Η λογική αλλά άκαμπτη πλευρά των ζωδίων της Γης

Η λογική αλλά άκαμπτη πλευρά των ζωδίων της Γης

Η λογική αλλά άκαμπτη πλευρά των ζωδίων της Γης

Τα ζώδια της Γης, ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως, έχουν ένα «λειτουργικό σύστημα», που κανείς άλλος δεν μπορεί να κατανοήσει. Είναι σαν να φορούν ειδικά γυαλιά και να τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο χρώμα στην παλέτα τους, ούτε καν το γκρι. Και αυτό γιατί τα γήινα ζώδια συνδέονται απόλυτα και με μοναδικό τρόπο με τις αισθήσεις. Η αφή, η όραση, η ακοή, η όσφρηση και η γεύση, για τα συγκεκριμένα ζώδια λειτουργούν ως συνάρτηση της πραγματικότητας. Δηλαδή, πρέπει να δουν κάτι για να το καταλάβουν, να ακούσουν κάτι για να το πιστέψουν και να αγγίξουν κάτι για να το νιώσουν και να το κάνουν δικό τους και ούτω καθεξής.

Αυτή τη διαδικασία συμπεριφοράς και σκέψης δεν είναι εύκολο να την καταλάβουν τα υπόλοιπα ζώδια και για αυτό οι γήινοι εκπρόσωποι του ζωδιακού μοιάζουν τόσο άκαμπτοι, ξεροκέφαλοι και συντηρητικοί σε όλους τους άλλους. Μεταξύ τους καταλαβαίνονται, νιώθουν την ίδια ενέργεια, έχουν το ίδιο σκεπτικό, μοιράζονται τις ίδιες ανάγκες και ιδιοτροπίες. Και τα τρία ζώδια που εκπροσωπούν το στοιχείο της Γης, έχουν κοινή λογική, λατρεύουν τα χρήματα, την ύλη και την ασφάλεια, είναι ρεαλιστές, οργανωτικοί, πρακτικοί, αποτελεσματικοί και απίστευτα αισθησιακοί. Δεν αντέχουν το χάος και την αποτυχία, δεν έχουν ευελιξία κινήσεων, είναι δογματικοί, στενοκέφαλοι και μέσω της ύλης και των αποκτημάτων νιώθουν σημαντικοί.

Επεξεργάζονται τα πάντα μέσω της λογικής

Η αστρολόγος, ψυχολόγος και συγγραφέας Liz Greene στο βιβλίο της με τίτλο: «Dark of the Soul: Psychopathology in the Horoscope», στο οποίο αναλύει τις σκοτεινές πλευρές των ζωδίων (βασιζόμενη στον διαχωρισμό των προσωπικοτήτων του εισηγητή της αναλυτικής ψυχολογίας Καρλ Γιουνγκ), αναφέρει για τα ζώδια της Γης ότι επεξεργάζονται και αντιλαμβάνονται τα πάντα μέσω της ψυχρής λογικής. Τονίζει ότι είναι κλειστοί χαρακτήρες με έλλειψη διαίσθησης και ότι συμπεριφέρονται κυριαρχικά χωρίς να εμβαθύνουν σε συναισθηματισμούς. Ο Ταύρος είναι γνωστός για την κτητικότητα του και τη στενότητα του πνεύματος, καθώς αναλύει τα πάντα μέσω της λογικής και το μότο του είναι «Είτε το βλέπω είτε δεν υπάρχει». Η Παρθένος «χάνεται» σε ένα λαβύρινθο σκέψεων, διότι «βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος» και δίνει τόση σημασία σε ασήμαντες λεπτομέρειες που κολλάει το μυαλό σε ανούσια θέματα και χάνει την ουσία. Και ο Αιγόκερως έχει τη φήμη ότι ζει για τους άλλους. Όχι δεν είναι θύμα, απλά θα κάνει τα πάντα για να δείξει την καλύτερη εικόνα του προς τα έξω και να ανταποκριθεί τέλεια στις κοινωνικές προσδοκίες. Το «τι θα πει ο κόσμος» είναι η φωνή  της δικής του λογικής.

