15 Σημάδια ότι ήρθε η ώρα να τελειώσεις τη σχέση σου

15 Σημάδια ότι ήρθε η ώρα να τελειώσεις τη σχέση σου

15 Σημάδια ότι ήρθε η ώρα να τελειώσεις τη σχέση σου

Η σκέψη «μήπως πρέπει να βάλω τέλος στη σχέση μου;» είναι μία σκέψη που πονάει και πολλοί άνθρωποι την αποφεύγουν. Όμως, είναι μία ιδιαίτερα χρήσιμη σκέψη, αφού το να παραμένεις σε μία σχέση που δε σε ευχαριστεί μόνο προβλήματα θα φέρει στο μέλλον.

Φυσικά μπορεί να ελπίζεις ότι θα αλλάξει ο/η σύντροφος σου ή ότι θα στρώσουν τα πράγματα. Πιθανότατα όμως παραμυθιάζεσαι, γιατί αυτές οι αλλαγές δεν συμβαίνουν από μόνες τους. ΑΝ συμβούν, είναι το αποτέλεσμα σκληρής προσωπικής δουλειάς και όχι τυχαία γεγονότα.

Έτσι, αν προβληματίζεσαι για το αν θα πρέπει να μείνεις στη σχέση σου, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου τα σημάδια που δείχνουν ότι το τέλος είναι κοντά.

  1. Νιώθεις ότι δεν είσαι ο εαυτός σου

Είσαι σε σχέση αλλά αισθάνεσαι ότι πρέπει να φέρεσαι με τρόπο που να ικανοποιείς τον/τη σύντροφό σου, κάνοντας πράγματα που δεν είναι ο εαυτός σου. Για παράδειγμα, προσέχεις τι θα πεις ή τι θα ρωτήσεις, για να μην τον/την νευριάσεις. Νιώθεις περισσότερο εκνευρισμό και λιγότερη ευχαρίστηση όταν είστε μαζί.

  1. Νιώθεις ότι ο άλλος διαρκώς σε κρίνει

Αντί να σου κάνει κομπλιμέντα, να σε «ανεβάζει» και να σου λέει «ευχαριστώ» αναγνωρίζοντας την προσφορά σου, σε κρίνει, σε κατακρίνει, σου κάνει αρνητικά σχόλια και σε ρίχνει ψυχολογικά με κάθε τρόπο. Αν τύχει και σου πει μια καλή κουβέντα, αμέσως θα το γυρίσει στο «ναι μεν, αλλά..» και θα την μετατρέψει σε κάτι αρνητικό. Για παράδειγμα, μπορεί να σου πει «Με γεια το καινούργιο σου φόρεμα, είναι πολύ ωραίο, αλλά θα σου πήγαινε καλύτερα αν έχανες πέντε κιλά». Πάει το κομπλιμέντο! Θάφτηκε κάτω από το αρνητικό σχόλιο!

  1. Νιώθεις ότι ο άλλος διαρκώς έχει το πάνω χέρι

Αυτό είναι μοτίβο συμπεριφοράς που έχουν άνθρωποι με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Προσπαθεί να σου πει με κάθε τρόπο ότι έχεις άδικο και αυτός έχει δίκιο, ότι εσύ δεν ξέρεις, αλλά αυτός ξέρει, κλπ. Βρίσκει πάντα δικαιολογίες για την κακή του συμπεριφορά και σε κάνει να νιώθεις ένοχη που εξακολουθείς να θεωρείς τη συμπεριφορά του αδικαιολόγητα κακή. Προσπαθείς συνέχεια να τον ευχαριστήσεις, αλλά δεν ευχαριστιέται με τίποτα. Σε εκμεταλλεύεται οικονομικά, συναισθηματικά ή με κάποιον τρόπο.

  1. Χάσατε την εκτίμηση που είχατε ο ένας στον άλλον

Η εκτίμηση του ενός προς τον άλλον είναι σημαντικό στοιχείο σε μία σχέση. Όταν χαθεί, η σχέση υποφέρει. Βλέπεις τα ελαττώματα και τις κακίες του και δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις τα θετικά χαρακτηριστικά του. Υπάρχει έντονη απογοήτευση στη σχέση.

