Η κρίση της Μέσης Ηλικίας ή η ευκαιρία της Μέσης Ηλικίας

Η κρίση της Μέσης Ηλικίας ή η ευκαιρία της Μέσης Ηλικίας

Η κρίση της Μέσης Ηλικίας ή η ευκαιρία της Μέσης Ηλικίας

Ξαφνικά ξυπνάς ένα πρωί και όλα σου φαίνονται διαφορετικά. Νιώθεις ανήσυχος, άδειος, εξουθενωμένος και κουρασμένος. Η σχέση ή ο γάμος των τόσων χρόνων σε κάνει να νιώθεις πιο μόνος από ποτέ. Τα παιδιά σου, αν έχεις, είναι πολύ απασχολημένα με τα δικά τους ενδιαφέροντα και τους φίλους τους. Η δουλειά δεν έχει τις ίδιες προκλήσεις πλέον και με την κρίση δεν βλέπεις και τι άλλο μπορείς να κάνεις, ενώ στον καθρέπτη το είδωλο σου, φαίνεται πιο θαμπό σαν να έχει χάσει τη φρεσκάδα του.

Οι όψεις της κρίσης

Φυσικά όλα αυτά μπορεί να τα ένιωσες και στο παρελθόν, για μια μέρα ή λίγες μέρες και να το ξεπέρασες αμέσως. Τώρα η αίσθηση είναι διαφορετική και κυρίως η διάρκεια. Ο ψυχολόγος θα σου πει καλωσήρθες στην πρώτη κρίση της μέσης ηλικίας, εκεί κοντά στα 39-40 σου. Ο αστρολόγος θα σου πει το ίδιο, αλλά με κάποιους συμβολισμούς. Ο πρώτος από αυτούς είναι ότι ο πλανήτης Ουρανός ξεκινά την αντίθεση με τη θέση που έχει στο γενέθλιο ωροσκόπιο σου. Ο δεύτερος, ότι ο Κρόνος βρίσκεται σε αντίθεση με τον γενέθλιο Κρόνο σου. Αυτές είναι οι δυο πιο σημαντικές επιρροές που οριοθετούν την πρώτη κρίση μέσης ηλικίας.

Παράλληλα μπορεί να υπάρχουν και κάποιες άλλες δευτερεύουσες, όπως ο Ποσειδώνας που κάνει τετράγωνο με τον γενέθλιο Ποσειδώνα ή ο Πλούτωνας που κάνει τετράγωνο με τον γενέθλιο Πλούτωνα, τις οποίες όμως δεν θα αναλύσουμε σ’ αυτό το άρθρο.

Δεν είσαι μόνος

Μην φοβάσαι λοιπόν. Δεν είσαι ο μόνος που του συμβαίνει! Συμβαίνει σε όλους μας, πιθανώς όχι ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή, αλλά κάπου ανάμεσα στα 39 με τα 45 μας χρόνια. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της κρίσης της μέσης ηλικίας και ακολουθούν άλλα δύο μέχρι τα 60. Ας δούμε όμως τις επιρροές αυτής της μεταβατικής, από τη νεότητα στην ωριμότητα, φάσης της ζωής μας. Κι ας ξεκινήσουμε από την πρώτη και κύρια επιρροή, αυτή του Ουρανού σε αντίθεση με τον γενέθλιο Ουρανό.

Η ζωή που δεν έζησα

Ο Ουρανός, είναι ο πλανήτης που στην αστρολογία συμβολίζει την ανεξαρτησία, την ελευθερία, την επανάσταση, την αλλαγή. Καλώς ή κακώς, η αλλαγή είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας, που μας οδηγεί στην εξέλιξη. «Η ζωή που δεν έζησα» με την έννοια των στόχων που δεν εκπλήρωσα, των ταλέντων που δεν ανέπτυξα, των σχέσεων που δεν επέτρεψα να έχω, έρχεται και χτυπά δυνατά την πόρτα μας και απαιτεί να της ανοίξουμε ή τουλάχιστον να την ακούσουμε.

Όταν ο Ουρανός, λοιπόν, έρχεται σε αντίθεση με τη γενέθλια θέση του στο ωροσκόπιο μας, εγκαινιάζει μια περίοδο μεγάλης εσωτερικής αναταραχής, ανησυχίας και στρες. Ψάχνουμε ένα νέο ρόλο στη ζωή μας, συγκινήσεις και αλλαγές που ξεφεύγουν συνήθως από τις μέχρι τώρα επιλογές μας.

