Ζώδια της Φωτιάς: Αναζωπυρώσεις και στάχτες

Ζώδια της Φωτιάς: Αναζωπυρώσεις και στάχτες

Ζώδια της Φωτιάς: Αναζωπυρώσεις και στάχτες

Το στοιχείο της φωτιάς ξεκινά, ουσιαστικά, τον ζωδιακό κύκλο με τον Κριό και το φλογερό τρίγωνο ολοκληρώνεται με τον Λέοντα και τον Τοξότη. Είναι τα τρία ζώδια που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, δυναμισμό, εγωπάθεια και παρόρμηση. Λειτουργούν με ταχύτητες φωτός και αν δεν καταφέρει κάποιος να ακολουθήσει τους ρυθμούς τους, μένει πίσω με τις στάχτες που αφήνουν στο πέρασμα τους.

Τα ζώδια της φωτιάς είναι η κινητήριος δύναμη αυτού του κόσμου και αν δεν υπήρχε ο ανεξάντλητος δυναμισμός τους, σίγουρα οι εξελίξεις και οι «επαναστάσεις» θα είχαν άλλους, πιο αργούς ρυθμούς και η ιστορία θα γραφόταν αλλιώς. Τα θετικά τους χαρακτηριστικά είναι πολλά και άλλα τόσα τα αρνητικά τους, που κρύβονται πίσω από το φως που εκπέμπουν. Με αυτά τα σκοτεινά σημεία τους θα ασχοληθούμε και θα τα αναλύσουμε μέσα από την ψυχολογική προσέγγιση του ψυχίατρου και ψυχαναλυτή, Carl Jung, όπως καταγράφονται στο βιβλίο «Dark of the Soul: Psychopathology in the Horoscope», της ψυχολόγου, αστρολόγου και συγγραφέα Liz Greene.

Το κέντρο του κόσμου

Κριοί, Λέοντες και Τοξότες θεωρούν ότι είναι το κέντρο του κόσμου και αναρωτιούνται γιατί οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν. Όταν μπουν σ’ ένα χώρο σίγουρα θα μιλήσουν με όλους και θα τραβήξουν όλα τα βλέμματα πάνω τους, με τη δυνατή φωνή τους και το γάργαρο γέλιο τους. Είναι η ψυχή του πάρτι και ζωντανεύουν κάθε παρέα στην οποία θα βρεθούν. Η φλογερή ενέργεια τους, τους δίνει μια αυθεντικότητα και τους κάνει να λάμπουν και όταν λάμπουν δημιουργούν.

Η ανεξαρτησία είναι σημαντική για αυτούς, είναι γεννημένοι ηγέτες και προχωρούν στη ζωή χωρίς δισταγμούς. Το παρελθόν δεν τους αφορά, ίσως ούτε και το παρόν, αφού η σκέψη τους είναι πάντα στο μέλλον που βιάζονται να κατακτήσουν. Για αυτούς το παρελθόν είναι σαν ένα μυθιστόρημα που έγραψε κάποιος άλλος και το μόνο που βλέπουν στο παρόν είναι οι πόρτες που μπορούν να ανοίξουν, για να οδηγηθούν στο μέλλον που έχει ατελείωτες δυνατότητες. Όμως το πρόβλημα είναι η ανυπομονησία τους, καθώς πολλές φορές κάνουν βήματα μπροστά με ορμή, χωρίς να τα έχουν μελετήσει, θεωρώντας ότι η τύχη είναι με το μέρος τους. Έχουν ως οδηγό το πάθος τους, που μερικές φορές όμως τους τυφλώνει και είναι σαν να παίρνουν φόρα και να χτυπούν σε τοίχο. Αν κάποιος, πιο συγκροτημένος και γειωμένος, προσπαθήσει να τους ανακόψει την ορμή, εξαγριώνονται, ξεσπούν και φουντώνουν ακόμη περισσότερο. Αν τελικά αποτύχουν, δεν φταίνε ποτέ αυτοί, τους είναι δύσκολο να παραδεχτούν τα λάθη τους, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Δεν παραιτούνται ποτέ και συνεχίζουν να προσπαθούν, κάνοντας όμως πολλές φορές τα ίδια λάθη, αφού δεν αναλύουν σε βάθος τα προβλήματα και τις καταστάσεις. Είναι σαν μια φωτιά που δεν σβήνει ποτέ και έχει αναζωπυρώσεις.

