Τα οφέλη της καλής φιλίας

Τα οφέλη της καλής φιλίας

Οι καλοί φίλοι αποτελούν την πιο θετική επιρροή στη ζωής μας. Μαζί τους, μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε, αλλάζουμε, ζούμε. Θέλουμε να μοιραζόμαστε τα πάντα. Τις πιο όμορφες όσο και τις πιο δύσκολες στιγμές, τις δικές μας και τις δικές τους. Είναι το αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής, αλλά και της ενήλικης ζωής μας. Είναι το αποκούμπι μας, το λιμάνι μας και η φωνή της λογικής μας. Οι φίλοι είναι σαν τους παράλληλους δρόμους, που όμως συνδέονται με έναν ουσιαστικό και μοναδικό τρόπο.

Υπάρχουν άνθρωποι όμως, που δυσκολεύονται να κάνουν φίλιες, αλλά και να τις διατηρήσουν. Δεν μπορούν να ανοιχτούν, να δεθούν, να μοιραστούν. Ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από διαταραχή κοινωνικού άγχους και μάλιστα σε σοβαρό βαθμό, αποφεύγουν εντελώς τις φιλικές σχέσεις και έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι είναι περιττές και ανώφελες. Ωστόσο, οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι καλοί φίλοι είναι αναγκαίο κομμάτι στη ζωής μας και εξηγούν μερικά από τα οφέλη μιας δυνατής φιλίας. Αν ανήκετε λοιπόν σε αυτούς που έχουν απορρίψει την ιδέα της φιλίας ξανασκεφτείτε το.

Ενθάρρυνση

Οι φίλοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε περιόδους κρίσης και πίεσης. Οι δύσκολες στιγμές περνάνε πιο εύκολα αν υπάρχουν στο πλευρό σας άτομα που σας αγαπάνε και μπορείτε να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας. Η συμβουλή τους κρύβει πάντα μέσα της την αγάπη τους για εσάς και έτσι δείχνει το σωστό δρόμο που πρέπει να πάρετε, προκειμένου να βρείτε την σωστή λύση προς όφελος σας.

Αυτοεκτίμηση

Έχοντας φίλους, στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε ενισχύετε την αυτοεκτίμησής σας. Πάντα ένας καλός φίλος θα τονίσει τα προτερήματα σας και θα σας κάνει να αισθανθείτε πιο ισχυροί. Η έλλειψη φίλων αυξάνει την αίσθηση της μοναξιάς και της αδυναμίας, γεγονός που σας κάνει ευάλωτο σε άλλα προβλήματα, όπως κατάθλιψη και κατάχρηση ουσιών.

Ενέργεια

Χωρίς φίλους είναι πολύ πιθανό να μην συμμετέχετε σε τακτικές δραστηριότητες, όπως αθλήματα, διασκέδαση και χόμπι. Αρκεί και μόνο ένας φίλος για να σας παρακινήσει να βγείτε, να ξεκινήσετε να κάνετε πράγματα, να γελάσετε. Να σας προτείνει κάτι, που ίσως δεν είχατε σκεφτεί και να συμμετέχετε σε ομάδες, που θα σας βγάλουν από τη μοναξιά, τη μιζέρια και την απομόνωση, που προκαλούν μεγαλύτερο στρες.

Θετική επιρροή

Οι φίλοι προσφέρουν θετική επίδραση, ιδιαίτερα αν είναι άτομα που προσφέρουν γενναιόδωρα τον χρόνο τους, αλλά και το χαμόγελο τους. Δίπλα τους θα αναπτύξετε και εσείς τις αξίες της προσφοράς και θα βελτιώσετε τη θέση σας στην κοινωνία. Θα γίνετε θετικοί και θα αισθάνεστε χρήσιμοι, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

 

Πηγή: verywellmind.com