Δεν βάζουν το συναίσθημα μπροστά

Τα γήινα ζώδια δεν έχουν πολύπλοκη σκέψη για τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, διότι δεν βάζουν το συναίσθημα μπροστά. Δεν μπλέκουν τα πράγματα στο μυαλό τους και αναλύουν τα θέματα που τους απασχολούν με ό,τι δεδομένα έχουν. Δεν ψάχνουν τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις που άκουσαν, αλλά τι σημαίνουν και τι αντίκτυπο έχουν για αυτούς. Αν καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα, δύσκολα τους αλλάζεις την άποψή τους, καθώς ζητάνε αποδείξεις και ονόματα. Δεν είναι οι άνθρωποι που χαλαρώνουν και χάνουν χρόνο σε εσωτερικές αναζητήσεις. Θέλουν να είναι δημιουργικοί και εργάζονται πολύ, αρκεί να αμείβονται καλά. Από μικρή ηλικία κάνουν τη διαφορά στο περιβάλλον τους, έχουν όρια και δεν «ξέρουν» πώς να είναι παιδιά, ούτε πώς να παίξουν. Στα νεανικά τους χρόνια θα είναι υπεύθυνοι και προσηλωμένοι στον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την επιτυχία. Δεν παίρνουν εύκολα ρίσκο, διότι ο φόβος της απώλειας των κεκτημένων τους λειτουργεί ως φρένο. Η Γη θέλει εγγυήσεις ότι το μέλλον θα είναι ασφαλές. Ο Ταύρος τρέμει και μόνο στην ιδέα ότι θα χάσει ό,τι του ανήκει. Η Παρθένος χάνει τη γη κάτω από πόδια της αν κάτι χαλάσει το πρόγραμμα που έχει βάλει για να την οδηγήσει στην επιτυχία και ο Αιγόκερως ζει με την καχυποψία ότι οι άλλοι θα του πάρουν τη θέση που έχει στη δουλειά και στην κοινωνία.

Είναι πραγματιστές και απόλυτοι

Είναι νοικοκύρηδες, υπέροχοι τεχνίτες και στοργικοί και αφοσιωμένοι γονείς. Ως πραγματιστές, όμως, μπορεί να συντρίψουν όποιον βρίσκεται δίπλα τους και ασχολείται με οτιδήποτε δεν μπορούν να κατανοήσουν. Για παράδειγμα, θα προσπαθήσουν να καταπνίξουν την ανάγκη του παιδιού τους που θέλει να ασχοληθεί με τη ζωγραφική ή τη φιλοσοφία. «Γιατί σπαταλάς τον χρόνο σου σε αυτές τις άχρηστες ασχολίες; Δεν θα σου δώσουν να φας. Πρέπει να μάθεις να βγάζεις χρήματα» είναι μια πιθανή ατάκα που μπορεί να πει ένας γονιός που εκπροσωπεί γήινο ζώδιο. Είναι σαν να έχουν στο DNA τους το κατοχικό σύνδρομο και έχουν ξεχάσει ότι το μέλλον έχει πάντα νέες προοπτικές και δυνατότητες. Δεν το κάνουν κακοπροαίρετα, απλά εκτιμούν μόνο ότι μπορούν να αντιληφθούν και αντιλαμβάνονται μόνο τα χειροπιαστά και την ύλη.