Πίστη στον εαυτό τους

Τα ζώδια της φωτιάς θέλουν να ζουν στο «κόκκινο». Να συμβαίνει κάτι συναρπαστικό στη ζωή τους. Είναι άτομα απρόβλεπτα που θεωρούν ότι οι ικανότητες τους είναι απεριόριστες. Έχουν πίστη στον εαυτό τους, αλλά και έπαρση και τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει αν βάλουν κάτι στο μυαλό τους. Κοιτούν μπροστά, στοχεύουν ψηλά και έχουν όραμα. Δεν ονειρεύονται όμως όπως τα ζώδια του νερού που έχουν ισχυρή φαντασία και χάνονται στα σχέδια τους, παραμένοντας για καιρό στη θεωρία των πραγμάτων. Τα ζώδια της φωτιάς, έχουν το χάρισμα να βλέπουν τις ευκαιρίες της ζωής και να τις αρπάζουν. Έχουν ιδέες και τις κυνηγούν με ενθουσιασμό. Επειδή όμως δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου, τα σχέδια τους μπορεί να είναι ακραία και να ενέχουν μεγάλο ρίσκο. Έτσι, οι κινήσεις τους είναι βιαστικές και σε συνδυασμό με την έλλειψη ταπεινότητας που τους διακρίνει, καταλήγουν πολλές φορές να καίγονται από τη… φωτιά τους. Είναι σαν να βιώνουν τον μύθο του Ίκαρου, που πέταξε πολύ κοντά στον Ήλιο και έλιωσαν τα φτερά του. Η παρορμητικότητα τους λειτουργεί σαν ύβρη που πρέπει να πληρώσουν, σαν ένα είδος τιμωρίας για την υπερβολική αυτοπεποίθηση και έλλειψη ταπεινότητας. Πρέπει να εξισορροπήσουν το όραμά τους με λίγο περισσότερο ρεαλισμό. Επίσης, λόγω βιασύνης είναι απρόσεκτοι και είναι επιρρεπής σε ατυχήματα.

Ζουν στην υπερβολή

Είναι έντονοι και σαγηνευτικοί χαρακτήρες, που μαγνητίζουν τους άλλους με τη ζεστασιά και την ενέργεια τους. Η φιλικότητα, ο ενθουσιασμός και ο αυθορμητισμός τους κερδίζει τους γύρω τους. Είναι σαν μικρά παιδιά στην καρδιά και βλέπουν τη ζωή σαν μια περιπέτεια. Ζούνε το παραμύθι, αλλά από μια άλλη οπτική γωνία όχι ρομαντικά, πιο επιθετικά. Είναι οι ιππότες με τα λευκά άλογα που θα ελευθερώσουν τη φυλακισμένη πριγκίπισσα και θα σκοτώσουν τον δράκο.

Η δραματοποίηση είναι μέρος της ζωής τους. Η υπερβολή στις περιγραφές τους για τις εμπειρίες τους είναι μοναδικές και το κάνουν για να τραβήξουν το ενδιαφέρον των άλλων. Είναι εγωκεντρικοί και δεν φημίζονται για τις ευαισθησίες τους. Ο Κριός είναι γνωστός για την επιθετικότητα του, ο Λέων για την υπερβολική εγωπάθεια και ο Τοξότης για την ανευθυνότητά και την τάση του για υπερβολή.

