7 Μικρές συνήθειες που κλέβουν την ευτυχία σου
Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί εσύ ο ίδιος να σαμποτάρεις την ευτυχία σου; Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να έχεις κακές συνήθειες που σου κλέβουν την ευτυχία σου; Αν δεν το έχεις σκεφτεί μέχρι τώρα και θεωρείς ότι άλλοι άνθρωποι ή άλλα πράγματα φταίνε που δεν είσαι ευτυχισμένος/η, ξανασκέψου το! Διάβασε προσεκτικά τη λίστα αυτή και δες αν έχεις τις 7 αυτές μικρές, καθημερινές κακές συνήθειες που σου στερούν την ευτυχία σου.
-
Οι αρνητικές φωνές στο περιβάλλον σου
Παρατήρησε το περιβάλλον σου -τους ανθρώπους που σε περιστοιχίζουν, τα sites που διαβάζεις, τα ποστς που παρακολουθείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τηλεοπτικές σειρές που βλέπεις, το αν βλέπεις ειδήσεις στην τηλεόραση… Ρώτησε τον εαυτό σου «είναι θετικές ή αρνητικές οι φωνές αυτές;». Οι άνθρωποι που σε περιστοιχίζουν και τα μηνύματα που παίρνεις κάθε μέρα, είναι θετικά ή αρνητικά;
Τι να κάνεις: Κάνε μια λίστα με τους 5 ανθρώπους που μιλάς συχνότερα και τα 5 κανάλια/sites που παρακολουθείς. Τι είδους «φωνή» έχουν; Θετική ή αρνητική; Σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα ή χειρότερα; Αν δε σου δίνουν κάτι θετικό, δες αν μπορείς να τα βγάλεις από τη ζωή σου και να τα αντικαταστήσεις με κάτι θετικό.
-
Το να περιμένεις την «κατάλληλη» στιγμή
Μία κακή συνήθεια που σου στερεί την ευτυχία σου είναι όταν περιμένεις την «κατάλληλη» στιγμή για να νιώσεις ευτυχισμένη. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μεταθέτεις την ευτυχία σου για μετά. Αλλά το «μετά» δεν έρχεται, γιατί ποτέ δεν αποφασίζεις ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Περιμένεις βδομάδες, μήνες, χρόνια, αλλά τελικά η κατάλληλη στιγμή δεν έρχεται. Παραμένει μία φανταστική υπόσχεση στο μέλλον.
Τι να κάνεις: Κάνε κάτι τώρα! Αυτή τη στιγμή! Μην περιμένεις το αύριο, το μεθαύριο, την κατάλληλη στιγμή -δεν θα έρθει! Ξεκίνησε εδώ και τώρα, με ένα μικρό βηματάκι. Αν πρόκειται για έναν στόχο, ξεκίνησε την πορεία σου προς αυτόν τώρα, χωρίς να περιμένεις τις ιδανικές συνθήκες. Κάνε κάτι που μπορείς, μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναγνώρισε ότι έκανες κάτι, ας είναι μικρό. Το «κάτι» είναι πολύ μεγαλύτερο από το «τίποτα».
-
Το να αφήνεις την κριτική να σε «ρίχνει»
Οι άνθρωποι τείνουν να είναι επικριτικοί και να παριστάνουν τον δικαστή. Είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι γύρω σου θα σε κρίνουν, ακόμα και θα σε κατακρίνουν. Οι ίδιοι σου οι γονείς, ο/η σύζυγος, συγγενείς ή φίλοι έχουν μία γνώμη για εσένα και για αυτά που κάνεις. Μην αφήσεις τη γνώμη τους να σε «ρίξει» και να σε σταματήσει από την προσωπική σου εξέλιξη.
Τι να κάνεις: Κλείσε τα αυτιά σου! Κράτησε την εποικοδομητική κριτική που σου λέει τι έκανες καλά και τι χρειάζεται βελτίωση. Θύμισε στον εαυτό σου ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι το κάθε τι χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Μην αφήνεις τα αρνητικά σχόλια των άλλων ή τη γνώμη τους να σου βάλει τρικλοποδιά. Οι άνθρωποι κριτικάρουν με βάση τι νομίζουν οι ίδιοι σωστό, όχι με βάση το τι είναι καλό και σωστό για εσένα. Μάθε να προσπερνάς την κακοπροαίρετη κριτική.