Η ανάγκη τους για σταθερότητα δεν εκφράζεται μόνο στα οικονομικά, αλλά και στον έρωτα. Επιζητούν τη σεξουαλική ικανοποίηση και κάνουν μακροχρόνιες σχέσεις. Δεν μοιράζονται σε πάθη από ‘δω και ‘κει. Θέλουν όμως ο σύντροφος τους να είναι παρών. Να τον βλέπουν, να τον ακούν, να τον νιώθουν. Να λειτουργούν οι αισθήσεις τους. Μόνο έτσι καταλαβαίνουν ότι έχουν σχέση. Τα ζώδια της Γης εκφράζουν την αγάπη του σε απτές μορφές και θέλουν αποκλειστικότητα. Είναι απόλυτοι, αυστηροί και κτητικοί. Όχι μόνο στην αγάπη, αλλά και σε όλα στη ζωή τους.

Γίνονται δογματικοί και φανατικοί σε σημείο εξαναγκασμού. Τα σκοτάδια της ψυχής τους βγαίνουν όταν πορωθούν με μια ομάδα, αίρεση, ιδέα. Τηρούν κατά γράμμα τους κανόνες, που αυτοί πιστεύουν ως σωστούς και κρυσταλλώνουν τις απόψεις σε σημείο που μπορεί να αποβεί και καταστροφικό. Δεν βλέπουν τίποτε άλλο από το πιστεύω τους και γίνονται σκληροί σε όποιον βρίσκεται απέναντι.

Τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά υπάρχουν σε όλα τα ζώδια, εξάλλου ο συνδυασμός τους διαμορφώνει την ύπαρξή μας. Το να έχουμε μειονεκτήματα και αδυναμίες, δεν μας κάνει αυτόματα «κακούς» ανθρώπους, αυτό το ορίζει η ικανότητά μας να τα αναγνωρίζουμε και να τα ελέγχουμε. Κατά συνέπεια, η σκοτεινή πλευρά του ζωδίου μας είναι αυτή που πρέπει να κατανοήσουμε και να δουλέψουμε στο πώς θα τη μειώσουμε και αν μπορούμε να την εξαλείψουμε. Είναι αυτή η πλευρά του εαυτού μας που πρέπει να καταπολεμήσουμε, διότι απομακρύνει τους άλλους από κοντά μας και εμάς μας εξαντλεί ψυχολογικά.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά ποιες είναι οι αδυναμίες και η σκοτεινή πλευρά των ζωδίων που εκπροσωπούν το στοιχείο της Γης.

Η σκοτεινή πλευρά του Ταύρου

Οι Ταύροι είναι από τα πιο αξιόπιστα και σταθερά ζώδια. Είναι λογικοί, γενναιόδωροι, αποφασιστικοί, ευγενικοί και οργανωμένοι. Η υπομονή και η επιμονή τους είναι αξιοθαύμαστες και έχουν ισχυρή θέληση. Είναι δυνατοί, αγαπούν την πολυτέλεια, την άνεση και είναι παθιασμένοι με το χρήμα και τα υλικά αγαθά. Δεν τους αρέσουν οι αλλαγές και προτιμούν τη ρουτίνα.

Φημίζονται για το πείσμα και την ακαμψία στη συμπεριφορά και στις απόψεις τους και μερικές φορές γίνονται ανυπόφοροι με την αδιαλλαξία που τους διακατέχει. Αυτό το ίδιο πείσμα όμως, τους δίνει την ικανότητα και τη δύναμη να πετυχαίνουν αυτό που θέλουν. Κυβερνάται από την Αφροδίτη, τη θεά της αγάπης και του έρωτα και είναι πολύ σεξουαλικοί και αισθησιακοί. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αφορούν μόνο κάποιον που έχει τον Ήλιο του στον Ταύρο (δηλαδή το ζώδιο του), αλλά και όσους έχουν πλανήτες στον Ταύρο. Μάλιστα αν ο Ταύρος υπερισχύει σε κάποιο ωροσκόπιο, δείχνει ότι το άτομο μπορεί να έχει πολλά κολλήματα και ότι θέλει να γίνονται τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Επίσης, δείχνει απομόνωση, αυστηρότητα και αυταρχικότητα, απληστία, εγωισμό και σκόπιμη βραδύτητα.