Με ορμή και στον έρωτα

Την ίδια ορμή και τόλμη που έχουν γενικά στη ζωή τους, έχουν και στον έρωτα. Είναι σαν να τους χτυπά ο φτερωτός θεός με το βέλος του και μπαίνουν ξαφνικά στο παιγνίδι. Όταν ερωτεύονται είναι πιο ζωηροί και ενθουσιώδεις, αλλά με την ίδια ταχύτητα που μπαίνουν στην περιπέτεια, ξενερώνουν κιόλας αν δεν υπάρχει πάθος. Αν το ταίρι τους παραδοθεί βαριούνται, αφού είναι κυνηγοί και θέλουν να προσπαθούν να το κατακτήσουν μέχρι τέλους. Ή έτσι τουλάχιστον πρέπει να πιστεύουν. Στο σεξ είναι φλογεροί και θέλουν να έχουν πολλές εμπειρίες. Αν ο σύντροφός τους δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη τους στη σαρκική απόλαυση, θα ψάξουν να την βρουν αλλού. Με τον απίστευτο ενθουσιασμό που τους διακατέχει, τη μία μέρα μπορεί να λένε σ’ αγαπώ σε έναν άνθρωπο και την επομένη σε έναν άλλον. Μπορούν να παίξουν εύκολα παιγνίδια εξουσίας για να κρατήσουν το πάνω χέρι στη σχέση και για να προστατεύσουν το εγώ τους.

Η σκοτεινή πλευρά του Κριού

Ο Κριός έχει μεγάλη καρδιά και θα σε κερδίσει με την πρώτη επαφή. Είναι τόσο εξωστρεφής που θα νιώσεις αμέσως ότι είναι φίλος σου. Θα ασχοληθεί μαζί σου και θα σε αγαπήσει. Το σπίτι του θα είναι πάντα ανοιχτό, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και θα δέχεται όλο τον κόσμο. Είναι αρκετά εκδηλωτικός, διασκεδαστικός και δραστήριος, αν όμως του γυρίσει το μάτι καλύτερα να τρέξεις για να σωθείς. Ο Κριός αν πάρει ανάποδες είναι ανυπόφορος. Πίσω από τον εγκάρδιο χαρακτήρα του κρύβει πολλές σκοτεινές πλευρές και δεν του αρέσει  βέβαια να τις ακούει γιατί δεν αντέχει την κριτική.

Είναι εγωκεντρικός, αυταρχικός, παρορμητικός, περίεργος, ανυπόμονος και ατρόμητος. Θέλει να είναι ηγέτης και δεν αντέχει να είναι στο περιθώριο. Δεν έχει αίσθηση τόπου και χρόνου και τον καθορίζει το «εγώ» του και οι δικές του ανάγκες. Θέλει με λίγα λόγια να χορεύουν όλοι στον δικό του ρυθμό. Αν δεν γίνει αυτό που θέλει, τι στιγμή που το θέλει, γίνεται πολύ επιθετικός και σκληρός. Με μεγάλη ευκολία ξεστομίζει λόγια που πληγώνουν έντονα τον συνομιλητή του, αλλά επειδή δεν τα εννοεί όταν ηρεμίσει θεωρεί ότι όλα μπορούν να γίνουν όπως πριν. Δεν αντιλαμβάνεται την ευαισθησία των άλλων και νομίζει ότι οι γύρω του πληγώνονται επειδή είναι αδύναμοι και όχι επειδή έκανε αυτός κάτι κακό. Η απλοποιημένη σκέψη του, σε συνδυασμό με την ανωριμότητα που τον διακατέχει, κάνει την καθημερινότητα μαζί του από περίπλοκη έως δύσκολη. Είναι παρορμητικός και αυταρχικός στις αποφάσεις του και απαιτεί από τους άλλους να εκτελούν αμέσως τις εντολές του. Δεν δίνει εύκολα τα εύσημα στους άλλους και μπορεί αν ακούσει μια καλή ιδέα να μην αντιδράσει και σε πέντε λεπτά να την παρουσιάσει ως δική του.

