Πώς ο 4ος οίκος και οι πλανήτες που περιλαμβάνει αντιπροσωπεύουν το σπίτι, την οικογένεια, τα συναισθήματα και τις ρίζες

Πώς ο 4ος οίκος και οι πλανήτες που περιλαμβάνει αντιπροσωπεύουν το σπίτι, την οικογένεια, τα συναισθήματα και τις ρίζες

Πώς ο 4ος οίκος και οι πλανήτες που περιλαμβάνει αντιπροσωπεύουν το σπίτι, την οικογένεια, τα συναισθήματα και τις ρίζες

Ο 4ος οίκος είναι ένας από τους τέσσερις γωνιακούς οίκους (1ος, 4ος, 7ος και 10ος), οι οποίοι σχηματίζουν ένα σταυρό στις τέσσερις γωνίες ενός χάρτη και αντιπροσωπεύουν τα πιο θεμελιώδη θέματα και τομείς της ζωής.

Το άκρο του 4ου οίκου ονομάζεται IC (συντομογραφία του Imum Coeli), το οποίο στα λατινικά σημαίνει ο χαμηλός ορίζοντας (του ουρανού). Βασικές έννοιες που περιλαμβάνει ο τέταρτος οίκος είναι γονείς, παιδική ηλικία, ρίζες σπίτι και η οικογενειακή περιουσία. Μπορεί να δώσει πληροφορίες για τα θεμέλια της ζωής του ατόμου, τη φύση της σχέσης με τους γονείς, την οικογένεια και τις εμπειρίες στην παιδική ηλικία που διαμόρφωσαν την ταυτότητα του. Ο κυρίαρχος πλανήτης του ζωδίου του 4ου οίκου μπορεί να δώσει πληροφορίες για τον πατέρα ή, γενικότερα, για τους γονείς ανεξαρτήτως φύλου. Επίσης οι πλανήτες στον 4ο οίκο μπορούν να περιγράψουν τάσεις που επηρέασαν τις πρώτες εμπειρίες της ζωής ενός ατόμου. Μπορούν επίσης να δείξουν οικογενειακά μοτίβα και δυναμικές που έχουν διαμορφώσει την ψυχή και την προσωπικότητά του. Το ζώδιο στον 4ο οίκο μπορεί να ρίξει φως τόσο τις συνθήκες του σπιτιού και της οικογενειακής ζωής ενός ατόμου όταν μεγαλώνει, όσο και στις ιδιότητες και τα ιδανικά που επιδιώκει να έχει στο δικό του σπίτι ως ενήλικας. Μπορεί να περιγράψει τι έχει ανάγκη ώστε να νιώθει ασφαλής, προστατευμένος από τον κόσμο και με τι τρόπο βρίσκει παρηγοριά στο περιβάλλον του.

Για να βρείτε ποιους πλανήτες έχετε στον 4ο οίκο πατήστε εδώ.

Η σημασία του ζωδίου στην ακμή του 4ου οίκου

4ος οίκος στον Κριό: Δραστήριο περιβάλλον, μαχητικό, ελευθερία, ανεξαρτησία, διεκδίκηση, θάρρος, αυτονομία, ανταγωνισμός, πρωτοτυπία, φλόγα.

4ος οίκος στον Ταύρο: Σταθερό περιβάλλον, επιμονή, αξίες και ηθική, ρουτίνες, υλική άνεση, απολαύσεις, πολυτέλεια, φυσικότητα, παράδοση.

4ος οίκος στους Διδύμους: Επικοινωνιακό περιβάλλον, κινητικότητα, περιέργεια, ποικιλία, ευρηματικότητα.

4ος οίκος στον Καρκίνο: Οικογενειακό περιβάλλον, φροντίδα, ευαισθησία, συναισθήματα, σπίτι, ρίζες, παιδιά, ασφάλεια.

4ος οίκος στον Λέοντα: Χαρούμενο ή δημιουργικό περιβάλλον, παιχνίδι, παιδικότητα, αυτοέκφραση, θάρρος, πίστη, χάρισμα, αρχοντιά, λάμψη.

4ος οίκος στην Παρθένο: Οργανωμένο περιβάλλον, αποτελεσματικότητα, εξυπηρέτηση, σύστημα, οργάνωση, κοινή λογική, αθωότητα, καθαριότητα, υγεία.

