Πώς να μη μετανιώνετε για πράγματα που έγιναν

Πώς να μη μετανιώνετε για πράγματα που έγιναν

Δε μετανιώνω… Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή όλοι μετανιώνουμε για κάτι και συνήθως τότε είναι πολύ αργά για να το αλλάξουμε. Ή αρνούμαστε να σκεφτούμε εκ των προτέρων για ποιες επιλογές μας μπορεί να μετανιώσουμε. Ή ακόμα κι αν ξέρουμε ότι θα μετανιώσουμε, κάνουμε αυτό που μας λέει η καρδιά μας. Είναι κακό αυτό; Καθόλου! Θα έλεγα ότι είναι μάλλον υγιές, γιατί έτσι εξερευνούμε τα όρια και το βάθος μας, τεστάρουμε τα πάθη και τα θέλω μας.

Υπάρχουν όμως και πράγματα που σίγουρα αξίζει να τα ζήσουμε, έτσι ώστε να μην μετανιώσουμε ποτέ γι’ αυτά. Μια Αυστραλέζα νοσοκόμα, η Bronnie Ware, πέρασε πάρα πολλά χρόνια φροντίζοντας ασθενείς τις τελευταίες 12 εβδομάδες της ζωής τους και κατέγραψε τις ανησυχίες των ανθρώπων λίγο πριν την «μεγάλη έξοδο», αλλά και την εκπληκτική διαύγειά τους. Αυτό που παρατήρησε ήταν ότι ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή κοινωνικοοικονομικής προέλευσης, οι άνθρωποι, κοντά στο τέλος τους, συζητούσαν, αναπολούσαν και μετάνιωναν για τα ίδια πράγματα. Και τα πέντε βασικότερα/συχνότερα είναι αυτά που περιέγραψε στο βιβλίο «The top five regrets of the dying», το οποίο έγινε best seller. Γιατί να τα γνωρίζουμε; Για να μάθουμε και να εμπνευστούμε από αυτά, ώστε να φτιάξουμε μια ζωή καλύτερη, τώρα που είμαστε ακόμα εδώ.

  1. «Θα ήθελα να έχω το κουράγιο να ζήσω τη ζωή μου με ειλικρίνεια και όχι σύμφωνα με τις προσδοκίες των άλλων».

Όνειρα, ανεκπλήρωτα όνειρα. Όλα όσα λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε, αλλά τα αφήνουμε στην άκρη. Η υγεία φέρνει μια ελευθερία, την οποία δεν την αντιλαμβανόμαστε όσο την έχουμε, γιατί τη θεωρούμε δεδομένη. Σκεφτείτε το λίγο παραπάνω και μην αφήνετε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη.

  1. «Μακάρι να μην είχα δουλέψει τόσο σκληρά».

Αυτό είναι κάτι που έρχεται, συνήθως, σαν επιθυμία από άντρες. Βέβαια, τη σήμερον ημέρα που και οι γυναίκες παλεύουμε και δουλεύουμε εξίσου σκληρά, φαντάζομαι ότι θα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει κι εμάς. Γι’ αυτό, κάντε ένα βήμα πίσω κι έξω από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις σας και δείτε τη ζωή σας για ό,τι πραγματικά μπορεί να είναι.

  1. «Θα ήθελα να είχα εκφράσει τα συναισθήματά μου πιο αληθινά, πιο συχνά».

Πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά νιώθουμε για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια άλλη, πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση, την εσωτερική μας σύγκρουση. Καταπιέζουμε τον εαυτό μας και αφήνουμε να μας καταπιέσουν πολύ και σε πολλά επίπεδα. Και συχνά η κατάληξη είναι η ασθένεια: πνευματική, ψυχική, ακόμα και σωματική. Γι’ αυτό, εκφραστείτε ελεύθερα. Βάλτε λόγια στα συναισθήματά σας και αφήστε τα να εκτονωθούν.

  1. «Θα ήθελα να μην έχω χάσει την επαφή με τους φίλους μου».

Οι φίλοι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μας. Την οικογένεια την αγαπάμε, πολλές φορές από συνήθεια ή κοινωνική συνθήκη. Και είναι φυσιολογικό μιας και ποτέ δεν τη διαλέξαμε. Τους φίλους όμως τους διαλέγουμε. Γι’ αυτό επιλέξτε τους προσεκτικά και δώστε τους ευκαιρίες. Στις φιλίες σας δώστε ευκαιρίες. Δεν έρχονται συχνά και στο τέλος της ημέρας ή της νύχτας αυτοί (και ίσως μόνο αυτοί) θα είναι εκεί κοντά σας για να σας συντροφεύουν.

  1. «Θα ήθελα να έχω επιτρέψει στον εαυτό μου να είναι χαρούμενος».

Πολύ σημαντικό, πολύ αγαπημένο μου. Τελικά τα πράγματα δείχνουνε ότι πρέπει να φτάσουμε στο τέλος για να αντιληφθούμε ότι η ευτυχία είναι μια επιλογή. Επιλέξτε σήμερα να είστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι και θα δείτε τη ζωή σας να αλλάζει σιγά-σιγά.

Εσείς γιατί έχετε μετανιώσει; Ποιο είναι αυτό το ένα πράγμα, για το οποίο θα δεσμευτείτε σήμερα -μπορεί να είναι ένα από τα παραπάνω- έτσι όταν έρθει εκείνη η ώρα, να μην έχετε να μετανιώσετε για τίποτα;

 

Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου,

Ιδρύτρια της Life Clinic Group, Master Coach, Ομιλήτρια, Συγγραφέας

 

Πηγή: https://lifeclinicgroup.com/min-metanionete/