Τα κομπλιμέντα που προσβάλουν

Τα κομπλιμέντα που προσβάλουν

Τα κομπλιμέντα που προσβάλουν

Η αλήθεια πίσω από τα χαμόγελα και τα μπράβο

Όλοι κάποια στιγμή της ζωή μας αισθανθήκαμε άβολα από αυτό που ακούσαμε να ξεστομίζεται από το χαμογελαστό πρόσωπο ενός φίλου. Ήταν η ατάκα που, ενώ ακούγεται ως κομπλιμέντο, στη δεύτερη ανάγνωση της νόμιζες ότι η Τάσσω Καββαδία ενσαρκώθηκε στο σώμα του ατόμου που θεωρείς ότι σε αγαπάει και σου στέκεται στα δύσκολα. Ήταν αυτές οι λέξεις που κρύβουν τόσο δηλητήριο, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν είσαι εσύ ο κακός που το εξέλαβες έτσι ή έχεις να κάνεις με τη μητριά της Χιονάτης.

Το ζητούμενο στις φιλίες είναι να υπάρχει ειλικρίνεια, αλλά οι σκληρές αλήθειες που κρύβονται σε ψεύτικες φιλοφρονήσεις δείχνουν ότι ο απέναντί μας δεν είναι, ούτε φίλος, ούτε ειλικρινής και προφανώς θα πρέπει να εξετάσουμε από την αρχή αυτή τη σχέση. Μερικά παραδείγματα από τις πιο καλά «μεταμφιεσμένες» προσβολές ίσως σας θυμίσουν κάτι…

Το μισό ντύσιμο φαίνεται υπέροχο

Εάν ετοιμάζεστε μαζί με τη φίλη σας για τη νυχτερινή σας έξοδο και σας πει ότι «από τη μέση και πάνω είσαι κούκλα», τότε το πιο πιθανό είναι να προσπαθεί με ωραίο τρόπο να σας αποτρέψει από μια καταστροφή και να θέλει να αλλάξετε το υπόλοιπο ντύσιμο σας. Αν όμως συναντηθείτε κάπου έξω και μπροστά στον κόσμο σάς πει την ίδια ατάκα, χωρίς να υπάρχει τρόπος να σώσετε την κατάσταση, τότε μάλλον θέλει να ισοπεδώσει την αυτοπεποίθηση σας.

Τι είσαι και τι φαίνεσαι

«Το Instagram σου σε κάνει να φαίνεσαι διασκεδαστικός». Μετάφραση: ο πραγματικός σου εαυτός είναι πολύ λιγότερο λαμπερός και εντελώς διαφορετικός από την εικόνα που προσπαθείς να φτιάξεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγχαρητήρια δεν…

«Είμαι πολύ χαρούμενος για σένα.  Συγχαρητήρια, αλλά δεν περίμενα τελικά ότι θα πάρεις τη δουλειά. Μπράβο». Όταν, όμως, κάποιος φίλος αναφέρει τις χαμηλές προσδοκίες του για σένα, τα συγχαρητήρια χάνουν κάθε νόημα.

Θαυμάζω κάτι, αλλά…

«Είσαι τόσο ανεξάρτητος, μπράβο, τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν έχεις σχέση». Είναι μια φράση που αναφέρει τον θαυμασμό του φίλου για ένα χαρακτηριστικό σου, αλλά ταυτόχρονα υπερτονίζει το αρνητικό αποτέλεσμα, κάνοντας ουσιαστικά κριτική για τον τρόπο που έχεις επιλέξει να ζεις και την αυτονομία σου.

Δεν σε νοιάζει τίποτα

«Λατρεύω που δεν σε νοιάζει η γνώμη των άλλων και φοράς ότι θες». Μετάφραση: Ήρθες σαν λέτσος και εγώ, που δεν πάω μέχρι το περίπτερο χωρίς να ντυθώ επίσημα, μάλλον δεν αισθάνομαι και τόσο άνετα με το να κάθεσαι δίπλα μου φορώντας σαγιονάρες.

Ακαταστασία

«θα ήθελα να μπορούσα να ζω και εγώ τόσο χύμα, αλλά μου είναι αδύνατον». Πρακτικά σημαίνει ότι δεν καθαρίζεις σύμφωνα με τα δικά του στάνταρτ και στο σπίτι σου βασιλεύει η ακαταστασία.

Ανεύθυνος

«Μακάρι να μην είχα και εγώ ευθύνες, όπως εσύ». Αυτή είναι η συνηθισμένη φράση που ακούει κάποιος που ζει με τους γονείς του ή δεν έχει παιδιά. Το να μένεις χωρίς ενοίκιο και χωρίς παιδιά είναι σίγουρα λιγότερο αγχωτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ζωή κάποιου είναι εντελώς ξέγνοιαστη. Ωστόσο, ο φίλος σου σίγουρα σε θεωρεί, αν μη τι άλλο, ανώριμο και ότι ποτέ δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις τα προβλήματα του, που είναι πάντα πιο σημαντικά από τα δικά σου!

Ατάκες

Και μερικές ατάκες για να τις αναλύσετε μόνοι σας: «Κρατιέσαι καλά για την ηλικία σου», «Τα μαλλιά σου, έτσι όπως τα έκανες, σου ταιριάζουν περισσότερο», «Πήρες τελικά το πτυχίο σου! Δεν πίστευα ότι διάβαζες και νόμιζα ότι θα τα εγκατέλειπες»,  «Δείχνεις τόσο ωραία στις φωτογραφίες και αυτή η ίδια πόζα που κάνεις πάντα σε κολακεύει πολύ», «Οι φωτογραφίες που τραβάς είναι υπέροχες. Πρέπει να έχεις απίστευτη κάμερα», «Το χαμόγελο σου είναι σαγηνευτικό. Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από αυτό, τόσο που δεν πρόσεξα τα σημάδια της ακμής σου»…

 

Πηγές: www.consulting.com, www.bustle.com