σε μεγαλύτερη ηλικία, γυρίζουν στα θρανία για να μάθουν κάτι καινούριο ή να εμπλουτίσουν επιπλέον τις γνώσεις τους. Στο σώμα του πρέπει να διατηρήσει την ευκαμψία των μυών του, μέσω άθλησης. Όσον αφορά στο πνεύμα του, πρέπει να μάθει να είναι ανοιχτός και να εμπιστεύεται, να μην επικρίνει και να διακρίνει το λάθος από το σωστό. Αν δεν το πετύχει, θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την ανθρώπινη ή την συμπαντική δικαιοσύνη.

Κρόνος στον Αιγόκερω

Το ζώδιο του Αιγόκερω, κυβερνάται από τον Κρόνο και ως παιδί του, δέχεται όλες τις αρετές και τις δυνάμεις του πατέρα του. Όχι όμως και την αναμενόμενη εύνοια καθώς ο χθόνιος Κρόνος έχει τη φήμη του αυστηρού και του ακριβοδίκαιου. Το σύμβολο του Αιγόκερω είναι ένα κατσίκι προορισμένο να σκαρφαλώνει σε βραχώδη και επικίνδυνα, ανηφορικά μονοπάτια, μέχρι να φτάσει να κατακτήσει την κορυφή του βουνού. Διαθέτει την υπομονή και την επιμονή να το κάνει και είναι οπλισμένο με ατσάλινες αντοχές και την απαιτούμενη φιλοδοξία, για να κατακτήσει τις απάτητες κορυφές που έχει στοχεύσει. Για να επιβιώσει στις κακοτοπιές χρειάζονται τεράστια αποθέματα δύναμης και πειθαρχίας, προσεκτικά βήματα πάνω σε σταθερά σημεία και μια διαρκής επιφυλακή για πιθανούς αστάθμητους παράγοντες. Η τακτική του Κρόνου είναι συνήθως να δοκιμάζει στη νεότητα και να επιβραβεύει στην ωριμότητα όσους το αξίζουν, αυτούς δηλαδή που έχουν κοπιάσει επαρκώς. Σε αυτή τη θέση η σκληρή δουλειά δεν είναι πρόβλημα, αλλά στάση ζωής. Το άτομο είναι ταγμένο στην καριέρα του και διψασμένο για εξουσία και επιτυχία. Διαθέτει την υπομονή να ξεκινήσει από χαμηλά και κερδίζει την εμπιστοσύνη από την ικανότητά του, με την οποία διαχειρίζεται το έργο του. Μπορεί να οργανώσει την παραμικρή λεπτομέρεια ενός σχεδίου, αλλά δεν υπολείπεται σε ταλέντο και πειθώ για να κερδίσει τις εντυπώσεις στην παρουσίαση αυτού του σχεδίου. Είναι συγκεντρωτικό στην εργασία του, πρωτίστως επειδή επιθυμεί να γίνονται τα πράγματα με το δικό του τρόπο. Οι απαιτήσεις του είναι τόσο ψηλές, που καταλήγει να κάνει μόνο του όλη τη δουλειά. Το ισχυρό απόθεμα καθήκοντος, το οποίο διαθέτει, προκύπτει από την ανάγκη του να αναγνωριστούν οι ικανότητές του και να θεωρηθεί άξιο, ικανό και πετυχημένο. Θέλει κατά κάποιο τρόπο να κυριαρχήσει στο περιβάλλον του, για να μην κυριαρχηθεί. Η εικόνα του προς τα έξω και το εκτόπισμά της, απορροφά την ενέργειά του. Υπηρετεί την κοινωνική θέση του πιστά, ακόμα και όταν είναι ψεύτικη και κόντρα στις αληθινές επιθυμίες του. Είναι πιθανόν να έχει υπάρξει στο παρελθόν του, προβληματική σχέση με κάποιο γονιό που τον έχει σημαδέψει. Συχνά, έχει μια δυσκολία ταύτισης ή έλξης προς το γονικό πρότυπο, που αποτέλεσε την πηγή της θλίψης του. Ο Κρόνος στον Αιγόκερω είναι ευαίσθητος σε παθήσεις που αφορούν στα κόκαλα, τα γόνατα και το δέρμα. Τα μαθήματα που έχει πάρει στη ζωή, έχουν να κάνουν με το χειρισμό της εξουσίας, της δύναμης και του στάτους.