4ος οίκος στον Ζυγό: Αρμονικό, όμορφο και ισορροπημένο περιβάλλον, κοινωνικότητα, δέσμευση, συνεργασία, ισότητα, αμοιβαιότητα, δικαιοσύνη.

4ος οίκος στον Σκορπιό: Σταθερό αλλά με εντάσεις περιβάλλον, μυστικότητα, πάθη, δύναμη, έλεγχος, οικειότητα, βάθος, εμμονή, πλούτος, κοινοπραξίες.

4ος οίκος στον Τοξότη: Περιπετειώδες περιβάλλον, ταξίδια, γνώσεις, επέκταση, σοφία, επιχειρηματικότητα, διαπολιτισμικές σχέσεις.

4ος οίκος στον Αιγόκερω: Αυστηρό περιβάλλον, δομή, στόχοι, φιλοδοξίες, επιτεύγματα, κύρος, νόμοι, χρόνος.

4ος οίκος στον Υδροχόο: Φιλελεύθερο αλλά αποστασιοποιημένο περιβάλλον, ομαδικότητα, πρωτοτυπία, κοινωνική δικαιοσύνη, μέλλον, τεχνολογία, κοινότητα, κοινωνία, ιδανικά.

4ος οίκος στους Ιχθύς: Καλοσυνάτο και καταδεκτικό περιβάλλον, όνειρα, φαντασία, διαίσθηση, καλλιτεχνική ικανότητα, μυστήριο, ψυχικές ικανότητες, συμπόνια.

Πλανήτες στον 4ο οίκο

ΗΛΙΟΣ

Ο Ήλιος στον 4ο οίκο υποδηλώνει ότι η βασική ταυτότητα κάποιου είναι στενά συνδεδεμένη με την οικογένεια του και ότι κάτι που τον εκφράζει και του δίνει κίνητρο είναι το να δημιουργήσει μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας μέσω της δημιουργίας σπιτικού, τόσο στο υλικό όσο και σε συναισθηματικό-ψυχολογικό επίπεδο. Αυτά τα άτομα είναι πιθανό να έχουν έναν γονέα που να τους έχει επηρεάσει ιδιαίτερα, ανεξάρτητα από το αν η εμπειρία τους αυτή ήταν θετική ή αρνητική. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτή τη θέση σπάνια έχουν μεγάλη επιθυμία να θυσιάσουν τα πάντα για μια λαμπρή καριέρα ή για επιτυχία, χρήμα και δόξα. Αντίθετα, τείνουν να επιθυμούν μια οικογένεια, θέλουν να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί της, ή να εργάζονται από το σπίτι ή κοντά σε αυτό και να ζουν μια πιο ήρεμη ζωή. Βλέπουν συχνά το σπίτι τους ως προέκταση και αντανάκλαση του εαυτού τους, και είναι αξιοσημείωτο ότι συχνά επιδιώκουν ή απλά συμβαίνει να μετακομίζουν μετά από μια περίοδο σημαντικών αλλαγών που τους επηρεάζουν βαθιά, ή μετά από πρόοδο στη συνειδητότητα και την αυτογνωσία τους. Είναι σαν ο χώρος του υπάρχοντος σπιτιού να μην τους καλύπτει πλέον, σε φυσικό ή μεταφυσικό επίπεδο. Αυτή η θέση υποδηλώνει ότι κάποιος αισθάνεται περισσότερο ο εαυτός του όταν υποστηρίζεται από ένα ασφαλές περιβάλλον και ότι το σπίτι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευτυχίας του.