Ενθουσιάζεται και λέει αμέσως «ναι» σε νέες προκλήσεις, αλλά τα παρατάει εύκολα γιατί στο μεταξύ κάτι άλλο του κέντρισε το ενδιαφέρον. Μιλάει συνεχώς για τον εαυτό του και γίνεται κουραστικός, αφού η λέξη «εγώ» πρωταγωνιστεί σε κάθε του πρόταση. Είναι άπληστος και λειτουργεί με σκοπιμότητα όταν θέλει να κερδίσει κάτι. Είναι απίστευτα ανταγωνιστικός και θα κάνει τα πάντα για να είναι πρώτος. Όταν κερδίζει θεωρεί ότι πέτυχε έναν θρίαμβο και δεν σταματά να διαλαλεί παντού το κατόρθωμα του.

Ο Κριός κυβερνάται από τον Άρη και είναι πάντα προετοιμασμένος για μάχη. Αναζητά προκλήσεις, θυμώνει με το παραμικρό και αρέσκεται στις φιλονικίες. Το ρητό «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» έχει ειπωθεί σίγουρα για κάποιον Κριό, καθώς πίσω από αυτή τη σκληρή συμπεριφορά του προσπαθεί να κρύψει τις βαθιές ανασφάλειες του. Και ένας ανασφαλής Κριός παίρνει τα πάντα προσωπικά και αντεπιτίθεται με πολλή δύναμη και όσα όπλα διαθέτει.

Έχει μια εκνευριστική ανάγκη να είναι σωστός όλη την ώρα και είναι «τυφλός» στις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων. Επιβάλει τη γνώμη του και δεν ζητάει συγγνώμη. Είναι σκληρός και αν του το πεις η απάντηση του θα είναι «απλώς είμαι ειλικρινής!», αλλά μάλλον μπερδεύοει την αγένεια με την ειλικρίνεια.

Η σκοτεινή πλευρά του Λέοντα

Αν ο Κριός χρησιμοποιεί το «εγώ» ως την αγαπημένη του λέξη, ο Λέων έχει το «είμαι». Και τι νομίζει ότι είναι; Το λιγότερο, ένας μικρός θεός ή έστω βασιλιάς που οι άλλοι πρέπει, όχι απλά να τον υπακούν αλλά και να τον υπηρετούν.

Του αρέσει να μοιράζεται, αρκεί οι άλλοι να το εκτιμούν. Δίνει και δίνεται με περηφάνια και χαρίζει το φως που έχει άπλετο στη ζωή του με χάρη και όρια. Δεν αφήνει τους άλλους να πλησιάσουν πολύ. Το μεγαλείο που κρύβει στην καρδιά του δεν είναι διαθέσιμο για όλους, μπορούν να το νιώσουν μόνο οι εκλεκτοί που θα επιλέξει.

Ο Ήλιος, ο κυβερνήτης του Λέοντα, τον έχει λούσει με λάμψη και ζεστασιά. Πέρα όμως από αυτό που φαίνεται και θέλει προβάλει το Λιοντάρι, έχει σκοτεινές πτυχές στον χαρακτήρα του που βγαίνουν στην επιφάνεια όταν δεν μπορεί να λάμψει και να λατρευτεί όπως αυτό θέλει. Αν δεν εισπράττει αποδοχή και επαίνους, μαραζώνει. Μπορεί να συγχαίρει μόνος του τον εαυτό του και απομακρύνει από δίπλα του όλους τους «ποταπούς», που δεν είναι ικανοί να αναγνωρίσουν την αξία του. Όχι, δεν θα μπει στη διαδικασία να αποδείξει σε αυτούς ότι αξίζει, θα έπρεπε να είναι αυταπόδειχτο και σαφές σε όλους.

