Πώς θα χάσουμε τα κιλά των διακοπών, αποφεύγοντας λάθη για την υγεία μας!

Πώς θα χάσουμε τα κιλά των διακοπών, αποφεύγοντας λάθη για την υγεία μας!

Δυστυχώς, το τέλος του Αυγούστου σηματοδοτεί και το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό για τους περισσότερους σημαίνει επιστροφή από τις διακοπές, επιστροφή στη βάση, προσαρμογή στην πραγματικότητα της πόλης, τη ρουτίνα της δουλειάς, αλλά και του σπιτιού. Σημαίνει όμως και ότι πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας. Θα κοιταχτούμε στον καθρέπτη και ορισμένοι δεν θα νιώσουμε καλά. Ίσως, μάλλον, το παρακάναμε λιγάκι με τις διατροφικές ατασθαλίες. Αλλά να σας πως κάτι; Δεν πειράζει. Καλά κάναμε. Περάσαμε τέλεια και αυτό έχει σημασία. Τώρα θα τα φτιάξουμε και πάλι όλα. Τον τρόπο τον ξέρουμε…

Διακοπές χωρίς τύψεις

Η αλήθεια είναι ότι γενικότερα οι διακοπές είναι αυτό που ορίζει και το όνομά τους. Η έννοια της διακοπής της ρουτίνας, η οποία επιτρέπει και κάποια χαλάρωση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το τι τρώμε. Οι περισσότεροι επιλέγουν να χαλαρώσουν, να δοκιμάσουν γεύσεις και ποτά, που δεν συνηθίζουν να απολαμβάνουν κατά την διάρκεια της χρονιάς. Γενικότερα, να «γεμίσουν» τον εγκέφαλό τους με την… ένοχη ευχαρίστηση, που προσφέρουν φαγητά και γλυκά πιο πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Είπαμε όμως. Δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις για τις επιλογές των διακοπών μας. Ακόμα και αν υπήρξαμε λίγο πιο υπερβολικοί και κάπως το παρακάναμε.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Οπότε, πάμε στο ζητούμενο, στο επόμενο κομμάτι. Γιατί καλές οι διακοπές, αλλά τα παραπάνω κιλάκια πρέπει να φύγουν. Και πρέπει να γίνει τώρα. Ειδάλλως, ελλοχεύει και ο κίνδυνος να παραμείνουν για περισσότερο καιρό απ’ όσο θα θέλαμε πραγματικά. Δεν είναι καλή ιδέα να τα συνηθίσουμε πάνω μας. Ας δούμε επομένως ορισμένα πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ και κάποια που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε σε αυτό το διάστημα της διατροφολογικής εκ νέου προσαρμογής…

Όχι στις υπερβολές

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να μπει κάποιος σε εξαντλητικές δίαιτες, πολύωρες νηστείες. Πόσο μάλλον να γίνει το λάθος της ακραίας επιλογής της ασιτίας και μάλιστα σε συνδυασμό με έντονη άσκηση. Έτσι δεν θα ξεφορτωθείτε τα κιλά, παρά μονάχα την ενέργειά και την καλή σας διάθεση.

Οι κάθε είδους υπερβολές το μόνο που αποφέρουν, είναι το αίσθημα της στέρησης, και κατ’ επέκταση ακόμα πιο έντονες ενοχές. Γυρίσαμε από τις διακοπές και δεν πρέπει για την ψυχολογία μας να υπάρξει κανενός είδους καταπίεση και εξάντληση. Αυτά θα κάνουν τον οργανισμό να… τρελαθεί, δίχως ουσιαστικά να διορθωθεί κάτι και να υπάρξει κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο

Στην πραγματικότητα η λύση είναι απλή και δεν χρειάζεται κόπο. Το μόνο που απαιτεί είναι ένα καλό πλάνο και πίστη στην υλοποίηση του. Σιγά σιγά λοιπόν, αρχίζουμε να μειώνουμε τα αναψυκτικά, τα ποτά και τα παγωτά. Τα μειώνουμε όμως και δεν κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Στη συνέχεια προσπαθούμε σταδιακά να επανέλθουμε στην προηγούμενη διατροφή μας.

Μπαίνουμε ξανά στη ρουτίνα των πέντε γευμάτων ημερησίως και φροντίζουμε κάτι σημαντικό: να μην παραλείπουμε ενδιάμεσα τα σνακ και τα φρούτα μας, να τρώμε και από τις τρεις ομάδες των μακροθρεπτικών συστατικών. Το πιάτο μας πάντα θέλουμε να περιέχει μία σωστή ποσότητα υδατάνθρακα, ο οποίος μας δίνει την απαιτούμενη ενέργεια, ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης, που καλύπτει το αίσθημα του κορεσμού και μία καλή πηγή λίπους, ελαιολάδου ή ξηρών καρπών. Φυσικά δεν παραλείπουμε ποτέ τη σωστή ενυδάτωση.

Άσκηση με μέτρο

Αφού βρούμε άμεσα έναν σχετικό ρυθμό, θα πρέπει να μην ξεκινήσουμε βίαια την άσκηση, αλλά να μπούμε ελαφριά σε μέτριας έντασης προπόνηση. Εφόσον καταφέρετε να ακολουθήσετε τα απλά βήματα, που ούτως ή άλλως τα ξέρετε και από μόνοι σας (σ.σ.: βέβαια όλοι χρειαζόμαστε κάποια υποστήριξη-παρότρυνση), πραγματικά θα δείτε ότι πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι φανταζόσασταν, οι παρασπονδίες του καλοκαιριού θα έχουν γίνει μία γλυκιά ανάμνηση. Το πρήξιμο της ραστώνης θα υποχωρήσει από την κοιλιά και ο Σεπτέμβριος θα σας υποδεχτεί δυνατούς σωματικά και ψυχικά. Πανέτοιμους να θέσετε και να υλοποιήσετε όλους τους υπέροχους στόχους που έχετε στο μυαλό σας…

https://lipo-lysis.gr/