Μια ιστορική αναδρομή του Ποσειδώνα στον Κριό, της εποχής που γεννιούνται επαναστατικές ιδέες και φλόγες

Μια ιστορική αναδρομή του Ποσειδώνα στον Κριό, της εποχής που γεννιούνται επαναστατικές ιδέες και φλόγες

Μια ιστορική αναδρομή του Ποσειδώνα στον Κριό, της εποχής που γεννιούνται επαναστατικές ιδέες και φλόγες

Όταν ο Ποσειδώνας διασχίζει τον Κριό, το ζώδιο της πρωτοβουλίας, των μαχών και της δράσης, τα συλλογικά οράματα δεν μένουν απλώς σε θεωρητικό επίπεδο, γίνονται ιδέες και πράξεις. Πρόκειται για μια κοσμική στιγμή που, όπως μας έχει δείξει η ιστορία, ενεργοποιεί επαναστατικά κύματα, ιδεολογικές ανατροπές και τολμηρές εξεγέρσεις, μετατρέποντας τα όνειρα σε γεγονότα και τις ελπίδες σε αγώνες.

Την προηγούμενη φορά που ο Ποσειδώνας βρέθηκε σε αυτή τη φλογερή θέση, από το 1861 έως το 1874, ο κόσμος έγινε πεδίο κοσμοϊστορικών αλλαγών τόσο πολιτικά, κοινωνικά, όσο και φιλοσοφικά. Καθώς το πνεύμα του Κριού ζητά νέα ξεκινήματα, και ο Ποσειδώνας του προσδίδει τη χροιά του ιδεώδους, η εποχή αυτή χαρακτηρίστηκε από την επιθυμία για απελευθέρωση από τις απολυταρχίες, τη θρησκευτική καταπίεση, τις κοινωνικές ανισότητες και την πνευματική στασιμότητα. Οι μάζες αφυπνίστηκαν και ζήτησαν νέα νοήματα όχι μόνο στη ζωή, αλλά και στη διακυβέρνηση, την τέχνη, την επιστήμη και στη συλλογική τους ταυτότητα.

Η κατάρρευση ενός παλαιού κόσμου και η είσοδος σε κάτι καινούριο

Η επίδραση του Ποσειδώνα στον Κριό κορυφώθηκε σε μια εποχή που οι παλαιές δομές εξουσίας όπως οι βασιλείες, οι αυτοκρατορίες και η Εκκλησία, άρχισαν να κλονίζονται σημαντικά. Παράλληλα, η επιστήμη και η λογική άρχισαν να ανταγωνίζονται τις θρησκευτικές – δογματικές πεποιθήσεις για την ύπαρξη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου, που έφερε ένα μεγάλο σοκ στον χριστιανικό κόσμο.

Κι ενώ ένα κομμάτι της Εκκλησίας αντέδρασε με τους γνωστούς για την εποχή τρόπους, ένα άλλο τμήμα της προσπάθησε να ανανεωθεί. Έγιναν προσπάθειες να επικεντρωθεί ξανά στον άνθρωπο και την εσωτερική του εμπειρία, αλλά και να σταθεί ενεργά δίπλα του στις δοκιμασίες.

Πολιτικές επαναστάσεις και μάχες για ανεξαρτησία

Αυτή η εποχή χαρακτηρίστηκε από ένα συνεχές κύμα λαϊκής αγανάκτησης και αγώνες για ελευθερία:

Η Άνοιξη των Λαών: Ένα ξέσπασμα επαναστάσεων σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, με αίτημα περισσότερη δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα και εθνική ανεξαρτησία. Από τη Γαλλία έως την Ιταλία και την Ουγγαρία, τα πλήθη εξεγέρθηκαν ενάντια σε καταπίεση και μοναρχικούς θεσμούς.

Η Ενοποίηση της Ιταλίας (1848-1871): Μορφές όπως ο Γκαριμπάλντι και ο Καβούρ οδήγησαν τη χώρα από κατακερματισμένες ηγεμονίες σε ένα ενιαίο κράτος με κοινή ταυτότητα.

