10 Σημάδια για να αναγνωρίσεις έναν χειριστικό και τοξικό άνθρωπο

10 Σημάδια για να αναγνωρίσεις έναν χειριστικό και τοξικό άνθρωπο

10 Σημάδια για να αναγνωρίσεις έναν χειριστικό και τοξικό άνθρωπο

Οι χειριστικοί άνθρωποι είναι ανάμεσά μας! Συχνά κρύβονται κάτω από ένα χαμόγελο και φαινομενικά ευγενική συμπεριφορά, οπότε δεν είναι εύκολο να τους ξεχωρίσεις. Αν παρατηρήσεις προσεκτικά όμως, θα δεις ότι έχουν κοινωνικές συνήθειες που τους προδίδουν. Προσοχή λοιπόν! Αυτά είναι 10 χαρακτηριστικά στοιχεία των χειριστικών ανθρώπων. Μάθε να τα αναγνωρίζεις για να κρατάς τις αποστάσεις από αυτούς.

Θέλει το όφελος να είναι 100% δικό του

Ο χειριστικός άνθρωπος χρησιμοποιεί τους συγγενείς, τους φίλους, τους συναδέλφους του, ακόμα και αγνώστους, προκειμένου να πάρει αυτό που ο ίδιος θέλει. Ποτέ δε ζητάει ευθέως αυτό που επιθυμεί, ποτέ δεν φανερώνει τον στόχο του. Μονίμως δρα υπογείως, προσπαθώντας να κινήσει τα νήματα για να πετύχει αυτό που επιθυμεί. Παρόλο που δε θέλει απαραιτήτως να κάνει κακό σε τρίτους, στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται να τους βοηθήσει, ούτε καν να δει τη δική τους κατάσταση.

Κάνει την αθώα περιστερά «ποιος, εγώ;»

Ο χειριστικός άνθρωπος έχει την τάση να παριστάνει τον αθώο κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα. Αν τον ρωτήσεις ευθέως ή του ζητήσεις τον λόγο για τη συμπεριφορά του θα σε κοιτάξει έκπληκτος και θα σου πει «ποιος, εγώ;». Θα το κάνει μάλιστα με τέτοια πειθώ, που θα αμφισβητήσεις τον εαυτό σου και τις αποδείξεις που έχεις.

Πάντα έχει εξήγηση για τη συμπεριφορά του

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι σε κάθε περίπτωση έχει μία εξήγηση για τη συμπεριφορά του, πιθανή ή απίθανη, αλλά πάντα πειστική. Έτσι, ό,τι και να του πεις θα σε αποστομώσει με κάτι άλλο. Το αποτέλεσμα είναι να αναρωτιέσαι αν εσύ τελικά δεν κατάλαβες και αν εσύ είσαι ο κακός της υπόθεσης.

Ποτέ δε ζητάει συγγνώμη

Εννοείται ότι με τέτοιο προφίλ, ο χειριστικός άνθρωπος δεν ζητάει ποτέ συγγνώμη! Ούτε και δείχνει κάποιο είδος μεταμέλειας για τις πράξεις του. Αν σε στεναχωρήσει ή αν κάνει κάποιο λάθος εις βάρος σου θα το αγνοήσει. Δε θα σου δείξει ούτε με τα λόγια ούτε με τις πράξεις του ότι αναγνωρίζει την ευθύνη του και ότι θέλει να επανορθώσει.

Αλλάζει τη συζήτηση αν τον στριμώξεις

Αν επιμείνεις και προσπαθήσεις να τον κάνει να δει τη συμβολή του σε κάποια κατάσταση ή να έρθει απέναντι στις ευθύνες του, θα αλλάξει κατευθείαν συζήτηση! Είτε θα αρχίσει την ψιλοκουβέντα για άσχετα πράγματα, είτε θα αρχίσει να σε κολακεύει για να σου αποσπάσει την προσοχή από αυτό που σε απασχολεί και θέλεις να λύσεις μαζί του.