ΣΕΛΗΝΗ

Ένα άτομο με τη Σελήνη στον 4ο οίκο συνήθως γεννιέται σε μια δεμένη οικογένεια και, ανεξάρτητα από το φύλο, ως επί το πλείστον έχει μια ιδιαίτερα στενή σχέση με τη μητέρα. Η σχέση αυτή με τη μητέρα έχει τεράστια σημασία για τη σωστή συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Μπορεί να πάρει από εκείνη υπερβολική άνευ όρων αγάπη, να τη θεωρήσει δεδομένη και να γίνει απαιτητικός και απορροφημένος από τον εαυτό του. Σε αυτή τη περίπτωση έχει πολλά να μάθει για την προσφορά αγάπης και ίσως να δυσκολευτεί να αναλάβει ευθύνες είτε ως σύντροφος είτε ως γονιός. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όσο η μητέρα είναι παρούσα παραμένει ο κύριος διεκδικητής της αγάπης του και μπορεί να υπάρχει ένας ισχυρός ψυχικός δεσμός μεταξύ τους. Επίσης μπορεί αν υπάρχουν κάποιες απαιτητικές όψεις να υπάρχουν δύσκολες συνθήκες και τραυματικές εμπειρίες στη μεταξύ τους σχέση. Επειδή η Σελήνη είναι το πιο γρήγορα κινούμενο ουράνιο σώμα, όταν βρίσκεται στον 4ο οίκο μπορεί να υποδηλώνει πολλές κινήσεις και αλλαγές στην παιδική ηλικία του ατόμου. Ως αποτέλεσμα, στην ενήλικη ζωή του μπορεί να ψάχνει να αποκαταστήσει τη σταθερότητα που του έλειπε και την αίσθηση ασφάλειας και άνεσης για τον εαυτό του. Έχοντας αυτή τη θέση με έναν τρόπο ταυτίζει την απόκτηση σπιτιού με την αίσθηση της ασφάλειας και είναι συνήθως ένας ευτυχισμένος ιδιοκτήτης.

ΕΡΜΗΣ

Όσοι έχουν τον Ερμή στον 4ο οίκο μπορεί να έχουν βιώσει μια παιδική ηλικία σε ένα επικοινωνιακό και πολύβουο περιβάλλον, ή να μεγάλωσαν ανάμεσα σε ανθρώπους που κέντριζαν το πνεύμα τους. Οι δικοί τους μπορεί να είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, να μιλούσαν διάφορες γλώσσες, ή να τους μύησαν σε εκπαιδευτικές διαδρομές και πνευματικές αναζητήσεις που επηρέασαν την ενήλικη ζωή τους. Μπορεί επίσης να υπάρχει ένα ενδιαφέρον υπόβαθρο και να τους ασκεί μεγάλη γοητεία η οικογένεια, η καταγωγή τους και οι ιστορίες του παρελθόντος αλλά και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Για το άτομο με αυτή τη θέση η ανάγκη να νιώθει ασφάλεια είναι πολύ τονισμένη. Το επίπεδο συνειδητοποίησης θα καθορίσει εάν θα βασιστεί στην ύλη για να πάρει αυτή την αίσθηση της σιγουριάς ή εάν θα δημιουργήσει μία εσωτερική εστία μέσα του, μέσω του πνεύματος και της δημιουργικότητας του. Με τον Ερμή στον 4ο οίκο το άτομο ίσως ταυτίζεται με τις αξίες αλλά και τις προκαταλήψεις της κουλτούρας στην οποία υπάγεται και μπορεί να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε αυτές των άλλων κοινωνιών. Η μοναξιά και το αίσθημα αποξένωσης είναι συχνά αποτέλεσμα μετακινήσεων σε νεαρή ηλικία ή σε άλλες περιπτώσεις ενός γονέα που δεν τον καταλαβαίνει.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

Η Αφροδίτη στον 4ο οίκο χαρίζει αγάπη για το σπίτι, μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία και σχέση αγάπης με τη μητέρα. Ακόμα κι αν η Αφροδίτη δέχεται αρνητικές όψεις θα υπάρχει κάποιο θετικό υποκατάστατο του μητρικού ρόλου που θα βοηθήσει την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου. Μπορεί να υπάρχει μια ισχυρή ταύτιση με τις αξίες και τα ιδανικά της οικογένειας ή του τόπου καταγωγής κάποιου με άρρηκτους δεσμούς αγάπης, πίστης και υποστήριξης. Η Αφροδίτη στον 4ο οίκο διευκολύνει τη διαδικασία της συμφιλίωσης με όλα όσα έχουν συμβεί στο οικογενειακό παρελθόν και φέρνει ηρεμία και αποδοχή στα ώριμα χρόνια του ατόμου. Με την Αφροδίτη στον 4ο οίκο, ένα άτομο τείνει να αγαπά τους ανθρώπους και τον τόπο του και είναι τυχερό σε θέματα σπιτιού, ιδιαίτερα αν αφορούν τα πάτρια εδάφη.

