6 Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το «σύνδρομο της ψηλής παπαρούνας»

Σύνδρομο της ψηλής παπαρούνας

6 Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το «σύνδρομο της ψηλής παπαρούνας»

Η επιτυχία συνοδεύεται από χαρά, ενθουσιασμό και ανάγκη να την μοιραστείς, ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο και αποδεκτό, καθώς κάποιοι άνθρωποι είναι ανταγωνιστικοί και δεν αρέσκονται να βλέπουν τους άλλους να προοδεύουν και να φτάνουν ψηλότερα από αυτούς. Έτσι όταν κάποιος επιτυγχάνει έναν στόχο, οι άλλοι βλέποντας τον να ξεχωρίζει αισθάνονται κατώτεροι και προσπαθούν να μειώσουν την επιτυχία του, ασκώντας έντονη κριτική, δυσφημίζοντας τον ή εκφράζοντας κακίες. Οι λόγοι που οι άνθρωποι αντιδρούν με… ζήλεια είναι πολλοί και ποικίλουν ανάλογα με τις περιστάσεις, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να γλιτώσεις από τις επιπτώσεις του «Συνδρόμου της Ψηλής Παπαρούνας», όπως το ονόμασαν οι ειδικοί. Το συγκεκριμένο σύνδρομο έχει τις ρίζες του στα κείμενα του Ρωμαίου ιστορικού Τίτου Λίβιου, ο οποίος αναφέρει ότι όταν ο γιος του Ρωμαίου βασιλιά Λούκιου Ταρκίνου του ζήτησε συμβουλές διακυβέρνησης, αυτός βγήκε στον κήπο με ένα ραβδί και συμβολικά «αποκεφάλισε» τις ψηλότερες παπαρούνες που φύτρωναν εκεί. Ο γιος του λαμβάνοντας το… μήνυμα αποκεφάλισε όλους τους υψηλά ιστάμενους της πόλης, προκειμένου να μην αποτελούν κίνδυνο για αυτόν οι άνθρωποι που «ξεχωρίζουν». Από αυτή την ιστορία πήρε το όνομα του το «Σύνδρομο της Ψηλής Παπαρούνας» και ίσως δικαιολογεί κάποιους ανθρώπους που προσπαθούν να μην εκδηλώνουν τη χαρά τους για κάποια επιτυχία τους, ώστε να μην προκαλέσουν τους γύρω τους και σταθούν εμπόδιο στην ανοδική πορεία τους και τους… γλωσσοφάνε.

«Η επιτυχία ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ανεπάρκειας, ανασφάλειας, φόβου, ζήλιας και θυμού σε κάποιους, οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία να τον ισοπεδώσουν, όπως την ψηλή παπαρούνα», εξηγεί η Δρ. Linda Humphreys ψυχολόγος – προπονήτρια ζωής, σχέσεων και πνευματικότητας και μοιράζεται έξι συμβουλές επιβίωσης από τις επιπτώσεις του συνδρόμου.

Συμπόνια προς τους άλλους

Επειδή το «Σύνδρομο της Ψηλής Παπαρούνας» εμφανίζεται σε ανθρώπους που δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους και αυτό το προβάλουν σε εσάς και τις επιτυχίες σας, θα πρέπει να δείχνετε συμπόνια, καθώς η συμπεριφορά τους πηγάζει από βαθιές πληγές πόνου και παραμέλησης. Προσπαθήστε λοιπόν να τους κατανοήσετε, ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να επηρεάστε από τα πικρόχολα σχόλια τους.

Απομακρυνθείτε

Το να είστε συμπονετικοί δεν σημαίνει ότι πρέπει να δέχεστε τα πάντα μετατρέποντας τον εαυτό σας σε σάκο του μποξ. Αξιολογούμε τους ανθρώπους που ασκούν κριτική, αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που το κάνουν και απομακρυνόμαστε από τους κομπλεξικούς.

Κάνε ό, τι σε κάνει ευτυχισμένο

Μην επιτρέψετε στα κακόβουλα σχόλια να σας απομακρύνουν από τους στόχους σας και να σας εμποδίσουν να ακολουθήσετε τα όνειρα και τις επιθυμίες σας. Κάντε αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους, ανεξάρτητα από τη γνώμη των άλλων και να είστε περήφανοι για τα κατορθώματα σας.

Ομάδα υποστήριξης

Για να αποφύγετε όλη την αρνητική ενέργεια και τα «πυρά» που σας ρίχνουν, φροντίστε να έρχεστε συχνά σε επαφή με άτομα που σας αγαπούν και σας υποστηρίζουν. Όλοι χρειάζονται δίπλα τους άτομα που τους τιμούν για αυτό που είναι και που στηρίζουν τα όνειρα και τα επιτεύγματά τους, για να μπορούν να προχωρήσουν.

Μην σπαταλάτε την ενέργεια σας

Μην προσπαθείτε να αποδείξετε την αξία σας, να εξηγήσετε και να επιχειρηματολογήσετε στους ανθρώπους που σας κατηγορούν. Τα κίνητρα των τοξικών ανθρώπων είναι άλλα. Δεν τους λείπει η ενημέρωση, αλλά η καλοσύνη. Τις περισσότερες φορές δεν αξίζει καν τον κόπο η προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και χάνετε σπουδαίο χρόνο, τον οποίο στερείτε από θετικούς ανθρώπους και τις ασχολίες που σας ευχαριστούν.

Δεν έχετε τον έλεγχο

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν ή αντιλαμβάνονται οι άλλοι τις επιτυχίες σας. Εσείς το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε την πορεία που έχετε επιλέξει ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται και λένε οι άλλοι.

Και να θυμάστε ότι ακόμα κι αν φρενάρετε την πορεία σας και υποχωρήσετε μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους για να αποφύγετε την κριτική, εν τέλει δεν θα το καταφέρετε. Οι τοξικοί άνθρωποι πάντα θα βρουν να πουν κάτι εναντίον σας και να σας επικρίνουν για τις επιλογές σας. Η ζωή είναι μικρή και σας ανήκει, πρέπει να πορεύεστε με τα δικά σας θέλω για να είστε ευτυχισμένοι.