Οι συναισθηματικές πληγές που σας κρατούν δέσμιους

Οι συναισθηματικές πληγές που σας κρατούν δέσμιους

Ο χρόνος περνάει, αλλά δεν σβήνει. Το παρελθόν βρίσκεται πάντα στο παρόν και θα βρίσκεται και στο μέλλον, αφού το κουβαλάμε μαζί με τις πληγές του. Ανεξάρτητα με το πόσο θέλει κάποιος να αφήσει πίσω του τις δυσάρεστες αναμνήσεις, υπάρχουν ορισμένα βιώματα και συμπεριφορές που εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο και να καθορίζουν το σήμερα και το αύριο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να θεραπεύουμε τις συναισθηματικές πληγές από το παρελθόν και να τις κουβαλάμε μαζί μας στη σωστή τους διάσταση.

Οι συναισθηματικές πληγές λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο όπως οι σωματικές. Αν τις θεραπεύσουμε σωστά επουλώνονται, αφήνοντας ένα απλό σημάδι που δεν θα αιμορραγήσει ξανά. Αν όμως δεν αντιμετωπιστούν με τον σωστό τρόπο θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα. Μπορεί να ανοίξουν ξανά ή ακόμα και να χειροτερέψουν.

Αντιμετώπιση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν απλά να ξεχάσουν. Δεν σκέφτονται ό,τι τους πληγώνει και δεν το αντιμετωπίζουν. Όμως το να θέλεις να ξεχάσεις, δεν σημαίνει ότι το μπορείς, αφού δυστυχώς είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες. Καλώς ή κακώς όλες οι συναισθηματικές πληγές από το παρελθόν είναι «κολλημένες» στο ασυνείδητο και προβάλλονται στις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές μας χωρίς να το θέλουμε. Αν όμως τις κατανοήσουμε και τις θεραπεύσουμε θα μπορέσουμε να σπάσουμε τις αλυσίδες που μας κρατούν δέσμιους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τρεις είναι οι σημαντικότερες συναισθηματικές πληγές του παρελθόντος, που μας ταλαιπωρούν και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε.

Αυτοεκτίμηση

Η απόρριψη που μπορεί να δέχτηκε κάποιος από αγαπημένα πρόσωπα σε παιδική ή νεαρή ηλικία οδηγεί σε τεράστιο πόνο και από αυτό το είδος πόνου κανείς δεν έχει ανοσία. Ο χλευασμός, η ταπείνωση, η υποτίμηση, η συνεχής κριτική και η άδικη επίρριψη ευθύνης δημιουργούν μια συναισθηματική πληγή που είναι δύσκολο να κλείσει. Δυστυχώς αυτή η πληγή είναι βαθιά και μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού στην ενήλικη ζωή του. Μόλις θεραπευτεί και αντιμετωπιστεί το τραύμα, θα τονωθεί η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία του για τη ζωή.

Ανεξαρτησία

Μια ακόμη συναισθηματική πληγή εμφανίζεται όταν κάποιος έχει δεχτεί έντονο έλεγχο, περιορισμό ελευθερίας, αλλά και απαγόρευση λήψης αποφάσεων. Αυτό το τραύμα δημιουργείται όταν ένα οικείο πρόσωπο, το οποίο θα έπρεπε να δείχνει αγάπη και υποστήριξη, συνεχώς διορθώνει και τιμωρεί για ασαφείς λόγους ή δεν σέβεται τις ανάγκες του άλλου. Επίσης και όταν κάποιος αντιμετωπίζεται ως άχρηστος ή ανίκανος. Αυτές οι συναισθηματικές πληγές του παρελθόντος, αν δεν αντιμετωπιστούν, κάνουν το άτομο να δυσκολεύετε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να λάβει αποφάσεις. Ακόμη, μπορεί να δημιουργήσουν υποτακτικές και παθητικές τάσεις ζωής ή να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να γίνει κάποιος επαναστάτης χωρίς προφανή λόγο και αιτία.

Έλλειψη αγάπης

Οι βαθύτερες συναισθηματικές πληγές από το παρελθόν είναι αυτές που σχετίζονται με την έλλειψη αγάπης. Όταν κάποιος έχει εγκαταλειφθεί ή απομακρυνθεί συναισθηματικά ή δεν λαμβάνει αγάπη και ασφάλεια τραυματίζεται. Οι κύριοι πρωταγωνιστές αυτής της διαδικασίας είναι οι γονείς και τα θύματα είναι τα παιδιά. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί οι γονείς να ήταν θύματα των ίδιων συμπεριφορών και να επαναλαμβάνουν το ίδιο λανθασμένο μοτίβο με τα παιδιά τους, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Ωστόσο οι πληγές που σχετίζονται με την έλλειψη στοργής και αγάπης οδηγούν τους ανθρώπους να αισθάνονται εξαιρετικά μόνοι και ιδιαίτερα τις περιόδους που είναι ευάλωτοι ή εξαρτώνται από άλλους. Τους κάνει να πιστεύουν ότι κανείς δεν τους αποδέχεται, δεν τους καταλαβαίνει και δεν τους θεωρεί σημαντικούς. Έχουν διαρκή ανάγκη επιβεβαίωσης και στη συνεχή προσπάθεια τους να ευχαριστούν τους άλλους, ξεχνούν εντελώς τον εαυτό τους. Παράλληλα η διάθεσή τους εξαρτάται πάντα από τη στάση των άλλων ανθρώπων και βρίσκονται σε ένα ανελέητο κυνήγι αγάπης και αποδοχής κάνοντας λανθασμένες επιλογές με δραματικές συνέπειες.

Θεραπεία

Όλες αυτές οι συναισθηματικές πληγές από το παρελθόν μπορούν να επιβραδύνουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Συνήθως εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη της προσωπικότητας. Είναι πολύ σημαντική η συνειδητοποίηση των πληγών και των καταστάσεων που τις προκάλεσαν, αλλά και η εξοικείωση με αυτές. Είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία που όμως αξίζει, διότι οδηγεί στην θεραπεία και την απελευθέρωση.

 

Πηγή: exploringyourmind.com