Το γλυκό τoυ Λέοντα: Εύκολη Πορτοκαλόπιτα

Το γλυκό τoυ Λέοντα: Εύκολη Πορτοκαλόπιτα

Το γλυκό τoυ Λέοντα: Εύκολη Πορτοκαλόπιτα

Ο βασιλιάς του ζωδιακού δεν θα μπορούσε να γεύεται κάτι λιγότερο από ένα φαγητό φτιαγμένο με τα καλύτερα, πιθανώς και ακριβότερα, υλικά και τη μαεστρία ενός πραγματικά καλού μάγειρα. Στους Λέοντες αρέσει να μοιράζονται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα το τραπέζι τους και εννοείται μια έξοδος για φαγητό στα πιο καλά και πολυτελή εστιατόρια είναι από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες, αν το αντέχει φυσικά η τσέπη τους. Μπροστά στην ποιότητα δεν κάνουν οικονομίες. Αλλά θέλουν να ξέρουν ότι αυτό που θα πληρώσουν θα είναι αντάξιο της τιμής του. Μολονότι τους αρέσουν οι πλούσιες γεύσεις και γενικά είναι καλοφαγάδες, όταν πάρουν απόφαση να κάνουν σωστή διατροφή μπορεί να είναι εξαιρετικά πειθαρχημένοι. Αν και δεν τους αρέσει ιδιαίτερα το μαγείρεμα σε καθημερινή βάση, όταν έχουν καλεσμένους και θέλουν να τους ευχαριστήσουν θα βάλουν τα δυνατά τους για να τους κάνουν όλους να χαμογελούν ευχαριστημένοι. Αγαπούν όλες τις γεύσεις αλμυρές και γλυκές, έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα θαλασσινά, στα ψητά κρέατα, αρκεί να είναι οι σωστές κοπές και να συνοδεύονται από ένα μπουκάλι ακριβό κρασί. Τα καλοκαιρινά φρούτα τους ενθουσιάζουν και στις γεύσεις τους είναι τα εσπεριδοειδή, οτιδήποτε περιέχει άφθονη βιταμίνη C, το πεπόνι, οι ντομάτες, το σπανάκι, ο αρακάς. Τους αρέσουν οι πειραματισμοί και όταν παντρεύονται παραδοσιακά υλικά σε μοντέρνες εκδοχές τους, αλλά δεν λένε όχι και σε ένα αγαπημένο και καλομαγειρεμένο φαγητό ή γλυκό με παραδοσιακές ρίζες.

Για τους καλοφαγάδες Λέοντες, ο αγαπημένος μας MasterChef Λάμπρος Βακιάρος προτείνει ένα υπέροχο γλυκό για τις καλοκαιρινές μέρες που οι Λέοντες γιορτάζουν τα γενέθλια τους: Μια εύκολη Πορτοκαλόπιτα.

ΥΛΙΚA ΓΙΑ 1 ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

Για την πορτοκαλόπιτα

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. σπορέλαιο
  • 5 γρ. baking powder
  • 5 γρ. μαγειρική σόδα
  • Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 250 γρ. πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό
  • 130 γρ. γιαούρτι

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 470 γρ. νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 πορτοκάλι (κομμένο στα 4)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 35 λεπτά (Ολοκλήρωση 90 λεπτά)

Για το σιρόπι

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα ξυλάκια κανέλας και το πορτοκάλι. Βράζουμε για 4 λεπτά, στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την πορτοκαλόπιτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 90 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε ακανόνιστα το φύλλο κρούστας και ψήνουμε στον φούρνο για 20 – 30 λεπτά έως ότου ξεραθεί, χωρίς όμως να πάρει χρώμα.

Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη baking powder, τη μαγειρική σόδα και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιούμε καλά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας την πορτοκαλάδα, το γιαούρτι και τέλος, αφότου όλα τα προηγούμενα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί, θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το φύλλο κρούστας που έχουμε ψήσει στον φούρνο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφού σιγουρευτούμε ότι το μείγμα έχει αναμειχθεί σωστά, το μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ 30×25 εκ.

Ψήνουμε για 35 – 45 λεπτά, ή έως ότου έχουμε μία χρυσαφένια επιφάνεια και στο κέντρο είναι ψημένο, (για να σιγουρευτούμε χρησιμοποιούμε ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα κι αν αυτό βγει από το κέντρο της πορτοκαλόπιτας στεγνό, τότε είναι έτοιμη). Αφαιρούμε από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε την πορτοκαλόπιτα, έτσι ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει το σιρόπι. Σιροπιάζουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι. Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Καλή σας απόλαυση!

 

Για περισσότερες συνταγές από τον Λάμπρο Βακιάρο επισκεφτείτε τη δική του ιστοσελίδα:

https://www.lambrosvakiaros.com