Συμπαντικοί νόμοι: Ο νόμος της πολικότητας
«Όλα είναι διπλά. Όλα έχουν δύο πόλους. Τα πάντα είναι ένα ζεύγος αντίθετων. Το όμοιο και το ανόμοιο είναι το ίδιο. Τα αντίθετα είναι παρόμοια στη φύση, αλλά διαφορετικά στον βαθμό. Τα άκρα συναντώνται. Όλες οι αλήθειες δεν είναι παρά μισές αλήθειες. Όλα τα παράδοξα μπορούν να εναρμονιστούν».
Είναι δυνατόν κάποιος να αντιληφθεί τι είναι θλίψη αν δεν έχει βιώσει τη χαρά, τι είναι παγωμένο εάν δεν έχει αισθανθεί το ζεστό; Σύμφωνα με τον νόμο της πολικότητας, για ό,τι υπάρχει στον φυσικό και στον πνευματικό κόσμο, υπάρχει και το αντίθετό του, για κάθε δράση υπάρχει και μία αντίδραση, όλα έχουν έναν αντίθετο πόλο. Ανάμεσα τους, όπως στις μπαταρίες, δημιουργείται η ενέργεια και συμβαίνει η ζωή.
Ακόμα και οι πόλοι της γης, ο Βόρειος και Νότιος, έχουν ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις ουσιαστικές για τη διατήρηση της ζωής του πλανήτη και των πλασμάτων που ζουν σε αυτή.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού
Στην αρχαία Κινεζική φιλοσοφία οι έννοιες του γιν και του γιαν, θετικό και αρνητικό, μαύρο και άσπρο, περιγράφουν τις αντίρροπες έννοιες και μας προσφέρουν παραστατικά μια επιπλέον διάσταση στην κατανόηση της συμπαντικής γνώσης.
Δεν υπάρχει καλό δίχως κάτι αρνητικό, ούτε κακό δίχως μια θετική διάσταση
Ο μετεωρίτης που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας των δεινοσαύρων και τον αφανισμό τους, βοήθησε να αναπτυχθούν τα μικρότερα θηλαστικά και ο άνθρωπος. Το τέλος ενός είδους, έδωσε την ευκαιρία σε κάποια άλλα να εξελιχθούν. Σε προσωπικό επίπεδο το μεγαλύτερο μας προτέρημα είναι ταυτόχρονα και ένα εν δυνάμει ελάττωμα, ό,τι μας φέρνει τη μεγαλύτερη χαρά μπορεί να μας προξενήσει και τη μεγαλύτερη λύπη. Υπάρχει πάντα μαύρο μέσα στο άσπρο και άσπρο μέσα στο μαύρο σ’ αυτό το κλειστό κύκλωμα της παραγωγής ενέργειας. Σε ό,τι συμβαίνει, σε κάθε άκρο της πολικότητας, όση χαρά κι ευτυχία, όση σύγκρουση και πόνο κι αν περιέχουν, πάντα η ενέργεια που παράγεται είναι εκείνη η οποία θα δώσει την εμπειρία της ζωής και τον σπόρο για ένα πολύτιμο μάθημα.
Άκρα αντίθετα
Αρχή και τέλος, αγάπη και μίσος, θάρρος και φόβος, καλό και κακό, ευτυχία και δυστυχία. Σε αυτά τα παραδείγματα υπάρχουν ζευγάρια αντιθέτων εννοιών, τα οποία όμως στην ουσία τους βρίσκονται στον ίδιο άξονα, αφορούν δηλαδή διαβαθμίσεις της ίδιας ενέργειας από το θετικό προς το αρνητικό. Σημασία όμως έχει σε ποιο σημείο του άξονα επιλέγουμε να βρισκόμαστε εμείς.
Η ισορροπία βρίσκεται στη μέση
Στη ζωή συχνά ερχόμαστε σε επαφή με συνθήκες που δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε όμως πάντα να αλλάξουμε τις σκέψεις μας και αντί να βρισκόμαστε στο αρνητικό άκρο, να προσπαθήσουμε να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, σαν μια εμπειρία η οποία μας ενδυναμώνει, ως απόκτηση συναισθηματικών εμπειριών, σαν ένα μάθημα για το μέλλον. Μπορεί κάποιος να είναι πάμπλουτος και να νιώθει ότι δεν έχει όσα θέλει, και αντίθετα κάποιος πάμφτωχος και να αισθάνεται πλήρης και ευτυχισμένος. Υπάρχουν άνθρωποι που θα μας δυσκολέψουν με τη συμπεριφορά τους. Για να υπάρξει αρμονία όταν έχουμε απέναντι μας ένα εκνευρισμένο άτομο, πρέπει να έχουμε μια ψύχραιμη στάση και να κινηθούμε τότε προς την αντίθετη κατεύθυνση του άξονα, δηλαδή την κατανόηση και την ηρεμία.
Κάθε αρχή και δύσκολη
Στη φυσική ορίζεται ότι για κάθε δράση υπάρχει και μία ισοδύναμη αντίδραση. Όταν κάτι νέο ξεκινάει έχει τις δυσκολίες του. Αυτό δεν πρέπει με τίποτα να μας απογοητεύει. Στην πραγματικότητα, όσο πιο μεγάλο και σημαντικό είναι αυτό που πάει να ξεκινήσει, τόσο πιο πολύ ενέργεια θα χρειαστεί για να υπερνικήσει την προηγούμενη κατάσταση αδράνειας. Είναι απλή φυσική!
Μετά από κάθε μπόρα βγαίνει το ουράνιο τόξο
Αν κάτι άσχημο έχει συμβεί στη ζωή μας, υπάρχει κάτι καλό που θα μας αποζημιώσει. Αυτή η αρχή προκύπτει από το νόμο των αντιθέτων. Ίσως είναι δύσκολο να το καταλάβουμε, αλλά αν ανατρέξουμε στο παρελθόν όλοι έχουμε τέτοια παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν. Συχνά ένα δυσάρεστο γεγονός ήταν η αιτία για ένα σημαντικό βήμα που βοήθησε στην εξέλιξη μας. Η ζωή τείνει να εξισορροπεί τις καταστάσεις και το ίδιο μας καλεί να κάνουμε και εμείς.
Είναι θέμα τοποθέτησης
Η αξιοποίηση του νόμου της πολικότητας, μας ωθεί να μάθουμε με ποιο τρόπο να εστιάζουμε για να έχουμε τα μέγιστα θετικά οφέλη, να παραμένουμε ισορροπημένοι στις δυσκολίες, και να υιοθετήσουμε μία θετική στάση ώστε να προσελκύσουμε αυτό που επιθυμούμε. Υπάρχουν πολλές αναγνώσεις στο νόμο της πολικότητας που μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε αλήθειες μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, ώστε να αντιληφθούμε τη μεγάλη εικόνα. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια τα οποία οδηγούν στον ίδιο δρόμο. Μέσα σε κάθε αποτυχία υπάρχει η προοπτική της επιτυχίας. Εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική μας στάση και διαδρομή, από τη δική μας ελεύθερη βούληση, για ποια πλευρά της πολικότητας θα επιλέξουμε τελικά.