Γίνεται μάταιος, ρηχός, εγωιστής και αναζητά την προσοχή και τα κομπλιμέντα. Βαθιά μέσα του τα ξέρει όλα αυτά, αλλά δεν μπορεί να τα κοντρολάρει, διότι ταυτόχρονα πιστεύει ότι του αξίζουν τα πάντα. Η τεράστια ματαιοδοξία του, ωστόσο, πηγάζει από τον φόβο της προσωπικής του ανεπάρκειας. Τρέμει και μόνο στην ιδέα ότι υπάρχει καλύτερος και πιο αγαπητός από αυτόν. Όταν δεν απολαμβάνει τη λατρεία των γύρω του, βγάζει τον κακό του εαυτό και γίνεται τυραννικός, δεσποτικός, εγωιστής και αυταρχικός. Αν όμως το περιβάλλον του αναγνωρίζει την αξία του, τότε προσφέρει, συγχωρεί, δίνει ευκαιρίες και δεν κάνει επίδειξη δύναμης.

Επειδή η ευαισθησία του είναι μεγάλη, τα παίρνει όλα προσωπικά. Αν κάποιος δεν τον σέβεται, το λιγότερο που θα έχει να αντιμετωπίσει είναι τα «μούτρα» του. Είτε θα είναι μέσα στην γκρίνια και την ξινίλα, είτε θα έχει ένα τουπέ χιλίων καρδιναλίων. Θα περνά δίπλα από κάποιον και θα είναι σαν να μην υπάρχει στο οπτικό του πεδίο. Πολλές φορές η αντίδραση του είναι απλά ένα χασμουρητό, θέλοντας να δείξει στους άλλους πόσο πολύ βαριέται που είναι στον ίδιο χώρο μαζί τους. Πάσχει από σύνδρομα ανωτερότητας, που τελικά τον εξαντλούν και τον κάνουν εύθραυστο.

Το δράμα κυριαρχεί στη ζωή του και το χρησιμοποιεί ως μέσο για να τραβήξει την προσοχή. Αν δεχτεί προδοσία, η υπερηφάνεια του τσαλακώνεται τόσο πολύ που δεν μπορεί να το ανεχτεί. Δεν διαπραγματεύεται με τους «προδότες», αλλά τους καταδικάζει σε αιώνια απομάκρυνση από τον περίγυρό του έστω και αν αυτό μπορεί να λειτουργήσει καταστροφικά και για τον ίδιο. Αν ο Λέων αισθανθεί ανεπιθύμητος ή βιώσει αποτυχία μπορεί να πέσει σε κατάθλιψη. Γίνεται συναισθηματικά ευάλωτος και για να επανέλθει πρέπει με κάποιο τρόπο να νιώσει και πάλι ξεχωριστός.

Ο Λέων δεν προσπαθεί να γίνει ηγέτης, όπως ο Κριός, είναι γεννημένος ηγέτης. Αν λοιπόν το περιβάλλον και οι συνθήκες είναι αρμονικές δεν θα καταχραστεί την εξουσία, αλλά θα θέλει να μοιραστεί με τους άλλους για να επωφεληθούν όλοι. Αν όμως νιώσει ότι τον υπονομεύουν, στην αρχή θα βρυχάται και μετά θα επιτεθεί και θα δαγκώσει. Μην τολμήσετε να μειώσετε δημόσια έναν Λέοντα, γιατί η αντίδραση του δεν θα σας αρέσει. Ένας Λέων θα είναι πιστός και στοργικός φίλος αν περπατήσετε παράλληλα και δεν προσπαθήσετε να τον καπελώσετε.

Η σκοτεινή πλευρά του Τοξότη

Ο Τοξότης είναι σαν ένα μικρό παιδί. Ενθουσιάζεται με το παραμικρό, βαριέται εύκολα και τα θέλει όλα δικά του. Γενικά, είναι χαρούμενο και αισιόδοξο πλάσμα, αλλά έχει και αυτός τη σκοτεινή του πλευρά, που βγαίνει όταν οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές για αυτόν. Γίνεται εγωκεντρικός, πεισματάρης, επιθετικός, προσβλητικός, ασυνεπής, απερίσκεπτος, παρορμητικός και ποτέ δεν σκέφτεται τις συνέπειες των πράξεων του. Μόνο μετά όταν έχει γίνει το κακό. Πολλές φορές πράττει και μιλά πριν σκεφτεί και αυτή η συμπεριφορά του, τού δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Όμως δεν πηγάζει από κακία, γι’ αυτό και όλοι τον συγχωρούν.

