Το «κάψιμο» της δουλειάς μεταφέρεται στο κρεβάτι σας
Έχετε ολοκληρώσει μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά και, ενώ το μόνο που επιθυμείτε είναι να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας και να σβήσετε τα πάντα, το μάτι δεν κλείνει ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Οι σκέψεις σάς έχουν θολώσει το μυαλό, οι εκκρεμότητες έχουν πάρει το σχήμα από τα προβατάκια που μετράτε και η προσπάθεια σας να κοιμηθείτε έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης. Μήπως έχετε «καεί»;
Η αϋπνία, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι αποτέλεσμα πολλών καταστάσεων και μια από αυτές είναι το «burn out», δηλαδή η εξάντληση που προκαλείται από την υπερπροσπάθεια στην εργασία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, πλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την αναγνώρισε ως ασθένεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με το εγχειρίδιο που εξέδωσε ο ΠΟΥ, τα πιο βασικά συμπτώματα για τη διάγνωση της εργασιακής εξουθένωσης είναι:
- Αίσθημα εξόντωσης ή εξάντλησης της ενέργειας
- Πνευματική αποστασιοποίηση από τη δουλειά
- Συναισθήματα αρνητισμού και κυνισμού για το επάγγελμα που κάνετε
- Ευερεθιστότητα
- Μειωμένη εργασιακή απόδοση
- Αυπνία
Τα ανήσυχα μυαλά, δημιουργούν ανήσυχα σώματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, τα τελευταία χρόνια το γυναικείο φύλο πήρε τα πρωτεία από τους άνδρες στο στρες και 4 στις 10 γυναίκες στη Δύση πάσχουν από το σύνδρομο «εργασιακής εξουθένωσης». Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το «burn out» είναι απόρροια των πολλαπλών κοινωνικών ρόλων που επωμίζονται οι γυναίκες. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι ηλικίες άνω των 40, καθώς τότε οι γυναίκες προσπαθούν ακόμα πιο έντονα για την επαγγελματική τους ανέλιξη, ενώ έχουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένους γονείς να φροντίσουν και ταυτόχρονα νιώθουν ότι πρέπει να κρατήσουν τις ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα.
Απλοί τρόποι αντιμετώπισης
Αν το «κάψιμο» δεν σας αφήνει να αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε μερικούς απλούς τρόπους, που σύμφωνα με άρθρο των «Τimes» του Λονδίνου, θα σας βοηθήσουν να αποσυμπιεστείτε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
- Μέσα στην ημέρα κάντε κάτι για τον εαυτό σας που σας ευχαριστεί. Μια συνάντηση με μια φίλη μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά. Ωστόσο αποφύγετε στρεσογόνες συζητήσεις για θέματα που σας απασχολούν και απλώς διασκεδάστε.
- Μην αναλαμβάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας υποχρεώσεις που δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε. Η άρνηση λειτουργεί προς όφελος μας.
- Μάθετε κάτι νέο. Η λήψη νέας γνώσης είναι ανέλπιστα θεραπευτική.
- Ελαττώστε την καφεΐνη.
- Μην ελέγχετε τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόλις ξυπνήσετε και πριν πάτε για ύπνο. Κλείστε όλες τις οθόνες πριν πέσετε στο κρεβάτι σας.
- Ασκηθείτε κάθε μέρα για 20 λεπτά.
- Ξαπλώστε στο κρεββάτι σας πριν από τα μεσάνυχτα τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.
- Δοκιμάστε ένα φυτικό φάρμακο για ανακούφιση από το στρες.
- Κάντε διαλογισμό μερικά λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.
- Ρυθμίστε την αναπνοή σας. Η αργή και βαθιά αναπνοή αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.
- Να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια που σας βολεύουν. Τα μοσχομυριστά και καθαρά σεντόνια προκαλούν ηρεμία, ενώ τα αντίθετα αποτελέσματα φέρνει η ακαταστασία στο υπνοδωμάτιο.
- Αρκετή ώρα πριν τον ύπνο σημειώστε τις σκέψεις που σας προκαλούν ανησυχία σε ένα τετράδιο και οργανώστε την επόμενη ημέρα. Αυτό θα σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι έχετε τον έλεγχο και θα σας ηρεμίσει.
- Μην στριφογυρίζετε στο κρεβάτι. Η σκέψη ότι πρέπει να κοιμηθώ και δεν μπορώ δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος. Σηκωθείτε και κάντε κάτι. Η κηπουρική βοηθάει, αφού είναι μία μορφή διαλογισμού και το πρωί θα απολαύσετε ένα όμορφο μπαλκόνι.
- Αν εργάζεστε σε οικογενειακή επιχείρηση, απαγορεύεστε στους συναδέλφους – συγγενείς σας να κάνετε συζητήσεις για τη δουλειά στις οικογενειακές συνευρέσεις.
Ότι και να επιλέξετε, πρέπει να το κάνετε με ήρεμα και όχι να το στριμώξετε στο πρόγραμμα σας, διότι αυτό θα σας δημιουργήσει μεγαλύτερο άγχος.
Καλούς ύπνους…
Πηγές: www.thetimes.co.uk, www.msn.com