Οι γεύσεις των ζωδίων της Φωτιάς

Οι γεύσεις των ζωδίων της Φωτιάς

Τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι ο θησαυρός της φύσης και εκτός από χρήσιμο «εργαλείο» στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών, σωματικών και ψυχικών, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η κατανάλωση τους είναι ένας πολύ αρωματικός τρόπος για να προσθέσετε μοναδική γεύση, όχι μόνο στα πιάτα σας, αλλά στην ίδια σας τη ζωή! Και ναι, τα ζώδια έχουν κι αυτά τις προτιμήσεις τους στο αρωματικό, μοσχοβολιστό σύμπαν των βοτάνων και των μπαχαρικών, που δίνουν άλλη διάσταση στη ζωή μας και στις περιπέτειες στην κουζίνα μας!

Τα τέσσερα στοιχεία

Η αστρολογία, από την αρχαία εποχή, βασιζόταν στους κανόνες που θέσπισε ο φιλόσοφος και μαθηματικός Εμπεδοκλής για τα τέσσερα θεμελιώδη στοιχεία της φύσης: ο αέρας, η φωτιά, η γη και το νερό αποτελούσαν τον πυρήνα του κάθε ζωδίου. Με τη βοήθεια των τεσσάρων αυτών στοιχείων μπορούμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά των ζωδίων, αλλά και να διακρίνουμε καλύτερα τους τρόπους, με τους οποίους τα ζώδια επεξεργάζονται τα ερεθίσματα γύρω τους. Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη γεύση και τις μυρωδιές, συνδέεται με τα τέσσερα στοιχεία που κυριαρχούν σε κάθε ζώδιο. Ας μάθουμε, λοιπόν, ποια βότανα και μπαχαρικά αντιστοιχούν στο κάθε ζώδιο της φωτιάς.

Τα ζώδια της Φωτιάς

Η φωτιά συμβολίζει με την έντονη υπόσταση της, την ενέργεια και το φως. Ταυτίζεται με τις έντονες συγκινήσεις, τη δράση, τη μαχητικότητα και τη δύναμη. Το φως είναι η βασική της έκφραση, που ακτινοβολεί δυναμικά και ανοίγει δρόμο στο πέρασμα του. Με φιλοδοξία, αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό, ξεκινάει και ολοκληρώνει νέες δραστηριότητες που γεμίζουν αυτοπεποίθηση. Τα 3 ζώδια της φωτιάς είναι ο Κριός, ο Λέων και ο Τοξότης

Κριός

Ο αρχηγός, κατακτητής Κριός εκτιμά πολύ τη δυνατή γεύση του πιπεριού καγιέν και του τσίλι, που του δίνουν αυτοπεποίθηση και εκφράζουν την αγάπη για τη ζωή. Χρησιμοποιήστε αυτό το μπαχαρικό για να ταρακουνήσετε λίγο τα νερά και να δώσετε άλλη διάσταση στα μαγειρευτά σας ή σε μια κούπα ζεστή σοκολάτα! Το βότανο που αρέσει στον Κριό είναι η ριζά του τζίντζερ, που καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους και είναι θεραπευτικό του κρυολογήματος, αν το βάλετε σε ροφήματα και σούπες.

Λέων

Ο αρχοντικός Λέων χρειάζεται ένα βότανο που έχει έντονο χαρακτήρα, όπως ο ίδιος και θα ξεχωρίζει σαν άρωμα και γεύση. Το δεντρολίβανο αρωματίζει κρέατα και ψαριά, αλλά πίνεται και σαν αντιφλεγμονώδες, χαλαρωτικό αφέψημα. Το χρυσό χρώμα και η ιδιαίτερη, λεπτή μυρωδιά του πανάκριβου σαφράν (ή κρόκου στα ελληνικά) ταιριάζει απόλυτα στον βασιλιά των ζωδίων, δίνοντας άλλη διάσταση σε φαγητά και γλυκά.

Τοξότης

Η περιπετειώδης φύση του Τοξότη συνδυάζεται με την αγάπη του για την έντονη, ασυνήθιστη μυρωδιά του φασκόμηλου, που είναι γνωστό για τις θεραπευτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, αλλά δίνει και πολύ ιδιαίτερο άρωμα σε πιάτα με χοιρινό, ή πουλερικά και σούπες με λαχανικά. Το εξωτικό κάρυ, ταιριάζει πολύ με τον ανήσυχο Τοξότη, αφού στο μείγμα του περιέχει μπαχαρικά που τονώνουν τη λειτουργία του συκωτιού, το οποίο είναι το αδύναμο σημείο του. Θα λατρέψει κάθε πιάτο που το περιέχει και θα σαγηνεύσει το αντικείμενο του πόθου του παράλληλα.

 

* Περισσότερα για τα βότανα και τα μπαχαρικά που ταιριάζουν με κάθε ζώδιο, μαζί με υπέροχες συνταγές θα βρείτε στο βιβλίο: «Η Γεύση των Ζωδίων», της Χριστίνας Δ. Θεοχάρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

https://minoas.gr/product/i-geysi-ton-zodion/