-
Το να επικεντρώνεσαι στα λάθος άτομα
Αν έχεις την κακή συνήθεια να επικεντρώνεσαι στα λάθος άτομα, αυτό σίγουρα σου στερεί την ευτυχία σου. Ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ότι βάζεις ενέργεια σε άτομα που δε νοιάζονται πραγματικά για εσένα -είτε σε ζηλεύουν, είτε τα ζηλεύεις. Είτε θέλουν αυτό που έχεις ή αυτό που είσαι, είτε εσύ θέλεις αυτό που έχουν ή αυτό που είναι. Έτσι όμως δεν ξεμπερδεύεις ποτέ! Μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο ζήλειας και αδυναμίας και κολλάς σε αυτόν.
Τι να κάνεις: Κάνε έναν απολογισμό και ξεσκαρτάρισμα! Ποια είναι τα θετικά άτομα στη ζωή σου; Τι σου δίνουν και τι τους δίνεις; Αντίστοιχα, ποια είναι τα αρνητικά άτομα στη ζωή σου; Τι σου δίνουν και τι τους δίνεις; Να θυμάσαι ότι όταν δίνεις τον χρόνο και την προσοχή σου στα λάθος άτομα, θα έχεις και λάθος αποτελέσματα. Μάθε να επικεντρώνεσαι καταρχήν στον εαυτό σου: στις ανάγκες σου, στα δυνατά και τα αδύναμά σου σημεία. Δούλεψε με αυτά και προχώρησε έτσι τη ζωή σου.
-
Στρες και άγχος
Αν η καθημερινότητά σου χτυπάει κόκκινο στο στρες και άγχος, τότε κάτι δεν κάνεις καλά! Οι άνθρωποι που έχουν υπερβολικό στρες συχνά έχουν και έντονο άγχος, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε κατάθλιψη. Εξέτασε την καθημερινότητά σου και δες αν υπάρχουν πηγές στρες που δεν είχες παρατηρήσει. Δώσε έναν βαθμό στο στρες σου για να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι.
Τι να κάνεις: Ξεκίνησε με τη συνειδητοποίηση ότι έχεις στρες και ότι αγχώνεσαι. Αναζήτησε ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις. Δοκίμασε διαφορετικές ασκήσεις χαλάρωσης, ακόμα και αν σου φαίνονται χαζές ή απλοϊκές. Μάθε να έχεις καθημερινά διαλείμματα και στιγμές γαλήνης και εσωτερικής ηρεμίας.
-
Το να μην κάνεις καινούργια πράγματα
Αν έχεις την τάση να κολλάς στα ίδια και τα ίδια, αν είσαι άνθρωπος της ρουτίνας και της συνήθειας, τότε δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου τη χαρά του να δοκιμάσει νέα πράγματα. Η συνήθεια παγιώνεται εύκολα, γίνεται τέλμα και εσύ βουλιάζεις σε αυτό.
Τι να κάνεις: Κάνε μία λίστα με όσα καινούργια ή διαφορετικά πράγματα θα ήθελες να κάνεις, αλλά το αναβάλεις. Μάθε να βγαίνεις από τη ζώνη που νιώθεις άνετα και δοκίμασε διαφορετικά πράγματα.
-
Το να φοβάσαι ότι θα κάνεις λάθος
Αν δεν κυνηγάς τα όνειρα και τους στόχους σου επειδή φοβάσαι μήπως κάνεις λάθος, να ξέρεις ότι με αυτό τον τρόπο κάνεις λάθος! Το να μη δοκιμάζεις επειδή φοβάσαι τα λάθη και την αποτυχία είναι από μόνο του λάθος! Οι άνθρωποι μαθαίνουν μέσα από την επιστημονική μέθοδος που ονομάζεται «δοκιμή και λάθος». Αν δεν δοκιμάσεις κάτι, δε θα ξέρεις πώς είναι. Και αυτό θα σου δημιουργήσει το αίσθημα της ματαίωσης, του ανικανοποίητου, την αίσθηση ότι δεν αξίζεις.
Τι να κάνεις: Ξεκίνησε με τη συνειδητοποίηση ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, γιατί αυτό είναι τελικά το φυσιολογικό. Προετοιμάσου με τον καλύτερο τρόπο για να μην αποτύχεις παταγωδώς, αλλά κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι, όσο καλά και αν έχεις προετοιμαστεί, θα κάνεις μικρά λαθάκια στην πορεία σου. Αναζήτησε το μάθημα στα λάθη σου. Θεώρησε τα μέρος της προσωπικής σου εξέλιξης. Μη φοβάσαι την αποτυχία, να φοβάσαι την αδράνεια.
* Υπάρχει μέθοδος για να βρείτε την ευτυχία: λέγεται mindfulness και διδάσκεται σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο βιβλίο μου «Mindfulness Βρες τον εαυτό σου, βρες την ευτυχία σου» θα μάθετε αυτή τη μέθοδο όπως τη διδάχτηκα στο Harvard.
Πηγή: https://varvogli.gr/