Η Ενοποίηση της Γερμανίας (1864-1871): Μέσα από πολέμους και διπλωματικές κινήσεις, ο Όττο φον Μπίσμαρκ κατόρθωσε να ενώσει τα γερμανικά κρατίδια σε μία ισχυρή αυτοκρατορία.

Αμερικανικός Εμφύλιος (1861-1865): Η έντονη σύγκρουση Βορρά-Νότου κατέληξε στην κατάργηση της δουλείας και την επικύρωση της 13ης Τροπολογίας, διαμορφώνοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κομμούνα του Παρισιού (1871): Για πρώτη φορά οι εργάτες πήραν για λίγο στα χέρια τους την εξουσία και έστησαν ένα δημοκρατικό, σοσιαλιστικό πείραμα, το οποίο αν και κατεστάλη βίαια, ενέπνευσε γενιές επαναστατών.

Οι φλόγες της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της χειραφέτησης άναψαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, προαναγγέλλοντας τους επερχόμενους απελευθερωτικούς αγώνες του 20ου αιώνα.

Ινδία: Εξέγερση των Σιχ

Οι Σιχ εξεγέρθηκαν κατά της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών

Τζαμάικα: Αντιδράσεις σκλάβων και πρώιμοι αγώνες ανεξαρτησίας

Η έντονη φτώχεια και κοινωνική καταπίεση, οδήγησε σε εξεγέρσεις και εντάσεις που εκδηλώνονταν στα χωριά και τις φυτείες.

Αλγερία: Συνεχιζόμενη αντίσταση κατά της γαλλικής κατοχής

Ο ηγέτης της αντίστασης Αμπντ Ελ-Καάντερ, αν και είχε παραδοθεί, εξακολουθούσε να αποτελεί σύμβολο της ανεξαρτησίας. Οι τοπικές φυλές συνέχιζαν να αντιστέκονται με συνεχείς εξεγέρσεις.

Νέα Ζηλανδία: Πολεμικές συγκρούσεις Μαορί με τους Βρετανούς (αρχή πολέμων 1845-1872)

Οι πρώτοι Μαορί Πόλεμοι ξεκίνησαν λίγο πριν την είσοδο του Ποσειδώνα στον Κριό και συνεχίστηκαν έντονα στα πρώτα χρόνια της περιόδου, με τους αυτόχθονες να διεκδικούν τα εδάφη και την κυριαρχία τους.

Καραϊβική: Εξεγέρσεις στη Δομινικανή Δημοκρατία και Αϊτή

Η Δομινικανή Δημοκρατία ανακήρυξε ανεξαρτησία από την Αϊτή το 1844, αλλά οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν έντονα. Ολόκληρη η περιοχή ήταν σε κοινωνικό αναβρασμό, με συχνές εξεγέρσεις σκλάβων και πρώην σκλάβων.

Πολιτιστική αναγέννηση και επιστημονική έκρηξη

Στο πνεύμα του Κριού, που απαιτεί ανάληψη πρωτοβουλίας και θάρρος, ο Ποσειδώνας ενέπνευσε μεγάλες κοινωνικές τομές.

Ο Λουί Παστέρ κατάφερε με την τεχνική που φέρνει το όνομα του να καταστρέφει τα βακτήρια το 1865. Αυτό ενέπνευσε τον Τζόζεφ Λίστερ να αναπτύξει αντισηπτικούς επιδέσμους για χρήση στη χειρουργική. Το 1866, ο Σουηδός χημικός Άλφρεντ Νόμπελ, επινόησε τον δυναμίτη και το 1869, ο Ντμίτρι Μεντελέγιεφ δημοσίευσε τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων του.

Στη Βρετανία, ο Μεταρρυθμιστικός Νόμος του 1867 διεύρυνε το εκλογικό δικαίωμα σε ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Οι ιδέες του σοσιαλισμού άρχισαν να διαμορφώνονται θεωρητικά, με το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς να γίνεται το εγχειρίδιο των μελλοντικών κινημάτων.

Μέσα στην αναταραχή, γεννήθηκαν καινούριοι τρόποι σκέψης, έκφρασης και δημιουργίας

Το 1868 εμφανίστηκαν τα βιβλία, που ονομάστηκαν Κινεογράφος ή κινούμενη εικόνα, γιατί αν γύριζες τις σελίδες τους γρήγορα οι φωτογραφίες έμοιαζαν να κινούνται.

