7 τρόποι να συζητάτε χωρίς να μαλώνετε με τον/την σύντροφό σας

7 τρόποι να συζητάτε χωρίς να μαλώνετε με τον/την σύντροφό σας

Απ’ όταν τα παιδιά αρχίζουν να μιλάνε με προτάσεις, γύρω στην ηλικία των δύο ετών, αρχίζουν να εξασκούν την τέχνη της πειθούς και του διαλόγου. Οι δύο πιο συχνές λέξεις που εμφανίζονται στις συζητήσεις των μικρών παιδιών είναι το «όχι» και το «δικό ΜΟΥ», που τα φωνάζουν δυνατά και χτυπάνε το πόδι στο πάτωμα για έμφαση.

Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν το ίδιο στιλ επικοινωνίας ακόμα και όταν μεγαλώσουν. Μπορεί ο/η σύζυγός σου να επικοινωνεί έτσι. Αυτό όμως θα φέρει διάφορα προβλήματα στη σχέση σας. Πώς μπορείτε να μάθετε σα ζευγάρι να επικοινωνείτε ακούγοντας ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου χωρίς να τσακώνεστε;

Διπλωματία

Όπως οι διπλωμάτες επιμένουν σε αυτό που θέλουν με όμορφο τρόπο, χωρίς φωνές, βρισιές ή προσβολές, έτσι κι εσύ πρέπει να δανειστείτε τις τεχνικές τους. Σε έναν τέλειο κόσμο οι άνθρωποι θα επικοινωνούσαν με ίσους όρους και θα έβρισκαν γρήγορα τις καλύτερες λύσεις. Μπορεί κάτι τέτοιο να ακούγεται ανέφικτο, όμως μπορείτε να καλλιεργήσετε την ικανότητα να ακούτε τι σας λέει ο άλλος, να κάνετε και να δέχεστε εποικοδομητική κριτική και να εκφράζετε τις απόψεις σας σταθερά, αλλά ευγενικά.

Οι καλές συζητήσεις στο σαλόνι σχετίζονται με το καλό σεξ στην κρεβατοκάμαρα

Αφήστε την κρεβατομουρμούρα κατά μέρος! Το κρεβάτι δεν είναι το μέρος όπου συζητιούνται θέματα όπως τα οικονομικά ή η σχέση σας με τα πεθερικά ή άλλα παρόμοια «βαριά» θέματα. Συζητήστε με τον/τη σύζυγο αυτά που σας απασχολούν στο καθιστικό ή την κουζίνα. Βρείτε κάποια ώρα που υπάρχει σχετική ηρεμία στο σπίτι και δεν είναι σε ώρα που ο ένας από τους δύο θέλει να παρακολουθήσει ποδόσφαιρο ή το αγαπημένο του σίριαλ. Μάθετε να ακούτε χωρίς να διακόπτετε. Το πιο σημαντικό είναι να ακούσετε ολόκληρη την πρόταση που λέει ο άλλος, την ολοκληρωμένη σκέψη του πριν ανοίξετε εσείς το στόμα σας.

Δώσε στον/τη σύζυγο την αμέριστη προσοχή σου

Κλείστε την τηλεόραση ή το κινητό όταν συζητάτε και κοίταξε τον άλλον στα μάτια. Έλα κοντά του, σκύψε προς το μέρος του αν κάθεσαι, άγγιξε τον ελαφρά. Δείξε του με τη γλώσσα του σώματος ότι είσαι εκεί, μαζί του, ότι έχεις συναισθηματική σύνδεση.

Μάθε να ξεκινάς με δηλώσεις τύπου «Εγώ»

Είναι λιγότερο απειλητικό να πεις στον άλλον πώς νιώθεις ή τι επιθυμείς, παρά να ξεκινήσεις με το «εσύ θέλεις άλλα πράγματα απ’ ότι εγώ» ή «εσύ με κάνεις να νιώθω άσχημα», κλπ. Δηλώνοντας τα συναισθήματά σου και τις επιθυμίες σου δε πιέζεις τον άλλον και του επιτρέπεις να μπει στη συζήτηση με διάθεση για διάλογο και όχι υπεράσπισης του εαυτού του.

Ρώτησε τον/τη σύζυγο τι πιστεύει

Πέρα από το να εκφράσεις τη δική σου γνώμη, ακόμα και αν νομίζεις ότι είναι η σωστή και ότι εσύ έχεις δίκιο, είναι απαραίτητο να ρωτήσεις τη γνώμη του άλλου. Άκουσε αυτό που έχει να πει χωρίς να διακόπτεις, χωρίς να σκέφτεσαι τον αντίλογο ή το δικό σου αντεπιχείρημα. Προσπάθησε να μπεις στη θέση του άλλου και να καταλάβεις τις θέσεις του και από που προέρχονται.

Εξασκήσου στο να επαναλαμβάνεις αυτό που σου είπε ο άλλος και να τσεκάρεις αν κατάλαβες

Πόσες φορές δε λέμε κάτι και ο άλλος καταλαβαίνει κάτι διαφορετικό ή μας λένε κάτι και εμείς «ακούμε» κάτι άλλο; Είναι πολύ εύκολο να παρεξηγήσουμε ή να μην κατανοήσουμε αυτό ακριβώς που λέει ο συνομιλητής μας. Έτσι, καλό είναι να αποκτήσεις τη συνήθεια να τσεκάρεις ότι πράγματι κατάλαβες τι ήθελε να πει ο/η σύζυγός σου, το μήνυμα πίσω από τις λέξεις. «Αυτό που εγώ καταλαβαίνω από αυτά που είπες είναι…» ή «Αν κατάλαβα σωστά, τότε νομίζω ότι αισθάνεσαι..». Έτσι του δίνεις την ευκαιρία να εξηγήσει καλύτερα και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις μεταξύ σας. Με αυτή την τεχνική επίσης δείχνεις ενσυναίσθηση, μπαίνεις δηλαδή στη θέση του άλλου και καταλαβαίνεις καλύτερα την οπτική του, οπότε έτσι βελτιώνεις και τη σχέση σας.

Αν προσπαθείτε να λύσετε κάποιο θέμα ως ζευγάρι, βρείτε πιθανές ιδέες και λύσεις

Φυσικά και θα συζητήσετε για το ποιο είναι το πρόβλημα, πώς δημιουργήθηκε, τι έφταιξε, κλπ., αλλά, τελικά, αυτό που είναι το χρησιμότερο απ’ όλα είναι να βρείτε από κοινού αποδεκτές λύσεις, να τις δοκιμάσετε και να δείτε ποια ή ποιος συνδυασμός θα βελτιώσει την κατάσταση και θα λύσει το πρόβλημα. Να θυμάσαι ότι όπου υπάρχει πρόβλημα υπάρχει και κάποια λύση, ίσως όχι η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό, αλλά σίγουρα υπάρχει κάποιος τρόπος να διαχειριστούμε την κατάσταση. Αυτό είναι το σημαντικό και αυτό θα πρέπει να καθοδηγεί τις συζητήσεις που στόχο έχουν την επίλυση θεμάτων που σας απασχολούν ατομικά αλλά και ως ζευγάρι.

 

* Ο Θυμός είναι ένα βασικό φυσιολογικό συναίσθημα που αισθανόμαστε όταν νιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Για να καταλάβεις τα διαφορετικά είδη θυμού, τι τα προκαλεί και πώς μπορείς να διαχειριστείς τον θυμό σου, διάβασε το βιβλίο μου «Το ηφαίστειο που βράζει, Μάθε να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου».

 

Πηγή: https://varvogli.gr