5 χόμπι που βελτιώνουν την υγεία

5 χόμπι που βελτιώνουν την υγεία

5 χόμπι που βελτιώνουν την υγεία

Τα χόμπι αποτελούν βασικό συστατικό χαράς στην προσωπική μας ζωή. Μας δίνουν ευτυχία και γεμίζουν τις μπαταρίες μας, όσο κουραστικά και αν είναι, αφού μέσα από αυτά εκφράζουμε τα ταλέντα μας και τα ενδιαφέροντα μας κάνοντας παραγωγική χρήση του ελευθέρου χρόνου μας. Εκτός όμως από την ψυχική ευεξία υπάρχουν πέντε χόμπι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να κάνουν καλό και στη σωματική μας υγεία. Αν έχετε χρόνο και διάθεση μπορείτε να τα εντάξετε στην καθημερινότητα σας και να έχετε διπλά οφέλη.

Ο χορός είναι μια άσκηση για όλους και για όλα

Ο χορός είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές μορφές άσκησης και έχει τεράστια οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Είναι ένας υπέροχος και ευγενής τρόπος έκφρασης διαφόρων συναισθημάτων και επικοινωνίας μέσω σώματος. Είναι πολύ προσιτός τρόπος άσκησης και δεν χρειάζεστε εξοπλισμό για να χορέψετε. Αρκούν μόνο τα πόδια σας και η διάθεση σας. Δεν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος στο χορό, εξάλλου δεν δίνετε εξετάσεις για δίπλωμα, απλά εκτονωθείτε, βρείτε τον αγαπημένο σας ρυθμό και εκφράστε τα συναισθήματα σας. Χοροπηδήστε, τραγουδήστε δυνατά, ουρλιάξτε και βγάλτε όλο τον καταπιεσμένο εαυτό σας, αλλά φροντίστε να μην είναι ώρες κοινής ησυχίας. Ο χορός απευθύνεται σε όλους. Αν είστε ντροπαλοί μπορείτε να χορέψετε μόνοι σας στην άνεση του σπιτιού σας. Ωστόσο αν βγείτε και χορέψετε με την παρέα σας θα φτάσετε τη διασκέδαση σε άλλο επίπεδο, δημιουργώντας ευεξία στον οργανισμό σας και χαρούμενες αναμνήσεις.

Ο χορός είναι μια εξαιρετική προπόνηση που βοηθά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, αυξάνει την αντοχή και ενισχύει τα οστά και τους μυς. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την επισκόπηση του οργανισμού Cochrane, που εξέτασε 94 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 9.917 συμμετέχοντες, ο χορός βελτιώνει την ισορροπία στους ηλικιωμένους. Ο χορός είναι επίσης καλός για την υγεία του εγκεφάλου. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine ανέφερε συσχέτιση μεταξύ του χορού και της μείωσης του κινδύνου άνοιας κατά 76%.

Η κηπουρική κάνει καλό και στον εγκέφαλο

Η διατήρηση της καλής κατάστασης του κήπου ωφελεί τη διάθεση και την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κινήσεις που κάνουμε για να καθαρίσουμε τα φυτά από τα ζιζάνια, να φυτέψουμε και να σκαλίσουμε είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης που βοηθά τους μυς, ενισχύει τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία και διατηρεί χαμηλό τον κίνδυνο άνοιας.

Παράλληλα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στον οργανισμό PLOS One, η κηπουρική επειδή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους μειώνει την πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D. Τόσο η κηπουρική όσο και οι κατασκευές συνδέθηκαν επίσης με τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου έως και 30%, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο παρελθόν από το Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Η γραφή επουλώνει τις… πληγές

Η γραφή μπορεί να είναι μια καθιστική διαδικασία, αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κάνει καλό στην υγεία. Και αυτό γιατί το γράψιμο έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία, όπως η βελτίωση στη μνήμη, στα επίπεδα άγχους και στον ύπνο.

Αρκετές μελέτες, έχουν διαπιστώσει ότι η γραφή βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο να αντέξουν στο άγχος και ενδεχομένως να συμβάλουν στη βελτίωση των θεραπειών τους. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Auckland στη Νέα Ζηλανδία απέδειξε ότι το γράψιμο επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία θεραπεύονται τα τραύματα.

Η γραφή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την αυτοέκφραση και η δημόσια γραφή μπορεί να λειτουργήσει ως κάθαρση όχι μόνο για τον γράφοντα, αλλά και για τους αναγνώστες, καθώς προκύπτουν κοινωνικά οφέλη από τις κοινές εμπειρίες και τραύματα. Το blogging, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν νέες σχέσεις, να βρουν άτομα με ίδια ενδιαφέροντα και έτσι να ανοίξουν την ψυχή τους και να θεραπευτεί το σώμα τους.

Η μουσική «ντοπάρει» τον εγκέφαλο

Η μουσική έχει ευεργετικές ιδιότητες, αφού γαληνεύει την ψυχή και το σώμα. Σύμφωνα με το Medical News Today η μουσική βοηθάει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε ασθενείς που περίμεναν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, έδειξαν ότι όσοι άκουγαν μουσική κατά τη διάρκεια της αναμονής είχαν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, που είναι ορμόνη του στρες.

Μια παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος μας «ενθουσιάζεται» με τη μουσική, την θεωρεί απόλαυση και έχει ανάλογές αντιδράσεις όπως με το σεξ ή όταν καταναλώνει το αγαπημένο του γλυκό ή φαγητό. Τα ευχάριστα συναισθήματα που δημιουργούνται απελευθερώνουν την ντοπαμίνη, που είναι ένας πολύ σημαντικός νευροδιαβιβαστής που ελέγχει τα κέντρα του εγκεφάλου, τα οποία σχετίζονται με την απόλαυση, τη διάθεση για δράση, ενώ παράλληλα βοηθούν και στη συγκέντρωση.

Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην καρδιά

Το να έχει κάποιος κατοικίδια, είναι ένα είδους χόμπι. Η ενασχόληση με κάποιο ζωάκι μπορεί να βοηθήσει την υγεία με πολλούς τρόπους. Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου και ιδιαίτερα σκύλου, παρέχει ευκαιρίες για άσκηση, υπαίθριες δραστηριότητες και κοινωνικοποίηση και ωφελεί την υγεία της καρδιάς. Όπως αναφέρουν μελέτες, η επαφή με τα ζώα βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος, στα επίπεδα χοληστερόλης, τα τριγλυκερίδια, αλλά και στα συναισθήματα της μοναξιάς.

 

Πηγή: www.medicalnewstoday.com/articles/320715.php#1