Το γλυκό του Ζυγού: Στρούντελ με Μήλο, Κρέμα και Κανέλα
Ο Ζυγός είναι ο «εραστής» της καλής κουζίνας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ζώδιο του ζωδιακού. Και με αυτό δεν εννοώ το ίδιο το φαγητό μόνο, αλλά κυρίως ό,τι συνοδεύει ένα καλό φαγητό. Κάθε δείπνο είναι γιορτή γι’ αυτούς και θέλουν όλη την τελετουργία, ακόμη κι αν απλώς τσιμπήσουν. Ορεκτικό, πρώτο πιάτο, κυρίως, επιδόρπιο και φυσικά το ανάλογο ακριβό κρασί, την πιο ποιοτική και παράξενη μπύρα ή ένα τρέντι κοκτέιλ. Ως ζώδιο της Αφροδίτης αγαπά τα γλυκά, όπως και οι Ταύροι, και θα προτιμήσουν να κόψουν κάτι άλλο από το καθημερινό τους γεύμα, προκειμένου να μη στερηθούν ένα απολαυστικό επιδόρπιο. Από την άλλη, αυτό που θα τους κάνει κλικ πρωτίστως είναι η ατμόσφαιρα, το πόσο άνετα θα νιώθουν, πόσο όμορφο θα είναι το τραπέζι και πώς θα είναι σερβιρισμένο το φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι θα δώσουν λίγο μεγαλύτερη σημασία στην εμφάνιση σε σχέση με το περιεχόμενο. Πολλές φορές το φαγητό είναι η αφορμή για μια ωραία συζήτηση. Ξέρουν περισσότερο από τον καθένα ποια εστιατόρια έχουν ενδιαφέρον και θα έχουν φροντίσει να επισκεφθούν κάθε νέο εστιατόριο που είναι στα τρεντς της εποχής. Ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Ζυγών είναι το μήλο. Με αυτό το υλικό ο αγαπημένος μας σεφ Λάμπρος Βακιάρος δημιουργεί ένα εξαίσιο γλυκό, αφιερωμένο στους ισορροπιστές του ζωδιακού: Στρούντελ με μήλο, κρέμα και κανέλα.
ΥΛΙΚA
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 300 γρ. κόκκινα μήλα
- 15 γρ. χυμό λεμόνι
- 60 γρ. καρύδια (χοντροκομμένα)
- 40 γρ. σταφίδα ξανθιά
- 60 γρ. καστανή ζάχαρη + 15 γρ. για το γαρνίρισμα
- 20 γρ. corn flour
- 5 γρ. κανέλα
- 200 γρ. τυρί κρέμα light (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 γρ. κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 45 λεπτά
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα στα 4 και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κόβουμε το κάθε κομμάτι στη μέση και στη συνέχεια σε κύβους και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε με τα καρύδια, τις σταφίδες, το corn flour, την κανέλα και τη ζάχαρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα, την κανέλα και τη ζάχαρη και ομογενοποιούμε.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας περίπου κατά 15% – 20% κατά μήκος και πλάτος. Τοποθετούμε το φύλλο πάνω σε μια λαδόκολλα (για να μπορέσουμε να το μεταφέρουμε στο ταψί) με τη μεγάλη πλευρά κάθετα. Χωρίζουμε νοητά το φύλλο σε 3 μέρη και στο κεντρικό απλώνουμε ομοιόμορφα το τυρί κρέμα. Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω το μείγμα με τα μήλα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις 2 πλευρές αριστερά και δεξιά σε λωρίδες με απόσταση 3 εκ. η κάθε μια. Στη συνέχεια διπλώνουμε την κάθε λωρίδα διαγώνια, πάνω από τα μήλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία εναλλάξ μέχρι να καλύψουμε εντελώς το στρούντελ. Στην ουσία δημιουργούμε ένα Χ με κάθε 2 λωρίδες σφολιάτας πάνω από τα μήλα. Ανασηκώνουμε τη λαδόκολλα και μεταφέρουμε το στρούντελ μέσα στο ταψί. Με ένα πινέλο αλείφουμε με κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει σε 1 κ.γ. νερό για ωραιότερο χρώμα.
Ψήνουμε το στρούντελ για 30΄ ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και αφαιρούμε από τον φούρνο. Μόλις κρυώσει ελαφρώς πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή σας απόλαυση!
Για περισσότερες συνταγές από τον Λάμπρο Βακιάρο επισκεφτείτε τη δική του ιστοσελίδα: https://www.lambrosvakiaros.com