Οι Ταύροι έχουν την τάση να εξαρτώνται πολύ από τις σχέσεις τους και γίνονται ζηλιάρηδες και κτητικοί. Μάλιστα, δεν ζηλεύουν μόνο το ταίρι τους, ζηλεύουν γενικώς αν οι άλλοι έχουν περισσότερες ανέσεις από αυτούς. Και είναι κτητικοί με τα πάντα, από τον άνθρωπό τους μέχρι τα αντικείμενα και αγαθά τους. Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει καθώς έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά και από την απληστία τους, που τους κάνει να θεωρούν ότι τα πάντα τους ανήκουν.

Γενικά, δεν είναι «σπίρτα αναμμένα» και τους αρέσει να τεμπελιάζουν. Θέλουν να βρίσκουν χρόνο ανάμεσα στις υποχρεώσεις, να χαλαρώσουν, να ξεκουράζονται και να απολαμβάνουν τη ζωή. Δεν φημίζονται για την αυτονομία τους και θέλουν οι άλλοι να τους υπηρετούν. Είναι αναβλητικοί, αλλά θέλουν οι άλλοι να τα κάνουν όλα στην ώρα τους.

Η σχέση που έχουν με την ύλη είναι μοναδική. Είναι ευτυχισμένοι όταν κάνουν μια πολυτελή ζωή και γεύονται τα καλύτερα πράγματα. Έχουν την τάση να ξοδεύουν τα χρήματά τους για τις ανέσεις και τις απολαύσεις τους και αυτό είναι που έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

Η σκοτεινή πλευρά της Παρθένου

Οι Παρθένοι έχουν πάθος με την τελειότητα και λειτουργούν με «κουτάκια». Είναι οργανωτικοί, συνετοί και έχουν ταλέντο στο πρόγραμμα και στην ανάλυση. Ωστόσο είναι τόσο αργοί, καθώς αναλώνονται σε λεπτομέρειες, που μπορούν να σπάσουν τα νεύρα των γύρω τους. Πιστεύουν ακράδαντα ότι η γνώμη τους είναι πάντα η σωστή και κατακρίνουν τους άλλους, σε σημείο που γίνονται ενοχλητικοί και κουραστικοί.

Γενικά, είναι συντηρητικοί, στενόμυαλοι, ιδιότροποι και ασκούν κριτική σε όλους και σε όλα. Ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι με τίποτα και το άγχος, η μιζέρια και η γκρίνια βασιλεύουν στη ζωή τους. Πάντα προσπαθούν να σκεφτούν το επόμενο βήμα τους και σχεδιάζουν άμυνες για το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά. Οι συνεχείς αλλαγές στη διάθεση τους και οι ευαισθησία τους σε στρεσογόνες καταστάσεις τους κάνει αδύναμους, κουραστικούς και με νευρωτική συμπεριφορά.

Δεν είναι εύκολοι άνθρωποι, δεν εμπιστεύονται, είναι εγωιστές και απαιτητικοί. Έχουν τις δικές τους απόψεις και θεωρίες και προσπαθούν να επιβάλουν στους άλλους και έρχονται συχνά σε συγκρούσεις. Έχουν καταπιεσμένο θυμό απέναντι σε όποιον πετυχαίνει και ζηλεύουν. Πολλές φορές φαίνονται ήσυχοι και δεν εκφράζουν την άποψη τους, δίνοντας την αίσθηση ότι είναι ντροπαλοί. Ωστόσο αυτή η συστολή πηγάζει από τον φόβο τους να μην πουν κάτι λάθος και γελοιοποιηθούν. Κάθονται αμίλητοι και ενώ οι άλλοι πιστεύουν ότι είναι απόντες, αυτοί μαζεύουν πληροφορίες και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να έχουν πραγματικά στο μυαλό τους και πως θα τις χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους.

