Νομοφοβία, μήπως πάσχετε;

Νομοφοβία, μήπως πάσχετε;

Νομοφοβία, μήπως πάσχετε;

Το σύνδρομο στέρησης από τα κινητά

Τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας για τον εθισμό που έχουν οι έφηβοι με τα κινητά τους τηλέφωνα και ότι αδυνατούν να ελέγξουν τον χρόνο που δαπανούν στις συσκευές τους παραμελώντας χρήσιμες δραστηριότητες, έφερε στην επικαιρότητα τον όρο «νομοφοβία». Είναι η ονομασία που έδωσαν πριν μερικά χρόνια οι ειδικοί για να περιγράψουν το άγχος που έχουν πολλοί χρήστες όταν χάνουν ή κλείσει το κινητό τους ή είναι εκτός δικτύου. Ο όρος νομοφοβία είναι η σύντμηση των αγγλικών λέξεων No-mobile-phone-phobia και δυστυχώς τα στοιχεία που φέρνουν συνεχώς οι έρευνες είναι απογοητευτικά, αφού ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο ολοένα και αυξάνεται.

Πιο επιρρεπείς στη νομοφοβία είναι οι ηλικίες 18-34 ετών και σύμφωνα με βρετανική έρευνα το 72% των χρηστών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα βρίσκονται νυχθημερόν σε απόσταση μικρότερη από 1,5 μέτρο από το κινητό τους. Τα άτομα που πάσχουν ελέγχουν συνεχώς το κινητό τους, το έχουν πάντα ανοιχτό και φορτισμένο και το παίρνουν μαζί τους παντού, ακόμα και στο μπάνιο. Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι πολλοί χρήστες ελέγχουν το τηλέφωνο τους έως και 150 φορές την ημέρα, ενώ ένας στους δέκα ενήλικες κάνει ακόμα και… σεξ κρατώντας το κινητό στο χέρι του!

Όσοι πάσχουν από νομοφοβία, αν βρεθούν χωρίς κινητό εκδηλώνουν εκνευρισμό, κακή διάθεση, απόσπαση προσοχής και απομονώνονται από το περιβάλλον. Εκτός από τους ψυχικούς κινδύνους η νομοφοβία μπορεί να προκαλέσει και σωματικά προβλήματα.

Sleeptexting

Σύμφωνα με τις μελέτες, πολύ χρήστες στέλνουν γραπτά μηνύματα ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, χωρίς μάλιστα να συνειδητοποιούν τι έχουν κάνει. Αν ξεπεράσουμε το γεγονός ότι μπορεί να μην έχουν καταλάβει τι έχουν στείλει στον παραλήπτη και τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν, έχει προκληθεί διαταραχή του σταδίου του βαθέως ύπνου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο σε βασικές εγκεφαλικές λειτουργίες. Εξαιτίας αυτής της διαταραχής πολλοί πάσχοντες νιώθουν εξουθενωμένοι το επόμενο πρωί.

Φανταστικές δονήσεις

Πολλοί νομίζουν ότι ακούν κλήσεις και δονήσεις χωρίς να έχει γίνει τίποτα από τα δύο. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι επακόλουθο του άγχους της αναμονής.

Ναυτία των κινητών

Χαρακτηρίζεται ως η ναυτία της σύγχρονης εποχής και αποτελεί παρενέργεια των τρισδιάστατων χαρακτηριστικών των έξυπνων συσκευών. Αυτό δημιουργείται λόγω της έλλειψης συγχρονισμού των ματιών και της κίνησης στην οθόνη, που δεν την αντιλαμβάνεται σωστά το σύστημα ισορροπίας του οργανισμού. Έτσι, ο εγκέφαλος νομίζει ότι ο χρήστης κινείται, ενώ αυτός παραμένει ακίνητος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει και κόπωση των ματιών και ίλιγγο.

Η τενοντίτιδα των μηνυμάτων

Η μεγάλη χρήση των συσκευών μπορεί να προκαλέσει πόνο και κράμπες στα δάκτυλα, τον καρπό και τον πήχη. Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας οφείλονται στις μονότονες κινήσεις που γίνονται με τον αντίχειρα ή τον δείκτη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μυωπία – Ξηροφθαλμία

Η πολύωρη εστίαση των ματιών σε μία οθόνη κουράζει τους οφθαλμούς και οι οφθαλμίατροι σε όλο τον κόσμο έχουν διαπιστώσει ότι ο αριθμός των ανθρώπων με εξελισσόμενη μυωπία έχει αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης, η ξηρότητα των ματιών είναι συχνό φαινόμενο σε όσους κοιτάζουν μετ’ επιτάσεως μία οθόνη.

Τι να κάνετε

Τα προβλήματα υγείας, όταν είναι έντονα, απαιτούν δραστικές λύσεις, όσο και αν κάποιες από αυτές δεν μας αρέσουν. Οι ειδικοί, όταν οι άνθρωποι έχουν φτάσει σε μία τουλάχιστον από τις προαναφερθείσες καταστάσεις, είναι αναγκασμένοι να γίνουν αυστηροί και συμβουλεύουν:

  • Μην ελέγχετε διαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα email σας στο κρεβάτι.
  • Κλείνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές μία ώρα πριν πάτε για ύπνο και να τα ενεργοποιείτε αρκετή ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα.
  • Αφήστε τον φορτιστή του κινητού στο σπίτι για να αναγκασθείτε να χρησιμοποιείτε με φειδώ το κινητό σας.
  • Στις διαδρομές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς διαβάστε ένα βιβλίο.
  • Αν αρχίσετε να σημειώνετε πόσο χρόνο σπαταλάτε με το κινητό και την ταμπλέτα στα χέρια, θα καταλάβετε γιατί πρέπει να θέσετε υπό έλεγχο τη χρήση του.

 

Πηγές: www.healthline.com, www.thehealthy.com