Η Τέχνη και η Λογοτεχνία πέρασαν σε νέες φόρμες: Ο Ρομαντισμός αποθέωσε το συναίσθημα και την ατομικότητα. Ο Ρεαλισμός ακολούθησε με κοινωνική ευαισθησία και πολιτική διάσταση. Η ενσυναίσθηση και το όραμα του Ποσειδώνα έγιναν εικόνα στους πίνακες του Εντουάρ Μανέ και λόγος στα έργα του Βίκτωρος Ουγκώ.

Επιστημονικά επιτεύγματα και τεχνολογικές καινοτομίες άνοιξαν νέους ορίζοντες: Από τον τηλέγραφο του Μορς ως τη δημιουργία των σιδηροδρόμων και της μηχανοποιημένης βιομηχανίας, η ανθρωπότητα επιτάχυνε το βηματισμό της στις επικοινωνίες και τις μετακινήσεις της.

Ποσειδώνας στον Κριό 2025-2039: Ένα Νέο Κύμα έτοιμο να εξαπλωθεί

Καθώς ο Ποσειδώνας ενώνει τις δυνάμεις του και πάλι με τον Κριό (από τις 30 Μαρτίου 2025 έως τις 23 Μαρτίου 2039), ο πλανήτης των συλλογικών οραμάτων, των ονείρων και της πνευματικής ενότητας ετοιμάζεται για δράση.

Το ατομικό συναντά το ιδεατό, και η ανθρωπότητα βρίσκεται ξανά στο κατώφλι μιας εποχής ριζικής αφύπνισης, δράσης και πνευματικής αναγέννησης. Αυτή τη φορά, ο Ποσειδώνας μπαίνει στο ζώδιο του Κριού σχεδόν ταυτόχρονα με τον Κρόνο, τον πλανήτη της δόμησης, της πραγματικότητας και των ορίων. Η σύνοδος αυτή (από τον Ιούνιο 2025 έως τον Φεβρουάριο 2027) εγκαινιάζει ένα νέο κοσμικό κεφάλαιο που φέρει ταυτόχρονα ενθουσιασμό, όραμα, αλλά και μεγάλη ευθύνη και περιορισμούς. Ο κόσμος πρέπει όχι μόνο να ονειρευτεί έναν καλύτερο κόσμο, αλλά και να τον χτίσει από την αρχή, με κόπο και δημιουργική σκέψη, τόσο πολιτικά, ηθικά αλλά και πνευματικά.

Όραμα αλλά με υπευθυνότητα

Η προηγούμενη σύνοδος αυτών των δύο πλανητών ήταν το 1989, σε ένα άλλο παρορμητικό ζώδιο, στον Αιγόκερω. Τότε κατέρρευσε το Τείχος του Βερολίνου, διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και άνοιξε ο δρόμος για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Τώρα, με τη νέα τους συνάντηση στον Κριό, το κάλεσμα ίσως να μην είναι μόνο πολιτικό, αλλά και υπαρξιακό. Τα ερωτήματα μπορεί να αφορούν το πώς μπορεί να λειτουργεί καλύτερα το εγώ και το άτομο μέσα στο συλλογικό πλαίσιο και όραμα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα μέχρι τώρα και πώς μπορεί να ζήσει μέσα στις παρούσες συνθήκες διατηρώντας το πάθος, την αυθεντικότητα και την ηθική του.

Η συνάντηση Ποσειδώνα και Κρόνου είναι πιθανό να φέρει κινήματα που απαιτούν δράσεις με ιδανικά, όπως είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η κοινωνική δικαιοσύνη, ηθική επιστημονική χρήση εφευρέσεων και τεχνητής νοημοσύνης, επανεξέταση της πνευματικότητας, ίσως ακόμη και αναθεώρηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος και του νου.