Δεν τους αρέσουν οι αλλαγές και μάλιστα οι ξαφνικές, αφού δεν μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε νέες συνθήκες. Δεν ανοίγονται και χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τους άλλους για να αισθανθούν οικειότητα. Δεν αφήνουν εύκολα κάποιον να τους γνωρίσει και κρατούν τα μυστικά τους καλά κρυμμένα, από φόβο να μην εκτεθούν. Είναι πολύ αργοί στις κινήσεις τους και τις αποφάσεις τους και χρειάζονται ώθηση και διαβεβαιώσεις για να κάνουν το επόμενο βήμα.

Έχουν πολλές ιδιοτροπίες, μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και στο κυνήγι τις επιτυχίας και της τελειότητας δημιουργούν έντονες αντιπάθειες. Δεν έχουν συναισθηματισμούς στο εργασιακό περιβάλλον και θα κάνουν τα πάντα για να φτάσουν ψηλά.

Η σκοτεινή πλευρά του Αιγόκερου

Οι Αιγόκεροι είναι φιλόδοξοι και εργατικοί. Ο στόχος τους είναι η καριέρα, η κοινωνική καταξίωση και θέλουν να γίνουν ισχυροί στον χώρο τους. Είναι πιστοί, συνεργάσιμοι και αριστοκρατικοί. Ωστόσο η υπερβολική επιθυμία που έχουν για επαγγελματική ανέλιξη και η γιγαντιαία τους ανάγκη για εξουσία τους κάνουν αυταρχικούς, μελαγχολικούς και αδιάφορους για τους άλλους τομείς της ζωής.

Είναι πολύ σοβαροί στη συμπεριφορά τους και δεν δίνουν δικαιώματα. Βάζουν στόχο μόνο την κορυφή και θα κινήσουν γη και ουρανό για να την κατακτήσουν. Ακόμα και αν η κορυφή δεν είναι επαγγελματική. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα, έχει αποφασίσει να μην εργάζεται και μένει σπίτι για να μεγαλώσει τα παιδιά, θα προσπαθήσει να είναι η καλύτερη μητέρα και τα παιδιά της υποδείγματα συμπεριφοράς.

Οι Αιγόκεροι έχουν τον συντηρητισμό και την παράδοση στο αίμα τους. Θέλουν να έχουν τα πάντα υπό τον έλεγχο τους και κρύβονται πίσω από την αυστηρότητα και το παγωμένο και ανέκφραστο πρόσωπο τους. Έχουν τεράστια ανασφάλεια με την εμφάνιση και τις ικανότητες τους και οι συνεχείς προσπάθειες να αποδείξουν την αξία τους, σε όλους τους τομείς, τους εξαντλεί. Δεν μπορούν να εμπιστευτούν εύκολα και ασκούν έντονη κριτική, καθώς απαιτούν από τους άλλους να ζήσουν σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες τους. Γίνονται ανυπόφοροι όταν αντιληφθούν ότι κάποιος δεν έχει φιλοδοξίες και τον θεωρούν υποδεέστερο.

Έχουν έντονη αίσθηση της ευθύνης και η ψυχρή συμπεριφορά τους, τους κάνουν να φαίνονται αδιάφοροι, απόμακροι και άκαμπτοι. Επίσης, επειδή τίποτα δεν τους είναι αρκετό και δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι, τείνουν στη μελαγχολία και στην κατάθλιψη.

Η καχυποψία τους βασανίζει και βλέπουν παντού εχθρούς, που τους απειλούν να τους πάρουν τη θέση και τα μεγαλεία τους. Δεν πρόκειται να αποκαλύψουν εύκολα τα σχέδια τους και κάνουν δεύτερες σκέψεις για όλες τις καταστάσεις, ανεξαρτήτως αν δεν το δείχνουν στο ανέκφραστο πρόσωπό τους, που καλύπτεται από τη ζηλευτή ψυχραιμία τους. Μπορεί να χαμογελούν και μέσα τους να είναι σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.