Κρόνος στον Υδροχόο

Η συμβολική εικόνα του γονατισμένου ανθρώπου, ο οποίος προσφέρει νερό, δίνει το μήνυμα της ευγενικής συνεισφοράς του Υδροχόου προς το κοινωνικό σύνολο. Με αυτή την πράξη του προσφέρει το αγνό, καθαρό αγαθό στους συνανθρώπους του, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τον εαυτό του από το βάρος που κουβαλάει. Στο αέρινο αυτό ζώδιο, η πράξη αυτή γίνεται μέσω του πνεύματος, με το περιεχόμενο της γνώσης που έχει συγκεντρώσει προσεκτικά ο νους. Αν δεν μοιραστεί τη γνώση του, δεν θα νιώσει ποτέ να δικαιώνεται η ύπαρξή του. Η πρόκληση του Κρόνου στον Υδροχόο είναι να αναπτύξει το όραμα και τις ιδέες του, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να παραμείνει ανοιχτός και δίκαιος προς τους άλλους. Έχει την ικανότητα να συγκεντρώνεται, λατρεύει τις επιστήμες, είναι επινοητικός, αλλά υποβόσκει μια συντηρητική προσέγγιση σε κάποια ζητήματα. Συχνά εργάζεται ή συνεισφέρει, με τον δικό του τρόπο για το κοινωνικό όφελος. Είναι μια εσωτερική ανάγκη του, την οποία πρέπει πάση θυσία να υπηρετήσει. Η μοίρα μπορεί να δοκιμάσει τους στόχους που ο ίδιος έχει θέσει και αστάθμητοι παράγοντες φρενάρουν την πορεία του. Είναι απαραίτητο να εξασκήσει την υπομονή και την επιμονή του να ελίσσεται όταν είναι αναγκαίο και να διατηρεί μια ξεκάθαρη προοπτική για να ξεπεράσει τα εμπόδια. Είναι καλός φίλος και μπορείς να βασιστείς πάνω του. Προσφέρει σταθερότητα, αξιοπιστία και αντικειμενικές συμβουλές όταν του ζητηθούν. Δυσκολεύεται, όμως συχνά, να αποκτήσει φιλίες, παρότι το επιθυμεί, διότι προβάλλει ένα ψυχρό και αποστασιοποιημένο προφίλ που αποθαρρύνει ή δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στους άλλους. Αν αποτύχει στον κοινωνικό τομέα και μείνει μόνος του, είναι πιθανόν να αναπτύξει ένα σύμπλεγμα «ανωτερότητας». Πιστεύει ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν ή τουλάχιστον φέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Νιώθει ξεχωριστός σε βαθμό που κανείς δεν καταλαβαίνει. Στην πορεία της ωρίμανσής του είναι πολύ σημαντικό να αποδέχεται τα συναισθήματά του και να εκδηλώνει την ευαισθησία του. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ίδιο, διότι θέλει να φαίνεται άνετος, αυτάρκης και ευχάριστος προς τα έξω. Σε όλη τη ζωή του προσπαθεί να πειθαρχήσει τα πάθη του, μόνο και μόνο για να μη θεωρηθεί αδύναμος. Το νευρικό και κυκλοφορικό σύστημά του μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα. Για να πετύχει, χρειάζεται να έχει δομή στη ζωή του, έστω και αντισυμβατική. Η προσέγγισή του στους ανθρώπους, μέσα και έξω από τον κλειστό – προσωπικό κύκλο, πρέπει να είναι θερμή και ανοιχτή.

Κρόνος στους Ιχθύς

Οι Ιχθύες είναι το πιο πνευματικό από τα δώδεκα ζώδια και κάθε άλλο παρά τυχαία, συμβολίζονται από το ίδιο μοτίβο που χρησιμοποιήθηκε και από τον χριστιανισμό. Η καλοσύνη, η ευγένεια και η προθυμία να ενστερνιστούν τον άλλον, καθώς και η άρνηση του «εγώ» είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά τους, με θρησκευτική διάσταση. Ο Κρόνος στους Ιχθύς είναι πολύ υπομονετικός και θυσιάζεται εύκολα για τους άλλους. Χρειάζεται πραγματικός αγώνας για να μπορέσει να αγαπήσει, χωρίς αυτή η αγάπη να στερεί κομμάτια του εαυτού του. Πρέπει να αναπτύξει την αντικειμενικότητα και να μάθει να υπηρετεί τη λογική, ισορροπώντας την φυσική διάχυση του συναισθήματος. Αυτό το σημείο παραμένει η μεγαλύτερη πηγή των προβλημάτων του, μέχρι τα παθήματα να γίνουν μαθήματα. Οι πληγές από το παρελθόν αφήνουν έντονες φοβίες και δυσκολεύουν το άτομο να συνεχίσει τη ζωή του μέσα από κάποιο επώδυνο χτύπημα της μοίρας. Οι Ιχθύες, συνδέονται με τον δωδέκατο οίκο του ωροσκοπίου, ο οποίος ονομάζεται και οίκος του Κάρμα. Οι δυνάμεις που λειτουργούν εκεί είναι υποσυνείδητες. Κίνητρα, ορμές, ανασφάλειες και εμπόδια, σαμποτάρουν με σκιώδεις διαδικασίες το άτομο που, ωστόσο, παραμένει το μόνο υπεύθυνο για την κατάσταση που βιώνει. Έχει χρέος να βοηθά τον εαυτό του και τους γύρω του, ώστε να παραμείνει λειτουργικό για το σύνολο. Αν διακόψει αυτόν τον κύκλο, μπορεί να βρεθεί ακινητοποιημένο από φοβίες, παγιδευμένο στον αδιέξοδο κόσμο των ναρκωτικών, πιθανόν, ή να στερηθεί την ελευθερία του σε μια φυλακή ή να αρρωστήσει σοβαρά. Ο μοναχισμός και τα θρησκευτικά μονοπάτια, εκφράζουν την ανάγκη του Κρόνου στους Ιχθύς για άρνηση του εαυτού του σε μια πνευματική αναζήτηση. Έχει απόλυτη ανάγκη να πιστεύει σε κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο τον εαυτό του και να βρίσκει ασφάλεια στη θεϊκή αγάπη. Η τέχνη είναι μια διέξοδος για να αποφορτίζεται το τεράστιο συναισθηματικό φορτίο του και να αποκτήσει τις δομές, που έχει ανάγκη ο Κρόνος. Ζωγραφική, χορός και θέατρο προσφέρουν δυνατότητες έκφρασης και λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά. Με την κοινωνική εργασία και προσφορά, χτίζει τον αυτοσεβασμό του και δίνει νόημα στη ζωή του. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει έντονες φοβίες, αρνητικά συναισθήματα και μια αχαλίνωτη φαντασία. Είναι πολύ επικίνδυνο να γίνει ο πιο κακός εχθρός του εαυτού του.