Νέες επαναστάσεις – διαφορετικοί τρόποι

Ο Κριός είναι το πρώτο ζώδιο, συμβολίζει τη γέννηση, την εκκίνηση, την πρωτοπορία. Ο Ποσειδώνας σε αυτή την θέση δε συμβιβάζεται με το παλιό, καθώς οραματίζεται ένα εντελώς νέο τοπίο. Αυτή την περίοδο, μπορεί να υπάρξουν νέα επαναστατικά κινήματα, αλλά ίσως όχι απαραίτητα με τις γνωστές μάχες ή με τα συνήθη όπλα.

Ίσως αυτή την φορά γίνουν με κώδικες, μέσω τεχνολογίας, τέχνης, με το χιούμορ ή και με άλλες αντιδράσεις και μορφές που δεν φανταζόμαστε ούτε γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή.

Κατάρρευση παλαιότερων αφηγημάτων

Θρησκείες, πολιτικές ταυτότητες, ακόμα και η ίδια η έννοια του «ανθρώπου» όπως την ξέραμε, τίθενται υπό επανεξέταση. Ίσως υπάρξει σημαντική ατομική πρωτοβουλία και προσωπική συμβολή, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ότι «πρέπει να κάνουν κάτι», να δημιουργήσουν, να ζήσουν διαφορετικά, πιο αληθινά και να γίνουν η αφορμή και η σπίθα μιας αλλαγής, μικρής ή μεγάλης.

Νέες μορφές κοινοτήτων μπορεί να γεννηθούν είτε ψηφιακές, είτε φυσικές, από ανθρώπους που συνδέονται με σκοπούς και κοινές ιδέες, και όχι απαραίτητα με κοινό συντελεστή την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους.

Νέες μορφές πίστης

Οι παραδοσιακές θρησκείες ίσως περάσουν κρίσεις, αλλά η ανάγκη για πίστη, πιθανότατα θα γίνει πιο ισχυρή. Ο Ποσειδώνας στον Κριό δεν αρκείται στο «πίστευε και μη ερεύνα», διότι αισθάνεται και ζητά βιωματική σύνδεση, εμπειρία και δράση. Από την παθητική λατρεία περνάμε στη συμμετοχή στην μυσταγωγία. Οι πρακτικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, οι τελετουργίες της φύσης, οι ψυχεδελικές εμπειρίες και η ενσυνειδητότητα γίνονται όπλα αυτογνωσίας.

Κίνδυνοι που ελλοχεύουν: Ο φανατισμός των ιδεολογιών

Η σκιά του Ποσειδώνα στον Κριό είναι η τυφλή πίστη σε ένα ιδανικό. Η ανάγκη για όραμα μπορεί να οδηγήσει σε εξτρεμισμούς χωρίς λογική, με παρορμητικές καταστροφικές εκδηλώσεις και τυφλή οργή.

Ο συνδυασμός με τον Κρόνο μπορεί να θεμελιώσει αυτά τα οράματα σε αυταρχικές ή ακόμη και σε επαναστατικές ομάδες, αν δεν υπάρξει αντίσταση. Ο κόσμος θα πρέπει να προσέξει ηγέτες που ζητούν απόλυτη υπακοή, αλλά και κινήματα που προτάσσουν την κάθαρση ή την αλήθεια, αλλά υπολείπονται σε λογική και σε ανθρώπινες αξίες.

Ελπίδα για ένα πιο αληθινό και ελεύθερο μέλλον

Η προηγούμενη διέλευση του Ποσειδώνα στον Κριό άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στους αγώνες για ελευθερία, ταυτότητα και κοινωνική αναγέννηση. Ήταν μια εποχή που το συλλογικό όραμα ενώθηκε με την ατομική δράση, γεννώντας επαναστάσεις, ιδεολογικά ρεύματα και πολιτισμικές ρήξεις.

Τώρα, με την ίδια διέλευση να επαναλαμβάνεται στον 21ο αιώνα, ίσως έρθει η στιγμή να αναθεωρήσουμε τα ιδανικά μας, να διεκδικήσουμε πιο επικαιροποιημένες μορφές ελευθερίας και να ανάψουμε τη φλόγα της έμπνευσης μέσα από το θάρρος της πρωτοπορίας. Ο Ποσειδώνας στον Κριό δεν ονειρεύεται παθητικά, πολεμά με πάθος και τα δίνει όλα για τα όνειρα και τα ιδανικά του.