Το μεγάλο ερώτημα όταν πρόκειται για τον γάμο μας είναι: «Θα κρατήσει για πάντα;». Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει! Όμως σίγουρα μπορείτε να συμπεράνετε κάτι κατατοπιστικό (και να το διορθώσετε αν χρειαστεί!) αν παρατηρήσετε με ψυχραιμία την επικοινωνία σας με τον σύντροφο σας.
Ο θαυμασμός, η εκτίμηση και ο σεβασμός, είναι βασικά συστατικά ενός γάμου. Το ίδιο ισχύει άλλωστε για κάθε σχέση, ακόμα και για τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Ο τρόπος που εισπράττουμε και ερμηνεύουμε τα γεγονότα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και φυσικά και τις πράξεις μας.
Δυστυχώς, όπως κάνουμε με τον εαυτό μας, έτσι κάνουμε και με τον σύντροφο μας: επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτά που δεν έχει, αυτά που δεν κάνει, αυτά που δεν είναι. Δηλαδή σε όλα τα αρνητικά. Έτσι η ημέρα μας γεμίζει αρνητικά συναισθήματα, τα οποία αργά η γρήγορα θα περάσουν μέσα στην επικοινωνία μας και θα δημιουργήσουν στην αρχή ένα μικρό ρήγμα στη σχέση, που μπορεί να εξελιχθεί σε κανονικό απροσπέλαστο χάσμα. Και δεν το θέλουμε αυτό!
Τρία θετικά συναισθήματα για κάθε αρνητικό
Να λοιπόν ένα μυστικό από την επιστημονική βιβλιογραφία για εσάς. Αν καταφέρετε να βιώσετε τρία θετικά συναισθήματα για κάθε αρνητικό συναίσθημα στη διάρκεια μιας ώρας, μιας μέρας, μιας εβδομάδας, θα βελτιώσετε δραστικά την υγεία σας και την ικανότητάς σας να αντιμετωπίσετε με επιτυχία οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί. Αυτή είναι η αναλογία θετικών συναισθημάτων «3:1», όταν μιλάμε για τον εαυτό μας!
Όταν μιλάμε σχέσεις όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Ο καθηγητής Josh Gottman δημιούργησε ένα ερευνητικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον για να μελετήσει γάμους. Τα ζευγάρια της έρευνας παρέμεναν σε ένα διαμέρισμα με κάμερες για μικρό χρονικό διάστημα και μετά ο Gottman τα παρακολουθούσε για χρόνια, προκειμένου να δει ποιοι από αυτούς (α) έμειναν μαζί και ήταν ευτυχείς, (β) έμειναν μαζί και ήταν δυστυχισμένοι ή (γ) πήραν διαζύγιο. Στη συνέχεια ο καθηγητής προσπάθησε να καταλάβει, αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να πει για τα ζευγάρια όταν τους πρώτο-συνάντησε, το οποίο να αποκαλύπτει/προβλέπει κάτι σχετικά με το αν θα καταλήξουν να έχουν επιτυχή γάμους. Ένα από τα μεγάλα ευρήματα Gottman ήταν ο κανόνας «5:1».
Βασικά, ο κανόνας λέει ότι για να είναι ευτυχισμένος ένας γάμος, η αναλογία των θετικών αλληλεπιδράσεων, σε σχέση με τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις, πρέπει να είναι μεγαλύτερη από «5:1». Όταν η αναλογία άρχισε να είναι μικρότερη, ο γάμος ήταν πιθανό να δείξει σημάδια προβλήματος. Όταν η αναλογία χαμήλωνε περισσότερο, το ζευγάρι δεν ήταν πιθανό να τα καταφέρει.
Η μαγική αναλογία είναι 5 προς 1!
Δηλαδή, για κάθε αρνητικό συναίσθημα, για κάθε λάθος που μπορεί να κάνουμε, για κάθε άσχημη κουβέντα ή σκέψη εις βάρος του συντρόφου μας, δεν αρκεί μία πράξη ή λέξη για να το διορθώσουμε, ούτε δύο, ούτε τρεις! Χρειάζονται τουλάχιστον πέντε θετικές λέξεις, πράξεις ή σκέψεις, για να αντιστρέψουμε το κλίμα και να αποκαταστήσουμε την ισορροπία και την εμπιστοσύνη στη σχέση μας!
Είναι ανθρώπινο να κάνουμε λάθος. Μπορεί ακόμα και άθελά μας να πληγώσουμε ή να προσβάλλουμε τον/την σύντροφο μας, να αμφισβητήσουμε τις ικανότητές του/της, να τον/την κατηγορήσουμε άδικα για κάτι. Το μυστικό είναι να επανορθώσουμε όσο πιο γρήγορα και να συνεχίσουμε να επανορθώνουμε -για τουλάχιστον 5 φορές- με μια συγνώμη, μια πράξη, μια κίνηση, ένα χάδι, μια καλή κουβέντα, μια έκπληξη! Αν υιοθετήσετε αυτή τη συνήθεια, θα δείτε ότι αργά αλλά σταθερά θα αναπτύξετε και τη συνήθεια να εστιάζετε περισσότερο στα θετικά της σχέσης σας κι έτσι να ζήσετε εσείς καλά…!
Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου,
Ιδρύτρια της Life Clinic Group, Master Coach, Ομιλήτρια, Συγγραφέας
Πηγή: https://lifeclinicgroup.com/