Η «επανάσταση»

Ξεκινά μια περίοδος που η αστάθεια και η ανάγκη για αλλαγή μας οδηγούν στο να βγούμε από ένα επιτυχημένο γάμο ή σχέση, να αφήσουμε πίσω μας μια σταθερή, αλλά στείρα δουλειά, να καταστρέψουμε πιθανώς όλες τις σταθερές στη ζωή μας, για τις οποίες κοπιάζαμε τα προηγούμενα είκοσι χρόνια. Είναι μια περίοδος επανάστασης και ανάλογα με το πόσο καταπιεστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια θα είναι και το μέγεθος του ξεσπάσματος και της αναρχίας στη ζωή μας. Η αίσθηση αυτής της περιόδου αποτυπώνεται όχι μόνο ψυχικά, αλλά και συναισθηματικά, πνευματικά πολλές φορές και με προβλήματα στην υγεία μας, που συνήθως έχουν τις ρίζες τους στην ψυχολογική μας ένταση. Πολλοί κοντά στην ηλικία των 40, άντρες – γυναίκες ερωτεύονται πολύ νεότερους σε ηλικία. Αλλά δεν είναι συνήθως το άλλο πρόσωπο που είναι ακαταμάχητο και πέφτουμε στον έρωτα του, είναι η απόλυτη ανάγκη να ξαναερωτευθούμε τον ίδιο μας τον εαυτό, αυτόν που βλέπουμε στον καθρέπτη να αλλάζει όψη σιγά σιγά και να χάνει τη λάμψη του νεαρού και φρέσκου. Περιττό να αναφέρω το πόσοι καταλήγουν στα κρεβάτια των πλαστικών χειρουργών σ’ αυτή την ηλικία, πολλές φορές όχι μόνο για μια αισθητική επέμβαση που θα βοηθήσει να δείξουν νεότεροι, αλλά διορθώνοντας ίσως ατέλειες που τις κουβαλούσαν μια ζωή.

Ταξίδι στο παρελθόν

Στην περίοδο αυτή πολλοί κάνουν την αυτοκριτική τους κι ένα ταξίδι στο παρελθόν τους, προκειμένου να αποτιμήσουν τη ζωή τους μέχρι τώρα και να δουν αν τελικά η ζωή που έζησαν, ήταν ότι ονειρεύονταν να ζήσουν. Το να αποφύγει κάποιος να έρθει σε σύγκρουση με ότι τον προβληματίζει σ’ αυτή την περίοδο και κουκουλώνοντας την ανάγκη για αλλαγή, κάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτε, δεν σημαίνει ότι γλιτώνει κιόλας. Τα προβλήματα και το ανικανοποίητο δεν φεύγουν για πολύ. Μπορεί να κουκουλωθούν για λίγο και να βγουν στην επιφάνεια με ένα πιο άτσαλο και επώδυνο τρόπο στις επόμενες όψεις των ίδιων πλανητών, ανάμεσα στα 56-60. Κι εκεί μάλλον τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα σε ότι αφορά τις επιλογές που έχεις, αλλά και να αλλάξεις όσα δεν σου αρέσουν ή δεν σε βοηθούν να εξελιχθείς.

Ο φόβος της φθοράς

Αυτό το κάτι που λείπει για να νιώθουμε ευτυχία και ικανοποίηση σ’ αυτή την ταραγμένη περίοδο, ο καθένας θα ψάξει να το βρει με διαφορετικό τρόπο. Στον νεαρό-ή που μας φλερτάρει. Σε μια νέα σχέση που φαντάζει ιδανική συγκριτικά με την παλιά. Στην απόφαση να κάνουμε μια αλλαγή στη δουλειά. Στο να τρέξουμε μερικά χιλιόμετρα παραπάνω στο διάδρομο και να αποκτήσουμε τους κοιλιακούς που δεν είχαμε ούτε στα νιάτα μας. Σε σπουδές που πάντα θέλαμε, αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε. Και μπορεί όλα αυτά να βοηθήσουν αρκετά στο να νιώσουμε και πάλι λίγο πιο ικανοποιημένοι, αλλά σίγουρα δεν θα διώξουν μακριά τον έναν και μοναδικό φόβο που τα υποδαυλίζει, αυτόν της φθοράς. Δεν ξαναγινόμαστε νέοι όσο κι αν χτυπιόμαστε στα γυμναστήρια, όσα μπότοξ κι αν κάνουμε. Ας το αντιμετωπίσουμε, ας στενοχωρηθούμε, ας το βιώσουμε σαν κρίση και ας οδηγηθούμε συνειδητά πια στο επόμενο στάδιο ωριμότητας, που έχει σίγουρα μεγαλύτερη ξενοιασιά και στιγμές ευτυχίας, αν κατορθώσουμε να συμβιβαστούμε με την ιδέα της φθοράς, αλλά να διατηρήσουμε το μυαλό μας φρέσκο και ανοιχτό σε νέες ιδέες. Στην πραγματικότητα αυτή η περίοδος είναι μια από τις πιο δημιουργικές στη ζωή μας, μια περίοδος δεύτερης ευκαιρίας να κάνουμε όλα όσα ονειρευόμασταν, αλλά από ανασφάλεια ή βόλεμα δεν τολμούσαμε να ρισκάρουμε.