ΑΡΗΣ

Ο Άρης στον 4ο οίκο μπορεί να υποδεικνύει ότι η παιδική ζωή ενός ατόμου είχε αρκετές από διαφωνίες, ανταγωνισμούς και διαμάχες ή μπορεί να είχε δύσκολες σχέσεις με τους γονείς ή τα αδέρφια του. Ο Άρης εδώ μπορεί να μεταδώσει την επιθυμία για ανεξαρτησία από την οικογένεια και να κινητοποιήσει κάποιον να δώσει τον δικό ορισμό του σπιτιού και της οικογένειας ως ενήλικας. Αυτή η θέση είναι κοινή σε άτομα που γίνονται ψυχολόγοι ή που ασχολούνται με θεραπεία και αυτογνωσία. Υπάρχει μια τάση να έχουν δυσκολίες ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε θέματα ακίνητης περιουσίας. Ίσως λόγω του παρορμητικού Άρη να είναι συχνά επιρρεπείς και σε κάποια μικροατυχήματα μέσα στο σπίτι τους.

ΔΙΑΣ

Ο Δίας στον 4ο οίκο συνήθως σημαίνει μια γεμάτη χαρά και ξεγνοιασιά παιδική ηλικία στην οποία η στάση κάποιου γονέα παίζει σημαντικό ρόλο. Επίσης μπορεί να χαρίσει ευλογίες, δώρα και μια αίσθηση επέκτασης μέσω της οικογένειας. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως υλική κληρονομιά γης, ακίνητης περιουσίας ή πλούτου, ή μια ψυχολογική αίσθηση εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας που καλλιεργείται από το σπίτι. Αυτή η θέση του Δία ωθεί ένα άτομο προς πνευματικές οδούς ανακάλυψης του εαυτού του και δίνει μια έμφυτη ικανότητα για να φιλοσοφεί τα πράγματα, κάτι που συνήθως έχει και η μητέρα. Όπως η Αφροδίτη, έτσι και ο Δίας κάνει ένα άτομο να αισθάνεται αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας που γεννήθηκε, και είναι πολύ θετικό για θέματα κληρονομιάς και σπιτιού.

ΚΡΟΝΟΣ

Ο Κρόνος στον 4ο οίκο μπορεί να συμβολίζει την έλλειψη ή την παρουσία αυστηρών γονέων ή περιοριστικών προτύπων εξουσίας στην οικογένεια και το περιβάλλον κάποιου κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Μπορεί ακόμη να σημαίνει την αίσθηση περιορισμένων υλικών πόρων ή συναισθηματική έλλειψη στοργής και θετικής αποδοχής στο σπίτι. Η ανάγκη να φροντίσει το άτομο τον εαυτό του (αλλά ίσως και άλλους) σε νεαρή ηλικία μπορεί να το αναγκάσει να αποκτήσει μια πρώιμη αίσθηση ευθύνης, ωριμότητας, αντοχής και σοβαρότητας. Ένα από τα θεμελιώδη μαθήματα της ζωής ενός ανθρώπου με αυτή τη θέση είναι ο μεταγενέστερος καθορισμός και η ουσία της σημασίας του σπιτιού και της οικογένειας που θα δημιουργήσει για τον εαυτό του. Τα άτομα με Κρόνο στον 4ο οίκο συνήθως επιθυμούν να αφήσουν πίσω τις δυσάρεστες αναμνήσεις, την παιδική τους ηλικία και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτά το συντομότερο δυνατό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν δηλαδή βίωσαν αρνητικές εμπειρίες, δύσκολα αισθάνονται κάποιο δέσιμο και νοσταλγία για το πατρικό σπίτι και τον τόπο τους. Επίσης μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις, εμπόδια, ή να μην είναι ανοιχτοί σχετικά με κληρονομικά και ιδιοκτησιακά θέματα τουλάχιστον σε νεότερες ηλικίες.