  1. Οι γονείς και οι φίλοι σου δεν τον/τη συμπαθούν

Πιθανότατα βλέπουν πράγματα που εσύ δεν βλέπεις στη σχέση σου ή που διαρκώς τα δικαιολογείς και έτσι δεν συμπαθούν τον/τη σύντροφό σου. Εσύ πιθανότατα γίνεσαι αμυντική/ός και τον/την υπερασπίζεσαι. Βαθιά μέσα σου όμως νιώθεις τι εννοούν.

  1. Είσαι διαρκώς εκνευρισμένη/ος ή θυμωμένη/ος με τον/τη σύντροφό σου

Κοίταξε βαθιά μέσα σου και κατονόμασε τα συναισθήματά σου! Αν νιώθεις διαρκώς εκνευρισμό ή θυμό για τον/τη σύντροφό σου, αυτό δεν είναι υγιές. Ακόμα χειρότερα, να προσπαθείς να καταπιείς τα συναισθήματά σου και να τα αφήνεις να σιγοβράζουν μέσα σου. Έτσι δηλητηριάζεις καταρχήν τον εαυτό σου και κατά δεύτερο λόγο τη σχέση σου. Με τέτοια αρνητικά συναισθήματα δεν είναι δυνατόν να πάει καλά αυτή η σχέση.

  1. Τσακώνεις τον εαυτό σου να μιλάει για το «όταν η σχέση μας βελτιωθεί»

Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεις ότι η σχέση δεν είναι καλή, δεν σε ικανοποιεί έτσι όπως είναι. Οπότε, ελπίζεις ότι κάτι θα αλλάξει στο μέλλον και τα πράγματα θα βελτιωθούν με μαγικό τρόπο. Αυτή η ελπίδα σου ότι το άλλο άτομο θα αλλάξει ή ότι θα γίνει ένα θαύμα και θα καλυφθούν οι ανάγκες σου μέσα στη σχέση είναι ακριβώς αυτό: μία ελπίδα, αλλά όχι η πραγματικότητα!

  1. Ο/η σύντροφός σου έχει τεράστια ανάγκη για σιγουριά

Αν ο/η σύντροφός σου κρεμιέται από πάνω σου συναισθηματικά, είναι πολύ πιθανό ότι αισθάνεσαι σαν να έχεις μία θηλιά στο λαιμό σου ή μία σιδερένια μπάλα του κατάδικου στο πόδι σου. Νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετό αέρα να αναπνεύσεις, αρκετό ψυχολογικό χώρο για να είσαι ο εαυτός σου και να έχεις χωριστή ζωή σε κάποια θέματα, όπως π.χ. τους δικούς σου φίλους ή ενδιαφέροντα.

  1. Εσύ έχεις κρεμαστεί πάνω από τον σύντροφό σου

Στον αντίποδα του προηγούμενου προβλήματος, δηλαδή το να αναζητάει ο/η σύντροφος σου σιγουριά και επιβεβαίωση από εσένα σε υπερβολικό βαθμό, είναι η δική σου ανάγκη να προσκολληθείς συναισθηματικά στον/τη σύντροφό σου και να μην του αφήνεις ζωτικό χώρο. Ίσως έχεις συναισθηματικές ανάγκες από το παρελθόν σου, ίσως κουβαλάς τραυματικές εμπειρίες, ίσως έχεις τον φόβο της εγκατάλειψης, ίσως έχεις ανάγκη από συνεχή αποδοχή και επιβεβαίωση… Το σίγουρο είναι ότι αν φέρεσαι έτσι, επιβαρύνεις συναισθηματικά τον/τη σύντροφό σου και εσύ τελικά δεν νιώθεις καλά, αφού ποτέ δεν σταματάς να είσαι κρεμασμένη/ος συναισθηματικά από πάνω του.

  1. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη

Αν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη του ζευγαριού, αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Γιατί έτσι δεν υπάρχει επικοινωνία, ούτε η βασική συναισθηματική σιγουριά που χρειάζεται να έχουν δύο άνθρωποι για να είναι μαζί. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει σταθερότητα ή συναισθηματική εγγύτητα, στοιχεία απαραίτητα σε μία όμορφη και υγιή σχέση.