Συγκρουσιακές όψεις

Παράλληλα με τη δράση της αντίθεσης του Ουρανού, σε αντίθεση με τον γενέθλιο Ουρανό, πραγματοποιείται μια ανάλογη δράση με τον πλανήτη Κρόνο που δημιουργεί αντίθεση με τη γενέθλια θέση του στο ωροσκόπιο μας. Κι αν ο Ουρανός είναι ο πλανήτης της εξέγερσης, της επανάστασης, της αλλαγής, ο Κρόνος είναι ο πλανήτης της ομοιόστασης. Απαιτεί να μείνουμε ίδιοι και προβάλει σθεναρή αντίσταση σε οποιαδήποτε αλλαγή ή μεταμόρφωση. Απέχθεια προς την αλλαγή λοιπόν, ακόμη αν το άτομο δεν είναι ικανοποιημένο με ότι βιώνει και μπορεί να ζει τη ζωή του μες την κατάθλιψη.

Όπως αντιλαμβάνεστε από αυτές τις επιρροές και μόνο, οι οποίες είναι συγκρουσιακές ως προς τη φύση τους, η μετάβαση στη μέση ηλικία δεν είναι εύκολη υπόθεση και συνήθως το άτομο βασανίζεται πολύ για να πάρει αποφάσεις.

Ο απολογισμός

Η αντίθεση του Κρόνου με τη γενέθλια θέση του, αναφέρεται κυρίως στην επαγγελματική και κοινωνική μας εξέλιξη μέσα στο χρόνο. Ουσιαστικά γυρίζουμε πίσω στην ηλικία λίγο πριν τα 30 μας χρόνια και κάνουμε τους απολογισμούς της καριέρας μας από τότε μέχρι τώρα. Αν τα πράγματα έχουν εξελιχθεί καλά η περίοδος της αντίθεσης του Κρόνου είναι μια από τις πλέον θετικές για να κερδίσουμε σε αναγνώριση ή σε υλικές ανταμοιβές. Αν όμως οι επιλογές ήταν λάθος, είναι η στιγμή που θα αντιμετωπίσουμε ίσως το μεγαλύτερο χάος στη δουλειά με καθημερινά προβλήματα. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να πάρουμε αποφάσεις είτε για να ενισχύσουμε αυτό που βλέπουμε ότι ήδη πηγαίνει καλά, είτε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να ακολουθήσουμε ένα πιο ικανοποιητικό μονοπάτι από δω και κάτω.

Από τα 44 μέχρι τα 59 μας χρόνια είναι ίσως η πλέον παραγωγική περίοδος της ζωής μας αρκεί οι επιλογές που θα έχουμε κάνει, πριν να είναι οι σωστές. Κι αυτό δεν αναφέρεται μόνο στην επιλογή καριέρας.

Το ξεκαθάρισμα και το επόμενο βήμα

Στην αντίθεση του Κρόνου με τον γενέθλιο Κρόνο μας, καλούμαστε να διώξουμε από τη ζωή μας ότι είναι σαθρό, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες μας και δεν μας προσφέρει ικανοποίηση. Αυτό μπορεί να αναφέρεται σε συνθήκες, έξεις, σχέσεις. Καιρός να δούμε τι μπλοκάρει την πρόοδο μας, τι μας απογοητεύει και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε μπροστά. Η κρίση της μέσης ηλικίας έχει να κάνει με τη σχεδόν υποχρεωτική ανάγνωση του πραγματικού μας εαυτού. Αν τα προηγούμενα χρόνια πασχίζαμε να αναγνωριστούμε στα μάτια των γονιών μας, της κοινωνίας, ακολουθήσαμε πιστά τις προσδοκίες των άλλων, τώρα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ίδιου μας του εαυτού. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω μας κάποιους ανθρώπους, ένα νεκρό γάμο ή σχέση, μια δουλειά με στρες και άγχος για μια άλλη που μπορεί να μας προσφέρει λιγότερα, αλλά συμβάλει στην ποιότητα της ζωής μας ή επιλέγουμε να αφοσιωθούμε στη δημιουργία οικογένειας μετά από αρκετές περιπλανήσεις και περιπέτειες στον κόσμο των σχέσεων. Είμαστε έτοιμοι για μια νέα φάση της ζωής μας που οι ίδιοι αυτή τη φορά θα επιλέξουμε το πώς θέλουμε να είναι. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι τελικά η κρίση της μέσης ηλικίας είναι μόνο ευκαιρία να πάρουμε τα ηνία της ζωής στα δικά μας χέρια!

 

Πηγή: Alexander Ruperti, “Cycles of becoming”, εκδόσεις: Earthwalk School of Astrology Publishing