Τα Ανθοϊάματα στην Ψυχολογία

Τα Ανθοϊάματα στην Ψυχολογία

Τα Ανθοϊάματα στην Ψυχολογία

Ο Edward Bach, ο άνθρωπος που στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα εισήγαγε το σύστημα της Ανθοθεραπείας στην Ιατρική, συνήθιζε συχνά να λέει στους συνεργάτες του ότι η μέθοδος αυτή πρόκειται να αποτελέσει την ιατρική του μέλλοντος. Και αυτό επειδή θεωρούσε ότι η αρρώστια ξεκινάει πάντα σαν δυσαρμονία στην ψυχή. Παρά την πρόοδο που έχει γίνει από τότε, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε αυτή την πρόβλεψη του Ε. Bach. Υπάρχει ένας τομέας όμως, όπου η θεραπευτική αξία των ανθοϊαμάτων είναι ήδη εμφανής και αυτός είναι βέβαια ο τομέας των ψυχολογικών προβλημάτων και της θεραπείας τους.

Ανθοθεραπεία

Η βασική τάση που εκδηλώθηκε κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν την ανακάλυψη του Δρ. Bachστην ανθοθεραπεία ήταν η άμεση εκτίμηση της εικόνας που παρουσίαζε η κατάσταση του ανθρώπου και η επιλογή ανθοϊαμάτων σύμφωνα με αυτή την εικόνα, με σκοπό την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Οι άνθρωποι που ασκούσαν την ανθοθεραπεία ήταν κυρίως πρακτικοί θεραπευτές που είχαν ενδιαφερθεί να δίνουν ανθοϊάματα στους άλλους. Σήμερα, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετοί γιατροί ανά τον κόσμο που χρησιμοποιούν και ανθοϊάματα στη δουλειά τους και ευτυχώς, όλο και περισσότεροι ασχολούμενοι με το χώρο των ψυχολογικών προβλημάτων και της ψυχολογίας.

20Πράγματι, αρκεί μια προσεκτική ματιά στον κόσμο των ανθοϊαμάτων για να κάνει τον προοδευτικό ψυχοθεραπευτή να σκεφθεί ότι εδώ υπάρχουν πράγματα που τον αφορούν. Η κοινή λογική λέει ότι, αν τα ανθοϊάματα είναι πράγματι αποτελεσματικά, τότε έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετική θεραπευτική δυνατότητα. Μια μέθοδο που μπορεί να συμπορευτεί αρμονικά με τις ψυχολογικές θεραπείες και να βοηθήσει το έργο τους σε απίστευτο βαθμό.

Ανθοϊάματα και ιδιότητες

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα μερικά από τα γνωστά μας ανθοϊάματα του Bach. Πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι για έναν ψυχαναλυτή ένα ίαμα σαν το Cherry Plum, που διευκολύνει τη διαδικασία του ελεύθερου συνειρμού, ενώ συγχρόνως προωθεί τη συγκινησιακή διαφοροποίηση, την καλύτερη επαφή του ανθρώπου με τα συναισθήματά του; Το ανθοϊαμα Agrimony στα αρχικά στάδια της θεραπείας, βοηθά να χαλαρώσουν οι ψυχολογικές άμυνες και το άτομο να εκφράσει άνετα αυτό που πραγματικά αισθάνεται, χωρίς το φόβο του πως θα τον κρίνουν οι άλλοι. Τα ανθοϊάματα που αμβλύνουν τους φόβους και βοηθούν τον άνθρωπο να αποκτήσει ψυχικό κουράγιο και θάρρος, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο να αντιμετωπιστούν οι φοβίες και οι αγχώδεις διαταραχές. Το Holy βοηθά στο να μετριαστεί η καχυποψία και να αυξηθεί η ικανότητα του να εμπιστεύεται κανείς, πράγμα πολύτιμο για τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που συνδέονται με τέτοιες δυσκολίες. Το Larch βοηθά το άτομο να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να υπερβεί τα συμπλέγματα κατωτερότητας. Το Mimulus τον κάνει σταδιακά λιγότερο ντροπαλό. Με το Elmκαταφέρνει να διατηρεί επίγνωση των ικανοτήτων του. Το Willow απομακρύνει από το νου την αγανάκτηση και την πικρία, βοηθά τον άνθρωπο να αποδεσμευτεί από το ρόλο του θύματος, να αναλάβει την ευθύνη για τη κατάστασή του και να δει τα πράγματα από θετική σκοπιά. Ανθοϊάματα όπως το Honeysuckle, το Rock Rose και το Red Chestnut, μπορούν να βοηθήσουν με θεαματικό τρόπο στην προσπάθεια υπέρβασης των ψυχολογικών καθηλώσεων. Ακόμα, το Red Chestnutαπομακρύνει από την συνείδηση την υπερβολική ανησυχία για τους άλλους και την συναισθηματική εξάρτηση που αυτή συνεπάγεται, βοηθώντας τα ανθρώπινα συστήματα να λειτουργήσουν με υγιέστερο τρόπο. Ανθοϊάματα όπως τα Willow, Honeysuckle, Red Chestnut, Wild Rose, Gentian, Gorse, Mustard κλπ., μαζί με πολλά από τα νεότερα, μετά τον Bach ανθοϊάματα, αν επιλεγούν ανάλογα με τις απαιτήσεις των περιστάσεων, μπορούν να δώσουν θαυμάσια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αυτής της ψυχολογικής μάστιγας της εποχής μας.

Βαθιά ανακούφιση της ψυχής

Ακόμα και οι ψυχώσεις, όπου τα ανθοϊάματα μπορούν να δοθούν παράλληλα με τα σχετικά φάρμακα, δίνουν θετικά σημάδια ανταπόκρισης σε ανθοϊάματα όπως το Cherry Plum για την υπερένταση, το Impatiens για την εξάντληση της υπομονής, το Gorse για την βαθιά εσωτερική απελπισία.

Με το πλήθος των ανθοϊαμάτων που ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, (όπως τα έξοχα ανθοϊάματα της Καλιφόρνιας (FES), τα πανίσχυρα ιάματα του Ian White (‘Ιάματα της Αυστραλίας’: Australian Bush Flower Essences, κ.α.) οι δυνατότητες για βαθιά αιτιολογική διερεύνηση και θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων έχουν μεγαλώσει κατά πολύ. Τα ανθοϊάματα γίνονται αμέσως αγαπητά από τους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν σωστά και αιτία γι’ αυτό δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως τα περισσότερα συμβατικά φάρμακα, αλλά η βαθιά ανακούφιση της ψυχής και η ψυχική ανάπτυξη και πρόοδος που συμβαίνει με αυτά. Η θεραπεία με ανθοϊάματα λειτουργεί πρακτικά τόσο σαν αυτοτελής εναλλακτική προσέγγιση για ψυχονοητική εξισορρόπηση, όταν ασκείται από κατάλληλα εκπαιδευμένους συμβούλους ανθοθεραπείας, όσο και σαν συμπληρωματική θεραπεία στις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο ψυχολόγος, ο ψυχίατρος, ο ψυχοθεραπευτής ή ο σύμβουλος ψυχικής υγείας.

 

Μαρίνα Αγγελή, Ψυχίατρος

 

Πηγή: angeli.gr

https://www.angeli.gr/2019/04/24/pros-mia-olistiki-psychotherapeia-ta-anthoiamata-stin-psychologia/