  1. Σου λέει συνέχεια ψέματα

Είτε σου λέει διαρκώς ψέματα, είτε σου λέει μισές αλήθειες. Όταν το μαθαίνεις και τον ρωτήσεις στα ίσια, πάντα θα σου βρει κάποια δικαιολογία και θα προσπαθήσει να βγει λάδι, βγάζοντας εσένα τρελή ή παράξενη ή υπερβολική. Στο τέλος αναρωτιέσαι μήπως αυτός έχει δίκιο και εσύ άδικο και είσαι πράγματι υπερβολικό άτομο.

  1. Εσύ λες ψέματα

Λες ψέματα για σημαντικά ή ασήμαντα πράγματα, γιατί δε θέλεις να τα μοιραστείς μαζί του. Φοβάσαι ότι δεν θα καταλάβει, θα σε παρεξηγήσει και στο τέλος θα τσακωθεί μαζί σου. Οπότε συστηματικά αποφεύγεις να πεις την αλήθεια ή λες ψέματα για να γλιτώσεις τη συζήτηση και τον καβγά.

  1. Καθένας τραβάει τον δρόμο του

Δεν νιώθεις ότι έχετε κοινή πορεία ή κοινό σκοπό. Είναι σαν να τραβάει καθένας τον δρόμο του χωρίς να πολυενδιαφέρεται για το τι ακριβώς κάνει ο άλλος. Είναι μία μοναχική αίσθηση, ότι καθένας είναι εκεί για τον εαυτό του, χωρίς να στηρίζει τον άλλον.

  1. Έχει χαθεί η επικοινωνία

Σίγουρα μιλάτε, σχολιάζετε, κουτσομπολεύετε, κάνετε σχέδια από το τι θα πάρετε από το σούπερ μάρκετ μέχρι το πού θα πάτε διακοπές. Αλλά έχετε χάσει -ή δεν είχατε ποτέ- το στοιχείο της βαθιάς, ζεστής επικοινωνίας. Δεν έχετε το είδος της επικοινωνίας που χρειάζεται για να ανοίξετε την καρδιά σας ο ένας στον άλλον, να μοιραστείτε τις πιο μύχιες σκέψεις και προβληματισμούς σας, να νιώσετε ότι ο ένας καταλαβαίνει τον άλλον και είναι εκεί 100% για συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση.

  1. Δεν είσαι ευτυχισμένη/ος

Άφησα για τελευταίο το πιο σημαντικό: αν δεν είσαι ευτυχισμένη/ος στη σχέση σου, αυτός είναι ο καλύτερος και ισχυρότερος λόγος για να την αφήσεις και να αναζητήσεις μία σχέση όπου θα είσαι χαρούμενη/ος και ικανοποιημένη/ος. Το σημαντικότερο που θα πρέπει όμως να προσέξεις είναι το εξής: ΔΕΝ θα πρέπει να περιμένεις να είσαι γενικά ευτυχισμένη στη ζωή σου αποκλειστικά και μόνο από τη σχέση σου. Θα πρέπει να έχεις και άλλες πηγές ευτυχίας. Χρειάζεται να είσαι ευτυχισμένη/ος μέσα στη σχέση σου, αλλά δεν θα πρέπει η σχέση να είναι το μόνο πράγμα που σε κάνει ευτυχισμένη/ο.

 

* Ψάχνεις τη σχέση που σου αξίζει; Να βρεις τον άνθρωπό σου; Στο βιβλίο μου «Σχέσεις: Βρες τον άνθρωπο που ονειρεύεσαι» από τις εκδόσεις «Mamaya» δείχνω µε απλό τρόπο και συγκεκριμένα βήματα πώς να ξεκινήσεις να γνωρίζεις ανθρώπους και να ξεκινήσεις να βγαίνεις ραντεβού, μέχρι να βρεις το κατάλληλο άτομο.

 

Πηγή: https://varvogli.gr