Σε περίπτωση προβλήματος διαστρεβλώνει την κατάσταση για να φταις πάντα εσύ

Πρόσεξε όμως, γιατί ποτέ δεν σε κατηγορεί καταπρόσωπο! Φέρνει τη συζήτηση έτσι, που στο τέλος βγαίνει αυτός να έχει δίκιο και εσύ άδικο! Ακόμα και αν ξέρεις ότι έχεις δίκιο, στην πορεία της συζήτησης φέρνει στην επιφάνεια κάτι άλλο, άσχετο με το θέμα που σας απασχολεί, όπως π.χ., ένα λάθος που έκανες στο παρελθόν και το συσχετίζει με την τωρινή κατάσταση. Περιπλέκει έτσι τα πράγματα που ξαφνικά βρίσκεται να σε κατηγορεί για το παρελθόν, εσύ υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και στη συνέχεια κάνει την ανατροπή και παρουσιάζει το λάθος σου σαν να ισχύει στο παρόν.

Λέει μισές αλήθειες

Ο χειριστικός άνθρωπος λέει μισές αλήθειες, αφήνει πράγματα να αιωρούνται και να μην είναι ξεκάθαρα, ώστε ανά πάσα στιγμή να δώσει την ερμηνεία που τον συμφέρει. Ακόμα χειρότερα, πολλές φορές λέει τη μισή αλήθεια σε εσένα και μία διαφορετική μισή αλήθεια σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Έτσι, όταν εσύ βρεθείς με το άλλο αυτό άτομο, καθένας σας έχει μία μισή αλήθεια που του έχει πει το χειριστικό άτομο και στο τέλος καταλήγετε να παρεξηγηθείτε ή να τσακωθείτε οι δυο σας!

Σε κάνει να νιώθεις ενοχές

Φυσικά ο χειριστικός άνθρωπος θέλει να σε χειριστεί και να σου υπαγορεύσει ακόμα και το πώς θα πρέπει να αισθάνεσαι. Έτσι, πολλές φορές χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που περιγράφω, σε βάζει στη διαδικασία να νιώθεις ενοχές. Και όταν νιώθεις ένοχος για κάτι κολλάς στο να ζητάς συγγνώμη, να δικαιολογείσαι, να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και να σκύβεις το κεφάλι. Όλα αυτά όμως δε σου επιτρέπουν να πας μπροστά και σε κρατάνε τελματωμένο.

Σε προσβάλλει

Ο χειριστικός άνθρωπος έχει τις προσβολές έτοιμες για όλους τους φίλους και γνωστούς. Συχνά χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα, όπως την ειρωνεία ή το χιούμορ, όταν σε προσβάλλει και αμέσως μετά λέει γελώντας «μα, πλάκα έκανα!». Με αυτό τον τρόπο σε μειώνει είτε όταν είσαστε οι δυο σας ή μπροστά σε άλλους, με αποτέλεσμα πάντα να κρατάς επιφυλακτική στάση κοντά στον χειριστικό άνθρωπο. Αυτό του δίνει την ευκαιρία να σε εκμεταλλευτεί με διάφορους τρόπους για να έχει ο ίδιος προσωπικό όφελος.

Σπέρνει φήμες και κουτσομπολεύει

Ο χειριστικός άνθρωπος έχει την τάση να κουτσομπολεύει και να σπέρνει θετικές φήμες για τον εαυτό του, αλλά αρνητικές για τους άλλους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί διάσπαση στους ανθρώπους γύρω του και εκμεταλλεύεται πρόσωπα και καταστάσεις όπως τον συμφέρει.

 

* Οι άνθρωποι που μας επηρεάζουν αρνητικά είναι συναισθηματικά βαμπίρ. Για να αναγνωρίζετε και να αντιμετωπίζετε τέτοιους ανθρώπους, διαβάστε το βιβλίο μου «Συναισθηματικά Βαμπίρ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mamaya.

 

Πηγή: https://varvogli.gr/