ΟΥΡΑΝΟΣ

Ο Ουρανός φέρνει αστάθεια αλλά και ελευθερία σε αυτόν τον οίκο. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλές αλλαγές στο σπίτι, σε τόπους διαμονής αλλά και σε άλλες πτυχές της ζωής. Όπως με οτιδήποτε κυβερνά ο Ουρανός, η επίδραση του είναι μοναδική και απρόβλεπτη. Ο Ουρανός στον 4ο οίκο συχνά δείχνει μια παιδική ηλικία που χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες αλλαγές, είτε λόγω μετακινήσεων αλλά και λόγω κάποιας συναισθηματικής αστάθειας της οικογένειας. Συχνά υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ανάγκη να απελευθερωθεί το άτομο από κάποια δύσκολα παιδικά βιώματα. Αυτό κάποιες φορές εκδηλώνεται κόβοντας σχετικά νωρίς την εξάρτηση από τους γονείς του. Με τον Ουρανό στο τέταρτο σπίτι ένα άτομο συνήθως βιώνει κάποια οικιακή δυσαρμονία στην παιδική του ηλικία. Ως ενήλικας μπορεί να θελήσει μια αντισυμβατική οικογενειακή ζωή που δίνει προτεραιότητα στην ελευθερία, την προσωπική έκφραση και τη δημιουργία μιας άλλου τύπου οικογένειας. Στο θέμα της επιλογής σπιτιού, η ατμόσφαιρα και η τοποθεσία θα υπερισχύει συνήθως στις επιλογές έναντι της αξίας και της επένδυσης, αλλά μπορεί να υπάρχει και μια γενικότερη αδιαφορία για την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας. Τα άτομα αυτά τείνουν να απορρίπτουν συχνά τις κοινές αντιλήψεις και τους αρέσει να αισθάνονται ότι δεν έχουν κάτι να τους κρατάει δέσμιους σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο ή σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

Ο Ποσειδώνας στον 4ο οίκο μπορεί να εκδηλωθεί είτε ως εξιδανίκευση της παιδικής ηλικίας του ατόμου ως αποτέλεσμα βαθιάς αγάπης και ταύτισης με τους γονείς, ή διαφορετικά, ως επιθυμία να ξαναγράψει ένα νέο σενάριο για ό,τι έχει στερηθεί ή χάσει στα τρυφερά του χρόνια. Ίσως να υπήρχε σε μια τέτοια περίπτωση η φυσική ή συναισθηματική απουσία κάποιου γονέα, ένα πρόβλημα εθισμού στο οικογενειακό περιβάλλον, ή να είχε την αίσθηση ότι δεν ανήκε ή χωρούσε πουθενά κι ένιωθε απογοήτευση και μοναξιά. Ο Ποσειδώνας εδώ μπορεί να δημιουργήσει μία εξιδανίκευση για το σπίτι, που λειτουργεί ως καταφύγιο από τον έξω κόσμο. Έτσι το άτομο επιδιώκει να κάνει το σπίτι του τον χαμένο παράδεισο της ζωής του. Με αυτήν τη θέση τείνει να υπάρχει μεγάλη ευαισθησία σε περιβάλλοντα και τοποθεσίες, ιδιαίτερα του τόπου καταγωγής. Μπορεί επίσης να έχει μια τάση να ερωτεύεται κάποια στυλ και χαρακτηριστικά που προσπαθεί να ενσωματώσει στη δημιουργία της ιδανικής οικογένειας ή του ιδανικού σπιτιού. Επειδή το συναίσθημα επικρατεί έναντι της οικονομικής λογικής, δεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα σχετικά με αυτά.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ

Ο Πλούτωνας στον 4ο οίκο μπορεί να υποδεικνύει ότι η οικογένεια καταγωγής και η παιδική ηλικία ενός ατόμου είναι συνυφασμένα με μερικά από τα πιο ουσιαστικά και απαιτητικά μαθήματα ζωής. Είτε με το βαθύ συναίσθημα και την αγάπη που μοιράζονται, είτε με τη δυνατότητα ακραίων αντιπαραθέσεων σε διαρκείς μάχες εξουσίας με γονικά πρότυπα, το άτομο αναγκάζεται να υποστεί βαθιές ψυχικές και συναισθηματικές μεταμορφώσεις. Το πώς ένα άτομο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που έχει ο Πλούτωνας στο προσωπικό άδυτο του τέταρτου οίκου θα εξαρτηθεί πολύ από το επίπεδο συνειδητότητας. Τα γεγονότα που σημαδεύουν την παιδική ηλικία μπορεί να χρειαστούν μια ζωή για να τα επεξεργαστεί και να τα ερμηνεύσει, ή μπορεί να τον οδηγήσουν πολύ σύντομα στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος είναι εκείνος που πρέπει να φροντίσει για την ευτυχία και τη ψυχική του ηρεμία. Με τον Πλούτωνα σε αυτή τη θέση, η ζωή ενός ατόμου τείνει να αποτελείται από μια σειρά από διαφορετικά κεφάλαια, και δεν είναι ασυνήθιστο για τον Πλούτωνα να εγκαταλείψει μια φωλιά, την οικογένεια, ένα σπίτι, ή ακόμη και μια χώρα για να κλείσει οριστικά αυτή τη συγκεκριμένη φάση της ζωής του και να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του.