Ο Τοξότης είναι υπερβολικά συναισθηματικός, τα παίρνει όλα κατάκαρδα και στην προσπάθεια του να αμυνθεί και να αποδείξει ότι έχει πάντα δίκιο γίνεται αγενής και κουραστικός. Είναι ψωροπερήφανος και δεν δέχεται βοήθεια, ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές του. Και αυτό γιατί δεν θέλει να δείξει αδυναμία και προσπαθεί να τα καταφέρει μόνος του, εξαντλώντας τον εαυτό του. Με αυτή τη συμπεριφορά όμως τελικά, απομακρύνει τους άλλους από δίπλα του, αφού τους κάνει να αισθάνονται ότι είναι στον «πάγο». Επίσης είναι αναξιόπιστος, αφού δεν τηρεί τις υποσχέσεις του και συνεχώς αλλάζει γνώμη.

Παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της ελευθερίας, εννοώντας όμως μόνο τη δική του, καθώς αν παθιαστεί με κάτι προσπαθεί να επιβάλει τη γνώμη του και δεν ακούει καν την άποψη του άλλου. Φορά παρωπίδες, εκφράζεται με απόλυτες θέσεις, γίνεται δογματικός, άκαμπτος και δεν του αρέσει με τίποτα να τον αμφισβητούν.

Είναι πολύ ευαίσθητος στην κριτική των άλλων και αντιδρά έντονα εάν οι πράξεις του κριθούν ως λανθασμένες. Δεν θα αφήσει καμία αιχμή εναντίον του αναπάντητη, θα πει την τελευταία κουβέντα, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι πολύ σκληρή αν πρέπει να δικαιωθεί. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι δεν απολαμβάνει τη διαδικασία της σύγκρουσης, όπως για παράδειγμα ο Κριός, καθώς τον εξαντλεί να πρέπει να δίνει μάχες, ιδιαίτερα με ανθρώπους που συμπαθεί και εκτιμά.

Ο Τοξότης πολλές φορές ενεργεί παρορμητικά και θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Τα ατυχήματα απροσεξίας είναι πολλά, γιατί δε δίνει καμία σημασία στις ρεαλιστικές συνθήκες. Δεν μπορεί να ησυχάσει, παίρνει ρίσκα και αψηφά τους κινδύνους. Δεν είναι ότι δεν γνωρίζει τους κινδύνους, όπως οι Κριοί που είναι «άμυαλοι», τους ξέρει, αλλά μόνο και μόνο για την αδρεναλίνη και την περιπέτεια μπορεί να παρασυρθεί σε αυτοκαταστροφικές κινήσεις.

Παρότι φαίνεται πολύ προσιτός και ζεστός, ενοχλείται αφάνταστα από τους αδιάκριτους ανθρώπους και δεν θέλει με τίποτα να παραβιάζεται ο προσωπικός του χώρος, ούτε και στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον δεν επιτρέπει να παραβιάζουν τα όρια του. Αυτός όμως χώνει τη μύτη του παντού και θέλει να τα ξέρει όλα γιατί είναι περίεργος.

Αναζητά την προσοχή, καυχιέται για τα επιτεύγματα του, είναι ανυπόμονος και αν θέλει κάτι να γίνει δεν αντέχει τις καθυστερήσεις και καταλήγει να απογοητεύεται και να γκρινιάζει. Είναι τολμηρός επενδύει σε νέες καινοτόμες ιδέες, αλλά επειδή βαριέται εύκολα, δεν έχει υπομονή και μισεί τη ρουτίνα, προτιμά να τρέχουν τη δουλειά οι άλλοι και αυτός να απολαμβάνει τα εύσημα.